Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Полезен ли е сладоледът за моето бебе? От кой месец мога да дам сладолед? Какъв сладолед да дам на моето бебе?

Идва лятото и все по-често си задаваме тези въпроси. Ако ние самите обожаваме сладолед, е особено трудно да си хапваме, приседнали на пейката, бебето да ни гледа с любопитство, да следи жадно удоволствието, изписано на лицето ни. То иска да опита, а какво да правим ние?

Основното, което трябва да знаем, преди да ни мине дори мисълта да дадем да опита, е, че бебето трябва да е захранено добре с млечни продукти - особено с прясно мляко (стига сладоледът да е направен с прясно мляко и производното му сухо мляко). Това автоматично изключва опитване във възраст преди годинката.

Ето още причини да избягваме сладоледа преди 1 навършена годинка:

1. Консерванти - Почти всеки сладолед на пазара има консерванти и други съставки, които по принцип са забранени в здравословната бебешка кухня - трансмазнини, бяла захар, оцветители, всякакви синтетични съставки.

2. Прясното мляко - Лактозата е силен алерген за бебетата, някои дори имат непоносимост към нея. Прясното мляко е тежка храна за бебешкото стомахче и се изисква захранване с обезсолено сирене, кисело мляко, извара, преди да се пристъпи към него. Отделна е темата, че рядко в сладоледа се слага истинско прясно мляко.

3. Затруднения в храносмилането - Бебешкото стомахче има неукрепнала флора и е привикнало на съвсем малко храни, особено ако е кърмено изключително и е късно (след 6-8 месец) захранено. Храна като сладоледа е непривична за стомахчето и може да причини колики, газове, разстройство.

4. Опасни бактерии - Всеки сладолед в кутия, престоял в склад месеци, или произведен на място, чиято кухня не сте виждали, крие опасност от бактериална зараза. Има ли смисъл да се рискува с храна, която не носи никаква или минимална хранителна стойност?


Навсякъде по магазините има формички за замразяване на сладолед. Домашен сладолед на клечка вече е съвсем лесен за приготвяне.


Какъв сладолед да дадем на дете след годинка?

Избягвайте сладолед, закупен на улицата. Как се съхранява, как се подрежда на витрината, какво е състоянието на машината, каква е хигиената на продавачите - все въпроси, които да ви откажат от сладоледа, който се продава масово на улицата.

Търсете сладолед, на чийто производител можете да се доверите. Био сладолед по магазините или такъв, продаван от сладкарници, които се ползват с добро име, хигиена и гарантиран чист произход на съставките.

Не прекалявайте. Децата обичат сладолед - той е цветен, сладък и студен. Но той е храна, с която се процедира, както с всяка друга в ранна възраст - по малко, следим за реакции и не прекаляваме. Сладоледът не е пълноценно хранене, а забавно разнообразие, споделено с приятели.

Предлагайте сладолед в следобедните закуски и винаги влагайте здравословен елемент. Основата на сладоледа е прясно мляко, но може да е кисело или ядково. Да се добавят пасирани или цели плодове, рожков, какао, авокадо, ядки. Подсладителят да е здравословен. Стига детето да е захранено със съставките - можем направим сладоледа винаги една идея по-здравословен. Като хранене той най-добре пасва на следобедната закуска.

Разнообразие, но не твърде много съставки. За по-малките и начинаещите - колкото по-малко съставки, освен основната, толкова по-добре. Твърде многото компоненти ще затруднят храносмилането на неукрепналите стомахчета.

От сладолед едно дете не може да се разболее, ако вече няма предпоставки за това. За всеки случай и за по-малките, предлагайте в топлите месеци и нека не е директно от хладилника. Нека хапва бавно и да се наслаждава на всяка хапка. Защото добрият сладолед е точно това - един малък празник за сетивата.

Сладоледът е една от тези храни, към които трябва да подхождаме внимателно. Храна, която разделя родители на два лагера - "за" и "против". Здравословното отношение би било да не го демонизираме и забраняваме, но и да не го изпускаме от поглед и контрол. Най-добре би било да предлагаме здравословни алтернативи и да покажем цялото разнообразие, на което сме способни, да оставяме децата да дават своя принос в правенето на сладоледа и да стигнат сами до любими вкусове.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Рибата в детското меню
· Леща с тиквички и кус кус
· Червената леща - повече желязо за малки и големи
· Защо да купите бебешка количка от Baby.bg
· Какво трябва да знаем при избора на летни колички?
· Откровено за майчинството между митовете и истините, които никой не признава
· Еднакви дрехи за мама и бебе - да или не?
· Еко съвети в очакване на бебето
· Нощните смени увеличават риск от спонтанен аборт, сочи проучване
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Какво не трябва да ядете преди плуване
· Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
· Ръж
· Най-важните съвети в помощ на родителите на първокласниците
· 7 дразнещи навика на поколение Z
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
· В Световния ден на атопичния дерматит: около 200 000 българи боледуват
Петък
22
Октомври 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Светът на силно чувствителните хора
„Тези, които танцуват, са смятани за луди от онези, които не чуват музиката" - Ницше Има много хора,...
Официална статистика за затлъстяването на българските деца
През 2013 г. Националният център по обществено здраве и анализи, съвместно с МЗ и РЗИ проведе изследване...
Липата - здраве, красота и нежен спомен от детството
Детството ми е преминало в аромат на липов чай. Спомням си студените утрини, печката бумти, а баба току-що...
Здраве без химия: Кромид лук срещу отоци, навяхвания и натъртвания
Вашето дете обича ли да скача на леглото? Моето е на три години и - много! Това е задължителен ритуал...
Щастието – избор или следствие?
Една вечер в колата, моят приятел ме попита, какъв е смисълът на живота според мен? Да си щастлив – казах...
Вечнозелената мирта
Нарича се мирта и е едно от растенията, които още в древността са били символ на любовта и безсмъртието....
Не изхвърляйте семките на гроздето
Гроздето е популярен и обичан плод на ранната есен. Дали обаче ни е известно, че гроздовите семки, които...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Ние и минералите
Балансираният организъм зависи от сложна система от взаимоотношения между различни елементи. Едни от...
Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
В ситуацията на продължаваща изолация, човек лесно може да се почувства самотен, без настроение, дори...
Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
Напоследък камутът става все по-популярен сред почитателите на здравословните храни, но какви факти...
Как да се самомотивираме?
Мотивацията е много силен инструмент, който играе важна роля в живота. Може да се каже, че това е моторчето,...
13 май - Европейски ден без асансьори
Европейската инициатива Ден без асансьори ще се проведе за втора поредна година на 13 май 2016 г.. Проектът...
Как чрез думите сами си причиняваме нещастие и болести?
Не знам дали вярвате в силата на положителното и съответно отрицателното мислене и в това, че само ние...
Зумба за забавление и тонус
Ако трябва да бъда честна, когато е ставало дума за фитнес, винаги съм се насилвала да проявя самодисциплина...
Кехлибарът - камъкът на щастието
Бижутата, изработени от кехлибар, излъчват топла, екзотична красота. Цветът на камъка варира от светло...
Невротоксините в храната
Знаете ли какво е невротоксин? Отговорът е в самата дума. Невротоксинът е отрова, която действа на нервните...
Следродилната депресия - I
Много жени очакват с нетърпение един от най – хубавите моменти в живота си – появата на тяхното първо...
Простичката наслада от мига
Само от времето не можем да избягаме. То е онова, което постоянно ни напомня за себе си. Имаме го, нямаме...
Какво представлява самоефективността и как да я подобрим?
Определението за думата „самоефективност“ в оксфордския английски речник гласи: „Лична сила или...
Кислородната вода в домашната аптечка
Вероятно и във вашата домашна аптечка се намира по някое шишенце с водороден прекис. Затова имате представа...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Полезно от природата
Много пъти сме чували, че яденето на плодове и зеленчуци в суров вид е най-сигурният начин да извлечем...
Когнитивен дисонанс: как да го разпознаем и преодолеем?
Хората са склонни да търсят последователност в своите вярвания и възприятия. Сблъсъкът в съзнанието на...
Екхарт Толе целите в живота
Aко грижата за децата дава смисъл на живота ви, какво ще стане с този смисъл, когато те вече не се нуждаят...
Грижата - двете страни на една монета
Какво ви идва първо наум като чуете думата „грижа“? Ако попадате в категорията средностатистически българин,...
В името на какво постоянно отлагаме радостта от живота си?
Обичате ли да се лишавате от разни неща? Никой не обича, но и някаква самопожертвователност и мъченичество...
Спанакът - шампионът на пролетта
Спокойно можем да кажем, че спанакът е истински шампион на богатото зеленчуково царство и точно през...
Масажът лекува душата и тялото
Хората се делят на такива, които никога не са ходили на професионален масаж и на такива, които са ходили....
Посрещане на септември
Подобаващо посрещане на септември в градината. Събиране и на жълтата ни праскова. Следва да ги превърна...
Пристрастени ли сме към смартфоните?
Всеки има телефон, те са навсякъде. Факт, който не ни докарва никакво чувство. Смартфоните обаче стигат...
Добрите новини: деца с дарение към "Пирогов"
Малки ученици от началното училище "Св. св. Кирил и Методий", гр. Троян събраха и дариха 15 000 лева...
Отървете се от лепкавото чувство за вина
Знаете ли кое е едно от най-неприятните чувства, което можем да изпитваме? По-неприятно дори от гнева...
Сините сливи
Един от плодовете, с който свързваме лятото е синята слива. Вкусна и сочна, тя е прекрасен източник на...
Защо потискането на емоции е лошо за нас?
Когато се случи нещо негативно в живота ни, което води след себе си силни отрицателни емоции, независимо...
Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
Напоследък много се говори за положителното отношение към тялото - да се приемаме такива, каквито сме,...
Синдромът на хроничната умора – изтощение на тялото или душата
Съвсем нормално е да се чувствате уморени ако се трудите за двама, направили сте 20-километров преход...
Неволните драсканици - навик или нещо повече
Наскоро открих стар тефтер на майка ми и си припомних колко много обичах да драскам като тийнейджърка...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook