Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Глухарчето - слънчевото цвете в помощ на здравето



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
То е многогодишно тревисто растение с редица приложения. Няма начин в детството си да не сте си играли с него по поляните. За глухарчето старите българи казвали, че с цъфтежа му се ражда "ясно слънце". Едва ли обаче сте чували, че то се посочва като едно от растенията участващи в експериментални терапии, лекуващи рак.

Древните гърци го използвали най- вече за лечение на очни възпаления. Точно от там идва и латинското му наименование- Taraxacum, което буквално преведено означава "възпаление на окото". Германците си правят пролетни пречистващи курсове с чай от това цвете. В Китай и Индия то е изключително високо ценено. А ние можем да си приготвим дори вкусна пролетна салата от листата на този плевел, както го наричат незнаещите за чудодейните му свойства.

Името глухарче не е случайно, замисляли ли сте се защо му казват именно така? Заради опасността от попадане на плодосемките в ухото на човек, особено на деца, което може да доведе до проблеми със слуха. Това не е единственото му име, разбира се. Ще го срещнете още като жълта млечка, радика, конско цвете и бърдоква. Може да се каже, че е братовчед на цикорията. Разпространено е в умерения климатичен пояс. На отделни места се култивира чисто за медицински цели.

Цъфти през пролетта и началото на лятото, докато все още е влажно. Любопитно е, че корените му могат да се използват като заместител на кафето. Друг интересен факт е, че те са изключително дълбоки - достигат до 30 см, поради което е почти невъзможно отстраняването му от дадена площ. Радиката всъщност е едно изключително ценно растение, което спомага за подобряването на редица процеси в организма. Ще се изненадате колко много полезни вещества ви осигурява тази билка-цвете.

Ценни вещества в глухарчето

Глухарчето съдържа дъбилни, смолисти, слузни и белтъчни вещества (около 15%), фитонутриенти, както и органични киселини, стерини, мазнини, холин.
Инулин - естествен пробиотик, перфектно регулиращ обмяната на веществата със съдържание до 40% в корените през есента. Особено значим е съдържащият се тараксацин, който поддържа качествен състав на вътрешно ставната течност и стимулира регенерацията на хрущялната тъкан

100 грама листа от глухарче ви осигуряват още: провитамин А, витамин B2 и витамин B6 (около 20% от дневните ви нужди), витамин C- над 55% от дневната ви доза. Не са за пренебрегване и количествата на калия и желязото (около 40%)

Използваеми части на глухарчето са: листата, набрани през пролетта, стръковете, събирани по време на цъфтежа и коренът, събран есенно време, когато листните части започват да увяхват.


Глухарчето и нашето здраве

Глухарчето се вари на чай от корен, листата му участват в салати, но и в аптеките вече може да се намери екстракти от глухарче на таблетки.

Действа пречистващо върху кръвта и черния дроб и тонизира целия организъм- чудесно пролетно средство, за да влезем във форма след студените месеци – любопитен факт е, че то пречиства от токсични вещества дори почвата, върху която расте.

Ускорява метаболитните процеси в тялото ни - ако искате да отслабнете, не забравяйте за тази билка. Може да се каже, че американците са полудели по комбинацията от половин грейпфрут и чаша чай от глухарче преди всяко хранене - за бързо сваляне на килограми.

Помага при умора, безсъние и невроза.

Стимулира апетита.

Притежава силно диуретично действие.

Увеличава секрецията на храносмилателен сок и поддържа храносмилателната система в отлично състояние.

При стомашно-чревни, жлъчни и бъбречни болести приемът му е повече от препоръчителен- спомага успешното изхвърляне на бъбречните и жлъчните камъни.

Помага в борбата с анемията ( желязото ), атеросклерозата ( калия ) - понижава съдържанието на холестерол в кръвта.

Препоръчва се още при ревматизъм и артритни заболявания.

Намалява симптомите на ПМС и увеличава лактацията при кърмене.

Чаят, ползван външно, ободрява уморените очи.

Сокът му е чудесен лек при кожни проблеми - акне, екземи, различни обриви, брадавици, мазоли.

Не на последно място - съществуват изследвания, които твърдят, че това растение предотвратява растежа на раковите клетки.

Странични ефекти. В нормални дози не би трябвало да се наблюдават. Ако, обаче превишите количеството, може да предизвикате алергична реакция или увеличена киселинност на стомаха.

Лека, вкусна и полезна пролетна салатка. Листата от глухарче се използват и като част от пролетни салати. Ако ги наберете съвсем пресни и от място, отдалечено от градска мръсотия, можете спокойно да ползвате в суров вид на салата.
За да намалите леко горчивия вкус на листата, можете да ги накиснете в хладка и подсолена вода за около 30 минути. Това, обаче никак не е задължително. Когато ги овкусите, те няма да ви се сторят никак горчиви или безвкусни.

А варианти за консумация на глухарче - още десетки. Затова - възползвайте се от тях, за да усетите и лечебните свойства на едно от най-хубавите пролетни цветя. Или по- скоро билка, отколкото цвете.
Коментари
2016-01-20 #2
калина
Аз използвам тинктура от корен на глухарче и се чувствам много добре.
2014-05-13 #1
Jaklin
Аз правя мед от цвета на глухарчето/набран по обяд/.За пречистване на черния дроб.100 бр.цвят се заливат с 2 чаши топла вода.Варят се 30 мин.Прецежда се,течноста се мери и се добавя същото количество захар и 1 нарязан с кората лимон.Отново се вари до гъст сироп.Взима се по 1 ч.л. преди хранене.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Витамин C и връзката му с колагена
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· 10 август - Честит професионален празник на готвачите!
· Защо да се доверим на Бетенеми за съвети за залози онлайн?
· Кукувица кука за Гергьовден
Сряда
7
Декември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ябълков оцет за здраве и красота - II
Заради всички тези полезни вещества в народната медицина ябълковия оцет се използва за детоксикация,...
Умами - душата на вкуса
Знаете ли коя е най-използваната добавка след захарта? А известно ли ви е защо добрите кулинари винаги...
Властта над житейските обстоятелства
На една жена много не й вървяло в живота, все проблеми, все грижи и се чувствала напълно безпомощна....
Недоносените бебета, медицината и ние, родителите им
Преждевременното раждане е най-голямата причина за детската смъртност на деца до 5 години. Според СЗО...
Сърцето не трябва да мечтае за нищо, което не е вътре в него
Ушите не трябва да слушат приказките на другите. Устата не трябва да говори това, което останалите...
Привързаното родителство - следвай родителския си инстинкт
Както много актуални тенденции в днешно време, привързаното родителство е уж нещо ново, но всъщност е...
Изследване на марки майонеза показва разминаване между етикети и съдържание
Ново пространно изследване на "Активни потребители" върху родната майонеза показа драстично разминаване...
Тученицата - кралицата-плевел
Тя расте на всевъзможни места в изобилие и дори някои я смятат за бурен. Нейният декоративен събрат е...
Потенето и децата - колко е нормално?
"Нормално ли е детето ми да се поти толкова много?" Този въпрос си задават немалко родители в летния...
Хлябът – насъщната храна
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание...
Тренировките и горещините - как да спортуваме пълноценно през лятото?
С настъпването на летните горещини трябва да сме особено внимателни и отговорни, за да си спестим...
Ползата от ферментиралите храни - I
По традиция, през есента се сещаме за зимнината и туршиите. Някои от нас ги отричат изобщо като полезни,...
Сините сливи
Един от плодовете, с който свързваме лятото е синята слива. Вкусна и сочна, тя е прекрасен източник на...
Какво можем да научим от нашия домашен любимец?
От животните можем да научим изненадващо много, най-лесно - от домашния ни любимец, животното, намиращо...
Как да избегнем настинката в преходния сезон? 5 безценни съвета
Преходните сезони си имат своята красота, но също и някои предизвикателства за организма. Температурните...
Светлината е източник на живот и здраве
Като „социално животно“, всеки от нас е принуден да прекарва повечето време на закрито, без пряк контакт...
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Сладки сънища, върнете се!
За поредна нощ се опитваш да заспиш. С часове се въртиш в леглото, но безуспешно. Най – после се унасяш,...
Леност или липса на смисъл
На една родителска среща, учителката на моя син каза: „Детето ви е много интелигентно, но за съжаление...
7 стъпки към успеха
Попаднали сте в задънена улица. И сякаш в нищо не ви върви. Бизнесът ви е рухнал или просто тъпчете на...
Черешов рефреш на организма
В последните дни на май, иначе разнородните по вкус и предпочитания хора, започват да се делят на два...
Още от тайните на кокосовото масло и можем ли да си го правим сами
Знаете ли, че шейсет процента от човешкия мозък се състои от мазнини? В такъв случай е добре да обърнем...
Маслото от чаено дърво – естественият антибиотик
Често сме склонни да подценяване природните средства за лечение, особено когато става въпрос за бактериални...
Гризенето на нокти при децата
Упорит и широко разпространен навик сред поне половината от децата. При тийнейджърите този процент спада,...
В името на какво постоянно отлагаме радостта от живота си?
Обичате ли да се лишавате от разни неща? Никой не обича, но и някаква самопожертвователност и мъченичество...
Разговорът, който всяка майка трябва да проведе с дъщеря си
Една нова тема се прокрадва в живота на младите момичета. Тема, която може да окаже влияние върху него...
Ароматерапията – баланс и хармония за тялото и духа
Уникалните свойства на етеричните масла познавали още египтяните - 4500 г. пр. н.е,. Те използвали уханието...
Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява...
Световен ден на редките болести
От 2008 г. в последния ден на февруари в България отбелязваме Международния ден на редките болести. По...
Как да не съсипем косата си по време на диета
Когато започваме поредната диета, вдъхновени от идеята, че ще изглеждаме зашеметяващо в новия си бански...
Болки в гръбнака - причини и как да се справим с тях
Причините за болките в гръбнака могат да бъдат много – от вродена особеност на скелета до прекарани заболявания...
Дори незначителната липса на сън влияе на емоциите
Дори незначителна липса на сън може съществено да повлияе на емоционалното състояние на човек, съобщава...
Рейши – императорската гъба на дълголетието
Божествената гъба на дълголетието Рейши се използва още от преди хилядолетия в китайската и японската...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook