Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Цвят и апетит – синестезия на сетивата


Замисляли ли сте се за цвета на храната, която ядете всеки ден? Вероятно в менюто ви присъстват много зеленолистни, червени плодове и зеленчуци, опечено до кафяво месо, бели зърнени и млечни продукти. Но какво ще кажете за синьо? Май не се отделя слюнка в устата ви. Най-много да хапнете шепа боровинки в планината, но само след като три пъти сте проверили в справочника, че не сте попаднали на нещо отровно. По всичко личи, че що се отнася до храната, това не е любимият цвят на майката природа. С малки изключения сините и черните храни са или развалени (мухлясали) или изначално токсични, например плодовете на беладоната. Затова при вида на така обагрен продукт, нашият инстинкт не реагира с желание да похапнем, а напротив – подава сигнал за опасност.

Днес хранителната индустрия разполага със всевъзможни синтетични оцветители и в магазина можем да видим продукти с най-причудливи цветове. Но въпреки, че са необичайни и забавни, те не се радват на особен успех. Видът им просто не предизвиква „вкусни” асоциации и потребителите ги подминават. Но както едни цветове потискат апетита ни, други го разпалват. Чрез невроните зрителната информация директно влияе на производството на хормоните, които регулират глада. Така предупредителните цветове стимулират хиполамуса да произвежда лептин, които потиска апетита, докато оранжевото, червеното и жълтото водят до засилена секреция на грелин – хормонът на глада.

Цветовата информация влияе не само на решението ни да опитаме от храната, но и на удоволствието, което ще изпитаме от нея. Затова с основание можем да кажем, че в този случай зрението и вкусът са в синестезия (от гр. syn, „заедно“ и aishesis, „усещане“). Това е състояние, при което едното възприятие предизвиква другото.

Този факт е не само любопитен, но и много полезен, ако искаме да свалим неусетно някой друг килограм. Не е нужно да издирваме храни с необичаен цвят, а просто да преобразим зоната за хранене във „неапетитна” гама – например синьо-сиви стени, прибори, покривка или светлина. Добре е да избягваме заведенията за бързо хранене, защото там най-вероятно „ще му отпуснем края”, заради преобладаващите в интериора, опаковките и храните жълт и червен цвят – най-опасните за нашата диета.

Обратното – ако искаме семейството да се сплотява около трапезата и сладко да си хапва от приготвените ястия, трябва да предпочетем за кухнята топлите цветове. Дори и най-злоядото дете ще опита от зеленчуците, ако са сервирани в червена или оранжева чиния. Освен влиянието върху апетита, тези цветове имат мощно въздействие върху целия организъм – учестяват сърцебиенето, повишават кръвното налягане и така създават атмосфера на уют и близост.

Коментари
2012-12-11 #2
Десислава Ив. Симеонова
Приятелката ми е диломиран специалист по цветотерапия, от нея зная някои важни неща за магията и възможностите на цветовете. У дома, например, повечето неща са в зелено и оранжево, та тя препоръча ПОНЕ свещите ни да се червени. Темата е благодатна, хареса ми статията.
2012-06-21 #1
Светлана Чамова
Абсолютно вярно, че синьото не е цветът на храната. Наскоро купихме вкъщи безалкохолно с наситено син цвят. Още на вид ми се видя странно и някак отблъскващо, макар че има досущ вкуса и аромата на бонбонките "виолетки"- за тези, които си ги спомнят. Всъщност и самата напитка се казваше така, затова и я купихме Беше приятно на вкус, но този син цвят наистина действа отблъскващо за нещо, което трябва да погълнеш
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво усещаме с езика си
· Умами - душата на вкуса
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Малко познатата история на пъpвaтa бългapcĸa ĸнижнa бaнĸнoтa
· Съдомиялните машини и циркулярът са изобретени от жени. И още любопитни факти
· КАНАПЕ-19 - дизайнерът Tobia Zamboti с провокация (снимки)
Петък
7
Май 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Козунак + козуначени кифлички
Никога, ама никога, не помня у дома да се е правил козунак. Даже и баба не се досещам да е месила козунаци....
Салата с кестени, бекон и праз
Прекрасният аромат на кестените, се допълва превъзходно с запържения в златисто бекон и топящ се в устата...
Kексче с шоколадова душа
Кексчето има хрупкава коричка и мека, ефирна вътрешност. Ето защо го нарекох: с шоколадова душа. Продукти...
Мусака със спанак и ориз
Казвам се Кремена, на 26 години от Велико Търново. До скоро бях по майчинство и от няколко месеца работя...
Салата с тиквички, червени боровинки и кълнове
Напоследък времето нестига и основно хапвам салати. В един момент се получи така, че те се превърнаха...
Свински филенца с левурда и каперси
За тази рецепта използвах свинско филе, но вие можете да изберете прясно, свинско месо без много мазнина....
Шоколадови трюфели
Знам, че в Hera.bg има сериозни почитателки на шоколада и то натуралния! С поздрав към всички вас и благодарност...
Как да решим какви съдове да ползваме в кухнята
Вредни ли са съдовете, в които готвим за нашия организъм? Кой вид да изберем? И аз съм се чудела дълго...
Арабика или робуста
Учудващо е, че в световен мащаб се отглеждат едва три вида кафе, а ароматите и вкусовете, на които можем...
Шербет или сорбе? Опитайте и двете
Можете да си го направите по-течен или по-гъст. Да добавите дори подправки и плодове. Но в основата му...
Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш...
Баница с праз и гъби
Тази баница е поредната вариация на традиционната рецепта, която всички обичаме. Добавила съм праз и...
Кюфтета от булгур, просо и елда
Тази година половинката реши, че ще се включи в постите и това е причина да приготвям някакви осреднени...
Празен хладилник и внезапни гости. Помощ!
На всеки му се е случвало да го изненадат внезапни гости. Не от онези неприятните, с които през цялото...
Шоколадови топчета
Съчетанието на шоколад, лешници и кокос, сами се досещате е една чудесна комбинация. Шоколадовите топчета...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook