Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Полезен ли е сладоледът за моето бебе? От кой месец мога да дам сладолед? Какъв сладолед да дам на моето бебе?

Идва лятото и все по-често си задаваме тези въпроси. Ако ние самите обожаваме сладолед, е особено трудно да си хапваме, приседнали на пейката, бебето да ни гледа с любопитство, да следи жадно удоволствието, изписано на лицето ни. То иска да опита, а какво да правим ние?

Основното, което трябва да знаем, преди да ни мине дори мисълта да дадем да опита, е, че бебето трябва да е захранено добре с млечни продукти - особено с прясно мляко (стига сладоледът да е направен с прясно мляко и производното му сухо мляко). Това автоматично изключва опитване във възраст преди годинката.

Ето още причини да избягваме сладоледа преди 1 навършена годинка:

1. Консерванти - Почти всеки сладолед на пазара има консерванти и други съставки, които по принцип са забранени в здравословната бебешка кухня - трансмазнини, бяла захар, оцветители, всякакви синтетични съставки.

2. Прясното мляко - Лактозата е силен алерген за бебетата, някои дори имат непоносимост към нея. Прясното мляко е тежка храна за бебешкото стомахче и се изисква захранване с обезсолено сирене, кисело мляко, извара, преди да се пристъпи към него. Отделна е темата, че рядко в сладоледа се слага истинско прясно мляко.

3. Затруднения в храносмилането - Бебешкото стомахче има неукрепнала флора и е привикнало на съвсем малко храни, особено ако е кърмено изключително и е късно (след 6-8 месец) захранено. Храна като сладоледа е непривична за стомахчето и може да причини колики, газове, разстройство.

4. Опасни бактерии - Всеки сладолед в кутия, престоял в склад месеци, или произведен на място, чиято кухня не сте виждали, крие опасност от бактериална зараза. Има ли смисъл да се рискува с храна, която не носи никаква или минимална хранителна стойност?


Навсякъде по магазините има формички за замразяване на сладолед. Домашен сладолед на клечка вече е съвсем лесен за приготвяне.


Какъв сладолед да дадем на дете след годинка?

Избягвайте сладолед, закупен на улицата. Как се съхранява, как се подрежда на витрината, какво е състоянието на машината, каква е хигиената на продавачите - все въпроси, които да ви откажат от сладоледа, който се продава масово на улицата.

Търсете сладолед, на чийто производител можете да се доверите. Био сладолед по магазините или такъв, продаван от сладкарници, които се ползват с добро име, хигиена и гарантиран чист произход на съставките.

Не прекалявайте. Децата обичат сладолед - той е цветен, сладък и студен. Но той е храна, с която се процедира, както с всяка друга в ранна възраст - по малко, следим за реакции и не прекаляваме. Сладоледът не е пълноценно хранене, а забавно разнообразие, споделено с приятели.

Предлагайте сладолед в следобедните закуски и винаги влагайте здравословен елемент. Основата на сладоледа е прясно мляко, но може да е кисело или ядково. Да се добавят пасирани или цели плодове, рожков, какао, авокадо, ядки. Подсладителят да е здравословен. Стига детето да е захранено със съставките - можем направим сладоледа винаги една идея по-здравословен. Като хранене той най-добре пасва на следобедната закуска.

Разнообразие, но не твърде много съставки. За по-малките и начинаещите - колкото по-малко съставки, освен основната, толкова по-добре. Твърде многото компоненти ще затруднят храносмилането на неукрепналите стомахчета.

От сладолед едно дете не може да се разболее, ако вече няма предпоставки за това. За всеки случай и за по-малките, предлагайте в топлите месеци и нека не е директно от хладилника. Нека хапва бавно и да се наслаждава на всяка хапка. Защото добрият сладолед е точно това - един малък празник за сетивата.

Сладоледът е една от тези храни, към които трябва да подхождаме внимателно. Храна, която разделя родители на два лагера - "за" и "против". Здравословното отношение би било да не го демонизираме и забраняваме, но и да не го изпускаме от поглед и контрол. Най-добре би било да предлагаме здравословни алтернативи и да покажем цялото разнообразие, на което сме способни, да оставяме децата да дават своя принос в правенето на сладоледа и да стигнат сами до любими вкусове.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Рибата в детското меню
· Леща с тиквички и кус кус
· Червената леща - повече желязо за малки и големи
· Какво трябва да знаем при избора на летни колички?
· Откровено за майчинството между митовете и истините, които никой не признава
· Бременна и коронавирус? Няколко препоръки
· Еко съвети в очакване на бебето
· Нощните смени увеличават риск от спонтанен аборт, сочи проучване
· Пушенето през бременността удвоява риска от внезапната детска смърт
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
· Ръж
· Море
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
· Учени: Пробиотиците в киселото мляко намаляват затлъстяването при децата
· Виждам те...
· 10 хиляди крачки дневно за здраво тяло
· Подходящи ли са фет бърнърите за жени
· Избелване на зъбите: митове и истини
Събота
8
Май 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Предлагайте на момчетата и момичетата алтернативи
Имам дъщеря на 10 години. Тя е общително момиче с приятели момчета и момичета. Обича "народна топка",...
Под хипноза
Хипноза е древно понятие. Както много други състояние от парапсихологията, и нейните корени са още в...
Тренировки за концентрация
Концентрацията е фокусиране на вниманието върху нещо точно определено. По законите на оптика обаче, когато...
Лагом - шведската философия за балансиран и щастлив живот
Lagom [la-gom] е шведски термин, който означава „просто достатъчно“ - да имаме точно нужното количество...
Сугестопедията - българска следа в обучението
Българската наука може да не е дала много на света, но пък напоследък често слушаме за сугестопедията,...
Фермерските пазари - перспектива за био земеделието
С всеки изминал ден нараства броят на хората, които живо се интересуват от това, какво слагат на трапезата...
Пришки и мазоли
Какво е общото между пришките и мазолите? И двете са много разпространени неприятни изменения на кожата...
Празненство без последствия
Ако случайно инопланитяни посетят Земята в нощта на 25 или 31 декември, ще останат силно шокирани. Едва...
Защо ходенето на къмпинг е полезно за децата?
Ходенето на къмпинг е полезно за децата, както и за цялото семейство, според австралийския сайт www.gocampingaustralia.com. На...
Първите признаци на преумората
Компютърът няма как да го накараш по-бързо да обработи информацията. Нито телевизорът по-бързо да превключва...
Как да предпазим съня си по време на празничния сезон?
Празничният декемврийски сезон е прекрасно време от годината, очаквано с трепет от всеки, но поради...
След края на празниците: празнувайте останалата част от годината
Толкова много дни и седмици в очакване, планиране и подготовка на празниците и сякаш само за един...
Какво се крие в месните продукти
Когато говорим за полезни вещества, неотменно си представяме плодове и зеленчуци. Въпреки лошата си слава...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Алкални храни за здраве през зимата
Киселинният баланс е много важен за организма. Винаги е добре средата да е леко по-алкална и алкалните...
Храните, които не бива да се съхраняват в хладилника
Хладилникът е един от най-важните уреди за всяко домакинство: приемаме го за помощник в запазването на...
Слънцезащитни масла от природата
Нежните през пролетта слънчеви лъчи вече безжалостно жулят кожата ни с всички произтичащи от това последици...
Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
Етеричното масло от уинтъргрийн, което се извлича от листата на вечнозеленото растение Gaultheria...
Чувствате се потиснати? Идеи за 10 минути за справяне с лошото настроение
Чувството за потиснатост, за липса на смисъл, самосъжалението, липсата на вдъхновение понякога ни връхлетява...
Как се променят жените, когато не са обичани?
Любовта може да се ражда за няколко минути, да се гради бавно, но да умира до края на дните ни. Няма...
Кой ще получи инфаркт? Вече лесно може да се предскаже, сочи проучване
Ново проучване установява, че има начин да се предскаже кой ще получи инфаркт години по-рано с помощта...
Да се научим да разтоварваме емоционалния си багаж
Как да разберем, че имаме твърде много емоционален багаж ли? Постоянно лошото настроение, безразличието,...
Размърдай зъбките. Алайнер
Някои казват, че хората, имащи разстояние между зъбите били щастливци, но дали те самите мислят така?...
Псамотерапията – лечение по време на лятната отпуска
Безспорно морето е най-предпочитаното място за прекарване на лятната отпуска. Там се отдаваме на безметежни...
Кривата на глада I
Какво различава захарта от фруктозата, типовото от бялото брашно? Отговорът е по-близо до математиката...
Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
Пържени, печени, задушени, на студена лятна супа, в кюфтенца, дори сурови на салата, тиквичките имат...
Шипката - богатство на полезни вещества в малка опаковка
До слънчевата пролет има още много време, сезонът на простудите е в своя вихър, а плодовете и зеленчуците,...
Нещата, които правим след раздяла и за които после съжаляваме
Ние жените сме царе на промяната, когато всъщност искаме бягство от реалността. Случи ли ни се нещо по-разтърсващо,...
17 май - Световен ден на хипертонията
Отбелязването на Световния ден на хипертонията е глобална инициатива, ръководена от Международната асоциация...
Филтърът за мисли и рутината
Той решава върху кои от общо 8-те млн. бита информация, които текат през мозъка ни да се концентрираме....
3 юли - Международен ден без найлонови торбички
Найлоновата торбичка от полиетилен е нещо незначително за всяко домакинство. Те буквално са навсякъде,...
Крадци на щастие - II
Сам да си отнемаш положителна енергия Казвам сам, защото вярвам че всеки е изцяло отговорен за собственото...
Подари си тези мигове
Един живот не стига. За толкова много емоции, които трябва да усетим, за да не съжаляваме един ден за...
Лечебната сила на лавандулата
Ако спомените ухаят, то със сигурност ще бъде с аромата на лавандула. Обикновено запомняме тази миризма...
Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
Маслото от мента е едно от най-универсалните етерични масла. Може да се използва за ароматерапия,...
Колко вредни са трансмазнините и как да ги разпознаваме на етикетите
Мазнините се съдържат в почти всяка храна, която консумираме. Често пъти ние ги слагаме в графа „вредни“,...
Вашият начин да влезете във форма
С помощта на диетите можем да свалим няколко килограма в повече, но слабото тяло не означава автоматично...
Проста храна = добра храна = здраве
Храненето вече е тема, от която просто ми пуши главата и ми иде да избягам на село, където ще си произвеждам...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook