Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Суровоядска торта с шоколад и глог



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Събрах есента - в тази суровоядска тортичка. Има какво ли не от нея - къпини, дюли, смокини, орехи, лешници. И като добавиш и черен шоколад....... Затова съм сложила в блата и глог - да успокоя малко сърцето! :)

Това определено е една по-различна торта от това, което сме свикнали да хапваме. И различна със сигурност - в добрия смисъл. Почерпих колегите в офиса и въпреки дозата недоверие, с което подходиха, всички я харесаха. Всъщност бяха и доста изненадани от това, че една торта може да бъде толкова здравословна и същевременно - вкусна.
А мен ако питате: тази торта е върхът! На глога :) Всъщност идеята да сложа глог е просто хрумка и той никак не е задължителен. Къпините съм замразила в техния сезон, но ако вие не сте си замразили, малини може да се закупят замразени. Агар-агар е растителен заместител на желатина, ще го откриете в повечето здравословни и био магазини.

за блата
сушени смокини - 110 грама (6 броя)
кокосово масло - 50 грама
сурови лешници- почистени - 70 грама
сурови орехи - почистени - 60 грама
сурово кашу - 50 грама
шепа глог почистена от костилки
дюля - 50 грама

за крема
кашу - 200 грама
натурални фурми - 70 грама
натурален шоколад - 150 грама
200 мл. вода
+къпини - замразени

за желето
200 мл сок (от около 2 портокала)
3 гр агар-агар

1. В блендер смиламе ядките наситно. В робот или с пасатор, пасираме сушените смокини, заедно с кокосовото масло, дюлята и глога. Възможно е да ви е нужно 1 с.л вода, но я добавете само при необходимост. Целта е да направим сравнително твърда смес.

2. Във форма с падащо дъно започваме да разпределяме равномерно сместа. Първо я притискаме колкото можем, а после с помощта на навлажнена лъжица, с повече търпение, оформяме блата. Слагаме в хладилника да стегне.

3. Смиламе 200 грама кашу с 200 мл. вода

4. Шоколадът трябва да разтопим на водна баня. За целта: начупваме го в малък метален или керамичен съд, които поставяме в друг, по-голям, в който поставяме 1-2 пръста вода (например тиган). Големия съд слагаме на котлона, скоро шоколадът започва да се разтапя.

5. Пасираме кашуто заедно с фурмите (които сме почистили от костилки) Внимателно, малко по малко, добавяме около 200 мл вода.

6. Към смляното кашу добавяме и шоколада, пасираме до еднородна смес. С този плодов крем заливаме блата, а върху него нареждаме замразените къпини. Притискаме ги с пръст, така че да се изравнят на височината на крема. Оставяме да стегне.

7. За желето задължително използвайте току- що изстискан сок. В подходящ съд го загряваме съвсем леко и добавяме 3 грама агар-агар. Разбъркваме, оставяме за минута-две да изстине и заливаме тортата.

8. По желание можете да украсите с кокос, глог и каквото ви хрумне :)


Ако ви харесват как съм направила шоколадовите листенца, ето как да си ги направите и вие. Върнете се на точка 3. от рецептата. Обвийте с фолио една чиния. С помощта на четка оформете от шоколада триъгълничета. Ако нямате такава, пробвайте с малка лъжичка. Оставете да стегне в хладилна, а след това внимателно ги отлепете от фолиото. Декорирайте с фантазия.

Коментари
2013-11-12 #3
Ирина Вълчева
Вече я предложихме, отзивите са чудесни! За името - договорено
2013-11-08 #2
Инна Георгиева
ООоо, Ирина, много се радвам! Ако започнеш да я предлагаш в чудесния ви ресторант, да не забравиш да я кръстиш на мое име, хахахаха
2013-11-08 #1
Ирина Вълчева
Тортата стана страхотна, още вчера я направихме, а днес ще посрещнем скъпи гости с нея!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Домашни бонбони - II
· Най-фертилните храни - II
· Сладки хапки с фурми
· Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
· Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
· Торта от фурми с крем от авокадо
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Суровоядски бонбони със сушени сливи
· Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
· Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
· Галет със смокини
· Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна
· Шоколадов чийзкейк
· Kексче с шоколадова душа
· Шоколадови топчета
· Откриха кои ядки ни помагат да отслабнем по-бързо
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
· 5 любими десерта с ябълки
· Вкусни десерти с тиква
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Пълнено пиле с кестени
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Долма по иракска рецепта
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Постни банички с праз и маслини
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Тархана чорба
Петък
18
Юли 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сълзици с канела
Във фризера винаги имам бутер тесто. Често ме спасява, когато искам да направя нещо на бързо или по-мързеливо....
Patlican Kebap - Патладжан кебап
Този вкусен шиш от патладжан и малки кюфтенца е една от гордостите на турската национална кухня. Обикновено...
„Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
След феноменалния успех на „Вкусът на България“ любимият кулинар на България Иван Звездев отново събира...
Пълнени тиквички с различен пълнеж
Тези вкусни пълнени тиквички, стават много бързо и са добър избор за различните вкусове на хората в нашето...
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Пълнени гъбки
Здравейте, Цвети и Hera.bg, Казвам се Ивелина Петрова, от град Варна, с потребителско име lina....
Печени кестени срещу есенната умора
Тя винаги е леко тъжна - заради изминалото лято, заради събраните емоции и спомени и заради последните...
За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
През лятото най-малко от всичко искаме да се потим над печки и котлони. Дните са дълги, прекарваме ги...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 21
Ден 21, понеделник след уикенда. През уикенда хапнахме крем супа и риба, плодове, ядки. Под поста ми...
Елда с кестени
Обичате елда, но може би се чудите как да притъпите особения й привкус ? Как да да стане още по-приятна...
Гювечета с кестени
В сезона на кестените, винаги си замразявам малко сварени кестени във фризера, за това днес мога и да...
Прасоризо - ризото с праз
Галина участва в играта и с втора рецепта - за основно ястие: Прасоризо - ризото с праз 2-3 стръка...
Каперсите - нетрадиционната добавка с несравним вкус
Някои от нас ги смятат за плодове. Други за зеленчуци. Трети дори не са чували за каперси. А дори да...
Картофи на фурна със свинско и прясна чубрица
Прясната чубрица има по-нежен аромат от сушената, наскоро имах възможност да си набера за това и присъства...
"Друсани" пресни картофки с подправки
Този начин на приготвяне на пресни картофки научих преди 10 години от свекърва ми, само че бяха поръсени...
Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
Отново в търсене на най-атрактивния сладкиш за св. Валентин? Да, и аз съм така...Преди време си купих...
Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"
Вдъхновението за тази лазаня е от класическата рецепта на Инна за лазаня "Болонезе", но аз я попромених...
Салата с кестени, бекон и праз
Прекрасният аромат на кестените, се допълва превъзходно с запържения в златисто бекон и топящ се в устата...
Арабски мини пици с кладница
Пиците, не са никак трудни, даже ги възприемам като някаква форма бърза закуска, правих ги по време на...
Бърз обяд с аромат на лято
Тази рецепта няма да започне с: "В забързаното ни ежедневие...". Тази рецепта ще започне с аромат на...
Салата с тиквички, червени боровинки и кълнове
Напоследък времето нестига и основно хапвам салати. В един момент се получи така, че те се превърнаха...
Ризото в розово
На пръв поглед цвета на това ризото може да те стъписа, защото в този цвят сме свикнали да виждаме най-вече...
Постни меденки
По време на пости тези меденки са чудесна идея - сутрин с кафенце, в чантата на децата, за офиса 4-5...
Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
Супа с гъби шийтаке
И така, както често се случва приготвих супа с налични у дома продукти. Вече съм ви споменавала за китайските...
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Свежи летни коктейли с розе
Голяма част от жените предпочитат бялото вино, особено за горещите летни дни. Други се спират на един...
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
Обредна пита с квас за Бъдни вечер
В миналото жената, която замесвала обредния хляб за Бъдни вечер, трябвало да е с добро семейство, да...
Питка за Богоявление и Ивановден
На 6 и 7 януари отбелязваме Богоявление (Йордановден) и Ивановден. По традиция на масата се слага прясна...
Лозови сарми с овнешко за Петковден
300 г овнешка кайма 30 лозови листа 1 ч.ч ориз 200 г олио 2-3 глави лук черен пипер чубрица сол Лозовите...
Печени камби - зимнина
Тези камбички в нашето семейство са любимата ни зимнина. Като изключим почистването на камбите, всичко...
Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
Това предястие от тиквички може да бъде и леко основно ястие в топлите летни дни. Ефектно е и носи изискано...
Алкохолът и кулинарията – брак по любов
Те, разбира се, отлично си подхождат – какво е рибата без изстудено полусухо вино, свинският стек без...
Цвят и апетит – синестезия на сетивата
Замисляли ли сте се за цвета на храната, която ядете всеки ден? Вероятно в менюто ви присъстват много...
Печен миш маш
Обичам миш маш, а също и печени зеленчуци. За това реших да комбинирам и се получи това зеленчуково ястие. ...
Броколите – една от най-ценните храни
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук...
Солена палачинкова торта
Тази солена палачинкова торта е едно страхотно предястие за всяка празнична трапеза. Има красив вид и...
Диня с прошуто
Има рецепти, които съзнанието ни не може да възприеме. Прошуто с диня може би е една от тях (за някои...
Домашно сладко от ягоди
Бях си наумила, че тази година ще направя домашно сладко от ягоди, ей така, 2-3 бурканчета. Чаках само...
Супа топчета
Причината да споделя за тази чудесна супа за есенните и зимни дни е лична. Моя приятелка ми писа в скайп:...
Печена скумрия на фурна
Скрумрията е може би една от най-леснодостъпните риби за по-голяма част от населението в България. Всъщност...
Уасаби - лютото лекарство
Обичате ли люти чушки? А знаете ли, че ги наричат подправката за здравословен живот? Множество изследвания...
Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
Това е първата ми среща с кейла на трапезата. Изумителните му здравословни ползи са проучени едва наскоро,...
Пармиджано Реджано
Сиренето Parmigiano Reggiano (по-известно като Пармезан) има почти хилядолетна история. То се произвежда...
Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
Много често си служим със стереотипи, за да опишем някои нации. Германците били скучни и работливи, французите...
Хелоуин: Сандвичи - гробище
Сандвичите ковчези и надгробните плочи са лесни и вкусни. СТРАХотно предложение за домашното хелоуинско...
Постна майонеза
Тази рецепта правя и записвам специално за Гени. Нейното детенце има алергия към яйца. Предложих й, освен...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Baingan Bharta - индийска кухня
Baingan Bharta е традиционна индийска рецепта от Панджабския регион, която в зависимост от района има...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook