Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пролетта идва с... киселец



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Да, традиционно е закичена с кокиче, но ако говорим за идването й в менюто ни, определено това може да стане с киселеца. Причината - той е един от най-ранните пролетни зеленчуци, появяващи се след студената зима. И това не е случайно. Организмът ни се нуждае от много витамини, с които да се зареди наново след изтощителните студени месеци. И природата е помислила за това, давайки ни киселеца. Той ни зарежда с необходимата доза свежест.

Листата му са богати на витамините – А, С, Е, В1, В2, РР, каротин, белтъчни вещества, минерални соли на калия, магнезия, желязото и фосфора, ябълчена, лимонена и янтарна киселини. Киселецът подпомага храносмилането, подобрява апетита, а в народната медицина го използват и като слабително средство. Типичният му кисел вкус, откъдето идва и името му, се дължи на оксаловата киселина. В големи количества тя действа зле на бъбреците и затова с употребата му трябва да внимават хората с бъбречни заболявания, артроза и подагра. Бланширането до голяма степен намалява киселинността му. И като стана дума за готвене трябва да имате предвид, че киселецът е най-добре да употребявате суров, като добавка към салати, (за обогатяване на вкуса), към сандвичи или като гарнитура към меса. Ако все пак решите да го готвите, знайте че прекалената термична обработка намалява полезните му качества. Достатъчни са няколко минути задушаване в малко масло или зехтин. За да се изяви ароматът на киселеца, професионалистите съветват листата да се навиват на стегнато руло и после с остър нож да се нарежат. Добре е да се използват само прибори и съдове от неръждаема стомана, защото иначе киселината ще влоши вкуса на ястието. Киселецът е ниско калоричен, съдържа около 25 калории на 100 грама.

Пресният зеленчук може да се съхранява до 3 дни в хладилник, а бланширан може да се замрази за шест месеца. Не е подходящ за сушене.

Идеи за включване на киселеца в дневното ви меню не липсват:

- супа от киселец – класика в жанра. Може да добавите коприва и спанак, за да си направите освежаваща пролетна чорбичка. Леко, приятно и много витаминозно предложение. Не го пропускайте. И като стана дума за супи, може да го добавяте и като подправка към други такива, например към картофена, ще направи вкусът й много по-различен, леко кисел и свеж. Опитайте.

- свежа салата – към нея може да прибавите различни семена, сирена или риба. Каквото изберете. Добрият вкус ви е гарантиран.

- сос от киселец, обикновено с добавка от сметана е допълнителен завършващ щрих към риба и свинско месо.

- киселец и яйца – подходящата комбинация. Той много добре си партнира с тях. Независимо дали ще ги приготвите пържени или ще ги сварите и ще ги полеете със сос от киселец или пък просто ще ги поднесете със салата от пресния заленчук – няма да сбъркате. Определено е очаквано добра комбинация.

Има доказателства, че преди 5 000 години египтяните са познавали и използвали киселеца. По-късно е присъствал на трапезата на гърци и римляни, а вероятно сте чували в разкази, че и нашите баби също често са го включвали в семейното меню. Ами доверете се на опита и започнете пролетта с вкус на киселец.

Също като Мецана от детското стихче, която:

Киселец набрала
пълничка торбица
Мечо нагостила
с пролетна чорбица!


А ако успеете да си го наберете и сами, удоволствието ще бъде двойно.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Торта със стар козунак без печене
· 10 добри причини да ядем зелен чесън
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Как да избегнем пролетната умора
· 12 красиви цитата за цветята
· Пак ухае на цвят, пак на пролет ухае
· Листата от дива ягода - безценен лек за всеки
· Words shop - облечете емоцията в думи
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Вие сте магнит за комари? Това може да е причината
· Милион бебета могат да бъдат спасени годишно, ако се променят тези малки неща
· Нов начин за активиране на пасивни клетки в ретината може да възстанови зрението
Сряда
31
Май 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Връзки от ново поколение - "Да се обичаме разделени"
Всички ние имаме в главата си сценарий за щастливите отношения между мъжа и жената и част от този сценарий...
Гулията - съкровище в земята
Земната ябълка (Helianthus tuberosus L.), още наричана гулия, топинамбур или йерусалимски артишок, принадлежи...
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Летен грип – на какво да обърнем внимание и как да не вгорчим ваканцията?
Детето да легне болно на морето – няма родител, който да не изтръпва пред мисълта за подобен „кошмар“....
Ужас! Забравям
Случва ви се понякога да тръгнете за съседната стая и насред нея да се спрете и да се зачудите какво...
Чувствате се потиснати? Идеи за 10 минути за справяне с лошото настроение
Чувството за потиснатост, за липса на смисъл, самосъжалението, липсата на вдъхновение понякога ни връхлетява...
Даването и получаването като големи житейски уроци
Една от най-важните ни мисии в този живот е тази да даваме. Да даваме внимание, обич, разбиране, помощ,...
Защо вървенето е най-добрата медитация
За преодоляването на стреса се изисква пълно изключване на съзнанието, съсредоточаване върху вътрешния...
Да се научим на търпение
Случвало ви се е да отидете до някой магазин, да видите, че опашката е голяма и да се откажете? Аз самата...
Не изхвърляйте обелките и корите на тези плодове и зеленчуци
Повечето от нас не се замислят и за миг, когато става дума за това, дали да обелят кората на даден плод...
Диабетът и физическите упражнения
Редовните упражнения, наред с контрола и поддържането на добри референтни стойности на кръвната захар...
Семейна киновечер представя...
Прекарваме ли достатъчно време със семейството си? Познаваме ли се? Можем ли да общуваме, да се смеем...
23 май - Световен ден на кръводарителя
23 май отбелязваме Световния ден на кръводарителя. Кръводаряването е доброволно предоставяне на определено...
Фини като японки
Повечето японки са фини, слаби жени и живеят най-дълго от всички нации - за жените това е средно 86 години,...
Да изживеем това, за което мечтаем
Едно от най-важните неща, които трябва да направите, за да бъдете щастливи е да вършите това, което ви...
Ароматът на щастието
Отдавна е установено, че ароматите имат огромна власт над нашата психика и здраве. Посредством обонянието...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook