С аромат на печени чушки - II
 Изпрати
Печене на фурна
Преди много години бях изправена пред един чувал пипер и налична единствено фурна, така че просто ги изпекох на нея - не ми харесаха и за това ми напомня един хубав белег на лявата ръка. Четох във форумите, че някои дами много харесват този вариант, заради това, че слагаш много продукт наведнъж и става бързо. Моите почитания, но личното ми мнение е, като да сравним грил тиган със скара на дървени въглища. Не че е лошо или не става за ядене, но къде къде по-вкусен е оригиналът. При печените на фурна чушки, липсва онзи опушен аромат, който, поне според мен, може да е получи само, когато прегаря кожичката на пипера. Смятам също, че на фурна се получават повече задушени и сварени, отколкото изпечени чушки. Ако нямате време, все пак е вариант.
Печене с газова горелка
Това само съм го виждала като действие в края на летния сезон на плажната алея, но никога не съм го практикувала. Консумирала съм в салата такъв пипер, не беше лош, но ми се струва, че по-скоро се опърля, вътре стои доста по-суров от приетото.
Как пека пипера аз?
Имам един метален кръг от дебела ламарина, мисля че е бил капак на нафтова печка. :) Облепям целия газов котлон с алуминиево фолио (при печене пиперът пуска сок) и слагам металния кръг върху газовия котлон, върху него пека пипера по 4 броя. Защо го пека така? Ами от ИНат.
Купуване на пипер
Преди години купувах чувалчета с пипер. "Милите" търговци винаги искат да ти пробутат, криви, тънки и всякакви нестандартни пипери, най-вече изгниващи. Тези, които не ставаха за печене поради причина, че са почнали да загниват, почиствах и нарязвах на кубчета, които замразявах. Перфектна добавка за зрял фасул.
Трикове на търговците на пипер на едро.
 Матирани чували - отгоре разбира се пипера е прекрасен, но бръкни навътре.
 Слагане на зеленикав пипер в червени мрежести торби (гаци), това създава визуална измама, че пипера е напълно червен, а той не е.
 Подреждане на хубав пипер от външната страна на гацата - от вътрешната е изгнил.
 Да спомена, че на някои пазари не ти дават да избираш, като кажеш че искаш 10 кг. Отпред наредили пиперки за конкурс, а те от задната страна ти слагат, такива, каквито не искаш.
Вече втора година правя следното: минавам през "Плод и зеленчука", една по една си избирам пиперките, хубави, месести, здрави и пресни. Същото правя и на пазара, дори и най-проклетите продавачки до 1-2 кг. все ще ти разрешат да си вземеш. Прибирам се и докато правя нещо друго пускам моята импровизирана тенекия - така пека хубав пипер и не ми се налага да си взема отпуска и да превърна всичко това от интересно уханно в неприятно занимание. Задушавам ги в тенджера, оставям ги да се отцедят, а после ги прибирам в торбички във фризера или ги правя мариновани.
* "Бомбаж" се нарича всякакво изменение в консервата. В бурканите най-често се изявява в повдигане на капачката, ясен знак, че в консервата се развиват бактерии, вредни за организма.
Това е от мен! Вашето семейство има право да яде хубава храна! Вие също :) |
Коментари
2010-09-10 #20  wildprincess В събота ме няма ,но щом се прибера ще прочета ,,...за лютеницата". 
2010-09-10 #19  Инна Георгиева O... само това да е с мед да го мажеш...
Няма как навлизат тези думи в ежедневието ни и макар несъзнателно и аз започвам да ги използвам.
п.с. Почти по темата - утре ще е публикувана статията за домашната лютеница
2010-09-10 #18  wildprincess А за диалектът на тийнейджърите какво ще кажете?Вчера видях,че в пресата масово се използва думата ,,върсъс",ще рече някой срещу някой! 
2010-09-10 #17  Цвети Ей я - филологът се намеси  )) И у Търнууту се говори диалектно. Правилен език се учи от коректно говорящи хора - сиреч в повечето случаи това са хората в университетите...или в телевизиите и радиото има разни часове по правоговор, актьорите също май... Но книжовният език е предполгам и малко вътрешно усещане. Ако се усещаш, че ти се подиграват как говориш...А я пуснете телевизията - масово се говори диалект....Това си го има навсякъде 
2010-09-10 #16  Росица Ще ме извиняват в Габрово, но в дебелите книги пише, че за най-чист се приема говорът във Велико Търново, най-вече за това, че там минава т.нар. ятова граница. Образно казано, като застанеш срещу картата на България, от дясната страна ти подават хляб и мляко, отляво - хлеб и млеко (дали пък няма да стане една пикантна статия по темата, а?  , но според мен сега нещата са доста размити.
2010-09-09 #15  Инна Георгиева Е, предполагам всеки по-голям град има хора не от града - нормално.
Нямам наблюдения, чак невероятно правилно да говорят от Габрово, виж Цвети може да познава някой?
2010-09-09 #14  wildprincess Някой хора тук наистина така говорят,но далеч не всички.Предполагам,че част от селата имат този начин на изговор-замяната на ,,е" с ,,и".Но не всички,така че не е белег по който да познаеш пловдивчанин.
За най-чист се смята говорът в Габрово.Но това съм го чела,не познавам никого от там.
2010-09-09 #13  Инна Георгиева Поне хората, които аз познавам от Пловдив не съм чувала пИпируди. Принцеската има ли?
2010-09-09 #12  Цвети аз за самата институция - Тъпкана-червена-чушка-със-саламурено-сирене говорех. Идеалната следобедна закуска на мойто село  )) В Пловдив имаше ли едно, И-кане. Тилифона, пипируда, олиии, малии, таквиз работи, забавни... 
2010-09-09 #9  Цвети Чушки е у Търнууту. За мен пипер се използва за по-така, изискано. Чушкката на някои има звучи селячески...ма тва са си мои наблюдения. В Плевен дават да си избираш, ма те гледат мнооо криво, но в Плевен като цяло си гледат криво, затова гледам да не прекалявам и да не се туткам.
В Пловдив пък и аз не знам да има диалект...ама че работа ще проучвам...Ам ко ша кажити за чурвен пипер, пълен със сирини.... 
2010-09-09 #8  Инна Георгиева Особено на Колхозен пазар, божеееее ако някой ти разреши ( след като си пърхал с мигли и си извадил най-тънкия си глас, и топъл кравешки поглед) то ще го направи с такъв пренебрежителен поглед, че ще ти се ще да не си стъпвал на сергията.
Наскоро даже в местните медии ги даваха нашите хубавци.
Виж, в махленското магазинче даже ми отварят нови чували за да си избера по-хубавото, а даже цените на някои неща са по-евтини. така, че почти не ходя вече на зеленчуковите пазари. +че ме кефят собствениците, които имат даже и собствени производство, обикновени хора опитващи се да изкарат прехраната. Ще ги толерирам(чрез покупки), дори и по-скъпо да е при тях, за да продължи да ги има 
2010-09-09 #7  wildprincess И аз знам ,че е чушка.Пипер е растението,чийто плод е чушката и продуктът от смилането на сухата чушка.Но пък съм привърженик на това всеки да говори и уважава диалекта на родното си място.Така се запазва индивидуалността.Аз за съжаление съм расла при комунизма и родният диалект е напълно заличен.Говоря на обикновен ,български ,скучен,бездиалектен език.
А на всички пазари си избирам всяко плодче или зеленчуче.Никога никой не ми е правил забележка,даже насърчават купувачите сами да си изберат.Така печелят клиенти.
За Пловдив говоря.
2010-09-09 #6  Инна Георгиева Знам аз за регионалните особености на думата пипер и чушка, но тук на чушка се казва на лютата чушка. Но печени пипери, някак си не ми върви като израз.
Цвети в Търновско чушка ли я наричат - това би отговорило защо се нарича чушкопек, а не пиперопек 
Ако искаш 10 кг да купиш, услужливата продавачка ще ти помогне да напълниш торбите с нагниващите пипери от нейната страна.
Аз купувам почти изключително и само от един магазин до нас, който често има и домашни плодове и зеленчуци. Нямат грешка.
Изпичането на 5-6 чушки не е нещо невероятно трудно  Не се лишавайте, ако не за зимнина поне за директна консумация на салата.
2010-09-09 #5  Росица Чудно, ароматно, прекрасно и вкусно! Ин, направо ми се прииска да започна да пека чушки  Честно!
А това с избора на думичка донякъде е и въпрос на местоживеене. При нас например (северозападното крайче на България между реките Вит и Златна Панега) пипер не се използва. Всичко е чушка  И друго ни е наопаки - на пазара, ако си купиш килограм или два, няма да ти позволят да си избираш. Но вземеш ли повече - стават щедри.
2010-09-09 #4  wildprincess Недй да бъдеш скромна за нещо което си е твое!Май наистина не осъзнаваш размера на таланта ,който притежаваш!Имаш невероятна дарба!Не го казвам като комплимент,а като истина!  Запитай се колко души биха могли да превърнат чрез думи ежедневието в ярка картина!
Ако се върна на темата на статията,
аз за съжаление не правя зимнина..Трябва всичко да купувам,апартаментът ми е малък и ще се вмирише за месеци!
Но когато бях малка ,при мама правехме всичко-и лтеница,и туршии,и компоти(които не обичам),и сладко...Но имахме лозе,градина и ,,ранчо"(по-далечна градина)....Всичко това точно извън града.Чист въздух,фитнес за мама и тати и игра за децата.Сега нямаме нищо.
Купувам си всички буркани готови,като чета всички етикети подробно и замразени зеленчуци(много са добри). 
2010-09-09 #3  Инна Георгиева Принцесата, то си личи, че не се занимавам професионално, просто споделям с вас разни неща
Цвети, ти толкова хубаво го описа, че аз се разчувствах

2010-09-09 #2  Цвети Прекрасна емоционална, ароматна, пълна с носталгия статия.......Печените чушки са просто символ на любимия ми сезон, най-вкусното нещо, което излиза от земята и минава през ръцете.....
Салата от слънчев домат биволско сърце, откъснат през септември, печени чушки, предварително накиснати в чесънчи и малко оцетец, малко лучец, нарязан на прозрачни лунички, мноооого магданоз.............Докато правиш всичко това, вече се събира цяла купа със сок. Това е едно от нещата, нека не звучи превзето, които ме задържат в България - никъде другаде няма да опиташ такова нещо...Иннка, разчувства ме 
2010-09-09 #1  wildprincess Ето как едно толкова обикновено занимание като печенето на чушки,преминало през ума и сърцето на Инна се превръща в увлекателен разказ,който изчитам на един дъх и гледам да не пропусна нито една думичка!  Благодаря ти Инна за прекрасните мигове,които ми даваш.  Ако не се занимаваш професионално с писане,то светът губи един писател!
|
|
Неделя 26 Март 2023 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
|
Абонирай се за новости
 Аранчини - италиански оризови топки
Симпатичните аранчини са много характерни за сицилианската кухня. Оризовите топки се пълнят с различни...
   Обредна пита за Никулден
В Интернет пространството срещам пити за Никулден, в чиито състав има яйца, прясно, кисело мляко. Никулден...
   Баница с тученица
От кога се каня да направя баница с тученица и ето, че се наканих. За късмет в края на юли (поне на нашето...
 Платерина плакия по Варненски
Тази рецепта, заедно със снимката, ми записа съпругът на Гени, разбира се е вложил и лична фантазия,...
 Крем супа с червена леща и Рас ел ханут
Червената леща е източник на белтъчини. В нея се съдържа много желязо, което я прави добър избор за бременни,...
 Вкусна баклава
У дома си облизват пръстите с тази баклава. Сладичка! Така на нас най-много ни харесва! Малките парченца...
 Домашно сорбе с кайсии и касис
Откакто прочетох рецептата за сорбе само с две съставки, наумих си просто да я направя! Набавих си страхотно...
 Сос Наполи
за около 500 мл сос
30 мл зехтин
1 лук
2 скилидки чесън
100 мл бяло вино
370 г белени домати от...
   Баница с праз (зелник)
Нашите баби не са били никак глупави жени. Зелник или баницата с праз неслучайно е присъствала често...
 Ройбосът
Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които...
  Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"
Вдъхновението за тази лазаня е от класическата рецепта на Инна за лазаня "Болонезе", но аз я попромених...
 Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
Макар цвеклото да е един от най-сладките зеленчуци, реших да добавя и тиква, за да направя тази супа...
|