Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Цвят и апетит – синестезия на сетивата


Замисляли ли сте се за цвета на храната, която ядете всеки ден? Вероятно в менюто ви присъстват много зеленолистни, червени плодове и зеленчуци, опечено до кафяво месо, бели зърнени и млечни продукти. Но какво ще кажете за синьо? Май не се отделя слюнка в устата ви. Най-много да хапнете шепа боровинки в планината, но само след като три пъти сте проверили в справочника, че не сте попаднали на нещо отровно. По всичко личи, че що се отнася до храната, това не е любимият цвят на майката природа. С малки изключения сините и черните храни са или развалени (мухлясали) или изначално токсични, например плодовете на беладоната. Затова при вида на така обагрен продукт, нашият инстинкт не реагира с желание да похапнем, а напротив – подава сигнал за опасност.

Днес хранителната индустрия разполага със всевъзможни синтетични оцветители и в магазина можем да видим продукти с най-причудливи цветове. Но въпреки, че са необичайни и забавни, те не се радват на особен успех. Видът им просто не предизвиква „вкусни” асоциации и потребителите ги подминават. Но както едни цветове потискат апетита ни, други го разпалват. Чрез невроните зрителната информация директно влияе на производството на хормоните, които регулират глада. Така предупредителните цветове стимулират хиполамуса да произвежда лептин, които потиска апетита, докато оранжевото, червеното и жълтото водят до засилена секреция на грелин – хормонът на глада.

Цветовата информация влияе не само на решението ни да опитаме от храната, но и на удоволствието, което ще изпитаме от нея. Затова с основание можем да кажем, че в този случай зрението и вкусът са в синестезия (от гр. syn, „заедно“ и aishesis, „усещане“). Това е състояние, при което едното възприятие предизвиква другото.

Този факт е не само любопитен, но и много полезен, ако искаме да свалим неусетно някой друг килограм. Не е нужно да издирваме храни с необичаен цвят, а просто да преобразим зоната за хранене във „неапетитна” гама – например синьо-сиви стени, прибори, покривка или светлина. Добре е да избягваме заведенията за бързо хранене, защото там най-вероятно „ще му отпуснем края”, заради преобладаващите в интериора, опаковките и храните жълт и червен цвят – най-опасните за нашата диета.

Обратното – ако искаме семейството да се сплотява около трапезата и сладко да си хапва от приготвените ястия, трябва да предпочетем за кухнята топлите цветове. Дори и най-злоядото дете ще опита от зеленчуците, ако са сервирани в червена или оранжева чиния. Освен влиянието върху апетита, тези цветове имат мощно въздействие върху целия организъм – учестяват сърцебиенето, повишават кръвното налягане и така създават атмосфера на уют и близост.

Коментари
2012-12-11 #2
Десислава Ив. Симеонова
Приятелката ми е диломиран специалист по цветотерапия, от нея зная някои важни неща за магията и възможностите на цветовете. У дома, например, повечето неща са в зелено и оранжево, та тя препоръча ПОНЕ свещите ни да се червени. Темата е благодатна, хареса ми статията.
2012-06-21 #1
Светлана Чамова
Абсолютно вярно, че синьото не е цветът на храната. Наскоро купихме вкъщи безалкохолно с наситено син цвят. Още на вид ми се видя странно и някак отблъскващо, макар че има досущ вкуса и аромата на бонбонките "виолетки"- за тези, които си ги спомнят. Всъщност и самата напитка се казваше така, затова и я купихме Беше приятно на вкус, но този син цвят наистина действа отблъскващо за нещо, което трябва да погълнеш
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво усещаме с езика си
· Умами - душата на вкуса
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· 10 август - Честит професионален празник на готвачите!
· Защо да се доверим на Бетенеми за съвети за залози онлайн?
· Кукувица кука за Гергьовден
Събота
4
Февруари 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тарама хайвер
Препечените филийки с домашно разбит тарама хайвер са един приятен спомен от моето детство. Сервират...
Красив лед
Лятото идва, а с него и горещите дни, в които често търсим нещо свежо и разхлаждащо. Гледката на коктейли...
Коледните пости
След Коледни заговезни от 15 ноември (до 24 декември включително) започват Рождественски пости или така...
Класически горещи напитки за студените зимни дни
Зимата притежава усещането за уют и топлина повече от който и да е от друготе сезони. Това усещане е...
Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
Идейка за нещо много бързо, полезно и вкусно, приготвено за по-малко от 25 минути в нашия хоум офис днес. Спанак...
Първата българска готварска книга е дело на...Дядо Славейков
Петко Рачов Славейков е светило сред съвременниците си - уважавана обществена и политическа фигура, патриот...
Сандвич със сос от авокадо и босилек
Здравейте, Hera.bg! Здравей, Цвети! Макар и на края на поста реших да се включа с една рецепта, която...
Кулинарните тайни на барбекюто
Лятото не е същото без поне едно хубаво барбекю с приятели. Дали е в задния двор, който обикновено се...
Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
Постни сарми за Бъдни вечер
На трапезата за Бъдни вечер традиционно присъстват постните сарми – зелеви или лозови, а най-добре и...
Два вида козуначени мъфини за Великден
Започвам с това, че винаги ме е било страх от козунаците. Не, че не ги обичам – напротив, но месенето...
Сълзици с канела
Във фризера винаги имам бутер тесто. Често ме спасява, когато искам да направя нещо на бързо или по-мързеливо....
Patlican Kebap - Патладжан кебап
Този вкусен шиш от патладжан и малки кюфтенца е една от гордостите на турската национална кухня. Обикновено...
Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
Тази комбинация на пръв поглед е необичайна, но гарантирано - оказа се особено сполучлива. Сладките...
Бърза баница в кексова форма
Това е вариация на класическата баница, която спестява обаче много време. Приготвя се за 30 минути -...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook