Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кулинарен конкурс по устойчиво готвене, организиран от „Институт за кулинарни изкуства“



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Съвсем скоро, на 4-ти декември в „Институт за кулинарни изкуства“ (ИКИ) във Варна ще се състои първото отворено състезание по устойчиво готвене в България. Темата на съревнованието е специално подбрана, като то е отворено за начинаещи и напреднали любители на кулинарните изкуства. Ще поговорим малко повече относно концепцията на устойчивото готвене и защо е полезно и важно да се готви по нейните принципи.

Публикуваме интервюто с Шеф Крис Жишк - програмен директор на „Институт за кулинарни изкуства", част от „Висше училище по мениджмънт - Варна“ (ВУМ). Шеф Крис е с над 10 години опит в Мишленови ресторанти, както и като организатор и Шеф на поп-ъп събития във Великобритания. Към момент Шеф Крис обучава бъдещи кулинарни виртуози, които покоряват висококатегорийни ресторанти по света.

Шеф Крис, ще ни запознаете ли с идеята на устойчивото готвене?

Всеки вид готвене, независимо от неговият стил, е базиран около продукта и работата с него. Много от класическите методи на готвене обаче се концентрират около готвенето с най-добрите части от самия продукт, например когато използваме зеленчуци или месо - се работи само с хубавата част от зеленчука, без зеленината или обвивката, а от месото се използва само филето и чистото месо, а останалото просто бива изхвърляно. По този начин губим всъщност ценни части от продукта, а когато това се разгледа с световен мащаб - загубите са от финансови до такива за околната среда. Европа вече разпозна проблема ипредприема стъпки към неговото редуциране.

Идеята около устойчивото готвене и неговите принципи е да се създаде алтернатива на класическото разбиране за процеса на приготвяне на храна. Ние, като Шефове трябва да уважаваме продукта и да се стремим да използваме целия, както ни е бил даден. Наш дълг е да дадем знания на новите поколения Шефове, за да постигнем дългосрочни резултати.

Една от целите на състезанието ни е представим точно този начин на приготвяне на храната, за да достигне до повече хора с интерес към гастрономията и кулинарните изкуства. До момента имаме десетки записани участници от София, Пловдив, Силистра, Плевен, Велико Търново и др. Сред наградите са стипендии за обучение в института, покриващи 75% от един семестър и швейцарска индукционна система.



Ще ни разкажете ли малко повече за самите принципи устойчивото готвене и как ги прилагате в обучението на Вашите студенти?

Един от принципите на този вид приготвяне на храната е избирането на устойчиви продукти – тези, които са локални за дадената област, сезонни. Защо хората използват аспержи през зимата например? Защото искат да са изтънчени, но малко хора се замислят, че този продукт е пропътувал голямо разстояние, за да стигне до кухнята и чиниите ни. При използването на локални и сезонни продукти, ще получим много по-богат вкус от ястието, по-ниска цена. Чрез този избор няма да заплащаме и за високите транспортни разходи и най-хубавото – ястията ни ще са здравословни и ще запазят полезните вещества. Също така, устойчивото готвене е ориентирано и към пестене на енергия за приготвяне на храната. Един от тези начини е готвенето през нощта и не, вече не се налага да стоим будни, за да приготвим ястията. Новите технологии, които например използваме в Института, ни позволяват да приготвим всичко чрез определени програми. Те позволяват задействането на уреди през нощта без нуждата от човешки надзор. Можем да осигурим до 50% по-нисък разход на електроенергия при фурните и 70% при индукциите – и на сутринта храната е готова и топла.

Повече от 60% от занятията в Института за Кулинарни Изкуства са практически. Затова, освен тренировки в кухните правим проучвания на локалните възможности, които стоят пред нас. Редовно ходим в нашата органична градина и се възползваме от всички натурални източници, също така правим екскурзии из България до места, където има находища на различни природни продукти. През различните подходящи сезони събираме билки и демонстрираме на студентите лов на трюфели, като винаги оставяме 50% от намереното недокоснато – ако искаме догодина отново да има реколта, не трябва да взимаме всичко наведнъж. Най-общо казано - следваме естествения процес на цъфтене - растеж - плодородие на растенията

>> Ако имате въпроси около конкурса или повече информация за Института, можете да проверите тук: www.culinaryartseurope.com <<
Виж още статии за:   Здравословната кухня · Новини ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Мики Маус стана герой във филм на ужасите
· Пеещи бащи станаха хит в социалните мрежи (видео)
· Романът „Рана“ на Захари Карабашлиев стана носител на тазгодишното отличие „Златен лъв“ (откъс)
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
Виж още статии за:   Здравословната кухня · Новини ·
Вторник
16
Юли 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ориз с черни гъби, соеви кълнове и пиле
След успешното покълване на боб мунг - зелена соя, започнах да се чудя къде да включвам кълновете освен...
Баница с тученица
От кога се каня да направя баница с тученица и ето, че се наканих. За късмет в края на юли (поне на нашето...
Каперсите - нетрадиционната добавка с несравним вкус
Някои от нас ги смятат за плодове. Други за зеленчуци. Трети дори не са чували за каперси. А дори да...
Палачинки
Палачинките са от онази категория храни, които най-често свързваме с уикенда. Не стават много бързо,...
Пълнени тиквички с кайма и ориз
Понякога като се замисля, колко много неща не съм консумирала, в тинейджърските години, чак се хващам...
Патладжанена разядка
Вкусна и ефектна за поднасяне разядка с печен патладжан, която направих импулсивно, но стана много сполучлива. Разполовяваме...
Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
Предлагам ви една лесна рецепта за вкусно и ароматно ястие с индийски привкус, към който ще ни отдведат...
Оризови късчета със спанак и домати
Спанакът е добре да включваме в менюто си, когато сме на режими, в които сме ограничили млечните храни,...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Тарама хайвер
Препечените филийки с домашно разбит тарама хайвер са един приятен спомен от моето детство. Сервират...
Баница с праз и гъби
Тази баница е поредната вариация на традиционната рецепта, която всички обичаме. Добавила съм праз и...
Питки със сирене за Димитровска задушница
В народните вярвания се смята че св. Димитър е брат и на архангел Михаил (душевадника). Затова на някои...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Как да си направим: Прясна паста
Признавам, че отдавна съм чела, че прясно приготвената паста е пъти по-добра от сухата, която купуваме....
Обредна пита за Петковден
На Петковден къщата се ръси със светена вода, обредния хляб се прекажда и цялото семейство му се покланя...
Да си направим суши - II
Съществуват много видове суши, но разликата между тях е по-скоро в начина на оформяне, а не толкова във...
Калмари и пипалца "по гръцки"
Едно от любимите ми ястия, разкошно за приготвяне на вилата, наред с различни риби на скара и миди.....
Баница с готови кори
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как....
Красив лед
Лятото идва, а с него и горещите дни, в които често търсим нещо свежо и разхлаждащо. Гледката на коктейли...
Зимни коктейли: Ирландското кафе
Силно ободряващо кафе, стоплящо кръвта меко уиски, гъста сметана като натрупалия навън сняг и бучка захар...
Как да си приготвим ароматен зехтин
Студено пресованият зехтин има наситен маслинен дъх, които придава неповторим вкус на всяко ястие. Златното...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Бърз обяд с аромат на лято
Тази рецепта няма да започне с: "В забързаното ни ежедневие...". Тази рецепта ще започне с аромат на...
Маслинова паста с босилек
Маслиновата паста, намазана на препечена филийка е един от многобройните видове брускети, които жителите...
Как да пием чай със стил?
Вкъщи, на работа или сред близки приятели можем да пием чай по всякакъв начин и в най-различни пози –...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook