Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Още от тайните на кокосовото масло и можем ли да си го правим сами



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Знаете ли, че шейсет процента от човешкия мозък се състои от мазнини? В такъв случай е добре да обърнем внимание на факта, че мазнините, които консумираме буквално хранят нашия мозък, като го снабдяват с нутриентите, необходими за доброто ни неврологично състояние. Така наречените „добри мазнини“, сред които студенопресованият зехтин, лененото масло, шарланът, играят водеща роля в поддържане на доброто ни ментално и физическо състояние. В редицата на добрите мазнини скоро се нареди още една, не толкова позната в нашата страна, екзотична и за съжаление все още скъпа мазнина – кокосовото масло.

Дълги години кокосовото масло е било считано за една от вредните мазнини поради това, че е съставено от близо 90% наситени мастни киселини. А, както знаем, те са едни от основните виновници за нарастване на лошия холестерол. За разлика от мастните киселини в животинските продукти, които са дълговерижни, тези в кокосовото масло са средноверижни и се разграждат бързо, без да повишават кръвната захар. Наситените мастни киселини пък го правят изключително траен продукт (цели две години срок на годност), за което е и предпочитано пред други типове мазнини.

Важно е да отчетем и разликата между така охулваното палмово масло и кокосовото масло, които в никакъв случай не са един и същ продукт. Кокосовото масло се извлича от плода на кокосовата палма Cocos nucifera, а палмовото – от пулпата на маслената палма Elaeis guineensis.


И докато за вредата от употребата на палмово масло е говорено много, то редовната консумация на кокосово масло се свързва с няколко основни ползи:

Големите количества лауринова киселина, съдържащи се в кокосовото масло, в организма се преобразуват в монолаурин. За монолауринът е достатъчно само да споменем, че е една от основните съставки на майчината кърма, която спомага за изграждане на човешкия имунитет.

Регулира холестерола и хормоналния баланс в организма. Доказано, островитяните, които консумират редовно кокосово масло, страдат далеч по-рядко от сърдечно-съдови заболявания.

Подобрява мозъчните функции. Кокосовото масло в момента се тества като възможно средство за лечение на Алцхаймер.

Спомага функциите на щитовидната жлеза, като ускорява метаболизма и подпомага отслабването. За разлика от други мазнини, кокосовото масло се преобразува много лесно от организма и се използва за основни енергийни нужди, а не се складира в мастните депа.

Консумирано заедно с други супер храни, като чия и зеленолистни растения, кокосовото масло многократно увеличава тяхната ефективност и полезно действие.

Чудесно средство за предпазване и хидратиране на косата и кожата, благодарение на високите количества витамин Е.


Какво кокосово масло да изберем?

Кокосовото масло за директна консумация, а не като козметично средство, трябва да бъде:

Сурово
Органично (без ГМО)
Студено пресовано
Нерафинирано

Препоръчителната дневна доза от мазнината за възрастен човек е около 2 чаени лъжици, но естествено количеството може да варира в зависимост от степента на физическото ни натоварване. Като цяло можем да приложим познатото правило, което гласи, че наситените мазнини не трябва да превишават 10% от дневния ни калориен прием.

Можем ли да си направим кокосово масло сами? Със сигурност можем.

Тъй като вече споменахме, че цената на чистото, нерафинирано и студенопресовано кокосово масло е наистина висока, изниква въпросът, дали пък ние сами не можем да си го направим. В сайтовете за видеосподеляне може да откриете десетки клипове как точно става това.

Домашно коксово масло: с помощта на мощен блендер е необходимо да разбиете за няколко минути до получаване на хомогенна паста парчетата месо от узрял кокосов орех.




Съществуват рецепти за направата на кокосово масло чрез смилане в блендер на кокосови стърготини, но купувайки ги, трябва да сте сигурни, че стърготините не са обработвани и мазнината от тях не е предварително извлечена. По този начин се получава чудесно кокосово масло, което освен полезните мазнини, запазва в себе си и всички останали, също толкова важни нутриенти, като фибри, витамини А и Е, полифеноли и фитостероли. Ако питате диетолозите, домашната кокосова паста е дори по-полезна от умишлено извлеченото кокосово масло, тъй като екстрахираните мазнини по принцип са тежко предизвикателство за организма и с тяхното количество винаги трябва да внимаваме.


Как да използваме кокосовото масло за готвене?

Кокосовото масло е една от основните съставки на много от популярните здравословни, сурови, веган торти и сладкиши. Освен в тях, то може да се добавя и в шейкове, ядкови млека, шоколад. Кокосовото масло има свойството да се втърдява при по-ниски температури, затова се използва като свързващ и стягащ елемент в много рецепти.

За разлика от останали студенопресовани масла, които познаваме, кокосовото масло е единственото, което не променя качествата си при нагряване и остава също така полезно и след като е преминало термична обработка. Може успешно да замести маслото в много рецепти, в които се изисква печене или пържене, дори при наистина високи температури.

Кокосовото масло е истински ценна находка в кулинарията и незаменим дар за всеки, които се стреми към здравословно меню и оптимално здраве. Макар и още скъп и екзотичен продукт в нашата страна, кокосовото масло може да приемем като инвестиция в нашето здраве. А инвестицията в запазването му е винаги по-добра от това да плащаме за вече загубеното такова.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Три риби, чиято консумация ни предпазва от деменция
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Защо е важен подборът на правилните средства за лична хигиена
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Бебешката козметика, която можем да ползваме и ние
· Боклукът – един по-различен поглед
· Да превърнем балкона в нашето магическо убежище
· Боядисване на великденски яйца с ориз
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Долма по иракска рецепта
· Тархана чорба
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН
· Кравето мляко – познатата непозната храна
· На 17-и ноември отбелязваме Международния ден за борба с рака на панкреаса
· Няколко важни съвета за безопасност на ски пистата
· Консумацията на риба от реки и езера е равносилна на месец пиене на замърсена вода
· Зимата - стрес за организма и шок за кожата
Събота
28
Януари 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Какво представлява „времевата перспектива“ и как да определим към кой тип принадлежим?
Колкото и странно да звучи, всички ние пътуваме във времето: често се връщаме към спомени от миналото...
Динозавърът на цитрусите - помело
Когато за пръв път видях помело, не можах да реша, дали е пъпеш или грейпфрут. Беше сложено до цитрусите...
Калолечение за здраве и дълголетие - I
Лечебната кал е дар от природата с много ползи за организма. Тя има сложен физико-химичен състав, заради...
Мечтаеш ли да се наспиш?
Не всеки си мисли за секс, когато види прекрасно обзаведена спалня. Повечето хора асоциират тази стая...
Здравословният егоизъм
Егоизмът не е нещо, което звучи особено добре, но факт е, че всеки има нужда от здравословната му доза....
Избелване на зъбите без вреда
Естественият цвят на зъбният емайл далеч не е само бял, а може да бъде също жълт, кафеникав, дори синкав....
Лимоново масло за хубава кожа и добро храносмилане
Лимоните и етеричното масло, което се произвежда от тях, се използват за подпомагащо лечение на...
Водна аеробика
Ако харесвате спорта и се грижите за фигурата си, но жегата през лятото ви измъчва. Парковете са гъстонаселени...
Пеперудените деца имат нужда от помощ
Те са истински герои. Ежедневието им е изпълнено с болка и страдание, но намират сили да се усмихват...
Шумът в големия град
В течение на целия ден ние сме под въздействието на различни звуци. Всеки един от тях ни оказва влияние...
Говорите ли си сами? Спокойно, не сте луди!
Ако си говорите сами, това не означава непременно, че сте луди. Всъщност дори обратното – скорошно изследване...
Избери си семейство за Коледа
Казват, Коледа е семеен празник. Засипват ни картини и думи на сплотеност и общност, която идва от кръвта,...
Между истерията и депресията: Нова Година
„Къде ще бъдеш на Нова Година?”, „А с кого?”… Това са най- омразните въпроси в края на годината, особено...
В дните, когато не сме особено щастливи, да си припомним това
Има дни, различни от другите. Понякога са безпричинно лековати, безгрижни. Сякаш всичко се нарежда, всички...
Маслото от маракуя - екзотична грижа за сухата и чувствителна кожа
Маслото от семената на тропическия плод маракуя е по-слабо известно, но за него активно се говори и се...
Стига вече компромиси
Постоянно ни учат, че да оцелеем в света на социалната джунгла, трябва да правим компромиси. Няма как...
Псамотерапията – лечение по време на лятната отпуска
Безспорно морето е най-предпочитаното място за прекарване на лятната отпуска. Там се отдаваме на безметежни...
Целината - от кулинарията до здравето
Зеленчук, подправка или лекарство – не бихме могли да дадем еднозначно определение на целината. Може...
Мандарината - в помощ на зравето и тънката талия
Вкусът им е съвършената комбинация от свежест и в същото време сладост, без излишна киселина или тръпчивост....
Бамбукът е органичната суровина на бъдещето
Бамбукът е чудо на природата. Това гръмко определение никак не не е пресилено. То има такова отражение...
Направете Коледата си различна
Омръзнала ли ви е Коледа? Сега ще си кажете "що за глупав въпрос!" Да, наистина. Как може да ни омръзне...
Здравословно хранене при ограничен бюджет
Много често хората мотивират нежеланието си, да се хранят здравословно с аргумента, че не им достигат...
Как да проработи любовта: Забранете думата "връзка"
Екхарт Толе (р. 16 февруари 1948 г. в Германия като Улрих Толе, но гражданин на Канада) е наричан "един...
Тайните на истинското женско приятелство
Често се спори за женското приятелство, всеки е готов да предложи дефиниции, да сравнява, да обвинява....
Предменструален синдром - трябва ли да се тревожим?
Изпитвате непреодолимо желание да хапнете нещо сладко. Някои сутрини се чувствате като пребити, без мотивация...
Любовта, която разрушава всичко по пътя си
Запитвали ли сте се дали има любов, която руши? Обикновено, когато се съберем с някого, ние градим, стараем...
4 хранителни добавки за концентрация и по-добра памет
Стресът ни дебне отвсякъде. Задачите пред нас, трудностите, проблеми в работата. Когато той се натрупва,...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Тревожността - II
Несигурността е сигурна Неспособността ни да свикнем с факта, че несигурността съществува и е съвсем...
Нерешителността е по-гибелна от грешката
Да си решителен или не донякъде е въпрос на характер, на програмиране, така да се каже. Един умува дълго...
Метаболизмът – ключ към баланса в тялото
„Погледни я, по цял ден не спира да похапва, а нищо не и се лепи. А аз – една бисквитка да си позволя...
Миризма на пържено? Да бягаме или да похапнем сладко
Пържените храни са вкусни – мазни и с хрупкава коричка, устата ни се налива със слюнка само още щом усетим...
Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
Известно е, че сините сливи са полезни за червата, но изследване на специалисти от университета на щата...
Сярата - минералът на здравето и красотата
Какво си представяте, като чуете "сяра" ? Вероятно я свързвате с някаква хумористична препратка...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook