Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Здравословно отношение към здравословното хранене - I


Чудесно е, че все повече хора се интересуват от здравословното хранене и променят хранителните си навици. Аз също тръгнах по този път преди години без дори да предполагам колко предизвикателства ме очакват. В началото си мислех, че е само въпрос на силна воля да изхвърля от менюто си всички набедени храни, начело с месото, което поглъщах при всяко ядене през деня и просто обожавах.

Първите ми опити завършваха неуспешно след втората седмица и чак след година за пръв път плахо изрекох, че съм вегетарианка. Увеличих драстично млечните продукти и същевременно все попадах на противоречиви теории за месото. Включително, един много уважаван от мен автор на книги за себепознание, с когото имах честта да се запозная, ми каза, че човекът яде от хилядолетия месо и насилственото му извеждане от менюто може да увреди мозъка ни. Добавям и теорията за кръвните групи – моята е на хищник.

Така, продължавайки да се терзая и да ям все повече млечни, „случайно“ прочетох и за огромната вреда от тези продукти. Намалих ги и като няма какво, увеличих зрънцата. Всеки ден ядях елда, киноа, боб, ориз, булгур. Ежедневните храносмилателни оплаквания третирах като настройване към новия ритъм. Не стига това, но добавих и фреш от грейпфрут за детоксикация, въпреки че организмът ми открай време не приема цитруси.

Два месеца по- късно, когато от постоянните киселини и липса на енергия буквално ми се ревеше, започнах да чувам постоянно за лечебно гладуване и суровоядство. И ето я следващата ми стъпка... Два дни глад, а после сурови зеленчуци и плодове, смутита, спрях и кафето, сладкото, чашата вино. След два месеца бях 45 кг., прекарала три вирусни инфекции, с постоянни храносмилателни смущения и чудовищно раздразнение от ограниченията. Постоянно мислех за храна и постепенно започнах да включвам разни „забранени“ храни, последвано от несекващи самообвинения.

След поредните две вирусни инфекции, прекарани на легло, буквално захвърлих всички книги, светила и съвети и започнах да се храня както ми се иска. Не се почувствах по- добре, дори напротив, но постепенно нещата се хармонизираха и от едната, през другата крайност достигнах баланса. Съвсем не говоря против здравословното хранене, получих много ползи от него покрай перипетиите си – чиста кожа, прочистен организъм от токсини, но най- ценното, което получих беше урокът за уникалността на всеки и ще споделя наблюденията си с вас:


Основата - храносмилането

Осемдесет процента от клетките на имунната система се намират в храносмилателния тракт, затова няма нищо по- важно от това да смиламе храната, която приемаме, всичко друго е второстепенно. И най- полезната храна се превръща в отрова, ако не може да се разгради и усвои. Ако имате добро храносмилане, здравето ви ще е добро, дори и другите да не одобряват диетата ви. Лесното усвояване на храната се подпомага още от добрия метаболизъм, физическа активност и от хармонично отношение към живота. Непреработените емоции и животът в негативизъм съответно нарушават храносмилането. Ако сте в стрес, яжте по малко, по- често и то храни с един или два компонента и най- вече - решавайте проблемите си.

Месото

Част от вегетарианците са такива по морални съображения, други вярват в силната токсичност на месото
– колкото по- нагоре по хранителната верига, толкова повече токсини. Месото съдържа и вещества, които се отлагат по артериите. Животните се отглеждат по незнаен начин и хранят незнайно с какво, а ние го поглъщаме с тях. Много месо в менюто възпрепятства усвояването на калций от организма, а и прави средата в тялото киселинна – основа за развитие на всички болести (здравословната среда е леко алкална). В допълнение, стресът от начина на живот и умъртвяването се крият в мускулите на животното, в метафизичен план приемаме и тази негативна енергия.

Все пак, ако обичаме месо, два – три пъти в седмица може спокойно да си хапваме без притеснения, гарнирано с повече зеленчуци. А ако имаме възможност да ядем месо със сигурен произход, още по- добре. Месото дори се препоръчва за слаби като физика и тревожни като натура хора, с деен ум, защото внася качествена ин енергия в тяхната повече ян личност. Като цяло, активното ежедневие, работа на високи обороти в конкурентна среда са все ян характеристики и внасянето на ин баланс е много важно за женското здраве.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Бъдеще без клане на животни - биореактори за изкуствено месо
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Защо нараняваме близките си най-силно и как да спрем да го правим?
· Уморена ли е душата ви?
· Лято е, но да не се отпускаме
· 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН
· Кравето мляко – познатата непозната храна
· На 17-и ноември отбелязваме Международния ден за борба с рака на панкреаса
· Тревожно проучване: Мъжете остават без сперматозоиди
· Какъв риск крие пиенето на алкохол между възраст 20 и 40 години
· Учени откриха нов начин за лечение на алергии
Понеделник
5
Декември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
"И баба ми клекна да си набере джоджен..."
В една своя статия, цитирам по памет, Георги Лозанов разделя  бабите на два вида – такива, които се разхождат...
Жените не трябва да се оправдаваме за това, което сме
Понякога жените се чувстваме прекалено отговорни. Стараем се да изглеждаме добре ежедневно. Да сме перфектни...
Всичко за Великите пости
Великият пост е най-строгият през годината и е най-продължителен. Постите започват седем седмици...
Брюкселско зеле - миниатюрното съкровище на семейство Зелеви
Както можете да предположите, родината на брюкселското зеле е Белгия. Да, и Европа е дала нещо толкова...
Движение +
Движението и физическите упражнения са част от хармоничното ни съществуване, която трудно можем да отпишем,...
Хиперсомния - когато сънят никога не е достатъчно
Всеки би си поспал още малко, ако има тази възможност. За повечето хора сънят е лукс и дават мило и драго...
Страховете в любовта - пречка към щастието ни
Понякога в живота ни се случва отчаяно да търсим любовта, а тя все да ни се изплъзва – не срещаме подходящ...
Аромат на крака
Прибирате се след края на работния ден и събувате обувките си. В този момент из дома ви се разнася всепроникваща...
Какво представлява системата HALT - техниката за бързо справяне със стрес и преумора
Според направени проучвания, средностатистическият човек взима около 35, 000 решения на ден – от...
Разговорът, който всяка майка трябва да проведе с дъщеря си
Една нова тема се прокрадва в живота на младите момичета. Тема, която може да окаже влияние върху него...
Рициново масло идва от отровно растение, но лекува
Рицинът произхожда от Източна Африка и се култивира от дълбока древност. Тази култура, позната още като...
Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?
Полезен ли е сладоледът за моето бебе? От кой месец мога да дам сладолед? Какъв сладолед да дам на моето...
Как да се справим с фрустрацията?
"Разочарованието, макар и доста болезнено от време на време, е много положителна и съществена част от...
Приучаването към гърнето става с повече търпение и разбиране
Безспорно махането на пелените и приучаването към ходене на гърне е преломен момент в детското развитие....
Сулфитите във виното - необходими, вредни или поредния здравословен мит?
Пиенето на бира (основно от мъжете), както и на вино от жените, в наши дни се е превърнало в нещо като...
Как да развием устойчивостта си, за да бъдем по-успешни?
„Животът не става по-лек или по-опростен, ние ставаме по-силни и по-устойчиви.“ - Стив Мараболи ...
Чувството, че си неудачник
Чувството, че си неудачник, е именно чувство – може наистина да си такъв, а може и да не си. Независимо...
Да се предпазим от жилещите насекоми
Затоплянето на времето ни прави все по-активни. Същото обаче важи и за жилещите насекоми – оси, пчели...
Да бъдеш безупречен
Водовъртеж. Когато липсва осъзнатост живеем в света на другите, свят, който смятаме за перфектен. Потопили...
Нунчи – корейската концепция за щастие и успех
„Нунчи“ (Nunchi, среща се и като noonchi) е традиционна корейска концепция за осъзнатост. В буквален...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook