Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Топла салата с нахут


Избрано от "Помагам на Цвети от Hera.bg"


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Здравей Цвети, Hera.bg и въобще всички, които следят какво се случва покрай постите на Цвети. Реших да ви изпратя една идея за топла салата, която, разбира се, е постна. Аз не постя, но следвам здравословното хранене, така че съм доста близо, често, до поста :)) Нахутът накисвам от предишния ден и когато се прибера от работа го сварявам. Накисвам около 100 грама, остава ми малко, но го държа в хладилника и ползвам за друго.
За мен какво да кажа: От Пловдив съм, имам детенце на 4 години. У дома се опитваме да се храним здравословно, не съм вегетарианец, но не ядем всеки ден месо. Млечни продукти също използваме умерено, дори бих казала рядко, защото знаете, че те образуват слуз в организма, която в по-големи количества затруднява работата на организма. Леле, това щеше да е рецепта, извинявам се. Ето я и нея:

150 грама сварен нахут
150 грама грах от консерва
1 ч.л синапено семе
1 малка глава лук, 2 скилидки чесън
1 сушен пипер нарязан на дребно
1 дафинов лист,
150 грама цвекло
зехтин, оцет, сол


Цвеклото почистваме от кората, измиваме и настъргваме на ренде. Овкусяваме го с повечко оцет и сол и оставяме настрана.

Сухата чушка накисваме за малко в топла вода да се отпусне - после нарязваме на ситно. В малко зехтин задушваме нарязан на ситно лук, чесъна, дафина, добавяме и наситнената чушка, синапените семена (внимавайте, че хвърчат).

Когато лукът омекне, слагаме сварения нахут и грах, добавяме 3-4 с. л. вода, а когато изври, изключваме котлона.

От вече овкусеното цвекло правим канапе в една чиния и изсипваме от зеленчуковата смес.

Много е засищаща и вкусът е чудесен, надявам се да допадне и на Цвети, и на читателките.

Снимах салатата с фотоапарата ни, но после като седнахме да ядем се сетих, че трябваше да има и табелчица, набързо надрасках на салфетката :)) Надявам се няма проблем.

Благодарим на всички участници, които участваха. На 26 декември 2013 г. конкурсът приключи.
Коментари
2014-12-02 #3
Ангел Ангелов
супер салата
2013-12-04 #2
Инна Георгиева
Много ме спечели с този синап! Аз също слагам синапени семенца, където падне )) И тук някъде из темите за Коледния пост бе писала Цвети за кълнове от синап и така е чудесно като добавка. Ще я опитам тази салатка. Успех!
2013-12-04 #1
Стела
Супер!!!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Грахът - диетичен, достъпен, полезен
· Оризови топчета с жълт грах и доматен сос
· Грахова крем-супа с пармезанови крутони
· Вегетариански (постен) бъргър
· Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
· Пилаф "Трите зърна"
· Кой спечели в играта "Помагам на Цвети от Hera.bg"
· Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
· Прасоризо - ризото с праз
· Подарете си здраве с червено цвекло
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Салата с червено цвекло и черен кимион
· Ироничното усещане да си родител днес
· Превъзмогване
· Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Как да направим плато сирена? (видео)
· Пълнено пиле с кестени
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Долма по иракска рецепта
Четвъртък
22
Февруари 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Празен хладилник и внезапни гости. Помощ!
На всеки му се е случвало да го изненадат внезапни гости. Не от онези неприятните, с които през цялото...
Пресни картофи с тиквички, копър и чесън
Това е любимата ми рецепта с пресни картофи, категорично. А и, като се замисля, любимото ми пролетно...
Зелените подправки - шедьовър на лятото
Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци...
Домашно сладко от ягоди
Бях си наумила, че тази година ще направя домашно сладко от ягоди, ей така, 2-3 бурканчета. Чаках само...
Салата с грилован бял патладжан и булгур
Белият патладжан, за разлика от синия, съдържа много по-малко соланин, месото му е с много по-лек и нежен...
Класически горещи напитки за студените зимни дни
Зимата притежава усещането за уют и топлина повече от който и да е от друготе сезони. Това усещане е...
Гювечета с кестени
В сезона на кестените, винаги си замразявам малко сварени кестени във фризера, за това днес мога и да...
Охлюви – нещо изтънчено или забравено от кухнята на баба
Всеки от нас поне веднъж е имал кулинарна среща с охлювите. Познавачи казват, че хората се делят на три...
Рангелово блюдо
На Архангеловден жените приготвят обреден хляб наречен "рангелово блюдо" (рангелов хляб), "боговица"...
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Зеленчуково ястие с боб ала мексикана
Установила съм, че най-вкусна бобената чорба става, ако си сварил наведнъж поне 700 гр. боб /в сухо състояние/....
Палачинки с праскови и канела
Бързам да направя допълнението, че това не са палачинките, които най-често хапваме в европейската кухня,...
Бърза авокадо паста
Обожавам паста - всякакви видове и всякакви сосове. Понякога времето не стига за разточително готвене....
Питки със сирене за Димитровска задушница
В народните вярвания се смята че св. Димитър е брат и на архангел Михаил (душевадника). Затова на някои...
Пица с полента
Вкусът на това ястие изненада дори и мен. Нямах огромни очаквания, но наистина се получи чудесно, според...
Салата с тиквички, червени боровинки и кълнове
Напоследък времето нестига и основно хапвам салати. В един момент се получи така, че те се превърнаха...
Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
На Благовещение по традиция на трапезата трябва да има ястие с коприва и в това няма нищо случайно....
Сандвичи със спанак и яйце
Привет, привет! Следя конкурса с голям интерес и всички рецепти ми изглеждат вкусни. Моето предложение...
Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
За любителите на рибата и морските дарове е мечта да живеят в крайбрежен град и да се наслаждават на...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook