Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Семената от чиа - суперхрана без глутен


И още - как да приемаме семената от чиа


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Любителите на здравословното хранене и начин на живот, фитнес натурите и всички, занимаващи се активно със спорт, напоследък преоткриха семената от чиа (още чия от англ. chia). Хората със здравословни проблеми също се интересуват все по-активно по въпроса за ползите от тези дребни зърна. чиата се радва на все по-голяма популярност, благодарение на широкото разпространение на ползващите се с все по-голямо доверие био магазини, в които се предлага.

Произход на чиата

Чиата не е откритие на днешния или дори на миналия век, някаква здравословна мода. Този здравословен, богат дар носи след себе си богато минало и древна история. За откриватели на семената от чиа се смятат маите и ацтеките. Семената били изключително ценни – с тях се хранели основно стражите и вестоносците, заради издръжливостта, силата и енергията, с които се зареждали. Така може би неволно, първично и инстинктивно, античните цивилизации открили едни от най-достойните здравословни ползи на семената от чиа. Е, днес благодарение на всестранните потоци информация, анализи и изследвания, знаем далеч повече подробности и сме запознати изцяло със свойствата на тази питателна храна.

Съставът на семената от чиа и здравословните ползи за нас:

Протеин. Повече протеини се съдържат в семената от чиа, отколкото в редица култури като: ориз, ечемик, овес, царевица и пшеница. Освен това, протеинът се преработва бързо от организма и подпомага обмена на веществата и растежа на клетките – това свойство би се отразило изключително благоприятно на подрастващите, възрастните хора, бременните и активните спортисти, които често страдат от травми и нарушаване на цялостта на мускулната тъкан.

Калций. В 100 грама семена от чиа се съдържа повече калций (500мг), отколкото има в същото количество бадеми (264мг). А всички знаем колко е важен именно калцият за изграждането, растежа и здравината на костите, зъбите и ноктите.

Фибри. Значителното количество фибри, което се съдържа в чиата, спомага за ускоряването на метаболизма и храносмилателните процеси. Потиска апетита и удължава чувството на ситост – поради тази причина семената са препоръчван избор за всички, които са на диета и се стремят към по-тънка талия.

Омега 3 мастни киселини. Намаляват стойностите на високото кръвно налягане. Контролират границите на холестерол в кръвта, който е основен виновник за заболяванията на сърцето и инфарктните състояния. Помагат за премахването на дискомфорта при различни ставни заболявания и имат противовъзпалителен ефект. Също са предназначени за хора, стремящи се към отслабване.

Желязо. Отговаря за оптималния брой червени кръвни телца. Една от най-важните функции на желязото е да „придвижва“ кислорода от белите дробове към клетките и тъканите. Неговото наличие в състава на чиата е добра новина за всички, които имат нужда да си го набавят, но не са любители на копривата, спанака или са вегетарианци.

Витамини. Освен всички полезни съставки, семената от чиа, съдържат аминокиселини и сериозен витаминов комплекс – витамини Е и А и повечето от група B (B1, B2, B3, B6, B8).

Без глутен. Важна подробност за семената от чиа е, че не съдържат глутен. Те са една алтернатива за алергичните към глутен хора, тези с непоносимост към него и желаещите да го изключат от менюто си. Глутен има в редица култури и продукти: пшеница, ръж, овес, ечемик, множество готови подправки, бульони, сосове и захарни изделия.

Чиа се приемат като сурова поръска на салати, мюслита и десерти. Може да се включи в млечни напитки, да се блендира в смути и да участва наравно с лененото семе, сусама и подобните семена и ядки в безброй много здравословни рецепти. Практически можете да го сложите навсякъде.


Млечна напитка с чиа

Противопоказания на семената чиа

Дехидратация. Подобно на кафето, семената от чиа „попиват“ водата в организма – най-вече от стомашните сокове. Затова е препоръчително ако хапваме от тях, непосредствено след приема им да изпием чаша-две вода. Тук е подходящ момент да си припомним препоръката на лечители и лекари да предпочетем водата пред подсладители, сокове и газирани напитки.

Зависимост към чиа. Проведени са изследвания, според които приемането на семена от чиа в дългосрочен аспект причинява зависимост, подобна на пристрастяването към опиатите и алкохола. Тепърва предстои тези твърдения да бъдат доказани с описание на действителни случаи на зависимост сред хората в нормална среда, а не в лабораторни условия и описание на количеството от продукта, водещо до пристрастеност. За по-голяма сигурност, хубаво е бременните и кърмещи жени да вземат предвид този довод и да се консултират с лекаря си преди да започнат прием на чиа.

Кога не е препоръчително да приемате чиа?

Приложението на семената от чиа е всестранно и е подходящо както за малки и големи, така и за здрави хора и такива със здравословни проблеми. Но (нали винаги има едно „но“) несъмнено трябва да обърнем внимание на това кои от нас попадат в рисковите групи, които трябва да избягват, ограничават или внимават с консумацията на чиа.

Имате ниско кръвно. Възможно е да почувствате световъртеж, леко замайване или шум (пищене) в ушите. Чиата е много подходяща за хипертониците, но хората с ниско кръвно налягане трябва да са внимателни, тъй като зърнената култура може да снижи стойностите му до нездравословни граници.

Предстои ви операция или манипулация при зъболекаря. Семената от чиа разреждат кръвта, затова не е желателно да се храните с тях, ако ви предстои дори лека процедура в болнични условия. Добре е седмица или две преди това да преустановите консумацията на чиа.

Подуване и газове. При хората с по-чувствителни стомаси понякога се среща този неприятен ефект. Ако наблюдавате и върху себе си същите признаци, опитайте с постепенно намаляване на приеманото количество семена.

Най-разумната постъпка – да подходим предпазливо и балансирано. В началото да приемаме малки количества, да следим реакциите на тялото си и щом се чувстваме добре – да продължим. Да не забравяме да съобщим на личния лекар, че приемаме чиа, ако ни предстои каквато и да е медицинска интервенция.

Цената за килограм от тази енергийна храна е сериозна. Но нека разсъждаваме от гледната точка на убеждението, че за здравето цена няма. По-скоро не парите са най-голямата пречка, когато сме в процес на покупка, а необходимостта от уверение (и устно, и писмено) от страна на търговците, че продуктът е сертифициран, натурален и с ясен произход.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Пици в американски стил – как "Доминос" поддържат стандарта
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Естрогенът е ключов за алкохолизма при жените, сочи ново проучване
· Какво да ядете по празниците, ако сте на диета?
· Отключване на предимствата на прахообразните балсами за коса
Сряда
22
Януари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
В добра форма и зад бюрото
Прекарваме голяма част от живота си на работа. Някои хора изкарват прехраната си на гъвкаво работно време,...
Правилна грижа за устните - I
Стараем се да изглеждаме добре и красиви. Полагаме грижи за косата си, за кожата на тялото, позволяваме...
Класическата музика като лекарство
Слушането на класическа музика често е предписвано като спомагателно средство при жени, желаещи да забременеят....
Хемороиди: Да намалим болката и дискомфорта!
Около половината население по света страда от хемороиди. Ако сте в „щастливата половина“, значи бегло...
Връзката между съня и тренировките – как може да доведе до по-добри резултати?
От доста време учени и специалисти в областта на спорта изследват теорията, че сънят и упражненията имат...
Безопасни ли са дамските тампони
Първият тампон е създаден преди 80 г., но и до днес не е открито по-удобно средство за интимна хигиена...
Неща, които вече не ме впечатляват
Дали с времето, дали с годините, които трупаме, но списъкът с неща, които ме впечатляват, много се е...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 15
Ден 15 от Коледните пости. Снощи хапнахме каквото бе останало от рибата плакия, както и мандарини. За...
Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
Колкото и да е трудно за вярване, шансът въздухът в затворени помещения да е по-лош, е по-голям, отколкото...
Зимно презареждане
С настъпването на последния месец от годината идва и времето, когато много хора се отдават на равносметка,...
Вредно или полезно е прясното мляко за организма?
Като рационални същества, често се замисляме над нещата, които консумираме, дали те са полезни, дали...
Сок от нар за здраво сърце и добра памет
Сокът от нар, който се добива от малките семена на екзотичния плод, е определян за един от най-здравословните...
Как да се отървем от манипулаторите около нас
И най-силните и уверени хора имат моменти на слабост. Тогава винаги се намира някой, който да се възползва...
От къде идва чувството на несигурност?
Казано най-просто и ясно несигурността се свързва с наличието на съмнения. Когато се съмняваме...
Връзка между желание и действие
Има разлика между желание и действие, между това, което искаме и това, което правим. Но до голяма степен...
Спрете киселините без лекарства
Не се сещам за по- неприятен начин да си развалиш удоволствието след вкусната вечеря от този да усетиш...
Пролетта дойде. А сега накъде?
Пролетта - толкова красива, свежа, благоуханна и така дълго чакана. След пъстрата, но меланхолична есен,...
Омайничето - цветето-билка, което омагьосва за любов
Казват, че омайничето лекува всичко, също както щастливата любов. В представите на народа ни това дребно...
Маточината успокоява, понижава кръвното, помага при тревожност и безсъние
Маточината е една от традиционните на българите билки. С произход Южна Европа, тя участва в медицината...
Как да разпознаем и да се противопоставим на манипулаторите
Започвам следващите редове със смесени чувства. Израснала съм в семейство, където лъжата, измамата и...
Живата енергия на кълновете
През зимата често се оплакваме, че в храната ни недостигат важни витамини и минерали. Действително в...
Завръщането на просото
Просото е поредната незаслужено пренебрегната традиционна култура за сметка на модерните напоследък суперхрани...
Зимно меню за здрави хора
Зимата е такъв сезон, в който хем хапваме повече, хем трябва да пазим имунитет и да не качваме много...
Фитнесът като удоволствие - II
Плажен отдих В съзнанието на мнозина почивката на море означава само лежане и събиране на тен от сутрин...
Черна ряпа като лекарство и полезна сезонна храна
Черната (испанска) ряпа често е пренебрегвана заради лютия си вкус и ограничените начини да се консумира...
Алкални храни за здраве през зимата
Киселинният баланс е много важен за организма. Винаги е добре средата да е леко по-алкална и алкалните...
Тайните на ранното закаляване - II
За обличането и закаляването. Много родители се чудят, независимо колко е голямо детето, с какво да го...
Ароматерапия за най-малките
Заради желанието да живеем природосъобразно – ние и нашите деца, все по-често заменяме синтетичните аромати...
5 причини да си завъдим индрише у дома
Индришето (Pelargonium roseum) е традиционно за българския дом растение. Почти всяка селска къща има...
Световен ден на редките болести
От 2008 г. в последния ден на февруари в България отбелязваме Международния ден на редките болести. По...
Как изживяваме смяната на времето?
Пролет е. Предполага се, че светлината и топлото време трябва да ни вдъхнат нови свежи сили, настроение...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook