Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

С аромат на печени чушки - II


Печене на фурна
Преди много години бях изправена пред един чувал пипер и налична единствено фурна, така че просто ги изпекох на нея - не ми харесаха и за това ми напомня един хубав белег на лявата ръка. Четох във форумите, че някои дами много харесват този вариант, заради това, че слагаш много продукт наведнъж и става бързо. Моите почитания, но личното ми мнение е, като да сравним грил тиган със скара на дървени въглища. Не че е лошо или не става за ядене, но къде къде по-вкусен е оригиналът. При печените на фурна чушки, липсва онзи опушен аромат, който, поне според мен, може да е получи само, когато прегаря кожичката на пипера. Смятам също, че на фурна се получават повече задушени и сварени, отколкото изпечени чушки. Ако нямате време, все пак е вариант.

Печене с газова горелка
Това само съм го виждала като действие в края на летния сезон на плажната алея, но никога не съм го практикувала. Консумирала съм в салата такъв пипер, не беше лош, но ми се струва, че по-скоро се опърля, вътре стои доста по-суров от приетото.

Как пека пипера аз?
Имам един метален кръг от дебела ламарина, мисля че е бил капак на нафтова печка. :) Облепям целия газов котлон с алуминиево фолио (при печене пиперът пуска сок) и слагам металния кръг върху газовия котлон, върху него пека пипера по 4 броя. Защо го пека така? Ами от ИНат.

Купуване на пипер
Преди години купувах чувалчета с пипер. "Милите" търговци винаги искат да ти пробутат, криви, тънки и всякакви нестандартни пипери, най-вече изгниващи. Тези, които не ставаха за печене поради причина, че са почнали да загниват, почиствах и нарязвах на кубчета, които замразявах. Перфектна добавка за зрял фасул.


Трикове на търговците на пипер на едро.

Матирани чували - отгоре разбира се пипера е прекрасен, но бръкни навътре.
Слагане на зеленикав пипер в червени мрежести торби (гаци), това създава визуална измама, че пипера е напълно червен, а той не е.
Подреждане на хубав пипер от външната страна на гацата - от вътрешната е изгнил.
Да спомена, че на някои пазари не ти дават да избираш, като кажеш че искаш 10 кг. Отпред наредили пиперки за конкурс, а те от задната страна ти слагат, такива, каквито не искаш.

Вече втора година правя следното: минавам през "Плод и зеленчука", една по една си избирам пиперките, хубави, месести, здрави и пресни. Същото правя и на пазара, дори и най-проклетите продавачки до 1-2 кг. все ще ти разрешат да си вземеш. Прибирам се и докато правя нещо друго пускам моята импровизирана тенекия - така пека хубав пипер и не ми се налага да си взема отпуска и да превърна всичко това от интересно уханно в неприятно занимание. Задушавам ги в тенджера, оставям ги да се отцедят, а после ги прибирам в торбички във фризера или ги правя мариновани.

* "Бомбаж" се нарича всякакво изменение в консервата. В бурканите най-често се изявява в повдигане на капачката, ясен знак, че в консервата се развиват бактерии, вредни за организма.

Това е от мен! Вашето семейство има право да яде хубава храна! Вие също :)
Виж още статии за:   Есента · Зимнината · Рецепти с пипер и чушки ·
Коментари
2010-09-10 #20
wildprincess
В събота ме няма ,но щом се прибера ще прочета ,,...за лютеницата".
2010-09-10 #19
Инна Георгиева
O... само това да е с мед да го мажеш...
Няма как навлизат тези думи в ежедневието ни и макар несъзнателно и аз започвам да ги използвам.

п.с. Почти по темата - утре ще е публикувана статията за домашната лютеница
2010-09-10 #18
wildprincess
А за диалектът на тийнейджърите какво ще кажете?Вчера видях,че в пресата масово се използва думата ,,върсъс",ще рече някой срещу някой!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Долма по иракска рецепта
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Панирани пиперки с доматен сос
· Божествено лесен мармалад от кайсии
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Есенната умора + 5 стъпки да се справим с нея
· Лято е, но да не се отпускаме
Виж още статии за:   Есента · Зимнината · Рецепти с пипер и чушки ·
Събота
19
Юли 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Домашно сладко от ягоди
Бях си наумила, че тази година ще направя домашно сладко от ягоди, ей така, 2-3 бурканчета. Чаках само...
Телешко със сини сливи
Тази рецепта е плод на коментарите тук в Hera.bg и практически подбудата да я приготвя е заради Цвети....
Мъфини със спанак и синьо сирене
На Цветница имахме кратко пътуване извън града с децата. Сутринта минахме за благословия и върба през...
Бърз обяд с аромат на лято
Тази рецепта няма да започне с: "В забързаното ни ежедневие...". Тази рецепта ще започне с аромат на...
За тиквичките с любов - II
В нашия дом Тиквичките могат да се приготвят по много начини: печени, варени, задушени, пържени. В някои...
Салата "Мъката на бацила"
Преди малко повече от месец бях качила тази снимка на салата във Фейсбук профила си. На шега я кръстих...
Сладкиш с праскови и диви къпини
Сезонът на прасковите. Природата отново ни дари с изобилие и у дома имаме много. Хапваме си ги пресни,...
Мъфини с шоколад
На вид изглежда голяма философия, но приготвянето на мъфините става изключително бързо. за 12 кексчета...
Баница с праз (зелник)
Нашите баби не са били никак глупави жени. Зелник или баницата с праз неслучайно е присъствала често...
Как да приготвим: Кестени
Понякога си мисля, че есента всъщност мирише на печени кестени или печените кестени на есен. Няма значение!...
Лимецът и спелтата - II
СПЕЛТАТА Историята на спелтата е на близо 7 хиляди години. Това е една от първите култури използвана...
Диня с прошуто
Има рецепти, които съзнанието ни не може да възприеме. Прошуто с диня може би е една от тях (за някои...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook