Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Семената от чиа - суперхрана без глутен


И още - как да приемаме семената от чиа


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Любителите на здравословното хранене и начин на живот, фитнес натурите и всички, занимаващи се активно със спорт, напоследък преоткриха семената от чиа (още чия от англ. chia). Хората със здравословни проблеми също се интересуват все по-активно по въпроса за ползите от тези дребни зърна. чиата се радва на все по-голяма популярност, благодарение на широкото разпространение на ползващите се с все по-голямо доверие био магазини, в които се предлага.

Произход на чиата

Чиата не е откритие на днешния или дори на миналия век, някаква здравословна мода. Този здравословен, богат дар носи след себе си богато минало и древна история. За откриватели на семената от чиа се смятат маите и ацтеките. Семената били изключително ценни – с тях се хранели основно стражите и вестоносците, заради издръжливостта, силата и енергията, с които се зареждали. Така може би неволно, първично и инстинктивно, античните цивилизации открили едни от най-достойните здравословни ползи на семената от чиа. Е, днес благодарение на всестранните потоци информация, анализи и изследвания, знаем далеч повече подробности и сме запознати изцяло със свойствата на тази питателна храна.

Съставът на семената от чиа и здравословните ползи за нас:

Протеин. Повече протеини се съдържат в семената от чиа, отколкото в редица култури като: ориз, ечемик, овес, царевица и пшеница. Освен това, протеинът се преработва бързо от организма и подпомага обмена на веществата и растежа на клетките – това свойство би се отразило изключително благоприятно на подрастващите, възрастните хора, бременните и активните спортисти, които често страдат от травми и нарушаване на цялостта на мускулната тъкан.

Калций. В 100 грама семена от чиа се съдържа повече калций (500мг), отколкото има в същото количество бадеми (264мг). А всички знаем колко е важен именно калцият за изграждането, растежа и здравината на костите, зъбите и ноктите.

Фибри. Значителното количество фибри, което се съдържа в чиата, спомага за ускоряването на метаболизма и храносмилателните процеси. Потиска апетита и удължава чувството на ситост – поради тази причина семената са препоръчван избор за всички, които са на диета и се стремят към по-тънка талия.

Омега 3 мастни киселини. Намаляват стойностите на високото кръвно налягане. Контролират границите на холестерол в кръвта, който е основен виновник за заболяванията на сърцето и инфарктните състояния. Помагат за премахването на дискомфорта при различни ставни заболявания и имат противовъзпалителен ефект. Също са предназначени за хора, стремящи се към отслабване.

Желязо. Отговаря за оптималния брой червени кръвни телца. Една от най-важните функции на желязото е да „придвижва“ кислорода от белите дробове към клетките и тъканите. Неговото наличие в състава на чиата е добра новина за всички, които имат нужда да си го набавят, но не са любители на копривата, спанака или са вегетарианци.

Витамини. Освен всички полезни съставки, семената от чиа, съдържат аминокиселини и сериозен витаминов комплекс – витамини Е и А и повечето от група B (B1, B2, B3, B6, B8).

Без глутен. Важна подробност за семената от чиа е, че не съдържат глутен. Те са една алтернатива за алергичните към глутен хора, тези с непоносимост към него и желаещите да го изключат от менюто си. Глутен има в редица култури и продукти: пшеница, ръж, овес, ечемик, множество готови подправки, бульони, сосове и захарни изделия.

Чиа се приемат като сурова поръска на салати, мюслита и десерти. Може да се включи в млечни напитки, да се блендира в смути и да участва наравно с лененото семе, сусама и подобните семена и ядки в безброй много здравословни рецепти. Практически можете да го сложите навсякъде.


Млечна напитка с чиа

Противопоказания на семената чиа

Дехидратация. Подобно на кафето, семената от чиа „попиват“ водата в организма – най-вече от стомашните сокове. Затова е препоръчително ако хапваме от тях, непосредствено след приема им да изпием чаша-две вода. Тук е подходящ момент да си припомним препоръката на лечители и лекари да предпочетем водата пред подсладители, сокове и газирани напитки.

Зависимост към чиа. Проведени са изследвания, според които приемането на семена от чиа в дългосрочен аспект причинява зависимост, подобна на пристрастяването към опиатите и алкохола. Тепърва предстои тези твърдения да бъдат доказани с описание на действителни случаи на зависимост сред хората в нормална среда, а не в лабораторни условия и описание на количеството от продукта, водещо до пристрастеност. За по-голяма сигурност, хубаво е бременните и кърмещи жени да вземат предвид този довод и да се консултират с лекаря си преди да започнат прием на чиа.

Кога не е препоръчително да приемате чиа?

Приложението на семената от чиа е всестранно и е подходящо както за малки и големи, така и за здрави хора и такива със здравословни проблеми. Но (нали винаги има едно „но“) несъмнено трябва да обърнем внимание на това кои от нас попадат в рисковите групи, които трябва да избягват, ограничават или внимават с консумацията на чиа.

Имате ниско кръвно. Възможно е да почувствате световъртеж, леко замайване или шум (пищене) в ушите. Чиата е много подходяща за хипертониците, но хората с ниско кръвно налягане трябва да са внимателни, тъй като зърнената култура може да снижи стойностите му до нездравословни граници.

Предстои ви операция или манипулация при зъболекаря. Семената от чиа разреждат кръвта, затова не е желателно да се храните с тях, ако ви предстои дори лека процедура в болнични условия. Добре е седмица или две преди това да преустановите консумацията на чиа.

Подуване и газове. При хората с по-чувствителни стомаси понякога се среща този неприятен ефект. Ако наблюдавате и върху себе си същите признаци, опитайте с постепенно намаляване на приеманото количество семена.

Най-разумната постъпка – да подходим предпазливо и балансирано. В началото да приемаме малки количества, да следим реакциите на тялото си и щом се чувстваме добре – да продължим. Да не забравяме да съобщим на личния лекар, че приемаме чиа, ако ни предстои каквато и да е медицинска интервенция.

Цената за килограм от тази енергийна храна е сериозна. Но нека разсъждаваме от гледната точка на убеждението, че за здравето цена няма. По-скоро не парите са най-голямата пречка, когато сме в процес на покупка, а необходимостта от уверение (и устно, и писмено) от страна на търговците, че продуктът е сертифициран, натурален и с ясен произход.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН
· Кравето мляко – познатата непозната храна
· Тревожно проучване: Мъжете остават без сперматозоиди
Събота
3
Декември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Интервю с магистър-фармацевт Петя Цонева
Маг.-фарм. Петя Цонева има над 10 години опит в областта на работата с лекарствени средства, козметика...
Най-важните правила за употреба на билките
Често, чули-недочули от приятелки, се залавяме с някакво билково лечение за някакъв наш проблем. Твърде...
Ползите от тренировките в студено време
За повечето хора зимата е неактивен сезон или ако държат да запазят форма, предпочитат да трвнират на...
Пачули - аромат и здраве
Известно е, че първото впечатление, което правим на хората зависи от дрехите, обувките, цялостната ни...
Съкровищата на малките "нещотърсачи"
Топчета, гума от счупен камион, стара опаковка от дъвка, перо и острилка...прилича на останалото от страни...
Краят на приятелството
Подобно на любовта, приятелството върви ръка в ръка с усещането, че ще продължи завинаги, но също както...
Български учени направиха бира без глутен
Български учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) разработиха безглутенова...
7 симптома, зад които депресията се крие
Депресията не е признак на слабост и никой не е застрахован срещу нея. Оказва се, че близо 20% от хората...
Средиземноморската диета – щастие за цял живот
Нека първо започна с това, че макар да е добавено думата диета, всъщност Средиземноморската (наричана...
Антиоксидантите – къде да ги намерим?
Сигурно сте чели доста неща за антиоксидантите и знаете, че липсата им в организма може да доведе до...
Иланг-иланг - уханието на любовта
Използвате ли благоуханни масла? Знаете ли кое е едно от най-често срещаните в ароматерапията и парфюмерията?...
Какво причинява плоскостъпието и как може да бъде спряно?
Дюстабанът е вродена или придобита деформация на надлъжния свод на ходилото. Ако изобщо се появи - то...
Спирулина - срещу пролетна умора и не само
Пролетта е в разгара си. Но понякога телата ни отказват да се пренастроят - по-високата и най-вече, твърде...
Нерешителността е по-гибелна от грешката
Да си решителен или не донякъде е въпрос на характер, на програмиране, така да се каже. Един умува дълго...
Криворазбраната духовност
Преди близо двадесет години бях заобиколена от атеисти. Разпитвах хората дали вярват в Бог и поглъщах...
Чувствате се потиснати? Идеи за 10 минути за справяне с лошото настроение
Чувството за потиснатост, за липса на смисъл, самосъжалението, липсата на вдъхновение понякога ни връхлетява...
Жасминът - повелителят на нежността
Наскоро опитах жасминов чай. И дори ми хареса. Жасминът не е типичната билка, от която можеш да си направиш...
Подхранващи и етерични масла – има разлика!
Скоро попаднах на една статия, където под заглавието „Чарът на етеричните масла” надълго и на широко...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II
Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието...
Когато Цезаровото сечение не е избор, то не и повод за срам и вина
Раждането е тема, която вълнува вече не само бъдещите майки и татковци, но и лекари, общественици, публични...
Какво (не) знаем за сьомгата
За сьомгата могат да се кажат толкова хубави неща, че е трудно да се започне от някъде. Особено дивата...
Планкът - наистина ли това е съвършеното упражнение и защо е толкова ефективно?
Понеже пролетта все по-ясно се вижда, а след нея идва ред и на лятото, време е и ние да се видим в огледалото...
Да отслабнем или да не отслабнем?
Всички ние прекрасно знаем как се отразяват излишните килограми на здравето ни, външния вид, самочувствието...
Детето и първото му посещение при зъболекаря - II
Не заплашвайте с Голямата инжекции и Лошия чичо доктор Много родители използват заплахите като основен...
Шипката - богатство на полезни вещества в малка опаковка
До слънчевата пролет има още много време, сезонът на простудите е в своя вихър, а плодовете и зеленчуците,...
С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
Следродилната депресия - I
Много жени очакват с нетърпение един от най – хубавите моменти в живота си – появата на тяхното първо...
Изворите на младостта
Биологичният часовник е неумолим. Тиктака тихичко, почти неусетно, докато някой ден се събудим в навечерието...
Пристрастени ли сте към четенето - 20 отговора "да"
1. Когато сте потънали в роман, постоянно си обещавате: „Тази глава е последна за днес”, но после само...
Кривата на глада II
Гликемичният индекс (ГИ) подрежда храните в скала от 0 до 100 в зависимост от това как вдигат нивото...
From: Сънят
Преди известно време попаднах съвсем съзнателно на една лекция, която целеше да огледа съня от всичките...
Храненето и холестеролът
От толкова отдавна медиците и диетолозите спорят около холестерола, че дори споменаването на самата дума,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook