Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Новогодишна баница


В моето детство баба слагаше в новогодишната баница с късмети дрянови клонки. Ходеше и си ги търсеше, някакви определени. Всяко клонче беше различно, къде по-късо, къде с различен брой пъпки, само тя ги знаеше кое какво е и с нетърпение чакахме да видим какво ще каже, че означава клончето - късметче, което ни се е паднало.

После, започна да увива надписани листчета късмет около дряновото клонче, че да можем да си ги разчитаме. И да знаете въобще нямаше такива късмети: "Почивка на Сейшелските острови" - парата, къща, здраве, любов, късмет, сватба, учение, животни (този последния не знам защо се слагаше, сигурно останал късмет от нейното детство), това беше.
Нейната баница беше от прясно точени кори, но днес у дома баницата я правим с готови или напоследък навлизащите дърпани точени кори на сач.

И все пак, и днес с голямо желание и нетърпение, бързам да си видя късмета в баницата. Сигурна съм, че и вие!

1 пакет готови кори
4-5 яйца
350 грама сирене
щипка захар
2-3 с.л кисело мляко
газирана вода
пакетче масло или 100 мл олио


Предварително увиваме късметите много добре във фолио за печене. Не забравяйте парата! Нея всеки я иска! :)

Яйцата разбиваме добре, слагаме щипка захар, добавяме начупеното сирене и го донатрошаваме с вилица.

Кръгла тава намазваме с разтопено масло /или олио/, поставяме 2 кори и ги поръсваме с плънката, така редим няколко пласта като не забравяме и мазнината. По средата нареждаме и късметчетата. Изразходваме всички кори, мазнина и плънката, последната кора мажем с масло и на края заливаме с около 1 чашка газирана вода за да стане баницата пухкава. Печем до златисто в умерена фурна.


У дома винаги се е казвало, кой кое парче иска. Но знам, че трябва да се сложи баницата в средата на масата, да се завърти три пъти в едната посока, три пъти в другата и на който което парче му е най близко него да вземе. Вие направете така както искате!

На всички читатели на списание Hera.bg желая Новата година да донесе Здраве!
Коментари
2016-12-23 #7
снежа
Аз правя баницата като първо сипвам олио в тавата след това го изцеждам от тавата е съда е които ще правя плънката и после като редя корите не слагам олио то вече е в плънката така баницата не става много мазна .като се изпече обръщам тавата на 3чинии които са на опаки и така парата остава в баницата тя става висока и мека да ви е сладко....
2014-12-31 #6
Любен Ставрев
На екипа на сп. Hera.bg пожелания за здраве и все така да ни информират и забавляват
2013-11-08 #5
Десислава Ив. Симеонова
Инна, обожавам всякакви тестени изделия, вкл. и баниците, разбира се. Живот и здраве, периодът около тазгодишните Коледа и Нова година ще изкараме на ново място - където за пръв път ще приготвя на 01 януари именно тази баница, дано се получи (че ако ли не, я чисто новата печка ще е виновна - понеже още не се познаваме с нея , я токът... - нещо е слабичък, непостоянен... ) Според мен е редно за всеки вкъщи на 01 януари да има по един късмет от баницата (макар децата да са на друго мнение.... )
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Вместо новогодишни късмети в баницата - новогодишни предизвикателства
· Оригинални новогодишни късмети
· Дрянът - свещеното дърво за българите
· Постни банички с праз и маслини
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Не се отказвайте от закуската по време на пости
· "Живот и здраве, живот и здраве"
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Психолози: Предновогодишна депресия не съществува
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Боб чорба по манастирски
Петък
12
Август 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пилешки руладини с гъби
Едно от любимите и сравнително бързи неща, които приготвяме в нашия дом. Получават се 4 броя руладини....
Шафран - щипка лукс в храната
Чудесна подправка, най-скъпата в света и една от най-известните, използвана от древността, като лек и...
Наздраве по холандски
Приятна съботна или неделна вечер. Навън вали сняг, а вие сте се събрали на по питие вкъщи с приятели....
Компот от ягоди
У дома, в детството ми компот и сладко от ягоди бяха на почит. С моя по-голям брат винаги се карахме...
Кулинарните тайни на барбекюто
Лятото не е същото без поне едно хубаво барбекю с приятели. Дали е в задния двор, който обикновено се...
Магданозени кюфтенца
Както казва една приятелка: "Когато опитах тези магданозени кюфтенца, разбрах, че съм пропиляла живота...
Спагети с бекон, праз, грах и лимон
400 г спагети 40 г масло 150 г бекон 200 г праз 400 мл сметана 100 г грах 1 лимон -сок сол...
Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
Победителят във Втори кулинарен конкурс по устойчиво готвене, ученикът от Добрич Росен Георгиев, обеща...
Салата с печен пипер, праз, рукола и кедрови ядки
За тази вкусна есенна салата ни е нужно: 450 г праз 2 пипера - червени 2 с.л зехтин 1 с.л бял...
Мрачната история на вилицата
Доброто възпитание изисква да се храним с прибори. Ако се замислим кой от тях използваме най-често, безспорният...
Българска национална кухня – що е то?
Страната ни може да е малка, но поводи за национална гордост – колкото искаш. Всеки ще има какво да изтъкне...
Baingan Bharta - индийска кухня
Baingan Bharta е традиционна индийска рецепта от Панджабския регион, която в зависимост от района има...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook