Учени: Солта скъсява живота
 Учени от САЩ доказаха, че хората, които слагат допълнително сол в храната си, са изложени на по-голям риск от преждевременна смърт. Проучването, в което са участвали повече от 500 000 души, е публикувано днес в European Heart Journal, цитиран от БГНЕС
Натрият в хранителната сол (NaCl) увеличава риска от рак, високо кръвно налягане и инсулт. Оценката на общия прием на нездравословна хранителна добавка може да бъде направена чрез анализ на урината. Този метод обаче може да не отразява хранителните навици, тъй като много храни първоначално съдържат високи нива на сол.
Затова изследователите, ръководени от професор Лу Ци от Факултета по обществено здраве и тропическа медицина към Университета Тулейн в Ню Орлиънс, САЩ, решават да проверят как навикът на хората да добавят сол към храната на масата влияе на здравето им.
"В западната диета солта, добавяна на масата, представлява 6-20% от общия прием на вещества. Това дава уникална възможност да се оцени връзката между приема на натрий и риска от смърт", каза професор Ци.
Изследователите са анализирали данни от 501 379 души, които са участвали в UK Biobank. Между 2006 и 2010 г. участниците са попитани колко често добавят сол към храната си. Лицата, които са избрали да не отговорят, не са включени в анализа. Учените коригираха анализа въз основа на фактори, които биха могли да повлияят на резултатите, като възраст, пол, раса, индекс на телесна маса (ИТМ), тютюнопушене, консумация на алкохол, физическа активност, диета и общо здравословно състояние. Участниците в проучването са наблюдавани средно девет години. За преждевременна се счита смърт, настъпила преди 75-годишна възраст.
При тези, които обичат да хапват по-солено, рискът от ранна смърт е с 28% по-висок в сравнение с тези, които никога или рядко използват солницата. Проучването установява и по-ниска продължителност на живота сред хората, които винаги добавят сол. На 50-годишна възраст продължителността на живота на жените и мъжете, които постоянно добавят натриев хлорид в чинията си, намалява съответно с 1,5 и 2,28 години. Тези рискове са леко намалени при хората, които ядат много плодове и зеленчуци. Както обяснява професор Ци, те са основен източник на калий, който има защитно действие.
"Доколкото ми е известно, нашето проучване е първото, което оценява връзката между добавената сол в храната и преждевременната смърт", казва той. - "Това предоставя нови доказателства в подкрепа на препоръките за промяна на хранителното поведение.
Ученият смята, че дори малко намаляване на приема на натрий чрез намаляване на добавената на масата сол или избягване на допълнителни порции от подобрителя на вкуса може да доведе до значителни ползи за здравето. |
Виж още статии за: Здравето · Здраво тяло · Солта ·
Виж още статии за: Здравето · Здраво тяло · Солта ·
|
|
Вторник 3 Октомври 2023 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
|
Абонирай се за новости
  За ползите от вредните неща
Ин и Ян- във всяко добро има доза зло, във всяко зло можем да намерим добро. Защо да се преструваме,...
  Какво би станало, ако...
Думичката „ако“, без която не можем, щом се замислим за нишките на собствения ни живот. Неизбежно идва...
  Как да избегнем негативното (само)програмиране
Можем ли сами да програмираме така живота си, че да бъдем нещастни, в лошо здраве и да влияем негативно...
  Самодостатъчните жени
Сигурно всяка една от нас поне веднъж в живота си е срещала или се чувства като онзи тип жена, която...
 Пазете се! Медикаменти обещават магическо отслабване след празничните трапези
Идеята за феноменално намаляване на килограмите изглежда най-привлекателна особено след поредица от почивни...
 Прегърни ме! Защо е важно да се докосваме
„Прегръдката е целувка на сърцата“, казва Мечо Пух. Тя e не само по-приятна, но и се отразява положително...
 Флоротерапия - как цветята буквално лекуват
С какво лекувате умората и постоянното напрежение? Може би пътувате извън града в почивните дни. Чудесно...
  Хинап - китайската фурма, вече популярна и у нас
Наричат го още финап, джиндифика, гръдна ягода или китайска фурма, заради подобния на фурмите вид и сладък...
  Нарцисистите около нас
Външният вид в наши дни придобива все по-голям смисъл. Все повече внимание отделяме на външната си красота...
  Хирудотерапия - лечение с...пиявици
Лечението на организма с живи пиявици е известно на човечеството от хилядолетия, разпространено е в целия...
 10 добри причини да ядем зелен чесън
Зеленият чесън е много полезен за здравето ни поради своята богата хранителна стойност и биоактивни съставки.
Богат...
  Кръгли и здравословни – баодинг топки
Сигурно ви се е случвало, в магазините за сувенири, да се заглеждате в 2 малки топки, нарисувани най-често...
|