Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Още от тайните на кокосовото масло и можем ли да си го правим сами



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Знаете ли, че шейсет процента от човешкия мозък се състои от мазнини? В такъв случай е добре да обърнем внимание на факта, че мазнините, които консумираме буквално хранят нашия мозък, като го снабдяват с нутриентите, необходими за доброто ни неврологично състояние. Така наречените „добри мазнини“, сред които студенопресованият зехтин, лененото масло, шарланът, играят водеща роля в поддържане на доброто ни ментално и физическо състояние. В редицата на добрите мазнини скоро се нареди още една, не толкова позната в нашата страна, екзотична и за съжаление все още скъпа мазнина – кокосовото масло.

Дълги години кокосовото масло е било считано за една от вредните мазнини поради това, че е съставено от близо 90% наситени мастни киселини. А, както знаем, те са едни от основните виновници за нарастване на лошия холестерол. За разлика от мастните киселини в животинските продукти, които са дълговерижни, тези в кокосовото масло са средноверижни и се разграждат бързо, без да повишават кръвната захар. Наситените мастни киселини пък го правят изключително траен продукт (цели две години срок на годност), за което е и предпочитано пред други типове мазнини.

Важно е да отчетем и разликата между така охулваното палмово масло и кокосовото масло, които в никакъв случай не са един и същ продукт. Кокосовото масло се извлича от плода на кокосовата палма Cocos nucifera, а палмовото – от пулпата на маслената палма Elaeis guineensis.


И докато за вредата от употребата на палмово масло е говорено много, то редовната консумация на кокосово масло се свързва с няколко основни ползи:

Големите количества лауринова киселина, съдържащи се в кокосовото масло, в организма се преобразуват в монолаурин. За монолауринът е достатъчно само да споменем, че е една от основните съставки на майчината кърма, която спомага за изграждане на човешкия имунитет.

Регулира холестерола и хормоналния баланс в организма. Доказано, островитяните, които консумират редовно кокосово масло, страдат далеч по-рядко от сърдечно-съдови заболявания.

Подобрява мозъчните функции. Кокосовото масло в момента се тества като възможно средство за лечение на Алцхаймер.

Спомага функциите на щитовидната жлеза, като ускорява метаболизма и подпомага отслабването. За разлика от други мазнини, кокосовото масло се преобразува много лесно от организма и се използва за основни енергийни нужди, а не се складира в мастните депа.

Консумирано заедно с други супер храни, като чия и зеленолистни растения, кокосовото масло многократно увеличава тяхната ефективност и полезно действие.

Чудесно средство за предпазване и хидратиране на косата и кожата, благодарение на високите количества витамин Е.


Какво кокосово масло да изберем?

Кокосовото масло за директна консумация, а не като козметично средство, трябва да бъде:

Сурово
Органично (без ГМО)
Студено пресовано
Нерафинирано

Препоръчителната дневна доза от мазнината за възрастен човек е около 2 чаени лъжици, но естествено количеството може да варира в зависимост от степента на физическото ни натоварване. Като цяло можем да приложим познатото правило, което гласи, че наситените мазнини не трябва да превишават 10% от дневния ни калориен прием.

Можем ли да си направим кокосово масло сами? Със сигурност можем.

Тъй като вече споменахме, че цената на чистото, нерафинирано и студенопресовано кокосово масло е наистина висока, изниква въпросът, дали пък ние сами не можем да си го направим. В сайтовете за видеосподеляне може да откриете десетки клипове как точно става това.

Домашно коксово масло: с помощта на мощен блендер е необходимо да разбиете за няколко минути до получаване на хомогенна паста парчетата месо от узрял кокосов орех.




Съществуват рецепти за направата на кокосово масло чрез смилане в блендер на кокосови стърготини, но купувайки ги, трябва да сте сигурни, че стърготините не са обработвани и мазнината от тях не е предварително извлечена. По този начин се получава чудесно кокосово масло, което освен полезните мазнини, запазва в себе си и всички останали, също толкова важни нутриенти, като фибри, витамини А и Е, полифеноли и фитостероли. Ако питате диетолозите, домашната кокосова паста е дори по-полезна от умишлено извлеченото кокосово масло, тъй като екстрахираните мазнини по принцип са тежко предизвикателство за организма и с тяхното количество винаги трябва да внимаваме.


Как да използваме кокосовото масло за готвене?

Кокосовото масло е една от основните съставки на много от популярните здравословни, сурови, веган торти и сладкиши. Освен в тях, то може да се добавя и в шейкове, ядкови млека, шоколад. Кокосовото масло има свойството да се втърдява при по-ниски температури, затова се използва като свързващ и стягащ елемент в много рецепти.

За разлика от останали студенопресовани масла, които познаваме, кокосовото масло е единственото, което не променя качествата си при нагряване и остава също така полезно и след като е преминало термична обработка. Може успешно да замести маслото в много рецепти, в които се изисква печене или пържене, дори при наистина високи температури.

Кокосовото масло е истински ценна находка в кулинарията и незаменим дар за всеки, които се стреми към здравословно меню и оптимално здраве. Макар и още скъп и екзотичен продукт в нашата страна, кокосовото масло може да приемем като инвестиция в нашето здраве. А инвестицията в запазването му е винаги по-добра от това да плащаме за вече загубеното такова.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 3 изненадващи здравословни храни за сърцето
· Три риби, чиято консумация ни предпазва от деменция
· Ежедневно почистване на лицето: кои продукти са подходящи?
· Защо е важен подборът на правилните средства за лична хигиена
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Идеи за украса на сватбено менче: ръчно изработени декорации
· Боклукът – един по-различен поглед
· Да превърнем балкона в нашето магическо убежище
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Един прост кръвен тест може да предскаже риска от сърдечно заболяване, установи ново проучване
· Официално: СЗО предупреждава, че талкът е „вероятно канцерогенен“ за хората
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· 8 храни, които помагат за облекчаване на симптомите на алергия
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· Ябълковият оцет може да стимулира загубата на тегло, казва проучване
Събота
7
Септември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Нова мания против стрес - книжки за оцветяване за възрастни
Мислите ли, че оцветяването е само за деца и вие отдавна сте преживели тази страст? Време е да преосмислите...
Смокинята - полезното изкушение
Знаете ли, че смокиновото дърво няма цвят?  Китайците наричат смокинята - "плод без цвят". Всъщност плодът...
Глобална седмица на ООН за безопасност на пътя - 4-11 май 2015 г.
Седмицата 4-11 май е обявена от ООН за Глобална седмица за безопасност на пътищата, като тази е третата...
Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
Кокосовото масло, което се добива от ядката на кокосовата палма, е короновано като универсално полезна...
Пирамида на здравословното хранене
Храни се правилно и здравословно! Именно храната е източника на енергия за нашето тяло. Всички хранителни...
Сутрешни ритуали за страхотен ден
Когато един ден започне без тонус и енергия, той върви така до вечерта. Задълженията ни се струват безкрайни,...
СПИН - страшната истина - II
Предпазване Избягване на: Случайни сексуални контакти (орален, вагинален, анален, хомосексуален...
Да оцелееш по Коледа
Нека си говорим открито – Коледа е най-трудното време в годината. Липсата на време буквално ни задъхва,...
Как да засилим нивата на „хормоните на щастието“ - ендорфините?
"От тук насетне искам да колекционирам само моменти на щастие."- Стендал Ендорфините са съединения,...
Песен
Питаш кой ден сме Ние сме всичките дни Мило момиче Ние сме този живот Моя обичана Ние сме влюбени...
Учени: Пробиотиците в киселото мляко намаляват затлъстяването при децата
Италиански учени установиха, че пробиотиците в киселото мляко могат да намалят затлъстяването при децата...
Разкрийте вашата чувствителна страна и бъдете себе си без страх
Днешният свят забранява чувствителността. От една страна тя ни прави уязвими и сами я избягваме, а от...
Защо сме толкова груби с децата си?
Наскоро станах свидетел на една сцена, в която един баща беше много груб сутринта, докато оставяше дъщеря...
Щастието – избор или следствие?
Една вечер в колата, моят приятел ме попита, какъв е смисълът на живота според мен? Да си щастлив – казах...
Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
Родителите искат най-доброто за децата си - да се хранят и да спят добре, да извършват физически упражнения....
Какво не знаем за храните в тандем
Храната, като всичко останало си има своите “правила”. Замисляли ли сте се защо понякога ядете малко,...
Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
В медицината куркумата е известна от древността като растение, което дава подкрепа на организма. Изследванията...
Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
Маслото от ветивер се използва широко в традиционната медицина в Южна Азия, Югоизточна Азия и Западна...
Есенно настроение в ежедневието
Преходът от лято към есен за повечето хора е доста по-труден, от колкото е преходът от студен към топъл...
Хроничната умора по време на бременност
Особено, ако бременността е дългоочаквана, положителните две чертички предизвикват истинска еуфория и...
Безконтролното ползване на смарт устройства поврежда гръбначния стълб
Смарт устройствата са неделима част от ежедневието на всеки от нас. Но удобствата и възможностите, които...
С повишено внимание към морските дарове
Лято е и менюто ни в тези горещини би трябвало да е доста по-различно. А дори да не сте променили особено...
Калолечение за здраве и дълголетие - II
Какво трябва да знаем още за калолечението: То се назначава по лекарска преценка. Предписаният курс...
Митове и факти за кръводаряването
Световният ден на доброволния кръводарител се отбелязва всяка година на 14 юни - рождения ден на Карл...
Слънцезащитни масла от природата
Нежните през пролетта слънчеви лъчи вече безжалостно жулят кожата ни с всички произтичащи от това последици...
Аюрведичната билка Тулси ("свещен босилек") – как и за какво помага?
Билката Тулси (Tulsi), позната още като „свещен босилек“, идва от тропическа Азия, но днес се отглежда...
Хималайската сол - в oсновата на живота
Всички знаем за "белите" врагове на здравето, за които трябва да внимаваме - бяла рафинирана захар, бяло...
Името ми е "Червен" - Нарът
Почти всички червени плодове и зеленчуци притежават силни антиоксидантни свойства и са изключително полезни...
Проучване: Вафли, бебешки храни, снаксове, чипс - пълни с канцерогенния акриламид
Европейската асоциация на потребителите с не особено приятна статистика, базирана на пробата на 500...
Откриха кои ядки ни помагат да отслабнем по-бързо
Пресните орехи могат да ви помогнат да отслабнете и да подобрите цялостното си здравословно състояние...
Как егото пречи да видим любовта?
"На ранните етапи на много от така наречените романтични връзки играенето на роля е доста често срещано...
Метеочувствителност
Много от нас не се нуждаят от специално образование, за да предвидят промените във времето. Според проучвания...
Сок от селъри за здрави бъбреци и хубава кожа
Напоследък здравословните сокове, комбинации от различни зеленчуци, набират все по-голяма популярност...
Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
Печурките са много полезни, защото имат положителен ефект върху здравето поради хранителната си стойност. „Те...
Как да си направим походна аптечка
Ако сте решили да прекарате отпуската си сред природата – в някое китно селце, откъснато от цивилизацията...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook