Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене



Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тези кръгли тиквички са наистина много симпатични и ефектни. Получих ги дар, a докато се чудех как да ги приготвя, вече бях набрала и тученица от лозе.

Реших, че заедно с едно домашно козе сирене ще са добра комбинация. Чудех се дали да не бъдат като пълнени тиквички със сирене и яйце, но много исках яйцето да не преобладава като вкус в това ястие.



Така че ми трябваше нещо, което да сгъсти сместа, затова добавих амарант и овесени ядки. Последните са се превърнали в универсалният ми сгъстител, особено за супичките на детето. Овесът (може в био магазините да намерите без глутен) и амарантът не съдържат глутен.


Макар в малки количества тук, амарантът има невероятни качества и е добър източник на желязо и фибри, както и на калций, магнезий, фосфор и фолиева киселина. Същото може да се каже и за овесените ядки и тяхната ценна съставка инозитол. Тученицата безспорно е по-добре да консумираме сурова на салата (съвсем скоро ще предложа една чудесна комбинация), но ще ви допадне, както в тази рецепта, така и във вариант за баница с тученица.

850 грама тиквички - 3 броя
60 грама тученица (2 шепи)
20 грама амарант
1 стрък зелен лук
1 с.л. фини овесени ядки - 10 гр.
1 бр. яйце
75 грама твърдо козе сирене
1 ч.л. пресен кoпър
черен пипер, зехтин, сол

Приготовление:
Амарантa изплакваме и оставяме да постои във вода.
Слагаме да заври вода в дълбока тенджера. На моите тиквички, които са кръгли, съм отрязала капаче.
С помощта на лъжица издълбаваме част от вътрешността. Ако имате налични обикновени тиквички, разполовете ги и всяка половинка издълбайте.

С лъжица за чай очертаваме формата върху тиквичката, която ще искаме да издълбаем. Трябва да оставим достатъчно от месото на тиквичката, така че най-добре да издълбаем мястото около семената + малко малко повече.

Във врящата вода слагаме малко сол и пускаме 1-2 броя от издълбаните тиквички. Дори да имате достатъчно място в тенджерата не слагайте по много наведнъж, за да не пада температурата на водата рязко. Бланшираме тиквичките за 5 минути и ги нареждаме в тавичка.

2/3 от останалата от издълбаването тиквичка накълцваме на ситно и задушаваме в зехтин с малко наситнен лук. Добавяме изплакнатия амарант + 150 мл. гореща вода.
Когато водата поизври, добавяме още 150 мл. гореща вода + фините овесени ядки. Малко преди и те да са поомекнали, добавяме и нарязаната тученица, разбъркваме 5-6 пъти и оставяме да изстине добре.

Разбъркваме яйцето с натрошеното козе сирене и добавяме към изстиналата вече смес. Овкусяваме с черен пипер и пресен копър.

Наредените в тавичка тиквички пълним с приготвената смес, добавяме един пръст гореща вода в тавата и 1 ч.л зехтин. Печем до готовност.

Сол не съм добавила, защото сиренето е достатъчно солено.





Ако смяташ, че тази статия ще е полезна и интересна за други хора, ще се радваме да я споделиш.
Коментари
2016-07-13 #7
Инна Георгиева
Всъщност зависи от сорта на овесените ядки, но в био магазините може да се открият такива с ясен произход, на тях пише без Глутен. Като цяло в овеса има по-различен тип протеин от глутена. Основния проблем е, че е много възможно при подготвянето на суровината да има следи от житни култури, в които водещ протеин е глутена.
2016-07-12 #6
Павлина Драганова
В самата статия има линк в зелено към друга статия,подробно описваща съдържанието и ползите от овесените ядки,така че авторката е запозната,вие също можете да проследите този линк!
2016-07-12 #5
Славка Ковачева
Овесените ядки съдържат глутен,направете справка!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Козето мляко – достойната замяна
· Патладжанени рулца с козе сирене
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Баница с тученица
· Тученицата - кралицата-плевел
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Традиционното кипърско сирене халуми получи защитено наименование за произход
· Как да направим плато сирена?
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Боб чорба по манастирски
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Торта със стар козунак без печене
Вторник
27
Юли 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Виенски шницел
Много ми се ядат шницели, каза половинката. Ама онези от кайма ли или от месо, попитах аз? От месо, от...
Японската кухня - II
Месо Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани,...
Тиквеник
Тиквеникът е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Поднася се и на Коледни заговезни – денят преди...
Как да си приготвим ароматен зехтин
Студено пресованият зехтин има наситен маслинен дъх, които придава неповторим вкус на всяко ястие. Златното...
Кюфтенца с булгур, броколи и таханов сос
Булгурът има високо съдържание на въглехидрати, но за сметка на това и също високо съдържание на фибри....
Сладки хапки с фурми
Тази рецепта отново съм взела от книгата, от която направих мароканските изкушения Ghriba. За тези сладки...
Печено свинско бон филе
Наскоро имах личен празник и цялото семейство се събра на късен обяд. Семейните сбирки са особено нещо....
Здравословното мюсли
Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският...
Моят ватикански хляб
Когато разбрах за този „ритуал” не бях особено екзалтирана, дори си помислих, че това е поредното суеверие,...
Как да си направим: Пилешки бульон
Често когато обезкостяваме пилето остават парченца, кости и други. Но дори да не е така, в магазинната...
Как да: Изберем прясна риба
Няма нищо по вкусно от прясната риба, но и няма нищо по-отвратително от развалената. Тези две състояния...
Крем супа от моркови и картофи с шафранка
Чудото на тази бърза крем супа от моркови и картофи с шафранка, се крие в пържения дехидратиран лук....
Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
Набързичко да си спиша обещаното за Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam, със салса с патладжан...
Тарама хайвер
Препечените филийки с домашно разбит тарама хайвер са един приятен спомен от моето детство. Сервират...
Пилешки шишчета със сусам
Макар, че в тази рецепта имаме топлинна обработка на сусама, все нещичко остава от неговите изключително...
Пилешки жулиени върху картофена палачинка
Всеки нормален човек след работа се чувства леко уморен. Ако няма нещо за хапване от предишния ден, трескаво...
Омайният кардамон
От появата му на територията на Южна Индия и Шри Ланка до днес растението с латинско название Elettaria...
Свински филенца с левурда и каперси
За тази рецепта използвах свинско филе, но вие можете да изберете прясно, свинско месо без много мазнина....
Patlican Kebap - Патладжан кебап
Този вкусен шиш от патладжан и малки кюфтенца е една от гордостите на турската национална кухня. Обикновено...
Салата със "сребърни ушички" и фъстъци
Китайската гъба "сребърни ушички" има укрепващо организма действие. Тя няма някакъв специфичен вкус,...
Тайните на вкусната и полезна зелена салата
Салатите са вълнуващи, салатите са "рокендрол", както ги нарича Джейми Оливър. Според известния готвач,...
Класически горещи напитки за студените зимни дни
Зимата притежава усещането за уют и топлина повече от който и да е от друготе сезони. Това усещане е...
Новогодишна баница
В моето детство баба слагаше в новогодишната баница с късмети дрянови клонки. Ходеше и си ги търсеше,...
За закуска: Топъл сандвич с пушено филе и яйце
Закуските през уикенда са най-често специалитет на половинката. Най-уважавани са палачинките и топлите...
Домашни "форнети"
Малко е като реклама, но в повечето градове под името "форнети", преди години, стартираха закуски приготвени...
Зеленчуково ястие с боб ала мексикана
Установила съм, че най-вкусна бобената чорба става, ако си сварил наведнъж поне 700 гр. боб /в сухо състояние/....
Соевият сос
Кой е най-характерният вкус в кухнята на Източна Азия? Разбира се, този на соевия сос – с него в тази...
Кулинарната традиция на глинените съдове
Понятието Българска национална кухня е доста мъгляво. Не са много ястията, които можем да наречем типично...
Моцарелата – свежото лятно сирене
Историята разказва, че преди повече от 120 година в чест на кралица Маргарита Савойска, известен италиански...
Лазаня "Болонезе"
Със сигурност ако си майстор в приготвянето на паста и имаш машинка за такава, да си приготвиш кори за...
Какво да правим с великденските яйца след Великден
Независимо как сме боядисали великденските яйца, независимо колко от тях сме спасили от спукване при...
Студен чай за горещите летни дни
Заедно с хладните дни времето на чая отмина, за да дойде времето на чая. Само че не горещ, а леден. Със...
Шоколадови трюфели
Знам, че в Hera.bg има сериозни почитателки на шоколада и то натуралния! С поздрав към всички вас и благодарност...
Никулденски шаран със сини сливи
Едно предложение за празника на Свети Николай, когато на масата задължително присъства шаранът. шаран...
Обредна пита за Никулден
В Интернет пространството срещам пити за Никулден, в чиито състав има яйца, прясно, кисело мляко. Никулден...
Сладко от вишни
Обичам вишни. Даже и сега, като си помисля за тях, усещам как стипчивата им сладост и киселина стига...
Да боядисаме яйцата с памук и хартия
Във всеки дом настава истинско оживление, дойде ли Велики Четвъртък /или Велика Събота/ - деня, в който...
Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
Предлагам ви една лесна рецепта за вкусно и ароматно ястие с индийски привкус, към който ще ни отдведат...
Салата от пшеница, гулия и сушени череши
Днес искам да ви предложа две бързи ястия, чиято основна съставка е пшеницата. Подходящи са и за постите. ...
Японската кухня - I
Японската кухня не прилича на никоя друга. Жителите на страната на изгряващото слънце считат, че всяко...
Картофки на фурна с асафетида
Асафетида (Ferula asafoetida.) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан....
Оризът – Ин и Ян за нашето тяло - II
Дивият ориз, за разлика от своите роднини, произхожда не от Азия, а от Северна Америка и по-точно районът...
Салата с ряпа дайкон
Ряпата дайкон вече трайно се е настанила до нашенската - обикновена бяла, черна, червена ряпа. В родината...
Дроб с гъбки и доматен сос на фурна
Ако имате нужда от лесноусвоимо желязо, дробът е вашата храна. Не готвя свински дроб често, но определено...
Витаминозна зелена салата
Предлагам ви една изключително полезна комбинация с червено цвекло. Ето и как да приготвите тази вкусна...
Сандвичи със спанак и яйце
Привет, привет! Следя конкурса с голям интерес и всички рецепти ми изглеждат вкусни. Моето предложение...
Салата с тиквички, червени боровинки и кълнове
Напоследък времето нестига и основно хапвам салати. В един момент се получи така, че те се превърнаха...
Овесена закуска с ягоди
Закуската е важна част от деня, а пълноценната такава още повече. Продуктите по-долу често прибавям към...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook