Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Изгубени в храната


Дългият път на здравословното хранене
Пътят към здравословното хранене е наистина дълъг и трънлив. Освен с ядки, той е осеян и с доста противоречия, които не могат да бъдат отстранени с едно вълшебно „дотук бях, ще се храня разумно“. Подобна мантра е добра идея, но се нуждае от време, за да стане по-силна и все по-често да можем да се обръщаме към нея, когато навсякъде около нас хората дъвчат пици.
Темата за храната в нашия живот и за малко позабравеното й предназначение става все по-популярна, но въпреки това веригите за бързо хранене продължават да стоят начело в класациите по годишна нетна печалба.

Една по-различна парадигма от избори
На съвременния човек се предлага невероятно изобилие и то все от неправилни избори. Излизането от подобен порочен кръг често се оказва доста сложно. Свикването с това, че предпочитанията трябва да се насочват в съвсем различна посока от общоприетата е трудно и изисква време. Когато се зачетем в етикетите на продуктите, които се предлагат по магазините и видим какво ли не на тях, със сигурност ни се приисква да намерим алтернатива. Там е работата обаче, че пътят на здравословното и съзнателно хранене е доста встрани от магистралата, наречена хранителна индустрия.

Движение в насрещното
Веригите за бързо хранене ти предлагат напълно „здравословно“ изпържени неща плюс голяма газирана напитка, но имаш „избор“ – можеш да отидеш за баничка. Със сигурност ако искаш да си пийнеш фреш от моркови и цвекло ще почувстваш като шофьор, навлязъл в насрещното. Това прави предпочитанието ти трудно осъществимо, но не и невъзможно. Трябва само да искаш да го спазиш.

Борба на няколко фронта
Освен със собственото си съзнание, избирайки разумното хранене, ни се налага и да се борим с всички други стереотипи извън нас. Дори да успеем да преодолеем собствените си предразсъдъци, според които трябва да солим всичко, да закусваме обилно, да смятаме животинските продукти за единствен източник на протеини, списъкът на заблудите е дълъг. Рано или късно ни се налага да се изправим и пред доста схващания за храната, които масовата култура постоянно налага. Телевизионните канали са пълни с реклама на всякакви сюжети: щастливи семейства около маса, усмихнати похапват пържени кюфтета, баби и дядовци приканват внуците си със салами, пастети и майонези, въобще екранът прелива от примамливи хранителни добавки и неустоими гледки на сокове и напитки, при това винаги пресни, макар и в кутия.
Всички тези телевизионни идилии уютно си съжителстват с рекламата, на какви ли не лекарства против газове и подуване, имуностимулатори и вълшебни хапчета за отслабване. Тук вече здравословното хранене не е влизане в насрещното, а направо съвсем друга отбивка.

Солените вафли
Най-видимият и лесноразпознаваем белег за неблагоприятния състав на нещата, които хранителната индустрия неуморно произвежда и не спира все повече да „овкусява“ е солта. Всички знаят, че солта е вредна. Може би по-малко известният факт е, че човек се нуждае от не повече от два до четири грама сол дневно. Зачитайки се в етикетите на продуктите обаче откриваме сол навсякъде, дори във вафлите и бисквитите. Странните коктейли от захар, сол, оцветители, ароматизатори и консерванти са навсякъде, под различна форма и етикет. Наистина ли това е храната на съвременния човек?

Позабравените принципи на храненето
Крайностите във всяко нещо са вредни, особено в храненето. Разбира се, че човек трябва да слуша тялото си и да преценява сам за себе си, какво е добро за него и организма му.
Единственият проблем тук е, че все повече не си даваме сметка, че ограничаваме преценката си в твърде тесни рамки. Като че ли сме позабравили или просто ни е по-лесно да не си спомняме, колко е важно да ядем хубава храна и да внимаваме с какво „третираме“ телата си. Зеленчуците и плодовете не са клишета, същото важи за суровите ядки, различните естествени хранителни добавки като мака, спирулина, пчелен прашец, конопено семе и други такива дарове на природата, които ни дават така необходимите хранителни вещества.

Никой не иска от нас да се държим фанатично с начина си на хранене. Напротив, „прегрешенията“ са част от баланса и не ни струват нищо, ако са инцидентни. Въпросът е само да умеем да се държим към тях като към изключение от правилото, а не да се губим в лъскавите им опаковки и да забравяме за истинската същност и предназначение на човешката храна.

Коментари
2011-05-30 #1
Инна Георгиева
Теодора, статията ти много ми харесва. Благодаря
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезните мазнини
· Храните, които са виновни за лошото ни настроение
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Да повикаш ВОЛЯТА на помощ
· Какво означава да бъдем успешни?
· Безпричинната доброта
· 10 хиляди крачки дневно за здраво тяло
· 26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
Събота
15
Май 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ритуалът на детското хранене
Храненето е едното от многото неща, на които детето се научава директно от родителите. И тъй като го...
Видео за вдъхновение: Силно послание към днешните жени
Ако сега съм млада жена, не съм сигурна дали бих се справила. С всичките тези неща, които имате - възможностите,...
Учени: Умереното гладуване намалява риска от сърдечно-съдови болести
Учени от университета на Съри в Англия установиха, че умереното гладуване с прекъсвания намалява по-ефикасно...
Зелената салата - хит на пролетта
Омръзна ли ви от туршии и други зимни разядки? Чашка ледено студен аперитив намира през пролетта нов...
Как да приготвим слънчев чай?
Макар лятото да се свързва с парещо слънце, високи температури и разхладителни напитки, много хора продължават...
Суровоядството – спасение от болести
Според някои учени и изследователи човекът трябва да приема единствено сурова храна. Според тях приемането...
Мръсният въздух води до риск от загуба на зрение
Замърсяването на въздуха вероятно увеличава риска от необратима загуба на зрение според резултатите на...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Дъвченето на храната
Още от детската градина са ни повтаряли, че трябва да дъвчем добре храната. В по-късна възраст дори...
Aфродизиаците в ежедневното ни меню
Връзката между храната, която консумираме, и сексуалната ни кондиция, е позната още от Древността. Сексуалната...
Интервю: Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen
"Здравейте, казвам се Антония Карова. По професия съм дизайнер, в живота майка на тризначки и момче,...
Целулитът и храненето - II
Но може би най-основното е да готвим сами храната си от пресни продукти и да не използваме никакви полуфабрикати....
Съпричастни ли сте към живота?
Сигурно сте забелязали как изглеждат масово хората около вас? А какво ще кажете за един израз, който...
Самардала - много повече от шарена сол
Вълшебната българска шарена сол не би била същата без самардала. Тя придава един остър и пикантен вкус,...
Митове и факти за кръводаряването
Световният ден на доброволния кръводарител се отбелязва всяка година на 14 юни - рождения ден на Карл...
Как да ограничим нуждата от сладко?
Отровата, наречена захар, ни дебне отвсякъде. Голяма част от нас смятат, че тя е единствено в сладкишите...
Дюлята - с поздрав от есента
Невероятен, силен аромат, стипчив вкус и приятен жълт цвят, напомнящ ни за есента. Идваща тъкмо навреме,...
Емоционалната устойчивост прави ли ни безчувствени?
Терминът "емоционалната резилиентност" няма еднословен еквивалентен в българския език. Можем да я преведем...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook