Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Винен кебап с месо


Тази рецепта е рожба на молбата на една читателка за рецепта, в която да оползотвори виното, което не пие. Веднага се сетих за винен кебап. Всъщност червено вино слагам почти на всяко ястие, в което има домати. Като малка помня майка ми го приготвяше често, даже с вариации с телешки език. Много добре помня, как не обичах ориза - класическата гарнитура за поднасяне, затова се смиляваше и често имаше и картофено пюре. За щастие, вече съм преоткрила ориза и предложението ми за гарнитура остава той.

Молбата за рецепта ме хваща по време на Коледните пости. Аз постя за втори път по това време. Цвети също се запали и така се роди проекта за Коледни пости по дни с Цвети. За половинката ми те ме важат с пълна сила, та това ястие е за него. За мен приготвих постна алтернатива - Винен кебап с гъби кладница, опитайте и него. За съжаление готвя вечер основно и това се отразява на снимките, но важна е идеята.

Рецептата взех от, така наречената от мен, Библията. Това е "Единен сборник рецепти за заведенията за обществено хранене" от 1981 година, подарък ми е от баща ми. Първите ми готварски опити започнаха точно от нея, като първоизточник на това кое и колко точно да се сложи. С времето разбрах, че е къде по весело да се импровизира, но предполагам за да стигнеш до това първо преминаваш през това "да спазя рецептата". Та ако има нещо, което си има точна рецепта - това са рецептите поместени в Библията :) Основно се използва свинско месо, но също така може да се използва агнешко, телешко, овнешко или говеждо месо.

за 4 порции

800 грама свинско месо
(от плешка или от бут- ябълка шол)
20 гр олио
5 г масло
100 гр лук
20 гр доматено пюре
1 и 1/2 с.л брашно
100 мл вино
1 ч.л червен пипер
1 малък дафинов лист
2 с.л пресен магданоз
1 к.л черен пипер- на зърна
сол на вкус


Месото се измива и нарязва на парченца около 20-30 грама (парчета 3 на 3 см).

В рецептурника е записано парчетата да се поръсят със сол и черен пипер и да се размесят със ситно нарязания лук. Аз обаче ви препоръчвам да задушите в мазнина първо месото, след което да добавите лука.

Добавете червения пипер, разбъркайте за кратко и залейте с разреденото с вода доматено пюре (или доматен сос) веднага, за да не загори червения пипер (нещо, което се случва доста бързо).

В оригиналната рецепта се слага доматено пюре, но аз имам налични домашно консервиран сос от домати, затова използвам около 150 мл от него. Ако решите да използвате пюре - размийте го с малко вода. Доматите се добавят към задушените месо и лук.

Добавя се и половината от виното и гореща вода, почти да покрият месото. Всичко се оставя на слаб огън да се задуши до омекване на месото.

Маслото и брашното се запържват до златисто, добавя се малко вода за да стане еднородна смес и се прибавя внимателно към ястието.

Тук, в рецептурника, пише да се сложи във фурната и да се дозадуши месото, но аз продължавам процеса в тенджерата. Добавям дафиновия лист, черния пипер, останалото вино и оставям да се досвари още 15 минутки, от време на време бъркам, за да не залепне брашното по дъното.

Поднася се с гарнитура ориз, класическият вариант за тази гарнитура можете да прочетете тук. Аз лично предпочитам просто добре измит и сварен ориз с малко сол. В края на варенето му, малко преди да е готов напълно и все още има вода го изключвам и не вдигам капака. Тогава става точно по начина, по който ми харесва.
Коментари
2018-10-11 #1
Таткото
дааааа.... така е - таткото ти подари \"Библията\" , ама ти вече готвиш по добре от описаното в нея за моя вкус , стига да не те \"удари\" музата по екзотични подправки - пак според моя вкус , разбира се
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Винен кебап от гъби кладница
· Миди с бяло вино и лимони
· На всяка манджа... вино
· Книжен кебап
· Боб с пушени ребърца на фурна
· Петел яхния
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Печено свинско бон филе
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Любими есенни супи с тиква
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Пълнено пиле с кестени
· Българската баница и мурсалския чай станаха част от ресторанти в Токио
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Бъдеще без клане на животни - биореактори за изкуствено месо
· Пикантни чили догс
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Долма по иракска рецепта
· Постни банички с праз и маслини
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
Понеделник
10
Февруари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Подправени масълца
Подправените масла са страхотно допълнение към топли ястия а в някои случаи се готви и самия продукт...
Салата от спанак, цвекло, синьо сирене и орехи
Нещо свежо и набързо. Изберете по-дребен спанак, за да не се налага да режете листенцата. две шепи...
Сладки хапки с фурми
Тази рецепта отново съм взела от книгата, от която направих мароканските изкушения Ghriba. За тези сладки...
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
„Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
След феноменалния успех на „Вкусът на България“ любимият кулинар на България Иван Звездев отново събира...
Салата с кестени, бекон и праз
Прекрасният аромат на кестените, се допълва превъзходно с запържения в златисто бекон и топящ се в устата...
Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши
Вече всички знаем, че в по-голяма част от опакованите сладкиши се крие значително количество химия. Овкусителите,...
Класически горещи напитки за студените зимни дни
Зимата притежава усещането за уют и топлина повече от който и да е от друготе сезони. Това усещане е...
Изпитана рецепта за домашна горчица
У дома обичаме горчицата зърнеста, не в идеална еднородна консистенция. В тази "партида" за първи път...
За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
През лятото най-малко от всичко искаме да се потим над печки и котлони. Дните са дълги, прекарваме ги...
Лучник с пълнозърнесто брашно
Лукът винаги е имал място на българската трапеза, въпреки дъха, който оставя след консумация. И ако в...
Как да си приготвим ароматен зехтин
Студено пресованият зехтин има наситен маслинен дъх, които придава неповторим вкус на всяко ястие. Златното...
Платерина плакия по Варненски
Тази рецепта, заедно със снимката, ми записа съпругът на Гени, разбира се е вложил и лична фантазия,...
Идея за здравословна закуска с чия
Навикът понякога е наистина по-силен от нас. Трябва ни някаква провокация, за да се дистанцираме от зоната...
Как да: Изберем прясна риба
Няма нищо по вкусно от прясната риба, но и няма нищо по-отвратително от развалената. Тези две състояния...
Сандвич със сос от авокадо и босилек
Здравейте, Hera.bg! Здравей, Цвети! Макар и на края на поста реших да се включа с една рецепта, която...
Мрачната история на вилицата
Доброто възпитание изисква да се храним с прибори. Ако се замислим кой от тях използваме най-често, безспорният...
Как да: Замразим зелен боб
Вярно е, че най-добре е да консумираме зеленчуците пресни, но при замразяването им съвсем не се губят...
Сладко от круши и грозде
След горещото и вълнуващо лято есента идва с тихи стъпки и носи пъстър букет от цветове, аромати, вкусове...
Телешко в шоколадов сос
В месеца на любовта получих подарък от скъп за мен човек, между всичко се криеше и кулинарна книжка....
Пастички "С любов"
Не е за всяка уста вишнавото кисело сърце с парченца от тръпчива арония. Меки като памук пандишпанови...
Постен сладкиш с ябълки и грис
Постите са много труден период не само за любителите на месото, яйцата, млякото и млечните продукти,...
Кулинарните специалитети на Испания - II
Зехтинът. Стъпвайки на иберийска земя с изненада разбрах, че Испания (и по-точно Андалусия) е най-големият...
Омайният кардамон
От появата му на територията на Южна Индия и Шри Ланка до днес растението с латинско название Elettaria...
Лакрица - бонбони като никои други
Знаете ли кое е общото между билката сладък корен, по-известна като женско биле, и Пипи дългото чорапче?...
За закуска: Топъл сандвич с пушено филе и яйце
Закуските през уикенда са най-често специалитет на половинката. Най-уважавани са палачинките и топлите...
Кулинарната традиция на глинените съдове
Понятието Българска национална кухня е доста мъгляво. Не са много ястията, които можем да наречем типично...
Сълзици с канела
Във фризера винаги имам бутер тесто. Често ме спасява, когато искам да направя нещо на бързо или по-мързеливо....
Свежа лятна напитка с праскови и босилек
Кой да предположи, че босилекът, освен основна съставка на любимото ни песто „Дженовезе“ и неизменна...
Долма по иракска рецепта
Покрай един Рамазан Байрям се бяхме заговорили у дома, а после и се зачетохме, с каква храна мюсюлманите...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook