Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пролетта идва с... киселец



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Да, традиционно е закичена с кокиче, но ако говорим за идването й в менюто ни, определено това може да стане с киселеца. Причината - той е един от най-ранните пролетни зеленчуци, появяващи се след студената зима. И това не е случайно. Организмът ни се нуждае от много витамини, с които да се зареди наново след изтощителните студени месеци. И природата е помислила за това, давайки ни киселеца. Той ни зарежда с необходимата доза свежест.

Листата му са богати на витамините – А, С, Е, В1, В2, РР, каротин, белтъчни вещества, минерални соли на калия, магнезия, желязото и фосфора, ябълчена, лимонена и янтарна киселини. Киселецът подпомага храносмилането, подобрява апетита, а в народната медицина го използват и като слабително средство. Типичният му кисел вкус, откъдето идва и името му, се дължи на оксаловата киселина. В големи количества тя действа зле на бъбреците и затова с употребата му трябва да внимават хората с бъбречни заболявания, артроза и подагра. Бланширането до голяма степен намалява киселинността му. И като стана дума за готвене трябва да имате предвид, че киселецът е най-добре да употребявате суров, като добавка към салати, (за обогатяване на вкуса), към сандвичи или като гарнитура към меса. Ако все пак решите да го готвите, знайте че прекалената термична обработка намалява полезните му качества. Достатъчни са няколко минути задушаване в малко масло или зехтин. За да се изяви ароматът на киселеца, професионалистите съветват листата да се навиват на стегнато руло и после с остър нож да се нарежат. Добре е да се използват само прибори и съдове от неръждаема стомана, защото иначе киселината ще влоши вкуса на ястието. Киселецът е ниско калоричен, съдържа около 25 калории на 100 грама.

Пресният зеленчук може да се съхранява до 3 дни в хладилник, а бланширан може да се замрази за шест месеца. Не е подходящ за сушене.

Идеи за включване на киселеца в дневното ви меню не липсват:

- супа от киселец – класика в жанра. Може да добавите коприва и спанак, за да си направите освежаваща пролетна чорбичка. Леко, приятно и много витаминозно предложение. Не го пропускайте. И като стана дума за супи, може да го добавяте и като подправка към други такива, например към картофена, ще направи вкусът й много по-различен, леко кисел и свеж. Опитайте.

- свежа салата – към нея може да прибавите различни семена, сирена или риба. Каквото изберете. Добрият вкус ви е гарантиран.

- сос от киселец, обикновено с добавка от сметана е допълнителен завършващ щрих към риба и свинско месо.

- киселец и яйца – подходящата комбинация. Той много добре си партнира с тях. Независимо дали ще ги приготвите пържени или ще ги сварите и ще ги полеете със сос от киселец или пък просто ще ги поднесете със салата от пресния заленчук – няма да сбъркате. Определено е очаквано добра комбинация.

Има доказателства, че преди 5 000 години египтяните са познавали и използвали киселеца. По-късно е присъствал на трапезата на гърци и римляни, а вероятно сте чували в разкази, че и нашите баби също често са го включвали в семейното меню. Ами доверете се на опита и започнете пролетта с вкус на киселец.

Също като Мецана от детското стихче, която:

Киселец набрала
пълничка торбица
Мечо нагостила
с пролетна чорбица!


А ако успеете да си го наберете и сами, удоволствието ще бъде двойно.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· 10 добри причини да ядем зелен чесън
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Как да избегнем пролетната умора
· 12 красиви цитата за цветята
· Пак ухае на цвят, пак на пролет ухае
· Кестените – вкусът на есента и съкровищница от ползи за здравето
· Зелето: нискокалорична супер храна за костите, сърцето и имунната система
· Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
· Защо да изберете козметика с натурални съставки
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· Защо толкова много милениали се разболяват от рак?
· 6 храни, които може да отключат мигрена
· Любов по време на перименопауза
Вторник
18
Ноември 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Голямото бързане
Толкова сме свикнали да бързаме, че понякога и да не ни се налага, отново бързаме. Навикът да препускаме...
Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
От всички зеленолистни зеленчуци , спанакът е един от най-универсалните. Можете да го добавите към смутита,...
Женското тяло - винаги променящо се, винаги красиво
Много често хората смятат раждането и последвалото го кърмене за преломен момент в женската физика и...
Как да развием емоционалната си интелигентност
Емоционалната интелигентност играе ролята на везната, която трябва да е в състояние на баланс. От едната...
Сексизъм и сексуалната освободеност на жените - митове и двойни стандарти
Сексуалността е неделима част от всеки здрав психически и физически човек. Темата за сексуалната освободеност...
1
Как едно куче спаси живота на дете, болно от диабет
Героите на тази история са Люк и Джедай, но не става дума за "Междузвездни войни". Макар в нощта на 8...
Редът не е всичко или опит да оправдаем разпиляността
Вероятно, като родители не веднъж сте се ядосвали на разхвърляната стая на детето си или на разпилeните...
Как да: Изберем възглавница
За качествения сън, към който всички се стремим, е необходимо толкова малко, но и толкова много. Всичко...
Лошите навици, които прехвърляме на децата
Ще започна тази статия така: Смятах, че дъщеря ми е твърде малка и не разбира още нищо, докато не стана...
Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
Казват, че шунгитът (shungite) няма аналог по състав, структура и свойства. Твърди се, че възрастта му...
1
Пулпитът
Зъбоболът е едно от най-неприятните усещания, при които посещението на стоматолог е неизбежно. Има много...
Апендицитът – още една съвремeнна болест
Днес всички вярваме, че благодарение на развитите технологии и съвременната медицина ние сме много по-здрави...
Пренатално възпитание
Какво се разбира под пренатално възпитаниe днес? Ще се установят ли правила и ще се наложат ли програми...
Сутиенът винаги приковава вниманието
Малка част от нас са притежателки на безупречен бюст, който няма нужда от дооформяне, а и сутиенът се...
Нощното напикаване при децата
Нощното напикаване при децата е проблем, свързан предимно със съзряването на нервната им система. Той...
1
Пристрастени ли сте към четенето - 20 отговора "да"
1. Когато сте потънали в роман, постоянно си обещавате: „Тази глава е последна за днес”, но после само...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook