Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Цвят и апетит – синестезия на сетивата


Замисляли ли сте се за цвета на храната, която ядете всеки ден? Вероятно в менюто ви присъстват много зеленолистни, червени плодове и зеленчуци, опечено до кафяво месо, бели зърнени и млечни продукти. Но какво ще кажете за синьо? Май не се отделя слюнка в устата ви. Най-много да хапнете шепа боровинки в планината, но само след като три пъти сте проверили в справочника, че не сте попаднали на нещо отровно. По всичко личи, че що се отнася до храната, това не е любимият цвят на майката природа. С малки изключения сините и черните храни са или развалени (мухлясали) или изначално токсични, например плодовете на беладоната. Затова при вида на така обагрен продукт, нашият инстинкт не реагира с желание да похапнем, а напротив – подава сигнал за опасност.

Днес хранителната индустрия разполага със всевъзможни синтетични оцветители и в магазина можем да видим продукти с най-причудливи цветове. Но въпреки, че са необичайни и забавни, те не се радват на особен успех. Видът им просто не предизвиква „вкусни” асоциации и потребителите ги подминават. Но както едни цветове потискат апетита ни, други го разпалват. Чрез невроните зрителната информация директно влияе на производството на хормоните, които регулират глада. Така предупредителните цветове стимулират хиполамуса да произвежда лептин, които потиска апетита, докато оранжевото, червеното и жълтото водят до засилена секреция на грелин – хормонът на глада.

Цветовата информация влияе не само на решението ни да опитаме от храната, но и на удоволствието, което ще изпитаме от нея. Затова с основание можем да кажем, че в този случай зрението и вкусът са в синестезия (от гр. syn, „заедно“ и aishesis, „усещане“). Това е състояние, при което едното възприятие предизвиква другото.

Този факт е не само любопитен, но и много полезен, ако искаме да свалим неусетно някой друг килограм. Не е нужно да издирваме храни с необичаен цвят, а просто да преобразим зоната за хранене във „неапетитна” гама – например синьо-сиви стени, прибори, покривка или светлина. Добре е да избягваме заведенията за бързо хранене, защото там най-вероятно „ще му отпуснем края”, заради преобладаващите в интериора, опаковките и храните жълт и червен цвят – най-опасните за нашата диета.

Обратното – ако искаме семейството да се сплотява около трапезата и сладко да си хапва от приготвените ястия, трябва да предпочетем за кухнята топлите цветове. Дори и най-злоядото дете ще опита от зеленчуците, ако са сервирани в червена или оранжева чиния. Освен влиянието върху апетита, тези цветове имат мощно въздействие върху целия организъм – учестяват сърцебиенето, повишават кръвното налягане и така създават атмосфера на уют и близост.

Коментари
2012-12-11 #2
Десислава Ив. Симеонова
Приятелката ми е диломиран специалист по цветотерапия, от нея зная някои важни неща за магията и възможностите на цветовете. У дома, например, повечето неща са в зелено и оранжево, та тя препоръча ПОНЕ свещите ни да се червени. Темата е благодатна, хареса ми статията.
2012-06-21 #1
Светлана Чамова
Абсолютно вярно, че синьото не е цветът на храната. Наскоро купихме вкъщи безалкохолно с наситено син цвят. Още на вид ми се видя странно и някак отблъскващо, макар че има досущ вкуса и аромата на бонбонките "виолетки"- за тези, които си ги спомнят. Всъщност и самата напитка се казваше така, затова и я купихме Беше приятно на вкус, но този син цвят наистина действа отблъскващо за нещо, което трябва да погълнеш
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво усещаме с езика си
· Умами - душата на вкуса
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Метеопрог за планиране на почивката
· От Могилово до Нова Зеландия. Българска изба произвежда вино на другия край на света
· Тиквата като символ: Изкуство и Традиции
Вторник
21
Януари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш...
Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
Победителят във Втори кулинарен конкурс по устойчиво готвене, ученикът от Добрич Росен Георгиев, обеща...
Кисело зеле по добруджански
Преди няколко месеца, докато пазарувах в кварталния плод и зеленчук, подочух разговор. Една клиентка...
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Тайните на домашната лимонада
Кой не обича прясна домашна лимонада? Тя няма нищо общо с онова газирано, подсладено и ароматизирано...
Пикантни чили догс
Храната в котешката кухня, знаете, че винаги е вдъхновение и приключение, а днес вдъхновението ми е от...
Нахут с печен пипер и праскова
Ако някой иска да ме попита защо има праскова тук, няма да мога да му отговоря много логично. Просто...
Откриванетото на Америка като кулинарна революция
Едва ли някои се съмнява, че Откриването на Америка завинаги преобръща историята на Европа – политическата,...
Салата от червено цвекло, ябълка и грейпфрут
Една здравословна салата, за която Ирина от вегетариански ресторант "Жасмин Тий Хаус" казва, че никой...
Миди с ориз
Мидите с ориз са класика и като повечето класики всеки интерпретира рецептата по свой вкус. Това съм...
Бъркана пица
Когато приятелка ми сподели за нейната "бъркана пица" бях учудена - нарича се така, тъй като тестото...
Готвенето помогнало на човек да развие мозъка си
Готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и е допринесло за възникването на религиите и културата,...
Грахова крем-супа с пармезанови крутони
Тази свежа супа ще ви зареди с пролетно настроение, както заради аромата на пресни подправки, така и...
Сладко от вишни
Обичам вишни. Даже и сега, като си помисля за тях, усещам как стипчивата им сладост и киселина стига...
Импровизиран киш с праз и бекон
Имам нещо много любимо - да приготвям храна, за която са ми споделили обични ми хора. Просто... рецепти...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook