Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Солта – тази парадоксална подправка


От десетилетия солта е наричана със зловещото прозвище „бялата смърт”. В същото време кръвта – изворът на живот в нашия организъм, съдържа същото това съединение. И тук изниква истински парадокс – натриевият хлорид е толкова „вреден”, че без неговото наличие бихме умрели. Каква е истината?

Малко история
Солта била най-стратегическата суровина в Древния свят. Тя била по-ценна от златото, а недостигът й се дължал на факта, че хората все още не били открили възможността за добив на натриев хлорид от морска вода и единственият му източник били залежите от каменна сол. Поради това често я използвали като платежно средство – в Китай търгували с монети от сол, а в Римската империя войниците я получавали като заплата (откъдето идва и думата „солдат”). Така някои градове като Рим, Залцбург (град на солта) и Мюнхен благоденствали от наличието на тази ценна суровина, докато за жителите на Северна Европа всяка щипка сол била истински лукс.

Защо е жизненоважна
Да се твърди, че солта не е необходима на човешкия организъм и я добавяме към храната си от чиста лакомия, е несериозно. Всички животни се нуждаят от сол – тревопасните търсят залежи от веществото, а чрез тяхното месо сол си набавят и хищниците. Човекът хапва и растителна храна и мръвки, но за разлика от повечето месоядни губи много сол с потта и урината си. Затова е необходимо да приема малко количество от веществото всеки ден.

На практика без сол животът ни би бил невъзможен. Всички знаем, че човешкия организъм се състои от 70 % вода, но малко от нас са се замисляли, че ни е необходима сол, за да я съхраним в тялото си. Тя се съдържа в най-жизненоважните телесни течности – кръвната плазма, стомашния сок, без който не можем да разградим храната, майчиното мляко, секретите от жлезите. При загуба на натриев хлорид организмът ни започва да губи и вода. Да се опитате да компенсирате тази загуба с приемането на повече течности не е никак разумно. Загубата на соли води до т. н. водно отравяне – течностите навлизат безпрепятствено в кръвните клетки и ги раздуват. Симптомите са главоболие, световъртеж, гърчове, а в най-тежките случаи и смърт. Сигурно ви звучи парадоксално да се отровите с вода, но това често се случва след спортна тренировка или в големи горещини, когато човек обилно се изпотява и в същото време изпитва силна жажда.

Кога е вредна
Солта е вредна за здравето ни, когато я приемаме в големи количества. Тогава излишният натриев хлорид уврежда бъбреците, повишава кръвното налягане и води до образуване на оттоци. И все пак недостига на натриев хлорид в организма е много по-фатално от излишеството му. Затова се придържайте към златната среда - 4-5 гр. сол на ден, което е една чаена лъжичка.

Да контролираме обаче количеството на солта в храна съвсем не е лесно. Истината е, че здравословните проблеми със солта се появяват едва през 70-те години, заедно с ерата на готовите храни и полуфабрикатите. Всички колбаси, сирена, пакетирани стоки, чипсове и ядки в магазините са претъпкани със сол, а именно те преобладават в менюто ни. Дори и да се опитаме ги откажем обаче, вече сме попаднали в омагьосания кръг – свикнали сме със силния солен вкус и прясната храна ни се струва блудкава.

Как да се храним
Най-добре напълно да изключите или поне намалите готовите храни и колбасите. В месото, особено когато е печено или пържено, също има достатъчно количество сол и не е необходимо да добавяте допълнително. Соленето е задължително само, когато приготвяте растителна храна, супи или ядене със сос.

Коментари
2017-01-14 #4
Йордан
Lili_vanili,с какво точно ни бе полезна твоята глупава история?
Skitnica,тази приказка е невероятна!
2014-08-27 #3
skitnica
Има красива приказка за солта! Цар, които имал три дъщери, тръгвал на поход и си взел довиждане със всяка една и попитал колко го обичат. Най-голямата отговорила, че го обича, колкото всички диаманти и скъпоценности по цялата земя! Средната му дъщеря, отвърнала, че го обича, колкото всичкото злато на земята, а най-малката тихичко рекла: - Обичам те, колкото солта! На посления отговор, бащата не се зарадвал, а останал разочарован от своята дъщеря! Обиден, че сравнението за любовта и не е достойно, той прогонил дъщеря си далече от царството... Минали години, девойката живеела в съседно царство и била сгодена за тамошния принц. На сватбата били поканинени всички царе от всички царства, заедно с техните близки и придворни. На трапезата булката заповядала всички ястия да се приготвят без сол, а солници по масата да няма... И в празничния ден всичко било по-реда си, младоженците щастливо приканили към софрата гостите си. След като вдигнали тост и получили пожелания от всички започнали да се хранят. Но още в първия момент, след като опитали безсолно приготвените гозби, гостите затърсили по масата сол... Било им неудобно, но било и безвскусно. Единствено бащата на булката вдигнал глава и я погледнал с очи, в които изплувал блед спомен за думата сол. Осмелил се той да попита директно защо на масата няма сол, за да може всеки според вкуса си да осоли вечерята си и тогава тя се изправила и разказала на всички историята на своя живот. И как заради това, собствения и баща неосъзнавал колко важна е солта, тя била изгонена от своя дом!
2012-10-22 #2
tsanka marinova
Здравеите Много ми харесват вашите интересни публикации с полезни савети наи вече темата-за солта
2009-10-26 #1
lili_vanili
Аз обичам соленичко от край време предпочитам го пред сладкото, винаги си посолявам което знам, не е хубаво. Направо се ужасявам, когато баща ми соли - първо да побелее от сол, след това досолява за вкус! Лошо, лошо!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Учени: Солта скъсява живота
· Хималайската сол - в oсновата на живота
· Киселото зеле - зимното съкровище
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Храните, които са виновни за лошото ни настроение
· Предупредиха за случаи на рак на гърдата, свързани с гръдни импланти
· Хемороиди – от какво се получават?
· Излъчването от мобилните телефони ускорява развитието на Алцхаймер
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН
· Кравето мляко – познатата непозната храна
· На 17-и ноември отбелязваме Международния ден за борба с рака на панкреаса
Петък
2
Декември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Достъпни алтернативи на някои храни
Идеята да включваме към трапезата си храни от други географски ширини е много добра и е прекрасно, когато...
Говорите ли си сами? Спокойно, не сте луди!
Ако си говорите сами, това не означава непременно, че сте луди. Всъщност дори обратното – скорошно изследване...
Лошият дъх – една неудобна тема
Без преувеличение лошият дъх може да разруши приятелство, любовна връзка, служебни отношения. И то без...
Кориандър - обичана от световната кулинария подправка и добре позната билка
Казват, че той е една от най-старите лечебни подправки - на повече от 5000 години. В нашата кухня кориандърът...
Мечтаеш ли да се наспиш?
Не всеки си мисли за секс, когато види прекрасно обзаведена спалня. Повечето хора асоциират тази стая...
"Здравословен обяд за ученика" - питателно бурито, сини сливи и орехи
Това е ден трети от новия проект в помощ на родителите на ученици: "Здравословен обяд за ученика". От...
3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
Когато решим да постим, трябва да сме сигурни, че приемаме достатъчно пълноценна храна. Без месото, млякото...
Какво представлява системата HALT - техниката за бързо справяне със стрес и преумора
Според направени проучвания, средностатистическият човек взима около 35, 000 решения на ден – от...
Уикенд извън града - време за активен туризъм
Около мен е пълно с хора, които практикуват уикенд туризъм. Какво значи това ли? Значи, че почти всяка...
Радиацията на мобилните телефони - II
Употреба на GSM от деца Мненията относно използването на мобилен телефон от малките деца и тинейджърите...
Пролетните алергии
Ще го познаете лесно. Носната кърпа е почти винаги в ръката му, готова да се притече на помощ. Очите...
Рибата в детското меню
Рибата е един от основните източници на аминокиселини за човешкия организъм. Нейното месо е нежно и крехко,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook