Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Истини и заблуди за нитратите


Просто обожавам всякакви листни зеленчуци – салатки, спанак, зелен лук в комбинация с репички. Може да се каже, че те представляват основната ми храна – ям от тях в големи количества и то целогодишно. Именно в тези зеленчуци обаче най-често има завишено количество нитрати. Причината е прекомерното торене и отглеждането в парникови условия – малко слънчева светлина и високи температури. Заради това загрижени познати ме съветват поне през зимата да избягвам пресните зеленчуци и да наблягам повече на месото и колбасите. Само че, докато се опитват да разсеят моите заблуди, показват своите. Защото в месните продукти се съдържат не по-малко нитрати и то дори в по-опасна форма.

Всъщност, сами по себе си нитратите не са вредни за нашето здраве, дори напротив. Когато са в нормални количества, те се разграждат до азотен окис в стомаха ни, който пък е необходим за добрата работа на сърдечно-съдовата система и поддържането на нормално кръвно налягане.

Какво става обаче, когато нитратите са в прекомерни количества? Преобразуват се в нитрити и нитрозамини. Именно тези съединения вредят на здравето ни – нарушават функцията на щитовидната жлеза, предизвикват алергии и са канцерогенни. Най-опасни са обаче, когато са превърнати в нитрити, още преди поглъщането им. Това може да стане, ако зеленчуците не са съхранявани правилно или ако просто става дума за колбаси и консерви. Без натриев нитрит е невъзможно да се направи привлекателен на външен вид салам, защото именно той му придава апетитния червен цвят. Затова производителите не го пестят, а хората са привлечени като с магнит, точно от най-опасните продукти.

При зеленчуците е обратното – високо нитратни са тези с непривлекателен външен вид – увехнали, с пожълтели листа и петна. И тъй като не изглеждат нито апетитно, нито са вкусни, вероятността да хапнете повече нитрати е минимален.

Ето и още няколко съвета, как да намалите количеството на приетите нитрати:

Купувайте само свежи зеленчуци с тъмнозелени листа.

В едрите зеленчуци има повече нитрати. Причината е проста – за да достигнат такива размери, са били торени прекомерно.

В твърдите части на листните зеленчуци има най-много нитрати, затова просто ги отстранявайте, например кочана на зелето, основата и средната жилка на марулите. Махайте и външните листа.

При тиквичките и краставиците нитратите са в кората, затова ако не са изключително пресни, ги белете.

При варене на зеленчуците нитратите преминават във водата. Не оставяйте обаче да изстине, а веднага я излейте, защото ще се върнат обратно.

Подправяйте салатите си не с оцет, а с пресен сок от лимон. Витамин С, които се съдържа в него, не позволява на нитратите да се превърнат в нитрити и нитрозамини.

Не претопляйте ястията – така се увеличава съдържанието на нитрати в тях.

Както и за много други неща, оказва се и при нитратите, границата между вредата за здравето и ползата е единствено в дозата. Ако се доверяваме повече на интуицията си и избираме само свежи зеленчуци, ще постигнем необходимия баланс.
Коментари
2018-11-19 #3
Бисер Русанов
Абсолютно съм съгласен с Антон Керчев. Нас искат да ни отдалечат от здравословното хранене и вегетарианството и да ни натрапват месото!
„Само в животинските продукти се съдържат някои от най-важните за
организма и здравето витамини. Такива като D, В12, желязо, калций и
цинк. В днешно време многото заместители на „животинска" храна са много
калорични. И те съдържат много по-малко полезни вещества, отколкото се
съдържат в натуралното месо." - Тези некомпетентни, нелепи и абсурдни твърдения са на автор страдащ от когнитивен дисонанс породени от неговите предубеждения и предразсъдъци, програмирани от правителствените книги и правителствените мас медии за масова дезинформация. Самият аз съм отказал месото от 8 месеца и съм в процес на отказване на всякакви животински продукти. Чувствам се отлично на 50 години и със всеки месец се чувствам по здрав и работоспособен, вече не използвам никакви лекарства и настинката я преодолявам с по един лимон на ден за 3 дена. Преди да откажа месото вземах хапчета с шепата за всякакви болежки, но не ние хората нямаме нужда от прием на тези химически лекарства, които ни натрапват всяка минута на реклама по телевизията, която съдържа 99% реклама само за лекарства, напротив правителствената система има нужда от нас за да ни застави и принуди да купуваме тези лекарства, като ни пробутва убийствено вредни храни като месото натъпкано с антибиотици, ваксини и подрастващи химически вещества и стимулатори за подсилване на растежа на животните, отделно животинският колаген смесен с човешкият колаген, който допълнително отслабва нашият имунитет, отслабен още от най ранна детска възраст наред с „Ваксините", които са ни заставили и принудили да приемаме задължително без право на отказ на абсолютното доверие от правителствената система, която ни е учила какво представляват тези абсурдни „Ваксини", които ни лъжат, че били омаломощени и „полумъртви" вируси за да може организмът да се справя с тях, което заедно с животинския колаген води до напълно измен
2011-03-30 #2
Антон Керчев
Липсата на нитрати води до опасноста организма да спре производството на Йонен оксид.Вледствие на това кръвоносната система се съсипва окончателно.Получават се два ефекта.На сгънатия вестник при който артериалното налягане постепенно се увеличава и балония ефект при разширените вени.И в двата случая имаме повишен риск от инфаркт или инсулт.Ще се радвам да консултирам всеки който прояви интерес по темата.
2010-04-09 #1
wildprincess
Дааа,така е. Много ги обичам всички зелени неща(без зелен боб ).Дано да няма много вредни вещества в тях,защото ги ядем цялото семейство,надявайки се че е здравословно.
За претоплянето съм чела и по-рано,особено за спанака.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 10 добри причини да ядем зелен чесън
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Ботокс - ето кои са най-често задаваните въпроси за процедурите
· Откровено за майчинството между митовете и истините, които никой не признава
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· 8 храни, които помагат за облекчаване на симптомите на алергия
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Един прост кръвен тест може да предскаже риска от сърдечно заболяване, установи ново проучване
· Официално: СЗО предупреждава, че талкът е „вероятно канцерогенен“ за хората
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
Неделя
15
Септември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Американската педиатрична асоциация не препоръчва плодови сокове за деца под 1 г.
До това заключение са стигнали водещите педиатри в САЩ и са готови с окончателна и официална препоръка...
Момина сълза - здраве и красива отрова
Това растение е силно отровно и също толкова лековито. Още в края на зимата и началото на пролетта, то...
Как да се храним през горещините, за да се чувстваме свежи и енергични?
По време на летните месеци, когато времето е така горещо и влажно, много хора изпитват затруднение да...
Невенът – цяла аптека в едно съцветие
Жизнерадостно оранжевите цветчета на невена, които щедро разпръскват балсамов аромат през цялото лято,...
Хамамелис в помощ на кожата
Наричат хамамелиса "златното съкровище на билките". Името в превод означава „заедно с плода”, което название...
Обикновените суперхрани, които често пренебрегваме
Време е да сложим край на скъпите „чудодейни” храни и да обърнем внимание на тези, които освен че са...
Солта – тази парадоксална подправка
От десетилетия солта е наричана със зловещото прозвище „бялата смърт”. В същото време кръвта – изворът...
Подходящите професии за екстровертите и за интровертите
Дали сте от хората, които се радват на срещите, оживените разговори и запознанствата или пък обичате...
Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
Ползите на карамфиловото етерично масло са впечатляващи: като се започне от подобряване на кръвообращението...
Абсурдът да отлагаме удоволствието
Ако сте те от тези, които искат да свършат първо, второ, трето, да насмогнат на всичко и навсякъде и...
Натурални средства за свеж дъх
Проблемът с лошия дъх засяга много хора - пречи на общуването, предизвиква неудобство и дискомфорт. И...
На моето силно момиче
Имам момиче и тя не играе с кукли, не харесва рокли и обноските й никак не са мили, колкото и да се старая....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook