Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Новогодишна баница


В моето детство баба слагаше в новогодишната баница с късмети дрянови клонки. Ходеше и си ги търсеше, някакви определени. Всяко клонче беше различно, къде по-късо, къде с различен брой пъпки, само тя ги знаеше кое какво е и с нетърпение чакахме да видим какво ще каже, че означава клончето - късметче, което ни се е паднало.

После, започна да увива надписани листчета късмет около дряновото клонче, че да можем да си ги разчитаме. И да знаете въобще нямаше такива късмети: "Почивка на Сейшелските острови" - парата, къща, здраве, любов, късмет, сватба, учение, животни (този последния не знам защо се слагаше, сигурно останал късмет от нейното детство), това беше.
Нейната баница беше от прясно точени кори, но днес у дома баницата я правим с готови или напоследък навлизащите дърпани точени кори на сач.

И все пак, и днес с голямо желание и нетърпение, бързам да си видя късмета в баницата. Сигурна съм, че и вие!

1 пакет готови кори
4-5 яйца
350 грама сирене
щипка захар
2-3 с.л кисело мляко
газирана вода
пакетче масло или 100 мл олио


Предварително увиваме късметите много добре във фолио за печене. Не забравяйте парата! Нея всеки я иска! :)

Яйцата разбиваме добре, слагаме щипка захар, добавяме начупеното сирене и го донатрошаваме с вилица.

Кръгла тава намазваме с разтопено масло /или олио/, поставяме 2 кори и ги поръсваме с плънката, така редим няколко пласта като не забравяме и мазнината. По средата нареждаме и късметчетата. Изразходваме всички кори, мазнина и плънката, последната кора мажем с масло и на края заливаме с около 1 чашка газирана вода за да стане баницата пухкава. Печем до златисто в умерена фурна.


У дома винаги се е казвало, кой кое парче иска. Но знам, че трябва да се сложи баницата в средата на масата, да се завърти три пъти в едната посока, три пъти в другата и на който което парче му е най близко него да вземе. Вие направете така както искате!

На всички читатели на списание Hera.bg желая Новата година да донесе Здраве!
Коментари
2016-12-23 #7
снежа
Аз правя баницата като първо сипвам олио в тавата след това го изцеждам от тавата е съда е които ще правя плънката и после като редя корите не слагам олио то вече е в плънката така баницата не става много мазна .като се изпече обръщам тавата на 3чинии които са на опаки и така парата остава в баницата тя става висока и мека да ви е сладко....
2014-12-31 #6
Любен Ставрев
На екипа на сп. Hera.bg пожелания за здраве и все така да ни информират и забавляват
2013-11-08 #5
Десислава Ив. Симеонова
Инна, обожавам всякакви тестени изделия, вкл. и баниците, разбира се. Живот и здраве, периодът около тазгодишните Коледа и Нова година ще изкараме на ново място - където за пръв път ще приготвя на 01 януари именно тази баница, дано се получи (че ако ли не, я чисто новата печка ще е виновна - понеже още не се познаваме с нея , я токът... - нещо е слабичък, непостоянен... ) Според мен е редно за всеки вкъщи на 01 януари да има по един късмет от баницата (макар децата да са на друго мнение.... )
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Вместо новогодишни късмети в баницата - новогодишни предизвикателства
· Оригинални новогодишни късмети
· Дрянът - свещеното дърво за българите
· Постни банички с праз и маслини
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Не се отказвайте от закуската по време на пости
· "Живот и здраве, живот и здраве"
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Психолози: Предновогодишна депресия не съществува
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· Долма по иракска рецепта
· Тархана чорба
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
Събота
4
Февруари 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Домашно сорбе с кайсии и касис
Откакто прочетох рецептата за сорбе само с две съставки, наумих си просто да я направя! Набавих си страхотно...
Овесени бисквити с Дарето
Рецептата ми е споделена от една приятелка, която обича да готви всякакви завъртяни вкусотийки. Но на...
Спаначени "мъфини" с готови кори
Здравейте приятели от Hera.bg! Искам да участвам в новия конкурс, защото искам най- вече да споделя рецепта,...
Как да се храним по време на летните жеги
Високите летни температури са истинско изпитание за нашия организъм. Особено нетърпими са жегите в големи...
Домашен хляб и козунак за хора, които нямат време
След поредния телевизионен репортаж за проверки върху качеството на хляба, си помислих – какво би станало,...
Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените...
Любимите сладки на Hera.bg
Човек и добре да живее, пък и на диета да е, празници да идват, поводи да има - ами дояжда му се нещо...
Вино и храна - как да съчетаваме правилно
Когато есента е в разгара си, а зимата потропва на прозореца, в хладните нощи често ти се приисква да...
Сладко от череши
Сладкото от череши винаги го свързвам със сладоледените мелби от моето детство. И сега за разкош понякога...
Брускети с домати, чесън и зехтин
Родината на брускетата е централна Италия. Препечената със зехтин филийка е прекрасно предястие (особено...
Мини пици с лапад
Привет! Казвам се Камелия и живея в Бургас. Имам две дъщери , на 5 и на 7 години и обичам в събота вечер...
Да консервираме здравословно - I част
Красивите бурканчета с примамливи етикети, които се предлагат в супермаркетите, могат да ни накарат да...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook