Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Обикновените суперхрани, които често пренебрегваме



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Време е да сложим край на скъпите „чудодейни” храни и да обърнем внимание на тези, които освен че са полезни, са и достъпни. Ключово в това търсене ще бъде намирането на онзи баланс между познато за организма, традиционно за страната ни и полезно, колкото и достъпно.

Така наречените суперхрани, чиито имена звучат някак неестествено, в действителност имат своите непретенциозни заместители, несправедливо останали в тяхна сянка. Истината е, че не само семената от чиа и небезизвестната киноа могат да повлияят благоприятно върху организма ни. Много от продуктите в собствената ни кухня са също толкова способни да подхранят нашите тела и да спомогнат за по-доброто му функциониране.

Още достъпни алтернативи на някои храни

Богати на полезни хранителни вещества и бедни на калории и наситени мазнини, следните леснодостъпни продукти съвсем заслужено могат да бъдат приобщени към групата на суперхраните.

По-достъпните суперхрани

Целина
Погрешно възприемана като нискокалорична храна без особена питателност, целината всъщност има доста висока хранителна стойност. Зеленчукът е източник на фибри и витамини (C и K), освен това съдържа множество полезни вещества, които помагат в борбата срещу болестите. Коренът на целината също е не по-малко полезен.

Скумрия
Подобно на сьомгата или сардината, т.нар "тлъсти риби", скумрията е с богато съдържание на омега-3 мастни киселини, коензим Q10 и витамин D – съставки с високи антиоксидантни свойства, които предпазват от сърдечни заболявания и поддържат както костната, така и имунната система.


Лук
Лукът осигурява защита срещу болести и захарен диабет. За да подействат неговите най-полезни съставки обаче, е добре да се запази кафеникавата, почти хартиена обвивка. Тя може да бъде добавяна към супи, бульони и яхнии.


Грах
Витамините (А, С и K), фолиевата киселина и протеините превръщат граха в истинско злато за нашия организъм. Високото съдържание на фибри и липсата на захар в неговия състав оказва влияние върху регулирането на теглото, като потискат глада и оставя дълготрайно чувство на ситост.

Бакла - полезният зеленчук в началото на лятото

Черен пипер
Щипка черен пипер не само придава приятен вкус на храната, но и я прави дори по-здравословна, подпомагайки нейното преработване. Това се дължи на алкалоида пиперин в подправката, който стимулира храносмилателните ензими и кара питателните свойства на храната да се задържат в тялото за по-дълго време.

Подправки за красива фигура

Зеле
Многолистният зеленчук има изключителна роля в борбата срещу раковите болести. Неговите полезни качества се проявяват най-добре при суровата му консумация, като това обаче не изключва напълно ползите от приема му под други форми.

Кейлът - достъпната за всички нас суперхрана

Слънчогледово семе
Слънчогледовото семе е един от най-богатите източници на фитостероли – химически съединения, които намаляват нивата на холестерол в кръвта и редуцират риска от атеросклероза. В състава му влиза и витамин Е, участващ в производството на червени кръвни телца.


Смокини
Богати на диетични фибри, витамин А, омега-3 и 6 мастни киселини и антиоксиданти, пресните смокини контролират кръвното налягане и регулират телесната маса. Също така заздравяват и костната структура.


Ягоди
Ягодите са леснодостъпни и изключително вкусни плодове. Високото им съдържание на витамин С, полифеноли, манган и калий поддържа кожата гладка, подпомага храносмилането и подсилва имунитета.

Дивите ягоди - съкровище в малка опаковка

Тези са само част от храните, с които можем да се сдобием от почти всеки магазин или собствена градина, без това да ни струва безбожно много пари. В крайна сметка, суперсилите на суперхраните се крият в едни неписани правила, чието спазване бавно и неусетно ни се налага. Нека не забравяме, че преди по-малко от десетилетие, храната си беше просто храна и всичко опираше до това какво ядяхме, когато чувствахме глад.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
· Имаме по една лъжица пластмаса в мозъка. Колко опасни са микрочастиците за здравето ни?
· Какво да ядете по празниците, ако сте на диета?
· Менопаузата може да доведе до скокове на кръвната захар?
· Три прости невербални навика, които ще подобрят живота ви
· Естрогенът е ключов за алкохолизма при жените, сочи ново проучване
· Отключване на предимствата на прахообразните балсами за коса
Четвъртък
13
Февруари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тайните врагове на красивата усмивка
Всички знаем за вредата от сладкишите и газираните напитки върху нашите зъби. Чували сме също така, че...
Целувайте се със страст за здрави зъби и венци
Страстните целувки помагат за здравето на зъбите и венците, уверява зъболекарят Алън Кар, който в интервю...
Когато изразяваме мнение - осъждаме или обсъждаме?
Отношенията с другите са основна част от живота ни и източник както на приятни, така и често на неприятни...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 18
Ден 18 от Коледните пости. Ехе, почти сме ги преполовили! Все още се чудя как моето момче реши да пости,...
Шипката - богатство на полезни вещества в малка опаковка
До слънчевата пролет има още много време, сезонът на простудите е в своя вихър, а плодовете и зеленчуците,...
Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
Липсва ви енергия? Вероятните причини
Забелязали ли сте, че има дни, в които може да сте десет часа на работа и после още пет да шетате из...
Необикновените свойства на една обикновена круша
Ароматните и сладки плодове на крушата са известни още от древни времена и човечеството отдавна се възползва...
Полезни съвети как да се предпазим от горещините
БЧК напомня, че високите температури през летните месеци могат да поставят в риск здравето и живота на...
Вредни награди
Понякога вярата в собствените ни сили и убеждения се замъглява. Kакто през прашно, напетнено стъкло виждаме...
"Здравословен обяд за ученика" - питателно бурито, сини сливи и орехи
Това е ден трети от новия проект в помощ на родителите на ученици: "Здравословен обяд за ученика". От...
Следите ли за здравето си?
Последни проучвания показват, че над 20% от българите прекъсват курса си на лечение с антибиотик в момента,...
Пчелният восък и многобройните му ползи за организма
Пчелният восък е естествен биопродукт, който има благотворно въздействие върху човешкия организъм и може...
Малината – вкусен плод и билка
Хапвайки една-единствена малина, ние слагаме в устата си множество миниатюрни плодчета, всеки един от...
Колбасите нарушават бъбречната функция при децата и ги правят по-нервни
Д-р Татяна Брежнева, главен детски диетолог в Московския департамент по здравеопазване, посочва, че прекомерната...
Маточината успокоява, понижава кръвното, помага при тревожност и безсъние
Маточината е една от традиционните на българите билки. С произход Южна Европа, тя участва в медицината...
Най-голямата билка в света - бананите
Знаете ли коя е най-голямата билка в света? А кой може много бързо да ви повдигне настроението? Или пък...
Умами - душата на вкуса
Знаете ли коя е най-използваната добавка след захарта? А известно ли ви е защо добрите кулинари винаги...
Пътеки между "нормалните" деца и децата със специални потребности
Различните деца са навсякъде около нас, но продължават да остават невидими. Аутизъм, синдром на Даун,...
Японски учени: Дори и памучната маска намалява с до 40% поглъщането на вируси
Японски изследователи са провели уникален експеримент, който показва, че маските могат да предложат защита...
Твърде много информация, твърде много тревоги
Да си информиран днес не е привилегия и право. Днес това е цяло проклятие. Знаем повече от всякога, можем...
На тази дата: 10 октомври - Световен ден на психичното здраве
Световният ден на психичното здраве е учреден с цел повишаване на обществената грамотност по отношение...
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Отблизо за каланетиката
Животът, който водим, е изтощителен и изпълнен със стрес. Последните години се наблюдава покачване на...
Трудностите, с които се сблъскваме по празниците - как да ги преодолеем?
Какви са плановете ви за предстоящите празници? Очаквате ли ги с нетърпение или по-скоро имате притеснения...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook