Солта – тази парадоксална подправка
 Изпрати
От десетилетия солта е наричана със зловещото прозвище „бялата смърт”. В същото време кръвта – изворът на живот в нашия организъм, съдържа същото това съединение. И тук изниква истински парадокс – натриевият хлорид е толкова „вреден”, че без неговото наличие бихме умрели. Каква е истината?
Малко история
Солта била най-стратегическата суровина в Древния свят. Тя била по-ценна от златото, а недостигът й се дължал на факта, че хората все още не били открили възможността за добив на натриев хлорид от морска вода и единственият му източник били залежите от каменна сол. Поради това често я използвали като платежно средство – в Китай търгували с монети от сол, а в Римската империя войниците я получавали като заплата (откъдето идва и думата „солдат”). Така някои градове като Рим, Залцбург (град на солта) и Мюнхен благоденствали от наличието на тази ценна суровина, докато за жителите на Северна Европа всяка щипка сол била истински лукс.
Защо е жизненоважна
Да се твърди, че солта не е необходима на човешкия организъм и я добавяме към храната си от чиста лакомия, е несериозно. Всички животни се нуждаят от сол – тревопасните търсят залежи от веществото, а чрез тяхното месо сол си набавят и хищниците. Човекът хапва и растителна храна и мръвки, но за разлика от повечето месоядни губи много сол с потта и урината си. Затова е необходимо да приема малко количество от веществото всеки ден.
На практика без сол животът ни би бил невъзможен. Всички знаем, че човешкия организъм се състои от 70 % вода, но малко от нас са се замисляли, че ни е необходима сол, за да я съхраним в тялото си. Тя се съдържа в най-жизненоважните телесни течности – кръвната плазма, стомашния сок, без който не можем да разградим храната, майчиното мляко, секретите от жлезите. При загуба на натриев хлорид организмът ни започва да губи и вода. Да се опитате да компенсирате тази загуба с приемането на повече течности не е никак разумно. Загубата на соли води до т. н. водно отравяне – течностите навлизат безпрепятствено в кръвните клетки и ги раздуват. Симптомите са главоболие, световъртеж, гърчове, а в най-тежките случаи и смърт. Сигурно ви звучи парадоксално да се отровите с вода, но това често се случва след спортна тренировка или в големи горещини, когато човек обилно се изпотява и в същото време изпитва силна жажда.
Кога е вредна
Солта е вредна за здравето ни, когато я приемаме в големи количества. Тогава излишният натриев хлорид уврежда бъбреците, повишава кръвното налягане и води до образуване на оттоци. И все пак недостига на натриев хлорид в организма е много по-фатално от излишеството му. Затова се придържайте към златната среда - 4-5 гр. сол на ден, което е една чаена лъжичка.
Да контролираме обаче количеството на солта в храна съвсем не е лесно. Истината е, че здравословните проблеми със солта се появяват едва през 70-те години, заедно с ерата на готовите храни и полуфабрикатите. Всички колбаси, сирена, пакетирани стоки, чипсове и ядки в магазините са претъпкани със сол, а именно те преобладават в менюто ни. Дори и да се опитаме ги откажем обаче, вече сме попаднали в омагьосания кръг – свикнали сме със силния солен вкус и прясната храна ни се струва блудкава.
Как да се храним
Най-добре напълно да изключите или поне намалите готовите храни и колбасите. В месото, особено когато е печено или пържено, също има достатъчно количество сол и не е необходимо да добавяте допълнително. Соленето е задължително само, когато приготвяте растителна храна, супи или ядене със сос.
|
Коментари
2017-01-14 #4  Йордан Lili_vanili,с какво точно ни бе полезна твоята глупава история?
Skitnica,тази приказка е невероятна!
2014-08-27 #3  skitnica Има красива приказка за солта!  Цар, които имал три дъщери, тръгвал на поход и си взел довиждане със всяка една и попитал колко го обичат. Най-голямата отговорила, че го обича, колкото всички диаманти и скъпоценности по цялата земя! Средната му дъщеря, отвърнала, че го обича, колкото всичкото злато на земята, а най-малката тихичко рекла: - Обичам те, колкото солта! На посления отговор, бащата не се зарадвал, а останал разочарован от своята дъщеря! Обиден, че сравнението за любовта и не е достойно, той прогонил дъщеря си далече от царството... Минали години, девойката живеела в съседно царство и била сгодена за тамошния принц. На сватбата били поканинени всички царе от всички царства, заедно с техните близки и придворни. На трапезата булката заповядала всички ястия да се приготвят без сол, а солници по масата да няма... И в празничния ден всичко било по-реда си, младоженците щастливо приканили към софрата гостите си. След като вдигнали тост и получили пожелания от всички започнали да се хранят. Но още в първия момент, след като опитали безсолно приготвените гозби, гостите затърсили по масата сол... Било им неудобно, но било и безвскусно. Единствено бащата на булката вдигнал глава и я погледнал с очи, в които изплувал блед спомен за думата сол. Осмелил се той да попита директно защо на масата няма сол, за да може всеки според вкуса си да осоли вечерята си и тогава тя се изправила и разказала на всички историята на своя живот. И как заради това, собствения и баща неосъзнавал колко важна е солта, тя била изгонена от своя дом!
2012-10-22 #2  tsanka marinova  Здравеите Много ми харесват вашите интересни публикации с полезни савети наи вече темата-за солта 
2009-10-26 #1  lili_vanili Аз обичам соленичко от край време  предпочитам го пред сладкото, винаги си посолявам  което знам, не е хубаво. Направо се ужасявам, когато баща ми соли - първо да побелее от сол, след това досолява за вкус! Лошо, лошо!
|
|
Четвъртък 13 Февруари 2025 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
|
Абонирай се за новости
  Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
 Виното и любовта като отпечатък на страстта
Замислен поглед пред календара. Планирамe, обмислямe, заграждамe дати. Нижат се празник след празник...
  Сок от нони - екзотично предложение за имунитет и добър тонус
Непрекъснато четем за множеството полезни свойства на почти всички плодове. И опознаваме все по-екзотични,...
  Как да се спасим от дехидратация
Непрекъснато и от всякъде чуваме упреци, че не пием достатъчно вода. Преди години препоръчителният минимум...
 26 март - "Лилав ден" в подкрепа на хората с епилепсия
На 26 март отбелязваме "Лилав ден" (Purple day), като знак на съпричастност и толерантност към хората,...
  Билковите приятели на кожата
Природата ни е дарила с много билки в помощ на кожата, които днес се използват широко в медицината и...
  Възможен ли е баланс между работа и семейство?
Няма как да оспорим факта, че разумните хора са онези, които винаги намират златната среда. Балансът...
 Дъвченето на храната
Още от детската градина са ни повтаряли, че трябва да дъвчем добре храната. В по-късна възраст дори...
 Размърдай зъбките. Алайнер
Някои казват, че хората, имащи разстояние между зъбите били щастливци, но дали те самите мислят така?...
  Търговските трикове в супермаркета – наука и практика
Във века на глобализацията, във времето, когато всичко можем да имаме и всичко е на една ръка разстояние,...
  Преди да изберете контактни лещи - какво трябва да знаете
Очите ни са онова, което ни дава представа за всичко. Зрението е едно от най-важните ни сетива. Нерядко...
  Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
За пръв път пречистената мазнина гхи (ги, гхий, от санскрит) се появява в стари ведически текстове като...
|