Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Мазнините: добри, полезни, вредни - I


Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт. За да не ставаме жертви на тази маркетингова стратегия, най-добре е да познаваме съдържанието на разпространените масла, за да извлечем максимална полза от тях и да не си налагаме излишни (или дори опасни) ограничения.

Видове мастни киселини
Хората, който се интересува от здравословно хранене знаят, че наситените мазнини са „виновни” за много здравословни проблеми, мононенаситените са далеч „по-добри” от тях, а полиненаситените са есенциални, тоест жизненоважни за организма. Всички натурални масла обаче са комбинация от трите. В този смисъл дори и в най-здравословните мазнини има нещо вредно, както и в „най-вредните” – нещо полезно.

Наситените мазнини можем да познаем още по-външният вид – те са в твърдо състояние на стайна температура. Свързваме ги с продуктите от животински произход - краве масло и свинска мас, но преобладават също така в кокосовото, палмовото и какаовото масло.

Ненаситените мазнини, напротив, са в течно състояние и се съдържат най-вече в растителните продукти – семена, ядки и някои плодове. Мононенасините мастни киселини се наричат още Омега – 9 и преобладават в зехтина, фъстъченото масло и авокадото. Полиненаситените биват Омега -3 и Омега-6 и организмът ни не може да ги синтезира сам, затова задължително трябва да ги приемаме с храната. Най-богати на първите са рибеното, леленото и рапичното масло. Вторите се съдържат в слънчогледовото, царевичното, сусамовото олио и повечето ядки.

Растителните мазнини трябва да присъстват ежедневно в менюто ни. Те доставят на организма ненаситени мастни киселини, които са необходими за правилното протичане на процесите в организма. Също така намаляват нивото на холестерола в кръвта и са основен източник на витамин Е, който е силен антиоксидант. Съществен недостатък обаче е високата им калоричност. Всяко растително олио на практика е 100 % мазнина и съдържа около 900 ккал на 100 мл. Затова трябва да ги консумираме с мярка.

Зехтин: наситени мазнини - 16 гр., омега-9 - 70 гр., омега-6 – 10 гр., омега-3 – 1 гр.
Отдавна се знае, че редовната употреба на зехтин защитава от сърдечно-съдови заболявания. В последно време обаче повече внимание привлича съставката олеокантал (съдържа се само във вида „екстра върджин”), която има силно противовъзпалително действие и дори може да спре развитието на старческа деменция. За съжаление, дори минималната термична обработка разрушава ценното вещество.

Ленено масло: наситени мазнини – 10 гр., омега-9 – 21 гр., омега-6 – 16 гр., омега-3 – 53 гр.
Само една супена лъжица дневно, взета директно или добавена към салата, осигурява ценните омега-3 мастни киселини. За разлика от лененото семе, маслото не съдържа цианид и може да се консумира от деца, бременни и кърмачки.

Слънчогледово олио: наситени мазнини – 12 гр., омега-9 – 19 гр., омега-6 – 68 гр., омега-3 –1 гр.
То е изключително богато на витамин Е, особено в нерафиниран вид – т. нар. шарлан. Но не се препоръчва да се употребява като основна мазнина , тъй като големият превес на омега-6 мастните киселини в храненето, може да доведе до възпалителни заболявания като алергии, ревматизъм, повишен риск от инфаркт, инсулт и дори рак.

При изборът на растително масло обаче не бива да се ръководим само от какво, но и как е получен продуктът – с други думи методът на екстракцията. Най-ценно за организма ни е студенопресованото и нерафинирано масло, защото при обработката му не се унищожават полезните вещесва и няма остатъци от разтворители.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да: Приготвим сушени домати
· Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
· Какво да похапваме пред телевизора
· Три риби, чиято консумация ни предпазва от деменция
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Ботокс - ето кои са най-често задаваните въпроси за процедурите
· Откровено за майчинството между митовете и истините, които никой не признава
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Листата от дива ягода - безценен лек за всеки
· Words shop - облечете емоцията в думи
· Колко са вредни преработените храни за нас?
· Вие сте магнит за комари? Това може да е причината
· Нов начин за активиране на пасивни клетки в ретината може да възстанови зрението
Четвъртък
8
Юни 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Да спрем рака на гърдата навреме
Статистиките сочат, че ракът на гърдата е на първо място по честота на диагностициране сред жените, което...
Безопасна храна през лятото
Лятото е „любимият“ сезон на бактериите - топлото време осигурява благодатни условия за техния растеж,...
Леонардо да Винчи: "Умереността е надеждна защита от пороците."
"Ако се запасиш с търпение и проявиш старание, то засетите семена на знанието непременно ще дадат добър...
Колко са вредни преработените храни за нас?
24-годишната Ейми е прекарала две седмици на ултрапреработена диета като част от тест, извършен от учени...
Котката – домашният лечител
Малка пухкава топчица, котката е не само само миловиден източник на радост, но и вещ лечител. Като благодарност...
Сироп от мащерка срещу настинки за деца
Когато си спомням за Родопите, винаги долавям аромат на мащерка. Беряхме я в последните дни на май, юли,...
Щастието – избор или следствие?
Една вечер в колата, моят приятел ме попита, какъв е смисълът на живота според мен? Да си щастлив – казах...
Лошите навици, които прехвърляме на децата
Ще започна тази статия така: Смятах, че дъщеря ми е твърде малка и не разбира още нищо, докато не стана...
Полезните продукти, които могат да ни навредят
Засиленото внимание към това, което слагаме в чиниите си през последните години доведе до анатемосването...
Най-полезните растителни масла
Традиционно в българската кухня се използват две растителни масла – слънчогледовото олио за готвене и...
Кивито е с повече витамин С от цитрусите
Кивито е сред плодовете, които имат най-голямо количество витамин С, a съдържанието на полезните фитонутриенти...
Да се научим на търпение
Случвало ви се е да отидете до някой магазин, да видите, че опашката е голяма и да се откажете? Аз самата...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook