Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак


Рецепта за Гергьовден


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
В моето детство Гергьовден беше най-радостният ден в годината. Дворът - пълен с живот, градината – с току-що засят разсад, всички се суетят чевръсто и поколенията се събираха. На нашата улица имаше една зидана пещ, в която се печаха гергьовските агнета. Нареждаха се в големи тави, пещта се зазиждаше с кал, слама и малко вода и печенето траеше поне три часа. Време, през което се правеха салати, дроб сърма и се точеха бутилки с благи напитки.

Днес тази идилия е минало, но в моето семейство е останала традицията да опитваме малко агнешко на Гергьовден в почит на баба ми и отминалите дни. Тогава печехме цяло агне, но сега – съвсем символично и съвсем малко.

Агнешко печено на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак .

Това е последният спанак в градината на свекърва ми. Тя каза, че започва да преминава и затова реших агнешкото да е именно със спанак. Няма да иде зян, я!


Около 1 кг агнешко месо на порции
1 к. ч. ориз
1 к. ч. булгур
7-8 стръка пресен лук и чесън
1 глава стар лук
Две шепи пресен спанак
Пресен джоджен на вкус
1 стрък прясна целина
Червен пипер, черен пипер, сол
Олио за задушаване


Приготовление:

Сварявам агнешкото във вода, колкото да покрие месото. Като заври, слагам сол и стръка целина да ври с месото. Включвам фурната на 150 градуса. Като изври мръсната пяна, отстранявам от котлона.

В малка тавичка нареждам порциите и посолявам с червен и черен пипер, изсипвам два пръста от бульона да покрие тавата, завивам в алуминиево фолио и слагам във фурната.

През времето, когато месото ври, нарязвам пресния чесън и лук, както и главата кромид лук.

Със спанака и другите листни зеленчуци свикнах да си служа с ножица, особено ако са по-стари вече и жилките им са по-силни. Изрязвам жилите по този начин и продължавам с ножицата да наситнявам самите листа.



На горещия котлон слагам зелениите да се задушават в олио и малко вода.

През това време измивам булгура и ориза. В моя случай оризът е дългозърнет, но мисля, че с "Камолино" щеше да е по-удачно. Добавям към зелениите, слагам сол и доливам с остатъка от бульона и още малко вода. По-добре по-малко и да добавяте, ако се налага. Целта е да стане по-скоро сух оризът, а не воднист.

От време на време внимателно разбърквам, защото оризът обикновено остава по дъното на тавата, а зелениите – отгоре. На последното разбъркване слагам джоджена.

Агнешкото трябва да се пече поне час и половина под фолио. Махам фолиото и засилвам фурната на 200 градуса

Пека агнешкото още 40 минути, като от време на време го поливам със сосчето му.



С ринг оформям ориза в чиния за сервиране и нареждам агнешкото до него. Украсявам със ситен пресен чесън и къдрав магданоз.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Обредна пита с квас за Бъдни вечер
· Как да си захванем квас?
· Агнешкото - защо да го изберем
· Книжен кебап
· Гергьовден - 6 май
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Торта със стар козунак без печене
· Магданозени кюфтенца
· Българската баница и мурсалския чай станаха част от ресторанти в Токио
· Вкусни десерти с тиква
· Паламуд плакия по варненски
· 10 добри причини да ядем зелен чесън
· Копривата - някои добре опазени тайни
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Бъдеще без клане на животни - биореактори за изкуствено месо
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пикантни чили догс
· Долма по иракска рецепта
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
Четвъртък
1
Юни 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Телешко със сини сливи
Тази рецепта е плод на коментарите тук в Hera.bg и практически подбудата да я приготвя е заради Цвети....
Туршия със зелени домати, чесън и копърче
Тази туршия винаги ми напомня за леля ми. Някъде назад (много назад) в спомените от моето детство, даде...
Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
За студените зимни дни - нещо вкусно и топло за хапване. Тази крем супа е постна, здравословна и подсилва...
Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
Когато избирате зелени аспержи - гледайте да са със затворени съцветия в горната част, разбира се - свежи....
Пролетна салата с кълнове и авокадо
Привет на всички читатели на сп.”Хера”. Искам да се включа в конкурса, като ви представя любимата ни...
Супа топчета
Причината да споделя за тази чудесна супа за есенните и зимни дни е лична. Моя приятелка ми писа в скайп:...
Задушено шкембе в пръстени гювечета
1 кг телешко шкембе 100 гр краве масло 150 мл бяло вино черен и червен пипер дафинов лист 2-3 скилидки...
Салата с кълнове и риба тон
Ако имате кълнове, които се чудите как да оползотворите, предлагаме ви тази салата. Тук сме използвали...
Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
Тази салата е идеална за лятото. И ще кажа защо точно пък тя. Как минава летният ни ден? Ставаме, оправяме...
Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
Идеята за тази паста ми хрумна заради една несправедливост. Смятам, че карфиолът е много подценяван за...
Лесен кекс с орехи
Кексът може да изглежда много лесна работа за някои, но за мен дълго време беше пълна мъгла. Докато не...
Постна майонеза
Тази рецепта правя и записвам специално за Гени. Нейното детенце има алергия към яйца. Предложих й, освен...
Парти "бонбон" с мини кюфтенца
Добрите парти идеи си приличат по едно - те са винаги много ефектни и, независимо, че изискват доста...
Замразените зеленчуци - полезни или не
Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет,...
Лимецът и спелтата - II
СПЕЛТАТА Историята на спелтата е на близо 7 хиляди години. Това е една от първите култури използвана...
Лакрица - бонбони като никои други
Знаете ли кое е общото между билката сладък корен, по-известна като женско биле, и Пипи дългото чорапче?...
Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
Рецептата за този домашен леден разкош взех от една баба, когато брахме бъз за сироп в Добруджа. Изненадващо...
Patlican Kebap - Патладжан кебап
Този вкусен шиш от патладжан и малки кюфтенца е една от гордостите на турската национална кухня. Обикновено...
Курабии за Баба Марта
Баба Марта скоро ще закичи всички ни с червено- бял дар за здраве и късмет. Защо да не я поканим и на...
За закуска: Топъл сандвич с пушено филе и яйце
Закуските през уикенда са най-често специалитет на половинката. Най-уважавани са палачинките и топлите...
Вегетариански дюнер
Ако са ви останали от кюфтенцата с булгур, просо и елда, ви предлагам една лесна идея как да ги оползотворите....
Постен дип с авокадо и тахан
Като веднъж минала през Коледните пости мога да кажа, че закуската е слабото място на постите. Толкова...
Рангелово блюдо
На Архангеловден жените приготвят обреден хляб наречен "рангелово блюдо" (рангелов хляб), "боговица"...
Зелената салата - хит на пролетта
Омръзна ли ви от туршии и други зимни разядки? Чашка ледено студен аперитив намира през пролетта нов...
Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши
Вече всички знаем, че в по-голяма част от опакованите сладкиши се крие значително количество химия. Овкусителите,...
Сладко от боровинки
Моят личен опит със сладко от боровинки и това как направих едно по-нискокалорично такова, използвайки...
Ройбосът
Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които...
Свински филенца с левурда и каперси
За тази рецепта използвах свинско филе, но вие можете да изберете прясно, свинско месо без много мазнина....
Компот от ягоди
У дома, в детството ми компот и сладко от ягоди бяха на почит. С моя по-голям брат винаги се карахме...
Патладжан с моцарела
Често за патладжана можем да прочетем отрицателни неща, касаещи най-вече соланина, но много рядко някой...
Торта "Сахер" - неустоима виенска класика
Тя е може би най-голямата конкуренция на прословутия „Гараш”. Вкусът и е също толкова неустоим, а приготвянето...
Ghriba - марокански сладки
След пътеписа за Мароко на Анелия и статията й за Мароканската кухня, бях много впечатлена и вдъхновена....
Как да използваме формите за лед - 12 идеи
Добре познатите ни форми за лед могат да имат много приложения, за които рядко се сещаме. Предимствата...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 1
Коледните пости у дома, за моя изненада, тази година се увеличиха с още един решил да ги спазва: моето...
Панирани пиперки с доматен сос
Всеки сезон носи своето очарование, своите блага – така, както природата е разпоредила да стане. Силно...
Вегетариански (постен) бъргър
Момчетата обичат бъргъри. И макар моето да не консумира тази храна особено често, все пак си е част от...
Доматено чътни със сушени кайсии
Чътнито е незаменима част от индийската кухня и макар често да се среща плодово не остсъстват и други...
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Макарони на фурна с тиква
Макароните на фурна с мляко и яйца са традиционен наш десерт, чиято рецепта сигурно е известна на много...
Мароканската кухня – пиршество за душата - II
Присъстващ на всяко ястие е мароканският хляб (хобз) - кръгъл и плосък, тип пита, с дебела кора. Приготвя...
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
Свежа лимонада с диня, малини и кокосова вода
Всички обожават това време на годината. Юли и август са месеците, в които някъде в междублоковите пространства...
Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
За пръв път пречистената мазнина гхи (ги, гхий, от санскрит) се появява в стари ведически текстове като...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook