Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене



Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тези кръгли тиквички са наистина много симпатични и ефектни. Получих ги дар, a докато се чудех как да ги приготвя, вече бях набрала и тученица от лозе.

Реших, че заедно с едно домашно козе сирене ще са добра комбинация. Чудех се дали да не бъдат като пълнени тиквички със сирене и яйце, но много исках яйцето да не преобладава като вкус в това ястие.



Така че ми трябваше нещо, което да сгъсти сместа, затова добавих амарант и овесени ядки. Последните са се превърнали в универсалният ми сгъстител, особено за супичките на детето. Овесът (може в био магазините да намерите без глутен) и амарантът не съдържат глутен.


Макар в малки количества тук, амарантът има невероятни качества и е добър източник на желязо и фибри, както и на калций, магнезий, фосфор и фолиева киселина. Същото може да се каже и за овесените ядки и тяхната ценна съставка инозитол. Тученицата безспорно е по-добре да консумираме сурова на салата (съвсем скоро ще предложа една чудесна комбинация), но ще ви допадне, както в тази рецепта, така и във вариант за баница с тученица.

850 грама тиквички - 3 броя
60 грама тученица (2 шепи)
20 грама амарант
1 стрък зелен лук
1 с.л. фини овесени ядки - 10 гр.
1 бр. яйце
75 грама твърдо козе сирене
1 ч.л. пресен кoпър
черен пипер, зехтин, сол

Приготовление:
Амарантa изплакваме и оставяме да постои във вода.
Слагаме да заври вода в дълбока тенджера. На моите тиквички, които са кръгли, съм отрязала капаче.
С помощта на лъжица издълбаваме част от вътрешността. Ако имате налични обикновени тиквички, разполовете ги и всяка половинка издълбайте.

С лъжица за чай очертаваме формата върху тиквичката, която ще искаме да издълбаем. Трябва да оставим достатъчно от месото на тиквичката, така че най-добре да издълбаем мястото около семената + малко малко повече.

Във врящата вода слагаме малко сол и пускаме 1-2 броя от издълбаните тиквички. Дори да имате достатъчно място в тенджерата не слагайте по много наведнъж, за да не пада температурата на водата рязко. Бланшираме тиквичките за 5 минути и ги нареждаме в тавичка.

2/3 от останалата от издълбаването тиквичка накълцваме на ситно и задушаваме в зехтин с малко наситнен лук. Добавяме изплакнатия амарант + 150 мл. гореща вода.
Когато водата поизври, добавяме още 150 мл. гореща вода + фините овесени ядки. Малко преди и те да са поомекнали, добавяме и нарязаната тученица, разбъркваме 5-6 пъти и оставяме да изстине добре.

Разбъркваме яйцето с натрошеното козе сирене и добавяме към изстиналата вече смес. Овкусяваме с черен пипер и пресен копър.

Наредените в тавичка тиквички пълним с приготвената смес, добавяме един пръст гореща вода в тавата и 1 ч.л зехтин. Печем до готовност.

Сол не съм добавила, защото сиренето е достатъчно солено.





Ако смяташ, че тази статия ще е полезна и интересна за други хора, ще се радваме да я споделиш.
Коментари
2016-07-13 #7
Инна Георгиева
Всъщност зависи от сорта на овесените ядки, но в био магазините може да се открият такива с ясен произход, на тях пише без Глутен. Като цяло в овеса има по-различен тип протеин от глутена. Основния проблем е, че е много възможно при подготвянето на суровината да има следи от житни култури, в които водещ протеин е глутена.
2016-07-12 #6
Павлина Драганова
В самата статия има линк в зелено към друга статия,подробно описваща съдържанието и ползите от овесените ядки,така че авторката е запозната,вие също можете да проследите този линк!
2016-07-12 #5
Славка Ковачева
Овесените ядки съдържат глутен,направете справка!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Козето мляко – достойната замяна
· Патладжанени рулца с козе сирене
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Баница с тученица
· Тученицата - кралицата-плевел
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Долма по иракска рецепта
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Традиционното кипърско сирене халуми получи защитено наименование за произход
· Как да направим плато сирена? (видео)
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· 10 добри причини да ядем зелен чесън
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Пълнено пиле с кестени
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Постни банички с праз и маслини
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Тархана чорба
Четвъртък
13
Февруари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Вишновката на мама
Изпуснах точното време, в което исках да споделя тази рецепта. Но нека я има за следващите ви вишневи...
Добруджанки
През останалите дни от седмицата хапвам само мюсли и сурови ядки за закуска, но в неделя, когато всички...
Сладко от вишни
Обичам вишни. Даже и сега, като си помисля за тях, усещам как стипчивата им сладост и киселина стига...
Макарони със спанак и гъби на фурна
Здравейте Hera.bg, бих искала да участвам с тази рецепта за основно ястие, който обича месно, може...
Ароматни коледни сладки
Празничните коледни сладки са наричани най-често джинджифилови. За мен обаче най-важната и ароматна подправка...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
Кюфтета с булгур
Натрошените зърна пшеница, някога са били една от основните храни на българската трапеза, преди навлизането...
Лозови сарми с овнешко за Петковден
300 г овнешка кайма 30 лозови листа 1 ч.ч ориз 200 г олио 2-3 глави лук черен пипер чубрица сол Лозовите...
Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
Много често си служим със стереотипи, за да опишем някои нации. Германците били скучни и работливи, французите...
Торта "Сахер" - неустоима виенска класика
Тя е може би най-голямата конкуренция на прословутия „Гараш”. Вкусът и е също толкова неустоим, а приготвянето...
Пилешко месо с фъстъчено масло
Като повечето хора до преди години само бях чувала от "американските филми" как мажат наляво - надясно...
Подправени масълца
Подправените масла са страхотно допълнение към топли ястия а в някои случаи се готви и самия продукт...
Салата от спанак, цвекло, синьо сирене и орехи
Нещо свежо и набързо. Изберете по-дребен спанак, за да не се налага да режете листенцата. две шепи...
Какво да правим с великденските яйца след Великден
Независимо как сме боядисали великденските яйца, независимо колко от тях сме спасили от спукване при...
Календар на сезонните плодове
Най-качествени, полезни и изгодни са плодовете в сезона си. А ето и кой плод, в кой месец, е най-изгоден...
Домашната торта на баба
Класиката на класиките. Вкусът на вкусовете. Торта мека като бабина душица - проста и незабравима. Всъщност...
Баница с готови кори
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как....
Варени гевреци с квас
Докато правех питката си с квас ми остана малко тесто, което бях заделила за украсата. Фурната вече бе...
Сладолед-йогурт „Горски плодове”
Отдавна съм обявила бойкот на сладоледите, които се продават в магазинната мрежа, но досега ми се налагаше...
Крем супа от карфиол с куркума
Най-често на трапезата ни карфиолът присъства под формата на трушия, но той е прекрасен за пресни салати,...
Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер
Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да...
Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
Набързичко да си спиша обещаното за Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam, със салса с патладжан...
Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
Ако има плод, който свързвам с любовта към красивата морска есен, то това със сигурност е смокинята....
Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
Въпреки че събитието през 2025 г. се проведе в Лион, френският отбор не спечели златния медал, задоволявайки...
Кисело зеле по добруджански
Преди няколко месеца, докато пазарувах в кварталния плод и зеленчук, подочух разговор. Една клиентка...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Меломакарона
Здравейте Цвети и Hera.bg, Почти в края на Коледните пости Ви предлагам две рецепти. Аз съм Галка,...
Гьобечки
Отраснала съм в Родопите. Коренът ни е от Добруджа и Русе. Историята е малко сложна, леко военна и ненужно...
Палачинки с праскови и канела
Бързам да направя допълнението, че това не са палачинките, които най-често хапваме в европейската кухня,...
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
Пилешки руладини с гъби
Едно от любимите и сравнително бързи неща, които приготвяме в нашия дом. Получават се 4 броя руладини....
Домашни "форнети"
Малко е като реклама, но в повечето градове под името "форнети", преди години, стартираха закуски приготвени...
Сладко от сини сливи
Печеното сладко от сини сливи е едно от ония прегрешения, които човек може да си позволи да хапне, в...
Китайско зеле с тиквички, моркови и соеви кълнове
Зеленчуковите ястия са прекрасен начин да прочистим организма, да приемем повече витамини и минерали....
Кекс с тиква
Случвало ли ви се е къщата да е притихнала, половинката и децата спят, свършили сте всички досадни домакински...
Ориз със спанак, сирене и яйца
Здравейте на всички от екипа на Хера! :) И аз ще се престраша да участвам във вашия "вкусен" конкурс...
Закуска, който не пропуска...
Казват, че денят се познава от сутринта. С времето се убедих, че това наистина е така. А за успешния...
Салата от пшеница, гулия и сушени череши
Днес искам да ви предложа две бързи ястия, чиято основна съставка е пшеницата. Подходящи са и за постите. ...
Задушено шкембе в гювече
Задушеното шкембе е характерна рецепта за Петковден. Добавете по желание и малко кашкавал минути преди...
Туршия със зелени домати, чесън и копърче
Тази туршия винаги ми напомня за леля ми. Някъде назад (много назад) в спомените от моето детство, даде...
5 любими десерта с ябълки
Есента е времето на изобилието, но един плод с ненадминат чар ни намига недискретно от пазари и магазини....
Салата с портокалов дресинг
Този домашно приготвен портокалов дресинг добавя необикновен сладко-кисел привкус към салатата като едновременно...
Лакрица - бонбони като никои други
Знаете ли кое е общото между билката сладък корен, по-известна като женско биле, и Пипи дългото чорапче?...
Конфитюр от грозде
Това не е (само) рецепта за конфитюр от грозде. Това е семеен спомен, за това как баба ми разкри любовта...
Вегетариански дюнер
Ако са ви останали от кюфтенцата с булгур, просо и елда, ви предлагам една лесна идея как да ги оползотворите....
Торта със стар козунак без печене
Тази торта е чудесна идея, ако имате останал след Великден козунак. Грехота е как чакаме Великден заради...
Напитка за Хелоуин
Изключително забавно предложение за вашето Хелоуин парти е тази напитка око с мартини. За децата можете...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook