Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Пъпешът е сред любимите аромати и вкусове на лятото. Има над 500 сорта, познати в Европа, а сред най-популярните и предпочитани е видът канталуп (Cantaloupe) с наситена оранжева вътрешност. Той осигурява редица антиоксиданти, фитонутриенти и електролити, за които е доказано, че имат множество ползи за здравето.

Те подпомагат спирането на увреждането от свободните радикали в тялото и забавят процеса на стареене. Този сорт пъпеш се използва и за извличане на ензим, наречен супероксид дисмутаза (Superoxide dismutase/SOD) - силен антиоксидант, който се среща главно в кората на пъпеша и играе жизненоважна роля за защита на вътрешността на човешкото тяло от оксидативен стрес. Интересен факт е, че семената от пъпеша също осигуряват важни омега-3 мастни киселини и всъщност са годни за консумация.

Съдържание на полезни вещества - около 160 грама нарязан пъпеш канталуп съдържа приблизително:
54,4 калории
14,1 грама въглехидрати
1.3 грама протеин
0,3 грама мазнини
1,4 грама фибри
5,412 международни единици витамин А (108% DV)
58,7 милиграма витамин С (98% DV)
427 милиграма калий (12% DV)
33,6 микрограма фолиева киселина (8% DV)
1.2 милиграма ниацин (6% DV)
0.1 милиграма витамин В6 (6% DV)
4 микрограма витамин К (5% DV)
19,2 милиграма магнезий (5% DV)
*DV- daily value = % дневна доза




В допълнение, консумацията на пъпеш осигурява и пантотенова киселина (витамин В5), холин, бетаин, калций, желязо, фосфор, цинк, мед, манган и селен.



Има толкова много впечатляващи ползи за здравето ни от консумацията на пъпеш:

Богат източник на Витамини А и С - с всичките си невероятни хранителни вещества и потенциални ползи за здравето, много хора дори определят пъпеша за супер храна. Благодарение на високото си съдържание на антиоксиданти, сред които Витамин А и Витамин С под формата на аскорбинова киселина, консумацията на пъпеш помага в борбата със свободните радикали и оксидативния стрес в организма;

Има противовъзпалителни свойства и може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания - много проблеми, свързани с сърцето като висок холестерол, високо кръвно налягане и риск от инфаркт или инсулт - започват с хронично, нежелано възпаление и хроничен оксидативен стрес. Голям брой проучвания свързват по-високата консумация на зеленчуци и плодове като пъпеша, с намален риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания;

Засилва имунитета – каротеноидите, открити в пъпеша, могат да помогнат за засилване на имунната система и за предотвратяване на инфекции. Един специфичен каротеноид, бета-каротин, има репутация за повишаване на имунитета при хората и животните. Изследванията показват, че бета-каротинът може да засили функцията на имунните клетки;

Помага за възстановяване на мускулите и издръжливостта – консумацията на пъпеш осигурява умерено количество калиев електролит. Калият е важен компонент на клетките и телесните течности, както и значим хранителен елемент за спортистите и хората, които са особено активни. Той може да отпуска кръвоносните съдове, което понижава кръвното налягане и предпазва от мускулни спазми. Калият също така позволява по-бързо възстановяване на мускулите и намаляване на стреса върху тялото;

Подпомага здравето на очите – пъпешът осигурява важни хранителни вещества, които играят жизненоважна роля в защитата на здравето на очите, включително бета-каротин, Витамин А, Витамин С, лутеин и зеаксантин (важен каротеноид, който се абсорбира в ретината на окото, където се смята, че осигурява антиоксидантни и защитни функции за филтриране на UV светлината);

Има положителен ефект за здравето на кожата - оранжевите храни, включително морковите, сладките картофи, тиквата и, разбира се, пъпешът, също са богати източници на каротеноиди. Каротеноидите могат да намалят риска от увреждане на кожата и неприятните ефекти на слънчевото изгаряне;

Полезен за храносмилането и детоксикацията на организма – всички сортове пъпеш са особено хидратиращи плодове, защото имат високо съдържание на вода. Това помага на храносмилателния тракт да поддържа добра хидратация, детоксикира организма и помага на тялото ни да изхвърля токсините и отпадъците. Пъпешът е свободен и от трудно усвоими въглехидрати (така наречените FODMAPS), които могат да предизвикат симптоми, свързани със синдрома на раздразнените черва и други храносмилателни нарушения;

Възстановява нивото на рН на тялото - освен това, различните сортове пъпеши, включително канталуп, се считат за алкални храни. Това означава, че те могат да помогнат да се възстанови нивото на рН на тялото до естественото му равнище, което може да предпази организма от възпаления и поява на болести;

Има ниско съдържание на калории и подпомага загубата на тегло – пъпешът е храна с висока хранителна плътност и ниско количество калории, но със значими ползи за здравето. Хората, които следват нискокалорични диети, понякога могат да изпитат недостиг на хранителни вещества, лошо храносмилане, нисък имунитет и слабост. Добавянето на пъпеша към менюто може да помогне да се балансират тези рискове и да се гарантира, че организмът придобива много витамини и минерали в процеса на отслабване.

Любима комбинация от Юга - хамон/прошуто с пъпеш

Как да изберем сочен пъпеш?

Обърнете внимание на кората му – избягвайте тези с много пукнатини, големи петна и обезцветяване;
Потърсете този, който се усеща тежък за своя размер и който има чиста кора. Теглото означава, че има по-добро съдържание на захар и вода, което обикновено означава по-богати и по-сладки плодове;
Помиришете пъпеша и се уверете, че ухае добре като плода: трябва да има фин, топъл, сладък мирис.

Препоръчително е да измиете добре пъпеша преди да го нарежете, можете да го охладите предварително или след нарязване. Съхранявайте в хладилника.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
Четвъртък
5
Октомври 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Когато отпуската не включва пътуване
Понякога почивката през лятото се оказва време, което не знаем как да оползотворим. Когато парите не...
Рейки – могат ли ръцете да лекуват?
Учението Рейки е от онези съкровища на Изтока, към които ние, живеещите по на Запад, посрещаме със скептицизъм....
Естествено... като дишането
Поемането на дъх, издишването му, това е най- дълбоко вкорененият човешки инстинкт. От вдишването на...
Тонизиращото действие на чая
Чаят е една от най-старите напитки в света. Неговата родина е Китай, но през хилядолетната си история...
Храненето и детето - II
За радост има начини да повлияете на вкусовете на вашето дете: Всичко е вкусно, когато си гладен ...
Бакла - полезният зеленчук в началото на лятото
Баклата е растение от Бобови, един от най-ранните зеленчуци. И макар да е полезен, далеч не колкото зеления...
Любовта, която разрушава всичко по пътя си
Запитвали ли сте се дали има любов, която руши? Обикновено, когато се съберем с някого, ние градим, стараем...
Ползите на олиото от тиквено семе
Тиквата – един от символите на есента. При мисълта за нея в съзнанието ни се появява образът за вкусната,...
Един ден без грим? Защо не?!
Гримът се е превърнал във втора кожа за голяма част от нас, съвременните жени. Нанасянето му е процедура,...
Флорънс Найтингейл - милосърдната сестра, която завинаги промени медицинската грижа
"Отдавам успеха си на това – никога не давам и не приемам оправдания" – Флорънс Найтингейл Флорънс...
Лептинът - "хормонът на отслабването"
За голямо съжаление, броят на хората с наднормено тегло в нашата страна все повече се увеличава. Знаем,...
Твърде много информация, твърде много тревоги
Да си информиран днес не е привилегия и право. Днес това е цяло проклятие. Знаем повече от всякога, можем...
Сложната простота на майчиното мляко
Майчиното мляко е уникална смес, която и до този момент не е изучена напълно от науката. В нея са открити...
Сярата - минералът на здравето и красотата
Какво си представяте, като чуете "сяра" ? Вероятно я свързвате с някаква хумористична препратка...
Ден 8 - Постове и пости: Да промениш нещо истински важно. Себе си.
Веднъж на няколко човешки години колелото на живота се завърта по един необикновен, разтърсващ цялото...
Бодро утро
Ако вечер кипите от енергия, не можете да си легнете часове след полунощ, а сутрин ставате с усещането,...
Тайните на ранното закаляване
Започва се съвсем от рано – „облечи го, ще настине”, „краката му боси, то от там се започва”, „по една...
Пришки и мазоли
Какво е общото между пришките и мазолите? И двете са много разпространени неприятни изменения на кожата...
В края на лятото: Пигментните петна – защо и кога се появяват
В желанието си да имаме красив и траен тен, често пренебрегваме някои важни здравословни фактори. Всъщност,...
Без ум
Има моменти, в които се случва да се изгубим, из основи, доброволно или повлечени от някакво разрушително...
Защо вървенето е най-добрата медитация
За преодоляването на стреса се изисква пълно изключване на съзнанието, съсредоточаване върху вътрешния...
Полезни ли са диетичните храни?
Свидетели сме на истинско наводнение от продукти с надписите „диетична храна” и „по-малко калории”. В...
Как да предпазим очите си от влиянието на смартфоните?
Ако и вие сте сред хората, които проверяват смартфона си постоянно, шансовете очите ви да пострадат...
Помощ, изневеряват ми!
Ако току-що сте разбрали, че любимият ви изневерява вероятно ушите ви бучат и не сте в състояние да мислите....
Тази подправка намалява нивата на холестерол
Консумацията на семена от сминдух помага за намаляване на нивата на холестерола, пише Daily Express,...
Сок от селъри за здрави бъбреци и хубава кожа
Напоследък здравословните сокове, комбинации от различни зеленчуци, набират все по-голяма популярност...
СПИН - страшната истина - II
Предпазване Избягване на: Случайни сексуални контакти (орален, вагинален, анален, хомосексуален...
Вместо равносметки и обещания - списък с планове
Доскоро не вярвах в равносметките и обещанията на Нова година. Запъването в определена дата, за да „оправиш”...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Вместо паста за зъби
Когато непредвидено ви свърши солта късно вечерта, може просто да отскочите до съседката за една лъжичка...
Содата - всичко, което (не) знаем за нея
Кое е това вещество, което присъства във всеки дом? Мястото му е в кухнята, при почистващите препарати,...
Остеопороза или липса на опора
Както всички знаем, остеопороза е болест, при която се наблюдава намалена костна маса и нарушена микроструктура...
СЗО предупреди: Консумацията на преработено месо увеличава риска от поява на рак
Световната здравна организация обяви на 26 октомври, че консумацията на обработено месо причинява рак....
Спрете да угаждате на всички в тези 7 стъпки
Ако четете това, вероятно сте един от тези хора - които искат да се харесат на всички и се стремят да...
Аспержите - изтънчено удоволствие
Аспержите са били любима храна на фараоните. Римляните смятали, че те пазят от проклятия трапезата и...
Ползата от ферментиралите храни - II
Квасен хляб. Направата на хляб с квас е традиционна за много народи, включително и за нашия. При него...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 4
Снощи хапнахме останалата от предишния ден супа заедно със Салата от червено цвекло, много магданоз,...
Въображаемите ни врагове
Често виждаме в другите онова, от което се плашим в себе си, но рядко си го признаваме. Не е лесно да...
Ритъмът на сърцето - II
Кога да не мерим пулса? Когато: сме в изправено или легнало положение- най-малки стойности се отчитат...
Светът на силно чувствителните хора
„Тези, които танцуват, са смятани за луди от онези, които не чуват музиката" - Ницше Има много хора,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook