Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Храненето и холестеролът


От толкова отдавна медиците и диетолозите спорят около холестерола, че дори споменаването на самата дума, започва да буди раздразнение у болшинството хора. Към това се присъединяват и производителите на хранителни продукти, които често изписват на етикетите, че именно тяхното олио не съдържа холестерол. Въпросното вещество обаче, така или иначе не се намира в растителните продукти и информацията им е по-скоро подвеждаща.

И така – основните храни, които са обвинявани за високия холестерол са сланината, свинското месо, колбасите, яйцата и кравето масло. Но значи ли това, че е трябва, да се откажем от употребата им?

На първо място не бива да забравяме, че холестеролът е жизненоважен за нашия организъм. Той се съдържа в стените на клетките и е необходим за синтеза на хормоните и жлъчния сок. По-голямата част от веществото се произвежда в черния дроб и едва около1/5 приемаме с храната. Затова не винаги лишаването от животински продукти повлиява количеството на холестерол в кръвта.

Сигурно сте чували, че на холестерола се приписва морална категория – наричат го „добър” и „лош”. Става дума обаче за едно и също вещество, а разликата идва от транспортния белтък, с които се свързва. Резултатът е два вида липопротеини, които си противодействат, за да се поддържа необходимият баланс. Тези с по-малка плътност (LDL) пренасят току-що приетият с храната и произведен от организма холестерол към клетките, но ако количеството му е прекалено голямо, се отлага по стените на кръвоносните съдове. За щастие обаче липопротеините с висока плътност (HDL) пренасят веществото в обратната посока – от клетките към черния дроб, където холестеролът се изхвърля от организма. По пътя се изчистват и излишните количества, които са се отложили по артериите. Тоест, за да се поддържа здравословния баланс в организма е необходимо нивата на HDL да надвишават тези на LDL. В противен случай артетиите постепенно се стесняват от натрупването на склеротични плаки. Въпросът е доколко това зависи от приема на храна, богата на холестерол?

През 70-те и 80-те г. в САЩ се разразява истинска борба срещу холестерола. Започват да се произвеждат заместители на холестериновите храни (например маргарин вместо чисто масло), а на етикета да се изписва, че продуктът не съдържа въпросното вещество. Въпреки това смъртността от инфаркти и инсулти не намалява съществено.

В същото време французите и италианците, които обичат да похапват мазни меса, сирена и сосове, в пъти по-рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания и се славят с голямата си продължителност на живота. Съответно връзката между консумацията на животински продукти и опасните нива на холестерола не е толкова елементарна, колкото сме свикнали да мислим. Това, на което обикновено не отчитаме са останалите храни, които влизат в менюто ни.

По време на кампания срещу холестерола в САЩ животинските мазнини в храните се заменят с хидрогинезирани растителни масла (иначе казано маргарин). Те са евтини, придават по-голям обем, трайност и аромат на продукта и освен това позволяват на етикета да се изпише „без холестерол”. Производителите толкова ги обикват, че започват да ги влагат в абсолютно всичко – полуфабрикати, чипс, бисквити, хамбургери, кроасани, пуканки и т.н. Наистина сам по себе си маргаринът не съдържа холестерол, но става причина да се наруши обмяната на веществото. Редовната консумация, на храни, които го съдържат води до повишаване на опасния LDL и намаляване на полезния HDL. По този начин заместването на животинските мазнини с маргарин не само не малалява риска от артеросклероза, а многократно го увеличава.

Италианците и французите използват много по-успешна тактика за балансиране на голямото количество холестерол в менюто си – просто обилно го допълват със зехтин, червено вино и много свежи плодове и зеленчуци. Тези храни съдържат голямо количество полифеноли и ненаситени мастни киселини, които не позволяват на холестерола да се отлага по стените на артериите.




Коментари
2011-08-31 #5
snejana staneva
Здравейте!!!
Статията е добра но не е изчерпателна.
Моля,обяснете по какъв начив влияе холестерола върху физиката ни и до какви здравословни проблеми води!!!
2011-08-15 #4
Лора
didatzeni ние се храним предимно с морски продукти, зеленчуци, зехтин и прочие, мъжът ми скоро си прави пълна кръвна картина и е в чудесно здраве и всичко му е в граници.
За намаляване на холестерола помагат зеленчуците, зехтинът, чесън. Имаше доста храни в Интернет, може да потърсиш, Вили
2011-04-12 #3
didatzeni
Морските дарове също имат много холестерол.Да се внимава при консумацията.Това,което аз зная за повишен холестерол е много зеленини,маслинено олио,постно месо,плодове на корем и мнооооого движение.Успех в борбата с холестерола.А, забравих - и само положителни емоции-без стрес и.т.н.Бъдете здрави и се усмихвайте повече.)))
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Аспержите - изтънчено удоволствие
· Откровено за майчинството между митовете и истините, които никой не признава
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Еднообразие във връзката или еднообразие в ежедневието?
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пикантни чили догс
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Излъчването от мобилните телефони ускорява развитието на Алцхаймер
· Оцелелите от COVID-19 са по-склонни да развият психични проблеми
· Как да избегнем настинката в преходния сезон? 5 безценни съвета
· Интервю с магистър-фармацевт Петя Цонева
· 5 храни за закуска, с които да намалите риска от сърдечносъдови заболявания
· Топ 6 на ползите от редовното спортуване
Вторник
17
Май 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да избегнем стресa през бременността
Бременността е период, изпълнен с очакване и надежда, особено когато е планирана и дълго очаквана. Бъдещите...
Влиянието на Луната върху женското здраве - III
Преминахме през ясния и безпристрастен поглед на фоликулната фаза, насладихме се на бума на оптимизма...
Здравословният егоизъм
Егоизмът не е нещо, което звучи особено добре, но факт е, че всеки има нужда от здравословната му доза....
Как да развием устойчивостта си, за да бъдем по-успешни?
„Животът не става по-лек или по-опростен, ние ставаме по-силни и по-устойчиви.“ - Стив Мараболи ...
Не приемайте нападките твърде лично
Критикуват ли ви често? Умеете ли да приемате забележките и каква е стратегията ви към критиката? В действителност...
Как се състаряваме преждевременно - нагласата
След външния вид и облеклото нека надникнем и в мислите, които издават нашата нагласа и ни състаряват. Като...
С каква нагласа да започнем Коледните пости
С каква нагласа ще влезем в Коледните пости е много относително. Тя зависи най-вече от мирогледа и светоусещането...
Как да съхраним красотата на бюста - II част
Дори при най-добрата защита на нежната кожа на гърдите, тази най-съблазнителна част от тялото ни, остава...
Ягодите - защо да ги хапваме
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ...
Как да осъзнаем и използваме пълния си потенциал?
"Дали един човек е успешен или не, се определя не от способностите му, а от желанието му да достигне...
По какъв начин любовта оказва влияние върху личността ни?
"Да бъдеш силно обичан от някого ти дава сила. Да обичаш силно някого ти дава кураж!" - Лао Дзъ ...
9 + 1 причини да хапваме диня
1. Динята е 92% вода. Тоест - тя е идеално средство, утоляващо жаждата в горещия ден. Световен ден...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook