Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Топла салата с нахут


Избрано от "Помагам на Цвети от Hera.bg"


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Здравей Цвети, Hera.bg и въобще всички, които следят какво се случва покрай постите на Цвети. Реших да ви изпратя една идея за топла салата, която, разбира се, е постна. Аз не постя, но следвам здравословното хранене, така че съм доста близо, често, до поста :)) Нахутът накисвам от предишния ден и когато се прибера от работа го сварявам. Накисвам около 100 грама, остава ми малко, но го държа в хладилника и ползвам за друго.
За мен какво да кажа: От Пловдив съм, имам детенце на 4 години. У дома се опитваме да се храним здравословно, не съм вегетарианец, но не ядем всеки ден месо. Млечни продукти също използваме умерено, дори бих казала рядко, защото знаете, че те образуват слуз в организма, която в по-големи количества затруднява работата на организма. Леле, това щеше да е рецепта, извинявам се. Ето я и нея:

150 грама сварен нахут
150 грама грах от консерва
1 ч.л синапено семе
1 малка глава лук, 2 скилидки чесън
1 сушен пипер нарязан на дребно
1 дафинов лист,
150 грама цвекло
зехтин, оцет, сол


Цвеклото почистваме от кората, измиваме и настъргваме на ренде. Овкусяваме го с повечко оцет и сол и оставяме настрана.

Сухата чушка накисваме за малко в топла вода да се отпусне - после нарязваме на ситно. В малко зехтин задушваме нарязан на ситно лук, чесъна, дафина, добавяме и наситнената чушка, синапените семена (внимавайте, че хвърчат).

Когато лукът омекне, слагаме сварения нахут и грах, добавяме 3-4 с. л. вода, а когато изври, изключваме котлона.

От вече овкусеното цвекло правим канапе в една чиния и изсипваме от зеленчуковата смес.

Много е засищаща и вкусът е чудесен, надявам се да допадне и на Цвети, и на читателките.

Снимах салатата с фотоапарата ни, но после като седнахме да ядем се сетих, че трябваше да има и табелчица, набързо надрасках на салфетката :)) Надявам се няма проблем.

Благодарим на всички участници, които участваха. На 26 декември 2013 г. конкурсът приключи.
Коментари
2014-12-02 #3
Ангел Ангелов
супер салата
2013-12-04 #2
Инна Георгиева
Много ме спечели с този синап! Аз също слагам синапени семенца, където падне )) И тук някъде из темите за Коледния пост бе писала Цвети за кълнове от синап и така е чудесно като добавка. Ще я опитам тази салатка. Успех!
2013-12-04 #1
Стела
Супер!!!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Грахът - диетичен, достъпен, полезен
· Оризови топчета с жълт грах и доматен сос
· Грахова крем-супа с пармезанови крутони
· Вегетариански (постен) бъргър
· Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
· Пилаф "Трите зърна"
· Кой спечели в играта "Помагам на Цвети от Hera.bg"
· Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
· Прасоризо - ризото с праз
· Подарете си здраве с червено цвекло
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Салата с червено цвекло и черен кимион
· Ироничното усещане да си родител днес
· Превъзмогване
· Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Как да направим плато сирена?
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Импровизиран киш с праз и бекон
Събота
31
Юли 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Броколите – една от най-ценните храни
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук...
Крем супа от карфиол с куркума
Най-често на трапезата ни карфиолът присъства под формата на трушия, но той е прекрасен за пресни салати,...
Пролетна супа с лапад
Здравейте, Hera.bg и всички читателки! Пиша ви и аз, защото много харесах вашия конкурс, само чаках да...
Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които...
Risotto al radicchio e Gorgonzola
Рецептата ни представя Радостин Кирязов, собственик на италиански ресторант "PizzaRado", специално за...
Цвят и вкус от природата
Ако сте гладни, но е прекалено горещо, най-добре „похапнете“ едно прясно изцедено сокче. Ако сте на диета,...
Тиквички с бирена панировка
Тиквичките са едни от най-често приготвяните зеленчуци през лятото. Ако имате собствено дворче и сеете...
Пълнени камби с ориз и маслинки
От различните сортове пипер най-обичам ратунди или казано по нашенски - камби. Предпочитам ги заради...
Как да се храним по време на летните жеги
Високите летни температури са истинско изпитание за нашия организъм. Особено нетърпими са жегите в големи...
Сладкиш с праскови и диви къпини
Сезонът на прасковите. Природата отново ни дари с изобилие и у дома имаме много. Хапваме си ги пресни,...
На всяка манджа... вино
Да си призная, преди време нищо не разбирах от вино. Дори не разбирах качествата на тази напитка и ми...
Оризови топчета с жълт грах и доматен сос
Нищо сложно и претенциозно. Но пък пикантно и ароматно. Жълтият грах можете да закупите в повечето магазини...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Спаначени "мъфини" с готови кори
Здравейте приятели от Hera.bg! Искам да участвам в новия конкурс, защото искам най- вече да споделя рецепта,...
Аранчини - италиански оризови топки
Симпатичните аранчини са много характерни за сицилианската кухня. Оризовите топки се пълнят с различни...
Питки със сирене за Димитровска задушница
В народните вярвания се смята че св. Димитър е брат и на архангел Михаил (душевадника). Затова на някои...
Доматено чътни със сушени кайсии
Чътнито е незаменима част от индийската кухня и макар често да се среща плодово не остсъстват и други...
Обредна пита за Никулден
В Интернет пространството срещам пити за Никулден, в чиито състав има яйца, прясно, кисело мляко. Никулден...
Ghriba - марокански сладки
След пътеписа за Мароко на Анелия и статията й за Мароканската кухня, бях много впечатлена и вдъхновена....
Тайните на домашната лимонада
Кой не обича прясна домашна лимонада? Тя няма нищо общо с онова газирано, подсладено и ароматизирано...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook