Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
През уикенда обичам да отделям повече време за малко по-засукани десерти. Просто имам времето да отделя за нещо наистина интересно и нетипично за домашната традиция. Първата тиква цигулка стои в една кошница от известно време и се чудех в каква нова рецепта да я ползвам. Но децата направиха избора вместо мен: "Искаме тиква с мляко на фурна"



Десертът не е нито засукан, нито нетрадиционен - напротив, лесен е и много добре познат. Тайната му обаче се крие в яйцата. На тиквата, дори да е безвкусна, можеш да сложиш захар, но домашните яйца с големи, тъмножълти жълтъци няма как да се постигнат с подобни трикове. "Екзотичното" в рецептата са подправките - джинджифилът, карамфилът и индийското орехче, които придават на преливащите се меки вкусове, една острота и пикантност.

Една малка тиква цигулка, ок 1 кг
1 к.ч. кафява захар (по вкус и зависи от тиквата)
800 мл прясно мляко
1 к. ч. ориз
4 големи яйца (домашни за предпочитане)
50 гр краве масло
екстракт ванилия или ванилова шушулка
3-4 розички карамфил
щипка джинджифил на прах
щипка индийско орехче на прах

Приготовление:

Нарязваме тиквата на кубчета и ползваме такава тава, че да се поберат на един ред. Посръсваме с половината захар и с малко вода, колкото да не е суха тавата, слагаме във фурната, включена на 200 градуса.

През това време слагаме на котлона прясното мляко да се топли. Като стане хладко, слагаме подправките, захарта и маслото. Спираме котлона, когато млякото е толкова топло, че, като топнем връхчето на пръста, да не пари.

В друг съд разбиваме яйцата на гладка смес, без да бухва, и леко, встрани от котлона, изсипваме с усилено бъркане яйцата при млякото, внимаваме да не се пресече. Ако видим това, може да спрем и да изчакаме млякото да се охлади малко. Трябва да се получи млечно-жълта смес, която ухае превъзходно.

Тавата се е загряла междувременно и насипваме между тиквата премития ориз. Заливаме с млечната смес, да се разпредели добре над тиквата и да няма ориз на повърхността.

Печем около 30-40 минути да стегне добре и да се образува златисто-кафеникава коричка. Върви отлично с чай за следобедна закуска. Така поне се случи при нас.

Коментари
2018-11-16 #1
Momo
Пълен боклук, не си хабете продуктите!!! Много неприятно!!!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
· Галет със смокини
· Суровоядска торта с шоколад и глог
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Паламуд плакия по варненски
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 5 любими десерта с ябълки
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· Боб чорба по манастирски
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
Понеделник
14
Юни 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Зимни коктейли: Сгряващият грог
Навън се пука дърво и камък от студ. Със сетните сили на вцепененото си тяло, успявате да се доберете...
Мъфини с шоколад
На вид изглежда голяма философия, но приготвянето на мъфините става изключително бързо. за 12 кексчета...
Домашен хляб с квас в хлебопекарна
Тази година се зарекох по време на постите да опитам да хвана квас. Първият път беше неуспешен, но след...
Диня с прошуто
Има рецепти, които съзнанието ни не може да възприеме. Прошуто с диня може би е една от тях (за някои...
Канелони със спанак и сирене "Рикота"
200 г паста канелони 200 г сирене рикота 200 г нарязан спанак 1 лук 2 скилидки чесън 3 листа от...
Пита с ябълки
1 кг брашно 1,5 кг ябълки 25 г мая 100 г захар 200 мл олио 100 орехи смлени 1 и ½ ч.ч вода кора...
Бисквити с тиква
Докато изрязвах с формички тези бисквити се чудех с какво да изрежа тестото за да получа формичка на...
Тиквата – склад за витамини
С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме...
Освежаващи летни напитки: Лимонада с малини, семена от чиа и зелен чай
През лятото апетитът за тежки и питателни храни намалява, но не и необходимостта от енергия, хидратация...
Хлябът – насъщната храна
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание...
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Витаминозна зелена салата
Предлагам ви една изключително полезна комбинация с червено цвекло. Ето и как да приготвите тази вкусна...
Агнешко бутче с картофи
Рецептата, която ви предлагам, съм записала от свекървата. И бутчето от снимките е нейно произведение...
Домашни бонбони - II
За да си направите тези сладки топчета (около 15 бр.) отново ви трябва блендер. Бонбони с фурми...
Тиквеник
Тиквеникът е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Поднася се и на Коледни заговезни – денят преди...
Печени патладжани с домати и Пармезан
Извинявам се предварително, че пропорциите не са съвсем точни, но това бе нещо импровизирано, което пък...
С любов за лимонадата
Запитвали ли сте се защо лимонадата е кръстена на лимона? Трябва ли да е направена задължително и само...
Класически горещи напитки за студените зимни дни
Зимата притежава усещането за уют и топлина повече от който и да е от друготе сезони. Това усещане е...
Макарони със спанак и гъби на фурна
Здравейте Hera.bg, бих искала да участвам с тази рецепта за основно ястие, който обича месно, може...
Как да почистим: Черни миди
1. Пресните миди трябва да реагират при натиск или почукване. Отстраняваме всички отворени, тежки (пълни...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Трюфелите – по- ценни от злато
Трюфелите отдавна са символ в цял свят на лукса, благосъстоянието и като цяло на гурме кухнята. Познати...
Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
Това предястие от тиквички може да бъде и леко основно ястие в топлите летни дни. Ефектно е и носи изискано...
Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
На Петковден (14 октомври) по традиция на българската маса присъстват ястията с праз. В миналото овчарите...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook