Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Топла салата с нахут


Избрано от "Помагам на Цвети от Hera.bg"


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Здравей Цвети, Hera.bg и въобще всички, които следят какво се случва покрай постите на Цвети. Реших да ви изпратя една идея за топла салата, която, разбира се, е постна. Аз не постя, но следвам здравословното хранене, така че съм доста близо, често, до поста :)) Нахутът накисвам от предишния ден и когато се прибера от работа го сварявам. Накисвам около 100 грама, остава ми малко, но го държа в хладилника и ползвам за друго.
За мен какво да кажа: От Пловдив съм, имам детенце на 4 години. У дома се опитваме да се храним здравословно, не съм вегетарианец, но не ядем всеки ден месо. Млечни продукти също използваме умерено, дори бих казала рядко, защото знаете, че те образуват слуз в организма, която в по-големи количества затруднява работата на организма. Леле, това щеше да е рецепта, извинявам се. Ето я и нея:

150 грама сварен нахут
150 грама грах от консерва
1 ч.л синапено семе
1 малка глава лук, 2 скилидки чесън
1 сушен пипер нарязан на дребно
1 дафинов лист,
150 грама цвекло
зехтин, оцет, сол


Цвеклото почистваме от кората, измиваме и настъргваме на ренде. Овкусяваме го с повечко оцет и сол и оставяме настрана.

Сухата чушка накисваме за малко в топла вода да се отпусне - после нарязваме на ситно. В малко зехтин задушваме нарязан на ситно лук, чесъна, дафина, добавяме и наситнената чушка, синапените семена (внимавайте, че хвърчат).

Когато лукът омекне, слагаме сварения нахут и грах, добавяме 3-4 с. л. вода, а когато изври, изключваме котлона.

От вече овкусеното цвекло правим канапе в една чиния и изсипваме от зеленчуковата смес.

Много е засищаща и вкусът е чудесен, надявам се да допадне и на Цвети, и на читателките.

Снимах салатата с фотоапарата ни, но после като седнахме да ядем се сетих, че трябваше да има и табелчица, набързо надрасках на салфетката :)) Надявам се няма проблем.

Благодарим на всички участници, които участваха. На 26 декември 2013 г. конкурсът приключи.
Коментари
2014-12-02 #3
Ангел Ангелов
супер салата
2013-12-04 #2
Инна Георгиева
Много ме спечели с този синап! Аз също слагам синапени семенца, където падне )) И тук някъде из темите за Коледния пост бе писала Цвети за кълнове от синап и така е чудесно като добавка. Ще я опитам тази салатка. Успех!
2013-12-04 #1
Стела
Супер!!!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Грахът - диетичен, достъпен, полезен
· Оризови топчета с жълт грах и доматен сос
· Грахова крем-супа с пармезанови крутони
· Вегетариански (постен) бъргър
· Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
· Пилаф "Трите зърна"
· Кой спечели в играта "Помагам на Цвети от Hera.bg"
· Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
· Прасоризо - ризото с праз
· Подарете си здраве с червено цвекло
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Салата с червено цвекло и черен кимион
· Ироничното усещане да си родител днес
· Превъзмогване
· Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Как да направим плато сирена?
· Долма по иракска рецепта
· Постни банички с праз и маслини
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
Събота
3
Декември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
Открих сумака в един турски ресторант и определено бях заинтригувана от вкуса на тази подправка. Тя е...
Патладжанени рулца с козе сирене
Ако допреди десетилетия козето сирене е било чест продукт на трапезата на българина - днес почти сме...
Черешов пай
Надали има жена на земята, която да не е слагала двойки черешки на ушетата като обици (е поне където...
Два вида козуначени мъфини за Великден
Започвам с това, че винаги ме е било страх от козунаците. Не, че не ги обичам – напротив, но месенето...
3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
Кайсиите често стоят в сянката на прасковите, че и на нектарините. Да, те не са толкова сочни, но в тях...
Постен кокосов кекс с какао
За този кекс не ви трябват миксери, бъркалки, щуротии. Всичко забърквам в една купа, спазвайки основното...
Печени праскови с бадеми
Десертите с праскови най-често са с някакъв блат, в който прасковите изпълняват ролята на пълнеж. Тук...
Овнешки гювеч
1 кг овнешко месо 4-5 домата 3-4 зелени пиперки 2 патладжана 150 г бамя 4-5 картофа 150 грама зелен...
Задушено шкембе в гювече
Задушеното шкембе е характерна рецепта за Петковден. Добавете по желание и малко кашкавал минути преди...
Шербет или сорбе? Опитайте и двете
Можете да си го направите по-течен или по-гъст. Да добавите дори подправки и плодове. Но в основата му...
Талятеле ала Зингара
Талятелето е любимата ми италианска паста. Представлява плоски лентички, широки около сантиметър след...
Зелеви сарми с праз и гъби
Петковден е един от семейните ни празници - мъжът ми има имен ден. Традицията повелява на този ден да...
Калмари и пипалца "по гръцки"
Едно от любимите ми ястия, разкошно за приготвяне на вилата, наред с различни риби на скара и миди.....
Вино и храна - как да съчетаваме правилно
Когато есента е в разгара си, а зимата потропва на прозореца, в хладните нощи често ти се приисква да...
Вишневи хрупки
Тази година нашата вишна роди по-малко плодове, нямаше достатъчно, за да направя сладко от вишни, но...
Курабии за Баба Марта
Баба Марта скоро ще закичи всички ни с червено- бял дар за здраве и късмет. Защо да не я поканим и на...
Портокалови масленки с шоколад
Тони Карова от Тony's happy kitchen ни предлага един изкусителен постен, веган десерт - маслени сладки...
Жените и бирата
В рекламния фолклор бирата е единствено мъжка привилегия, която силният пол използва не толкова по предназначение...
Патладжанчета с кайма
Предлагам ви една лесна, лятна рецепта за тези от вас, които все пак им се иска нещо месно :) 2 бр....
Печени ябълки
Ароматът на печени ябълки, съчетани с канела, ми навяват страхотни детски спомени. Понякога за разнообразие...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook