Хлябът – насъщната храна
Изпрати
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание можем да кажем, че историята му е толкова стара, колкото и тази на човешката цивилизация. В началото насъщният представлявал проста смес от стрити на дребно зърна и вода, но технологията му постепенно се усложнявала. Такъв, какъвто го ядем и днес, започнал да се приготвя преди 5 хиляди години от египтяните. Те забелязали, че добавянето на дрожди към хляба, го прави по-вкусен, пухкав и хранителен – с една дума открили технологията на втасването. По-късно гърците покорили Египет и отнесли рецептата за хляба на Стария континент. След това обаче те на свой ред били завладени от римляните, които започнали да разпространяват хляба из всичките си европейски провинции.
Същият този хляб, ценен и почитан в миналото, днес е обвиняван в тежко престъпление – затлъстяването. Но сякаш забравяме, че той е бил на трапезата ни от близо 10 хилядолетия, а проблемите с наднорменото тегло съществуват от има-няма 50 г. Какво се е променило през този последен век? Вместо от цялото пшенично зърно, хлябът започва масово да се произвежда от рафинирано брашно.
Пълноценното брашно съдържа идеалното съотношение между белтъчини, въглехидрати и мазнини. От него можете да си набавите едни от най-важните витамини – повечето представители на група В (В1, В2, В3, В6, PP, фолиева и пантетонова киселини), вит. Е и много минерали - калий (250 мг), калций (150 мг), магнезий (80 мг), фосфор (200 мг) и желязо (4 мг). Какво се случва с всичките тези вещества при рафинирането. Витамините от група В, фибрите и минералите се отстраняват заедно с най-външният слой на зърното. Рафинираното брашно е лишено и от вит. Е, тъй като той се съдържа в пшеничния зародиш, които също се премахва. По време на преработката се губят и голяма част от белтъчините (от 14% в цялото зърно остават около 6-7%). За производството на бяло брашно (тип 500) се използва само централната част на зърното, която съдържа предимно скорбяла. Така хлябът произведен от него е истинска въглехидратна бомба – почти без характерен вкус и без повечето полезни вещества.
На практика пълнозърнестият хляб съдържа повече протеини от кренвиршите, пастетите и някои малотрайни колбаси. Но н е всички тъмни на цвят хлябове могат да се нарекат пълнозърнести. Дори и в тях обикновено се премахва пшеничният зародиш, за да се постигне по-голяма трайност на брашното. Там където го има, тази ценна част на зърното се добавя допълнително преди изпичането на хляба. Т.н. типов хляб пък не съдържа външната обвивка на пшеницата, която е богата на фибри, подобряващи метаболизма и работата на сърцето.
Не по-малко здравословен е и ръженият хляб. Той е по-беден на белтъчини, но това е както недостатък, така и предимство, защото съдържа по-малко глутен. А както знаем все повече хора развиват непоносимост към тази аминокиселина. На всичкото отгоре съдържа по-малко калории – около 190 ккал за 100 гр. За справка пълнозърнестият пшеничен съдържа 200-220 ккал, а белият до 300 ккал.
Затова по-важното е не колко, а какъв хляб ядем. Не случайно зърнените храни са в основата на хранителната пирамида - те трябва да присъстват всеки ден на трапезата, защото са едни от най-балансираните храни.
|
Коментари
2010-09-22 #20 Антон Керчев В хляба има един много важен микроелемент.Селен.Той играе основна роля при обмяната на веществата.Когато сме на диета много от нас спират хляба създавайки принудителен дефицит.Когато диетата свърши килограмите се връщат светкавично с няколко свои приятелчета отгоре.Това се нарича ЙоЙо ефект.Затова хляб трябва да се консумира задължително.Препоръчвам ако си купувате черен хляб да пуснете едно парченце в чаша вода.Ако водата се оцвети значи са ви продали боядисан бял хляб в който няма нищо полезно!Това се прави с цел максимална печалба разбира се.
2010-03-13 #19 Цвети Много обичам козунаци, но за мен е пълна магия как стават...не се осмелявам , ама никак...Баба ми правеше така: разделяше тестото на три, разстила ги в правоъгълна форма и ги мажеше вътре със сладко и орехи, завиваше всеки поотделно и ги плетеше на плитка - отгоре, с жълтък и орехи на ситно. Домашните козунаци не са така пухкави, но са на светлинни години по-плътни и вкусни...Няма набухватели, предполагам...Много ще се радвам да излязат вашите резепти с козунаци и боядисване на яйца
2010-03-12 #18 Iskra Принцес, Великден не е далеч, сподели рецептата.
2010-03-12 #17 wildprincess Много е тежко месенето ,истина е.Ще си купуваме готов хляб .
А миналата година ми се получи козунака страхотен,без много месене.Ако искате ще ви напиша рецептата,аз я намерих случайно.
2010-03-12 #16 Инна Георгиева Принцесата, както знаеш : обичам да готвя. Но виж до миналата година хляб не бях правила. Понеже и на мен ми се види трудоемко а крайния резултат не чак толкова представляващ интерес за мен. Обаче!
Искам да ви споделя, че удовлетворението да видя опечената питка и да я опитам топната в сминдух и други тревици ...е не бях изпитвала такова удовлетворение от приготвена храна.
От тези няколко шепи брашно, минали като пластелин в ръцете ти, които си докосвал и си се чудил: абе дали нещо ще се получи... Страхотно усещане е ! И както знаете: няма по-голям от хляба!
п.с. Не че от тогава съм месила пак
2010-03-12 #15 Iskra Хм, Цвети, в мен се заражда идеята да замеся козунаци по тази технология. От колко години се каня, но се отказвам, защото нямам толкова физическа сила (за месене). Помня дори баба ми удряше 100 пъти тестото в масата със страшен замах, ама тя беше яка българка. Оттогава хубав козунак не съм яла.
2010-03-12 #14 wildprincess Много сложно ми се видя това с хляба..Виж това,дето Инна го разказва за планината по ми харесва.
2010-03-12 #13 Инна Георгиева Aaaaa, ама само за омесване го ползва. Много идейно наистина!
2010-03-12 #11 Цвети ей сега ще ти го намеря
2010-03-12 #10 Инна Георгиева Знам рецепта за сладко от смокини, което се прави в пералнята... не, че съм пробвала
2010-03-12 #8 Цвети Момичета, четох една рецепта за домашен хляб, много ми беше смешна...замесваш си тестото както си му е реда, слагаш тестото в няколко найлонови торбички, ама не плътно. Пъхваш в пералнята и на центрофугата, колкото е програмата, след 10 тинам инути имаш втасало тесто... не знам - дали е възможно ?!!!!
2010-03-12 #7 Инна Георгиева Някои от тези машини за хляб, могат да месят козуначено тесто и въобще всякъв вид тесто. Някой даже могат да варят сладко
Организмът ни се нуждае от въглехидрати - това ни е горивото. Така, че ако не се прекалява, няма нищо лошо в половин филия хляб.
Принцесата ските са нещо изключително интересно и трудно за човек който не тренира нищо. всичко е странно. За да не паднеш се облягаш на колене и назад. За да завиеш надясно, натискаш наляво. Хората - сърдечни /при това в курорт/, всеки иска да ти помогне с нещо. Природата е невероятна, огромни смърчове, които те карат да разбереш кой си всъщност - никой. Сега е слънчево, след малко пада мъгла, след 10 мин вали дъжд и после сняг. Мисля, че ските са нещо, което много те доближава до природата, опознаване на тялото и психиката ти.
п.с. Ако за някой предствалява интерес мога да споделя по важните неща за начинаещите скиори?
2010-03-12 #6 wildprincess Не съм пробвала и не знам какъв става.Аз почти не ям хляб.Не мога и да меся(освен козунак).Майка ми обаче може и прави една красива погача-Слънце.И други неща,които според мен са излишно калорични.
Инна как бяха ските?Аз никога не съм се качвала на ски.Само на шейни.
2010-03-12 #5 Iskra Инна, и аз знам, че домашният хляб не мухлясва. А за фабричният слушах интервю с някакъв специалист, които каза, че често хлебопроизводителите използват некачествено зърно (фуражно) и прекомерни дози мая (за да изглежда хляба по-голям), което е причина да е много нетраен, въпреки консервантите, които му слагат.
2010-03-12 #4 Инна Георгиева Свекърва ми има такава хлебопекарна и да ви кажа, когато съм на гости си изяждам една филия - а имайки предвид, че една филия е голяма...да просто не можеш да устоиш .
Когато съм взилама опечен хляб за нас у дома обаче, никога не съм прекалявала с него. Не знам дали на вас ви се случва, но хляба, който купувам /без оглед марка/ ммного скоро мухлясва. Този хляб ми е направило впечатление, че не мухлясва , а просто си изсъхва.
2010-03-11 #3 wildprincess И аз мислех да си купя такава,но изкушението на прясно изпечения хляб ще е голямо и ще прекалявам с количествата.Поради това зачертнах идеята още в зародиш!
2010-03-11 #2 Iskra А аз се изкушавам да се снабдя с хлебопекарна, за да си правя хлебчета по мой вкус - с пълнозърнесто брашно, много семена, ядки и мляко. За съжаление ям по две-три филийки на ден и инвестицията просто не си струва. Но от фурните, за които говориш също могат да се купят много вкусни хлебчета, например пълнозърнестата погача с ленено семе и сусам.
2010-03-10 #1 wildprincess Ям само пълнозърнест хляб.Когато бях малка на Рилския манастир продаваха ръчен бял хляб-топъл и вкусен.Сега белия хляб е едно невкусно подобие на истинския .
Купувам пълнозърнест от Пикадили-фурната.И един нарязан пълнозърнест на Нилана-прочетох го много подробно и написаното ми се струва здравословно.
|
|
Четвъртък 12 Декември 2024 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
|
Абонирай се за новости
Ново изследване установява, че физическото обездвижване става все по-опасно
Ново европейско проучване посочва каква е цената на обездвижването – бомба със закъснител, която убива...
Бременност на квадрат - I
Закъсняваща менструация, тест, две чертички. Всичко е ясно – вече сте бременна. Преглед от гинеколог,...
Смокинята - полезното изкушение
Знаете ли, че смокиновото дърво няма цвят? Китайците наричат смокинята - "плод без цвят". Всъщност плодът...
Защо от загубата на домашен любимец толкова ни боли?
Хората, които нямат домашен любимец, често не разбират мъката на другите, когато се случи тяхната животинка...
На моето силно момиче
Имам момиче и тя не играе с кукли, не харесва рокли и обноските й никак не са мили, колкото и да се старая....
Аналгинът - приятел или враг
Познатият на всички ни аналгин през тази година навършва 90 години. Достопочтена възраст, която буди...
Розата като лечебно средство
Цъфналите по това време на годината рози са не само наслада за очите и обонянието, но и лечебно средство,...
Дори през зимата – здрави и красиви
Задава се зимата – сезонът, беден на „естествени” здраве и красота от природата. С преминаването сезонът...
Ритъмът на сърцето - II
Кога да не мерим пулса? Когато:
сме в изправено или легнало положение- най-малки стойности се отчитат...
Спасителната прегръдка между две близначки, която промени грижата за бебетата
Знаете ли историята на тази снимка? Близнаците Кайли и Бриел Джаксън от Мазачузетс, САЩ били родени 12...
Вегетарианството може да е и въпрос на ген?
Вегетарианството се практикува от хилядолетия в различни общества и култури, но днес само малка част...
Как да се храним по време на летните жеги
Високите летни температури са истинско изпитание за нашия организъм. Особено нетърпими са жегите в големи...
|