Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Глухарчето - слънчевото цвете в помощ на здравето



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
То е многогодишно тревисто растение с редица приложения. Няма начин в детството си да не сте си играли с него по поляните. За глухарчето старите българи казвали, че с цъфтежа му се ражда "ясно слънце". Едва ли обаче сте чували, че то се посочва като едно от растенията участващи в експериментални терапии, лекуващи рак.

Древните гърци го използвали най- вече за лечение на очни възпаления. Точно от там идва и латинското му наименование- Taraxacum, което буквално преведено означава "възпаление на окото". Германците си правят пролетни пречистващи курсове с чай от това цвете. В Китай и Индия то е изключително високо ценено. А ние можем да си приготвим дори вкусна пролетна салата от листата на този плевел, както го наричат незнаещите за чудодейните му свойства.

Името глухарче не е случайно, замисляли ли сте се защо му казват именно така? Заради опасността от попадане на плодосемките в ухото на човек, особено на деца, което може да доведе до проблеми със слуха. Това не е единственото му име, разбира се. Ще го срещнете още като жълта млечка, радика, конско цвете и бърдоква. Може да се каже, че е братовчед на цикорията. Разпространено е в умерения климатичен пояс. На отделни места се култивира чисто за медицински цели.

Цъфти през пролетта и началото на лятото, докато все още е влажно. Любопитно е, че корените му могат да се използват като заместител на кафето. Друг интересен факт е, че те са изключително дълбоки - достигат до 30 см, поради което е почти невъзможно отстраняването му от дадена площ. Радиката всъщност е едно изключително ценно растение, което спомага за подобряването на редица процеси в организма. Ще се изненадате колко много полезни вещества ви осигурява тази билка-цвете.

Ценни вещества в глухарчето

Глухарчето съдържа дъбилни, смолисти, слузни и белтъчни вещества (около 15%), фитонутриенти, както и органични киселини, стерини, мазнини, холин.
Инулин - естествен пробиотик, перфектно регулиращ обмяната на веществата със съдържание до 40% в корените през есента. Особено значим е съдържащият се тараксацин, който поддържа качествен състав на вътрешно ставната течност и стимулира регенерацията на хрущялната тъкан

100 грама листа от глухарче ви осигуряват още: провитамин А, витамин B2 и витамин B6 (около 20% от дневните ви нужди), витамин C- над 55% от дневната ви доза. Не са за пренебрегване и количествата на калия и желязото (около 40%)

Използваеми части на глухарчето са: листата, набрани през пролетта, стръковете, събирани по време на цъфтежа и коренът, събран есенно време, когато листните части започват да увяхват.


Глухарчето и нашето здраве

Глухарчето се вари на чай от корен, листата му участват в салати, но и в аптеките вече може да се намери екстракти от глухарче на таблетки.

Действа пречистващо върху кръвта и черния дроб и тонизира целия организъм- чудесно пролетно средство, за да влезем във форма след студените месеци – любопитен факт е, че то пречиства от токсични вещества дори почвата, върху която расте.

Ускорява метаболитните процеси в тялото ни - ако искате да отслабнете, не забравяйте за тази билка. Може да се каже, че американците са полудели по комбинацията от половин грейпфрут и чаша чай от глухарче преди всяко хранене - за бързо сваляне на килограми.

Помага при умора, безсъние и невроза.

Стимулира апетита.

Притежава силно диуретично действие.

Увеличава секрецията на храносмилателен сок и поддържа храносмилателната система в отлично състояние.

При стомашно-чревни, жлъчни и бъбречни болести приемът му е повече от препоръчителен- спомага успешното изхвърляне на бъбречните и жлъчните камъни.

Помага в борбата с анемията ( желязото ), атеросклерозата ( калия ) - понижава съдържанието на холестерол в кръвта.

Препоръчва се още при ревматизъм и артритни заболявания.

Намалява симптомите на ПМС и увеличава лактацията при кърмене.

Чаят, ползван външно, ободрява уморените очи.

Сокът му е чудесен лек при кожни проблеми - акне, екземи, различни обриви, брадавици, мазоли.

Не на последно място - съществуват изследвания, които твърдят, че това растение предотвратява растежа на раковите клетки.

Странични ефекти. В нормални дози не би трябвало да се наблюдават. Ако, обаче превишите количеството, може да предизвикате алергична реакция или увеличена киселинност на стомаха.

Лека, вкусна и полезна пролетна салатка. Листата от глухарче се използват и като част от пролетни салати. Ако ги наберете съвсем пресни и от място, отдалечено от градска мръсотия, можете спокойно да ползвате в суров вид на салата.
За да намалите леко горчивия вкус на листата, можете да ги накиснете в хладка и подсолена вода за около 30 минути. Това, обаче никак не е задължително. Когато ги овкусите, те няма да ви се сторят никак горчиви или безвкусни.

А варианти за консумация на глухарче - още десетки. Затова - възползвайте се от тях, за да усетите и лечебните свойства на едно от най-хубавите пролетни цветя. Или по- скоро билка, отколкото цвете.
Коментари
2016-01-20 #2
калина
Аз използвам тинктура от корен на глухарче и се чувствам много добре.
2014-05-13 #1
Jaklin
Аз правя мед от цвета на глухарчето/набран по обяд/.За пречистване на черния дроб.100 бр.цвят се заливат с 2 чаши топла вода.Варят се 30 мин.Прецежда се,течноста се мери и се добавя същото количество захар и 1 нарязан с кората лимон.Отново се вари до гъст сироп.Взима се по 1 ч.л. преди хранене.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Витамин C и връзката му с колагена
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Защо да се доверим на Бетенеми за съвети за залози онлайн?
· Кукувица кука за Гергьовден
· Разчупи езиковите бариери с моментален преводач Vasco Translator M3
Сряда
10
Август 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Храненето и детето - II
За радост има начини да повлияете на вкусовете на вашето дете: Всичко е вкусно, когато си гладен ...
Тревожността - II
Несигурността е сигурна Неспособността ни да свикнем с факта, че несигурността съществува и е съвсем...
Мушмули - невзрачни, но прекрасни
Мушмулата е поредният дар от природата, който подминаваме в ежедневието си. За полезната храна, билките...
Чубрицата - традиционна и полезна...билка
Тя е може би най-популярната подправка у нас и общо взето към каквото и българско ястие да я добавите,...
Какво става, когато изключим месото от менюто си?
Съществуват множество публикации, които определят вегетарианството като лишение от важни хранителни вещества...
Метеочувствителност
Много от нас не се нуждаят от специално образование, за да предвидят промените във времето. Според проучвания...
Просто, вкусно и полезно...като леща
Пренебрегваме кафявата леща по куп неясни причини - не особено примамлив вънешен вид, ограничените рецепти...
Искате да сте по-малко зависими от телефона? Тренирайте се да скучаете
Днес е много популярно да се разграничават поколенията, като тези, най-новите Поколение Z са обособени...
Фобиите – тези страшни думички
Страхът е естествена защитна реакция, провокирана при видима или невидима заплаха. Но когато това чувство...
"Опасните" блюда, които повишават апетита
Когато искаме да свалим някои и друг килограм, внимателно избираме по-ниско калорични храни. Някои от...
Хранителните добавки - здраве в капсула?
Модата на добавките към храната отдавна се вихри, а на пазара се предлага какво ли не разнообразие от...
Нещастието, което сами си навличаме
Мислите ли за щастието? Дали го познавате, дали някога изобщо сте го срещали? Казват, че ако си задавате...
Ядосвате ли се често? Вижте как да намалите гнева в живота си
Почти всеки от нас го е изпитвал. Чувството на безпомощност, съпроводено с непреодолим яд и огромно количество...
Как да проработи любовта: Забранете думата "връзка"
Екхарт Толе (р. 16 февруари 1948 г. в Германия като Улрих Толе, но гражданин на Канада) е наричан "един...
Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
За предимствата на зеления чай сме „говорили” доста, но дали сте чували за един „братовчед” на зеления...
Сутрешни ритуали за страхотен ден
Когато един ден започне без тонус и енергия, той върви така до вечерта. Задълженията ни се струват безкрайни,...
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
Пчелният восък и многобройните му ползи за организма
Пчелният восък е естествен биопродукт, който има благотворно въздействие върху човешкия организъм и може...
Защо е важен подборът на правилните средства за лична хигиена
Добрата лична хигиена ни помага да се чувстваме и да изглеждаме добре. Тя играе важна роля при предотвратяването...
Салата Фризе
Когато си купих салатата Фризе, нямах никаква идея, какво би следвало да представлява и дори как да я...
Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
Маслото от мандарина (с ботаническо название Citrus reticulate) е известно като най-сладкото и успокояващо...
От сън спомен има
Често денят не ни достига, за да се справим с безбройните задължения, с които сме се нагърбили в работата,...
Не изхвърляйте обелките и корите на тези плодове и зеленчуци
Повечето от нас не се замислят и за миг, когато става дума за това, дали да обелят кората на даден плод...
Как егото пречи да видим любовта?
"На ранните етапи на много от така наречените романтични връзки играенето на роля е доста често срещано...
Полезно от природата
Много пъти сме чували, че яденето на плодове и зеленчуци в суров вид е най-сигурният начин да извлечем...
Бамя - древният позабравен зеленчук
В Южна Азия я наричат дамски пръсти - “ladyfinger”. В Германия могат да ви я предложат като “окра”. Аз...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
Започваме новата седмица от Коледните пости, ето ни в ден 14. В петък вечер бяхме на гости на свекъра,...
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Рейки – могат ли ръцете да лекуват?
Учението Рейки е от онези съкровища на Изтока, към които ние, живеещите по на Запад, посрещаме със скептицизъм....
Разкрийте вашата чувствителна страна и бъдете себе си без страх
Днешният свят забранява чувствителността. От една страна тя ни прави уязвими и сами я избягваме, а от...
Когато жегата е наистина жестока
В най-горещите летни дни се появява рискът от слънчев и топлинен удар. Макар и познати като опасности,...
Защо дисциплината е по-важна от мотивацията?
Когато искаме да направим нещо, независимо дали става въпрос за учене, диета, физически упражнения, работа,...
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook