Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
През уикенда обичам да отделям повече време за малко по-засукани десерти. Просто имам времето да отделя за нещо наистина интересно и нетипично за домашната традиция. Първата тиква цигулка стои в една кошница от известно време и се чудех в каква нова рецепта да я ползвам. Но децата направиха избора вместо мен: "Искаме тиква с мляко на фурна"



Десертът не е нито засукан, нито нетрадиционен - напротив, лесен е и много добре познат. Тайната му обаче се крие в яйцата. На тиквата, дори да е безвкусна, можеш да сложиш захар, но домашните яйца с големи, тъмножълти жълтъци няма как да се постигнат с подобни трикове. "Екзотичното" в рецептата са подправките - джинджифилът, карамфилът и индийското орехче, които придават на преливащите се меки вкусове, една острота и пикантност.

Една малка тиква цигулка, ок 1 кг
1 к.ч. кафява захар (по вкус и зависи от тиквата)
800 мл прясно мляко
1 к. ч. ориз
4 големи яйца (домашни за предпочитане)
50 гр краве масло
екстракт ванилия или ванилова шушулка
3-4 розички карамфил
щипка джинджифил на прах
щипка индийско орехче на прах

Приготовление:

Нарязваме тиквата на кубчета и ползваме такава тава, че да се поберат на един ред. Посръсваме с половината захар и с малко вода, колкото да не е суха тавата, слагаме във фурната, включена на 200 градуса.

През това време слагаме на котлона прясното мляко да се топли. Като стане хладко, слагаме подправките, захарта и маслото. Спираме котлона, когато млякото е толкова топло, че, като топнем връхчето на пръста, да не пари.

В друг съд разбиваме яйцата на гладка смес, без да бухва, и леко, встрани от котлона, изсипваме с усилено бъркане яйцата при млякото, внимаваме да не се пресече. Ако видим това, може да спрем и да изчакаме млякото да се охлади малко. Трябва да се получи млечно-жълта смес, която ухае превъзходно.

Тавата се е загряла междувременно и насипваме между тиквата премития ориз. Заливаме с млечната смес, да се разпредели добре над тиквата и да няма ориз на повърхността.

Печем около 30-40 минути да стегне добре и да се образува златисто-кафеникава коричка. Върви отлично с чай за следобедна закуска. Така поне се случи при нас.

Коментари
2018-11-16 #1
Momo
Пълен боклук, не си хабете продуктите!!! Много неприятно!!!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
· Галет със смокини
· Суровоядска торта с шоколад и глог
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Тиквата като символ: Изкуство и Традиции
· Любими есенни супи с тиква
· Пълнено пиле с кестени
· Българската баница и мурсалския чай станаха част от ресторанти в Токио
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Долма по иракска рецепта
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Постни банички с праз и маслини
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Тархана чорба
Четвъртък
12
Декември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Салата Фризе
Когато си купих салатата Фризе, нямах никаква идея, какво би следвало да представлява и дори как да я...
Алабаш: Нинджата от сем. Кръстоцветни
Алабашът е представител на голямото семейство Кръстоцветни, не толкова популярният роднина на добре познатите...
Зимни коктейли: Ирландското кафе
Силно ободряващо кафе, стоплящо кръвта меко уиски, гъста сметана като натрупалия навън сняг и бучка захар...
Мароканската кухня – пиршество за душата - I
Мароканската кухня е много вкусна, оригинална и богата, леко пикантна, простичка, засищаща и има какво...
Лакрица - бонбони като никои други
Знаете ли кое е общото между билката сладък корен, по-известна като женско биле, и Пипи дългото чорапче?...
Картофки на фурна с асафетида
Асафетида (Ferula asafoetida.) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан....
Хумус
Хумусът е типично ястие за Близкия Изток и арабските страни. Може да се поднася като разядка или мезе,...
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
Веган торта с ядки, сушени плодове и крем от авокадо и банан
Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen ни представи две свои авторски рецепти, които...
Алкохолът и кулинарията – брак по любов
Те, разбира се, отлично си подхождат – какво е рибата без изстудено полусухо вино, свинският стек без...
7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
Дип, разядка - както и да ги наричаме, тези предястия са универсални и все по-актуални. Те могат да са...
Вегетариански дюнер
Ако са ви останали от кюфтенцата с булгур, просо и елда, ви предлагам една лесна идея как да ги оползотворите....
Бърза баница в кексова форма
Това е вариация на класическата баница, която спестява обаче много време. Приготвя се за 30 минути -...
Крем от авокадо и банан
Времето за приготвяне на този лек крем е около 30 минути (15 мин. подготовка + приготвяне , 15 мин. престояване...
Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
По време на постите или ако имате непоносимост към лактоза, тази рецепта е нещо, което можете да опитате....
Джинджифилова торта с портокали
Тази постна веган торта е предложение от кулинарния блог I love our dreams. В интервю със създателката...
Пролетта идва с... киселец
Да, традиционно е закичена с кокиче, но ако говорим за идването й в менюто ни, определено това може да...
Пица от лимец с риба и каперси
Под поста ми за патладжанчетата с киноа една мила дама на име Анета ми предложи да опитам пица от лимец...
Домашната лютеница "на брата"
Миналата година, брат ми за първи път решиха, че ще правят лютеница (тази пак са направили). Даже успях...
С какво още да поднесем виното?
Според известната традиция, ако не се сервира с основно ястие, виното се поднася със сирена и/или сухи...
Рости с праз и шишчета с бяла риба
Рости (Rosti ) е традиционно швейцарско ястие. В основата си то се състои от картофи, с различни добавки,...
Сос Наполи
за около 500 мл сос 30 мл зехтин 1 лук 2 скилидки чесън 100 мл бяло вино 370 г белени домати от...
Нахут с тиква и къри Мадрас
Къри Мадрас е подправка-смес популярна в южна Индия. Нейната родина е индийския град Мадрас, днес носещ...
Дунавска салата
Тази зимнина, си е малко "пипкава", защото трябва да се реже всичко на лентички. За сметка на това, после...
Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
Копривата е една от горските зелении, които аз лично много харесвам. Така че, когато получих пакетче...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook