Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Хлябът – насъщната храна


Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание можем да кажем, че историята му е толкова стара, колкото и тази на човешката цивилизация. В началото насъщният представлявал проста смес от стрити на дребно зърна и вода, но технологията му постепенно се усложнявала. Такъв, какъвто го ядем и днес, започнал да се приготвя преди 5 хиляди години от египтяните. Те забелязали, че добавянето на дрожди към хляба, го прави по-вкусен, пухкав и хранителен – с една дума открили технологията на втасването. По-късно гърците покорили Египет и отнесли рецептата за хляба на Стария континент. След това обаче те на свой ред били завладени от римляните, които започнали да разпространяват хляба из всичките си европейски провинции.

Същият този хляб, ценен и почитан в миналото, днес е обвиняван в тежко престъпление – затлъстяването. Но сякаш забравяме, че той е бил на трапезата ни от близо 10 хилядолетия, а проблемите с наднорменото тегло съществуват от има-няма 50 г. Какво се е променило през този последен век? Вместо от цялото пшенично зърно, хлябът започва масово да се произвежда от рафинирано брашно.

Пълноценното брашно съдържа идеалното съотношение между белтъчини, въглехидрати и мазнини. От него можете да си набавите едни от най-важните витамини – повечето представители на група В (В1, В2, В3, В6, PP, фолиева и пантетонова киселини), вит. Е и много минерали - калий (250 мг), калций (150 мг), магнезий (80 мг), фосфор (200 мг) и желязо (4 мг). Какво се случва с всичките тези вещества при рафинирането. Витамините от група В, фибрите и минералите се отстраняват заедно с най-външният слой на зърното. Рафинираното брашно е лишено и от вит. Е, тъй като той се съдържа в пшеничния зародиш, които също се премахва. По време на преработката се губят и голяма част от белтъчините (от 14% в цялото зърно остават около 6-7%). За производството на бяло брашно (тип 500) се използва само централната част на зърното, която съдържа предимно скорбяла. Така хлябът произведен от него е истинска въглехидратна бомба – почти без характерен вкус и без повечето полезни вещества.

На практика пълнозърнестият хляб съдържа повече протеини от кренвиршите, пастетите и някои малотрайни колбаси. Но не всички тъмни на цвят хлябове могат да се нарекат пълнозърнести. Дори и в тях обикновено се премахва пшеничният зародиш, за да се постигне по-голяма трайност на брашното. Там където го има, тази ценна част на зърното се добавя допълнително преди изпичането на хляба. Т.н. типов хляб пък не съдържа външната обвивка на пшеницата, която е богата на фибри, подобряващи метаболизма и работата на сърцето.

Не по-малко здравословен е и ръженият хляб. Той е по-беден на белтъчини, но това е както недостатък, така и предимство, защото съдържа по-малко глутен. А както знаем все повече хора развиват непоносимост към тази аминокиселина. На всичкото отгоре съдържа по-малко калории – около 190 ккал за 100 гр. За справка пълнозърнестият пшеничен съдържа 200-220 ккал, а белият до 300 ккал.

Затова по-важното е не колко, а какъв хляб ядем. Не случайно зърнените храни са в основата на хранителната пирамида - те трябва да присъстват всеки ден на трапезата, защото са едни от най-балансираните храни.





Коментари
2010-09-22 #20
Антон Керчев
В хляба има един много важен микроелемент.Селен.Той играе основна роля при обмяната на веществата.Когато сме на диета много от нас спират хляба създавайки принудителен дефицит.Когато диетата свърши килограмите се връщат светкавично с няколко свои приятелчета отгоре.Това се нарича ЙоЙо ефект.Затова хляб трябва да се консумира задължително.Препоръчвам ако си купувате черен хляб да пуснете едно парченце в чаша вода.Ако водата се оцвети значи са ви продали боядисан бял хляб в който няма нищо полезно!Това се прави с цел максимална печалба разбира се.
2010-03-13 #19
Цвети
Много обичам козунаци, но за мен е пълна магия как стават...не се осмелявам , ама никак...Баба ми правеше така: разделяше тестото на три, разстила ги в правоъгълна форма и ги мажеше вътре със сладко и орехи, завиваше всеки поотделно и ги плетеше на плитка - отгоре, с жълтък и орехи на ситно. Домашните козунаци не са така пухкави, но са на светлинни години по-плътни и вкусни...Няма набухватели, предполагам...Много ще се радвам да излязат вашите резепти с козунаци и боядисване на яйца
2010-03-12 #18
Iskra
Принцес, Великден не е далеч, сподели рецептата.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
· Истинската и огледалната Алиса
· Мрачната история на вилицата
· Историята на легендарния „Шанел” № 5
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Торта със стар козунак без печене
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
Сряда
19
Май 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Фермерските пазари - перспектива за био земеделието
С всеки изминал ден нараства броят на хората, които живо се интересуват от това, какво слагат на трапезата...
Йогата влезе в списъка за културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Йогата – практиката за духа и тялото, отдавна популярна в цял свят, влезе в списъка на ЮНЕСКО за световно...
Китайски полъх в храненето
Чували сте за фън шуй, нали? Това древнокитайско изкуство е толкова «налагано» напоследък, че все повече...
Как да разпознаем фалшивите приятели?
Все по-трудно се ориентираме за хората около нас - маските стават все по-сложни, нямаме време и енергия...
Предстои ви операция? Има и добри страни
Мнозина приемат с ужас мисълта, че им се налага операция. Не става въпрос за такава, от която да зависи...
Акари и алергии
Свикнали сме да възприемаме праха като част от домашния интериор. Макар и неприятен, той изглежда напълно...
Болки в гръбнака - причини и как да се справим с тях
Причините за болките в гръбнака могат да бъдат много – от вродена особеност на скелета до прекарани заболявания...
Защо нараняваме близките си най-силно и как да спрем да го правим?
Труден ден на работа, проблеми с прекия началник, после трафика, съседката от долния етаж, която продължава...
Законът за компенсацията - как действа и за какво ни помага?
Законът за компенсацията е един от 12-те Универсални закона, който гласи, че сме компенсирани...
Омега – 3 и Омега – 6: какъв е здравословният баланс
Все повече се интересуваме, как различните съставки в храните, се отразяват на здравето ни. Сякаш обаче...
13 май - Европейски ден без асансьори
Европейската инициатива Ден без асансьори ще се проведе за втора поредна година на 13 май 2016 г.. Проектът...
Отървете се от лепкавото чувство за вина
Знаете ли кое е едно от най-неприятните чувства, което можем да изпитваме? По-неприятно дори от гнева...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook