Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Смокинята - полезното изкушение



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Знаете ли, че смокиновото дърво няма цвят?  Китайците наричат смокинята - "плод без цвят". Всъщност плодът на смокинята се развива от специално адаптиран вид съцветие, което е съставено от множество цветове, които просто не се виждат. То е почти затворено, с малки до 1 мм цветчета, подредени по вътрешната му повърхност.
Тези торбести съцветия, наричани сикониум, побират до 2 хил. цвята и с времето преминават в съплодия. Съцветията на женските растения се наричат фиги, а тези на мъжките - каприфиги. Първите са сочният плод, който ядем, а другите са онези „мъжки смокини“, от които в края на май, преди да омекнат, се прави сладко от зелени смокини. Те са и мястото, в което се заселват и размножават опрашващи осички. В края на каприфигите има малко отворче, което дава достъп до вътрешността им на точно определен вид насекоми. Те опрашват растението, а то своя страна дава подслон за личинките им.

Всяка разновидност фикус си има и своя разновидност осичка, която я опрашва. За най-любознателните в случая със смокинята това е Blastophaga psenes
Освен любопитните ботанически особености, смокинята е и сред плодовете, считани за забранения плод, заради който Адам и Ева са изгонени от райската градина. Напълно възможно е, като се има предвид колко вкусна е тя. Към това се прибавя и дълъг списък с полезни хранителни вещества.

И понеже споменахме фикус, да, смокинята (Ficus carica) е от рода Ficus и принадлежи към семейство Черничеви (Moraceae), към което спада и познатата ни черница. Тя е едно от най-древните култивирани растения. Наречена е на мястото, което се счита за нейна родина - древната област Кария в Мала Азия. През 9 в. пр. н.е. смокинята се появява и в Гърция, а Новият свят е завладян от вкусния плод чак през 16 век.

В България смокинята зрее в началото на есента, като беритбата й се извършва на няколко етапа, в зависимост от предназначението й за консумация – сушене, варене, ядене в пресен вид. За жалост, пресните плодовете съвсем не издържат на транспортиране, а съхранението им в хладилника може да бъде най-много до два три дни.


Смокинови плюсове

Смокинята е богата на много хранителни вещества, които не се губят при изсушаването й, някои дори се увеличават. В изсушените смокини например има завидно количество минерали. Още в древността, римският учен Плиний Стари, в своя известен труд „Естествена история“, отбелязва, че смокините са изключително питателни и се усвояват много лесно от организма, като могат да помогнат за лечение на кашлица, както и за бързо заздравяване на рани.

И без да сме чели Плиний, само няколко смокини са достатъчни, за да усетим благотворното действие на тази сладост, върху организма ни. Смокините засищат повече от добре, в 100 грама от тях има почти 3 грама фибри (в сушените грамовете стават 15). Фибрите освен че спомагат храносмилането, намаляват холестерола и понижават риска от сърдечни заболявания. В плода се съдържат витамините B, РР, С, бета-каротен и минералите натрий, калий, калций, желязо, магнезий и фосфор.

По съдържание на калий – минералът, който регулира кръвното налягане и други важни функции в организма, смокините отстъпват само на ядките. По отношение на желязото в нея смокинята побеждава дори ябълката. А ако търсите алтернативен източник на калций, то 2 големи смокини ще ви набавят калция от половин чаша мляко.

Хапването на смокини се препоръчва както при анемия, така и при заболявания на далака и черния дроб. Плодът нормализира сърдечния ритъм и е изключително полезен при наличие на тромби.

И накрая, стойностите на хранителните вещества в 100 грама от вкусната наслада говорят сами за полезността й. И всичко това само в 74 калории (249 калории – за сушените)

Коментари
2016-08-31 #5
Лора
Благодаря за статията! Всичко е отлично обяснено.
Имам въпрос, относно директната употреба на свежи смокини - трябва ли да се сваля т.н. кожа?
Поздрави!
2015-08-17 #4
мария генева
Как се използва млякото от смокиня за брадавици?По колко пъти да се мажат?
2013-07-11 #3
Дарена
Сега е момента да си направите сладко от зелени смокини . При нас / североизточна България/ е трудно да узреят. На мен ми помогнаха в борбата със цистита , но пресни !
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
· Сироп от смокинови листа
· Галет със смокини
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Есенната умора + 5 стъпки да се справим с нея
· Лято е, но да не се отпускаме
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Кое е най-доброто бельо за най-разпространените летни тоалети
· Полезни съвети как да се предпазим от горещините
· 5 вкусни и освежаващи безалкохолни коктейли за лятото (рецепти)
· Удоволствието е мит: Връзката между емоционалния дискомфорт и вредното хранене е по-силна, отколкото мислим
· Средиземноморската диета може значително да намали риска от рак на гърдата при жени след менопауза
· Слушането като суперсила: Как да изградим по-дълбоки връзки чрез истинско присъствие
Сряда
14
Май 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Няколко важни съвета за безопасност на ски пистата
Очакваните снеговалежи в планинските ни курорти подканват скиорите да се отправят към ски пистите. Но...
Пътеки между "нормалните" деца и децата със специални потребности
Различните деца са навсякъде около нас, но продължават да остават невидими. Аутизъм, синдром на Даун,...
Блатен аир - полезен за стомаха и храносмилането, при борба с косопада
Kоренищата му са традиционна подправка в индийската и арабската кухня и в същото време от тях се приготвят...
Пушенето през бременността удвоява риска от внезапната детска смърт
Първите констатации, получени в резултат на сътрудничество между Сиатълския детски изследователски институт...
Камъни и кристали. Как и дали наистина ни помагат? - II
Кехлибар ( янтар)- изкопаема смола, известна като камъкът на Слънцето. Лекува очите, ушите, гърлото,...
Как да: Изберем олекотена завивка
На пазара се предлага голямо разнообразие от завивки. Олекотените им версии стават все по- популярни...
Рибата в детското меню
Рибата е един от основните източници на аминокиселини за човешкия организъм. Нейното месо е нежно и крехко,...
Плодове и зеленчуци в услуга на кариеса
От какво пазите зъбите си? "От сладко", сигурно ще ми отвърнете. А знаете ли, че е добре да не ги “подлагате”...
Безсрамно за срамните болести
А сега преглътни това, което ядеш, допий си кафето и ако си от тези, които се изчервяват, стане ли дума...
Циганското лято на живота ни
Има едни малко на брой дни в края на жаркото лято и малко преди благата есен. Един последен изблик, когато...
Да извикаме интуицията на помощ
Когато заговорим за интуиция, на първо време в съзнанието ни изниква възможността да предусещаме неща,...
Тялото като дневник
„Мило дневниче, Днес се чувствам ужасно. Имам страхотен зъбобол. Предполагам, че ми расте мъдрец. Дали...
Просто, вкусно и полезно...като леща
Пренебрегваме кафявата леща по куп неясни причини - не особено примамлив вънешен вид, ограничените рецепти...
Kонопеното семе е ценна за здравето храна
Конопът е сред най-ранно култивираните от хората храни. Расте много бързо. Притежава изключително здрави...
Учени установиха произхода на любовта на човечеството към въглехидратите
Изследователският екип се е фокусирал върху ген, наречен AMY1, който позволява на хората да идентифицират...
Лейбъл "ЖЕНА"
Днес границите между „мъжкото” и „женското” са по-невидими от всякога. Качества, които са типични за...
Липсващото парченце от пъзела
Ако внезапно ни поканят да изредим от какво се оплакваме в живота си, вероятно няма да се затрудним да...
Децата - учители по емоционално здраве
Вероятно всяка майка не веднъж се е удивлявала на уникалната способност на детето си да смени истеричен...
Канцерогените – какво знаем и не знаем за тях
Злокачествените туморни образувания са известни от дълбока древност, но през последния един век са се...
Как идентичността ни определя нашето поведение?
В основата на нашата идентичност е това как сами виждаме себе си или как вярваме, че другите ни...
Добрите новини: деца с дарение към "Пирогов"
Малки ученици от началното училище "Св. св. Кирил и Методий", гр. Троян събраха и дариха 15 000 лева...
Куркумата - повече лекарство, отколкото подправка
Куркумата е подправка от индийската кухня, на която кърито дължи жълтия си цвят. Тя е част от кулинарната...
Синапът - броня на доброто здраве
Подобно на резкия и наситен вкус на истинската (домашна) горчица, направена с току-що смлени синапени...
Ски упражнения - Да подготвим краката - II
Кое е първото нещо, което трябва да научим, когато караме ски? Как да падаме! Падането е неизменна...
Как силовите тренировки оформят мускулатурата и повишават тонуса - ползи и съвети
За силовите тренировки има изписано и изговорено много и въпреки всичко, често хората остават в заблуда...
Емоционалната устойчивост прави ли ни безчувствени?
Терминът "емоционалната резилиентност" няма еднословен еквивалентен в българския език. Можем да я преведем...
Кардио тренировките – ефикасният начин за здравословно отслабване
В преходите между сезоните често осъзнаваме, че сме се отпуснали и сме качили няколко килограма. Това...
Упоритост, но с мярка
Знаете ли кое е най-важното качество, от което се нуждаете, за да гоните целите си докрай и да не се...
Пролетно презареждане на настроението
Отдавна не е имало толкова продължителна зима по нашите географски ширини. Мразовито, снежно и мъгливо...
Калолечение за здраве и дълголетие - I
Лечебната кал е дар от природата с много ползи за организма. Тя има сложен физико-химичен състав, заради...
Подходящите професии за екстровертите и за интровертите
Дали сте от хората, които се радват на срещите, оживените разговори и запознанствата или пък обичате...
Сулфитите във виното - необходими, вредни или поредния здравословен мит?
Пиенето на бира (основно от мъжете), както и на вино от жените, в наши дни се е превърнало в нещо като...
Емоционалното ни здраве зависи само от нас - I
Емоционално здравите хора са тези, които разпознават и канализират емоциите си, съвземат се от стреса...
7 начина да повишим имунитета си
Всеки иска целогодишно да е здрав. Информираме се оттук-оттам и уж знаем всичко, но стане ли дума да...
Газираните напитки – за утоляване или разпалване на жаждата
Навън вече е топло. Ние се радваме на галещите лъчи на слънцето, стараем да прекарваме повече време в...
Пеперудите се раждат сами
„Пеперудите се появяват на бял свят след преминаване през съвършено замислена от природата поредица...
Как да се справим с пасивно-агресивен човек?
Пасивната агресия се отнася до хора, които са враждебни към нас, но не показват открито или пряко...
Глухарчето - слънчевото цвете в помощ на здравето
То е многогодишно тревисто растение с редица приложения. Няма начин в детството си да не сте си играли...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook