Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Учени: Солта скъсява живота



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Учени от САЩ доказаха, че хората, които слагат допълнително сол в храната си, са изложени на по-голям риск от преждевременна смърт. Проучването, в което са участвали повече от 500 000 души, е публикувано днес в European Heart Journal, цитиран от БГНЕС


Натрият в хранителната сол (NaCl) увеличава риска от рак, високо кръвно налягане и инсулт. Оценката на общия прием на нездравословна хранителна добавка може да бъде направена чрез анализ на урината. Този метод обаче може да не отразява хранителните навици, тъй като много храни първоначално съдържат високи нива на сол.

Затова изследователите, ръководени от професор Лу Ци от Факултета по обществено здраве и тропическа медицина към Университета Тулейн в Ню Орлиънс, САЩ, решават да проверят как навикът на хората да добавят сол към храната на масата влияе на здравето им.

"В западната диета солта, добавяна на масата, представлява 6-20% от общия прием на вещества. Това дава уникална възможност да се оцени връзката между приема на натрий и риска от смърт", каза професор Ци.

Изследователите са анализирали данни от 501 379 души, които са участвали в UK Biobank. Между 2006 и 2010 г. участниците са попитани колко често добавят сол към храната си. Лицата, които са избрали да не отговорят, не са включени в анализа. Учените коригираха анализа въз основа на фактори, които биха могли да повлияят на резултатите, като възраст, пол, раса, индекс на телесна маса (ИТМ), тютюнопушене, консумация на алкохол, физическа активност, диета и общо здравословно състояние. Участниците в проучването са наблюдавани средно девет години. За преждевременна се счита смърт, настъпила преди 75-годишна възраст.

При тези, които обичат да хапват по-солено, рискът от ранна смърт е с 28% по-висок в сравнение с тези, които никога или рядко използват солницата. Проучването установява и по-ниска продължителност на живота сред хората, които винаги добавят сол. На 50-годишна възраст продължителността на живота на жените и мъжете, които постоянно добавят натриев хлорид в чинията си, намалява съответно с 1,5 и 2,28 години. Тези рискове са леко намалени при хората, които ядат много плодове и зеленчуци. Както обяснява професор Ци, те са основен източник на калий, който има защитно действие.

"Доколкото ми е известно, нашето проучване е първото, което оценява връзката между добавената сол в храната и преждевременната смърт", казва той. - "Това предоставя нови доказателства в подкрепа на препоръките за промяна на хранителното поведение.

Ученият смята, че дори малко намаляване на приема на натрий чрез намаляване на добавената на масата сол или избягване на допълнителни порции от подобрителя на вкуса може да доведе до значителни ползи за здравето.
Виж още статии за:   Здравето · Здраво тяло · Солта ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Хималайската сол - в oсновата на живота
· Киселото зеле - зимното съкровище
· Домашна грижа за стъпалата
· 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН
· Кравето мляко – познатата непозната храна
· На 17-и ноември отбелязваме Международния ден за борба с рака на панкреаса
· Тревожно проучване: Мъжете остават без сперматозоиди
· Какъв риск крие пиенето на алкохол между възраст 20 и 40 години
· Учени откриха нов начин за лечение на алергии
Виж още статии за:   Здравето · Здраво тяло · Солта ·
Събота
3
Декември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Без отпуск тази година? Станете турист в собствения си град
Ако вие сте от тези щастливци, които нямат голям или никакъв годишен отпуск, трябва ви спешно идея как...
Шумът в големия град
В течение на целия ден ние сме под въздействието на различни звуци. Всеки един от тях ни оказва влияние...
Непотребните вещи - още един начин да бъдем добри
Докато прибирах прането си в опит да го спася от поредната лятна буря се сетих, че гардеробът ми отново...
Здравословно хранене при ограничен бюджет
Много често хората мотивират нежеланието си, да се хранят здравословно с аргумента, че не им достигат...
Защо се уморяваме от отпуска, вместо да си починем?
Истинската почивка по време на отпуска не започва от първия ден, а чак след 4-5 дни. Защо това е така?...
Хлябът – насъщната храна
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание...
Сатурнова дупка - кризата преди рождения ден
Имате ли чувството, че в дните около рождения си ден сте някак потиснати, изнервени, твърде умислени...
Емоционалните заместители – изкушаващи и опасни
Неусетно, ден след ден, без да си даваме сметка, някъде там сред купищата проблеми и ядове, допускаме...
Слънцезащитни масла от природата
Нежните през пролетта слънчеви лъчи вече безжалостно жулят кожата ни с всички произтичащи от това последици...
Анорексия или просто диета
Тя е в подрастваща възраст и не харесва тялото си. На масата рови в чинията и пресмята калориите по схема,...
Как да се храним умерено и здравословно в празничния сезон?
Коледните и новогодишни празници са все по-близо, а с наближаването им започваме да плануваме...
Страхът от старостта
Всяка епоха има своите страхове. Древните хора тръпнели от зловещите гръмотевици вярвайки, че божествата...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook