Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Здравословно отношение към здравословното хранене - I


Чудесно е, че все повече хора се интересуват от здравословното хранене и променят хранителните си навици. Аз също тръгнах по този път преди години без дори да предполагам колко предизвикателства ме очакват. В началото си мислех, че е само въпрос на силна воля да изхвърля от менюто си всички набедени храни, начело с месото, което поглъщах при всяко ядене през деня и просто обожавах.

Първите ми опити завършваха неуспешно след втората седмица и чак след година за пръв път плахо изрекох, че съм вегетарианка. Увеличих драстично млечните продукти и същевременно все попадах на противоречиви теории за месото. Включително, един много уважаван от мен автор на книги за себепознание, с когото имах честта да се запозная, ми каза, че човекът яде от хилядолетия месо и насилственото му извеждане от менюто може да увреди мозъка ни. Добавям и теорията за кръвните групи – моята е на хищник.

Така, продължавайки да се терзая и да ям все повече млечни, „случайно“ прочетох и за огромната вреда от тези продукти. Намалих ги и като няма какво, увеличих зрънцата. Всеки ден ядях елда, киноа, боб, ориз, булгур. Ежедневните храносмилателни оплаквания третирах като настройване към новия ритъм. Не стига това, но добавих и фреш от грейпфрут за детоксикация, въпреки че организмът ми открай време не приема цитруси.

Два месеца по- късно, когато от постоянните киселини и липса на енергия буквално ми се ревеше, започнах да чувам постоянно за лечебно гладуване и суровоядство. И ето я следващата ми стъпка... Два дни глад, а после сурови зеленчуци и плодове, смутита, спрях и кафето, сладкото, чашата вино. След два месеца бях 45 кг., прекарала три вирусни инфекции, с постоянни храносмилателни смущения и чудовищно раздразнение от ограниченията. Постоянно мислех за храна и постепенно започнах да включвам разни „забранени“ храни, последвано от несекващи самообвинения.

След поредните две вирусни инфекции, прекарани на легло, буквално захвърлих всички книги, светила и съвети и започнах да се храня както ми се иска. Не се почувствах по- добре, дори напротив, но постепенно нещата се хармонизираха и от едната, през другата крайност достигнах баланса. Съвсем не говоря против здравословното хранене, получих много ползи от него покрай перипетиите си – чиста кожа, прочистен организъм от токсини, но най- ценното, което получих беше урокът за уникалността на всеки и ще споделя наблюденията си с вас:


Основата - храносмилането

Осемдесет процента от клетките на имунната система се намират в храносмилателния тракт, затова няма нищо по- важно от това да смиламе храната, която приемаме, всичко друго е второстепенно. И най- полезната храна се превръща в отрова, ако не може да се разгради и усвои. Ако имате добро храносмилане, здравето ви ще е добро, дори и другите да не одобряват диетата ви. Лесното усвояване на храната се подпомага още от добрия метаболизъм, физическа активност и от хармонично отношение към живота. Непреработените емоции и животът в негативизъм съответно нарушават храносмилането. Ако сте в стрес, яжте по малко, по- често и то храни с един или два компонента и най- вече - решавайте проблемите си.

Месото

Част от вегетарианците са такива по морални съображения, други вярват в силната токсичност на месото
– колкото по- нагоре по хранителната верига, толкова повече токсини. Месото съдържа и вещества, които се отлагат по артериите. Животните се отглеждат по незнаен начин и хранят незнайно с какво, а ние го поглъщаме с тях. Много месо в менюто възпрепятства усвояването на калций от организма, а и прави средата в тялото киселинна – основа за развитие на всички болести (здравословната среда е леко алкална). В допълнение, стресът от начина на живот и умъртвяването се крият в мускулите на животното, в метафизичен план приемаме и тази негативна енергия.

Все пак, ако обичаме месо, два – три пъти в седмица може спокойно да си хапваме без притеснения, гарнирано с повече зеленчуци. А ако имаме възможност да ядем месо със сигурен произход, още по- добре. Месото дори се препоръчва за слаби като физика и тревожни като натура хора, с деен ум, защото внася качествена ин енергия в тяхната повече ян личност. Като цяло, активното ежедневие, работа на високи обороти в конкурентна среда са все ян характеристики и внасянето на ин баланс е много важно за женското здраве.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Бъдеще без клане на животни - биореактори за изкуствено месо
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· 5 леки летни навика за по-здраво сърце
· Без уважение няма въздух: как да се справим с тихото пренебрежение на работното място
· Слушането като суперсила: Как да изградим по-дълбоки връзки чрез истинско присъствие
· Опасни капризи: Странните диети, които хората са спазвали през вековете
· Удоволствието е мит: Връзката между емоционалния дискомфорт и вредното хранене е по-силна, отколкото мислим
· Средиземноморската диета може значително да намали риска от рак на гърдата при жени след менопауза
· Тест с линийка: Как да проверите здравето на мозъка си у дома
· Ново оръжие срещу затлъстяването: Забрави глада, намали въглехидратите
· Преработеното месо и връзката му с рака на дебелото черво: какво трябва да знаем
Петък
18
Юли 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
Да си носиш обяд в офиса или да опаковаш нещо от дома за детето в училище отново дойде на мода и Слава...
Най-фертилните храни - I
Какво да ядем, за да забременеем...Звучи ви смешно? Но за влиянието на определени хранителни продукти...
Децата и слънцето
Децата обичат да тичат и играят на слънце. Ако сте се опитвали да ги задържите за по-дълго на сянка или...
Как се променят жените, когато не са обичани?
Любовта може да се ражда за няколко минути, да се гради бавно, но да умира до края на дните ни. Няма...
Нова година - без равносметки, без обещания
Това време на годината е обичайното, през което се правят равносметка за изминалата и обещания за предстоящата....
Тиквата – склад за витамини
С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме...
Касисът събира най-много витамини на едно място
Касисът, познат още като „черно френско грозде”, е сред растенията, за чиито ползи тепърва ще се говори....
Ябълковият оцет може да стимулира загубата на тегло, казва проучване
Ново проучване установи, че хората, които пият 10 до 15 мл ябълков оцет на ден, са загубили средно 15...
Упражнения за проблемните зони - II
Ако искате тънка талия 1.Лакът – коляно. Заставате в леко разкрачен стоеж (с практиката можете да...
Масаж за бебета
Вероятно сте усещали релаксиращата мощ на масажа или почти моменталното облекчение, което той носи, при...
Лимецът и спелтата - II
СПЕЛТАТА Историята на спелтата е на близо 7 хиляди години. Това е една от първите култури използвана...
Кардио тренировките – ефикасният начин за здравословно отслабване
В преходите между сезоните често осъзнаваме, че сме се отпуснали и сме качили няколко килограма. Това...
Киселото зеле - зимното съкровище
За българите киселото зеле е класическа зимнина, заедно с туршията и киселите краставички. Приготвянето...
Уморени криле
Умората толкова добре умее да се промъква незабелязано в ежедневието ни, че ние измисляме какви ли не...
Психотормоз безкрай
Свикнали сме да смятаме насилието за физически акт. Ако няма следи от него по тялото ни, значи всичко...
Сложният комплекс за малоценност – в какво се изразява и как да се справим с него?
Комплексът за малоценност е изследван най-вече от Алфред Адлер, австрийски лекар и физиотерапевт, основател...
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
Ежедневно почистване на лицето: кои продукти са подходящи?
Правилното ежедневно почистване на лицето помага за отстраняване на грим, замърсявания и излишен себум....
Благодарността – начин да бъдеш щастлив
Може би едно от първите неща, на които учим едва проговорилите си деца, е да казват “благодаря”. И колко...
Тревожно проучване: Мъжете остават без сперматозоиди
Изследователи предупреждават, че ако не се предприемат действия за справяне с намаляването на броя на...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook