Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Цвят и вкус от природата


Ако сте гладни, но е прекалено горещо, най-добре „похапнете“ едно прясно изцедено сокче. Ако сте на диета, расте ви мъдрец или просто не ви се дъвче- на помощ идва отново фрешът. Чудна комбинация между природата и цивилизацията, която води до пристрастяване.

Ще споделя няколко полу класически, полу измислени рецепти за комбинирани сокове. Подходящи са и за диети поради ниската калоричност, богатството на витамини, минерали и фибри. Някои от тях са си цели коктейли, даже направо студени супички... Всичко на всичко са необходими няколко прясно откъснати зарзавата, някой и друг закупен плод, една средностатистическа работеща сокоизтисквачка и щипка вдъхновение.


Фреш „дълголетие“

моркови
малко червено цвекло
малко корен от целина или ряпа
може да се добави ситно накълцан магданоз
Този коктейл е сравнително класически. Бих казала дори универсален, защото е по всеки вкус. По-интересно е да навлезем в полезните качества на съставките му:

Морковите. Освен изобилието от ценни хранителни вещества и целулоза, те са незаменими заради бета-каротина, витамините С и от Б групата. Безспорни лечебни свойства и приятели на растежа, зрението, ендокринната система, храносмилането, костната система, мозъка и, разбира се, доброто настроение. А освен всичко друго подобряват тена.
Цвеклото поддържа имунната система, регулира кръвното налягане и оказва благотворно действие върху работата на черния дроб, жлъчния мехур и далака, както и за мозъка, паметта и съня. Силно детоксикиращо действие. Не се препоръчва общото му количество да е повече от 10-20% от обема на фреша, тъй като прекаляването с него понякога причинява гадене. За да се намали това действие може да бъде оставен да „отлежи“ несмесен за 40-50мин.
Целината (кервиза) има ред лечебни свойства. Богата е на диетични фибри, минерали, витамини и етерични масла, особено ценна заради съдържанието на натрий. Има диуретично и антиревматично действие, стимулира храносмилането и централната нервна система. Предотвратява действието на свободните радикали, понижава кръвното налягане и холестерола. Оказва очистващ и подмладяващ ефект върху целия организъм. Идеална е за сухо и горещо време. Предотвратява в известна степен вредното действие на тютюневия дим.
Магданозът съдържа хлорофил, фолиева киселина, много витамини. Подпомага зрението, половата система, отличен афродизиак. Дава добър дъх.



Фреш „лютаминоза“

моркови
малко бяла ряпа
още по-малко черна ряпа, а защо не и хрян
добавя се лимонов сок и сол по желание


Този сок е с много приятен и леко лют вкус. Освен това има освежителен ефект и засилва концентрацията. Лечебен е особено при простуда и кашлица.
Ряпата е богата на Витамин С и с особено голямо наличие на калий в листата. Съдържа и етерични масла. Има антитоксично действие, особено черната, която пречиства черния дроб. Тонизира, подобрява обмяната на веществата и перисталтиката. Особено незаменима в менюто на вегетарианците.
В Турция си пийват репена вода или „шалгам сую“ (şalgam suyu), която се прави от подсолени ферментирали моркови и ряпа. Ползват я като средство срещу мархмурлук. Особено като подлютена.


Фреш „жадната монахиня“

Краставици
1-2 репички
по желание овкусяване със сок от морков или домат


Фрешът хидратира чудесно в летните жеги. Освен това продуктите му съдържат над 90% вода. Краставицата е един от най-силните диуретици. Много е богата на калий и укрепва зъбите и венците.



Фреш „да преминем на зелено“

Краставици
зелени чушки
зелена ябълка
(зелена) тиквичка
Всичко в комбинация 2:2:1:1. Може да се сложи и сок от маруля.


Възможни добавки: целина, магданоз, копър, много предпазливо листа прясна мента или босилек.
С ароматните съставки трябва да се подходи внимателно. Най-добре е магданозът и особено копърът и целината да се изтискват в малки количества (по стрък) заедно с другите продукти, а не отделно. Вместо тях могат да се добавят 1-2 листа мента или босилек. Ако се прекали с тяк, неутрализацията е сок от лайм или лимон.
Винаги съм подхождала малко скептично към комбинацията плод-зеленчук. Някои диетолози дори я отричат. Въпреки това екзотиката на тези съчетания понякога изненадващо впечатлява. „Зеленият“ коктейл безспорно е изключително витаминозен и „повдигащ“ духа.


Фреш „ела си вкъщи“

жълти, червени, зелени и шарени ябълки 1:1
малко дюля или круша (за аромат)
може и с канела


Дъх на есен и домашен уют. Леко киселите зелени ябълки в съчетание с плътността на шарените, стипчивостта на червените и крехкият аромат и омайна сладост на златните, подправени с дюлена омая...


Фреш „La Dolce Vita”

Пъпеш, ягоди, киви, банан, кайсии, праскови...

Тъй като за всеки от нас „сладък живот“ означава различни неща, този сок представлява съчетания от плодове според вкусовите предпочитания на консуматора-творец. Препоръчвам основата на пъпеша, но са добри и сезонните вариации. Много интересен ще стане ароматът с малко от по-екстравагантното цариградско грозде, благородната арония или горделивия касис. Както и с благите малинки, с дребните боровинки или дивите къпинки. А защо не и диня. Има риск в безразборните комбинации, но от друга страна именно импровизациите раждат чудеса!


Коктейл „Мери Мери“

слънчеви доматки
съвсем малко червено цвекло и целина
лимонов сок, сок от мариновани люти чушлета
сол, чер пипер, мъничко захар
може да се добавят парченца маслини


Това е нещо като безалкохолен домашен вариант на коктейла „Блъди Мери“, но с някои зеленчукови подобрения в състава.



Студена супа „Мери Мери“

Коктейлът се превръща в пикантно-витаминозна супа, ако пуснем в него крекери, крутони, солетки или овесени ядки. Може да се сложи накълцан пресен лук, дори пресен чесън или ливурда и да се подправи със зехтин.



И накрая съвсем намясто:


Фреш „Лято“

сок диня
накълцана прясна мента
няколко капки лайм


Фрешът се консумира в комбинация със задължителния лед, удобния шезлонг и морския бриз. Да се сервира незабавно!

Съществува изобилие от комбинации между плодови и зеленчукови сокове. Съвсем умишлено прескачам цитрусите и екзотичните плодове, защото и по нашите ширини плодовете са толкова разнообразни по вкусовите си качества. Помислете само за вишните, крушите, райската ябълка, дренките, черниците, мушмула или нара. Природата не си играе, а твори. Наш ред е да опитаме, ползвайки благините ѝ.
Коментари
2013-07-12 #1
забравих го
Браво!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 5 вкусни и освежаващи безалкохолни коктейли за лятото (рецепти)
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Свежи летни коктейли с розе
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Тайните на домашната лимонада
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Менопаузата може да доведе до скокове на кръвната захар?
· Учени установиха произхода на любовта на човечеството към въглехидратите
· Velinoff Pharma представя KAdermin Spray – безопасният избор при рани от залежаване
Петък
13
Декември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Всичко за халвата
Халвата е един от най-популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради...
Парти "бонбон" с мини кюфтенца
Добрите парти идеи си приличат по едно - те са винаги много ефектни и, независимо, че изискват доста...
Печен миш маш
Обичам миш маш, а също и печени зеленчуци. За това реших да комбинирам и се получи това зеленчуково ястие. ...
Дестилати в готвенето: От коняк в сосовете до ром в десертите
Алкохолът и храната са две удоволствия в живота, които често се допълват по един магичен начин. Това...
Зеленчуково ястие с боб ала мексикана
Установила съм, че най-вкусна бобената чорба става, ако си сварил наведнъж поне 700 гр. боб /в сухо състояние/....
Крем супа с праз
Една прекрасна супа подходяща за хладните есенни дни 3-4 стръка праз 50 гр масло 2 с.л зехтин 2...
Спагети с домати, чили и риба тон
Едно предложение с риба и паста, в което вярвам ще се влюбите. за 4 порции 350 г спагети 1 малка...
Сироп от бъз (свирчовина)
Вече ви разказах колко е полезна свирчовината (черен бъз) и ви предлагам да си направите сироп за разреждане....
Превъплъщенията на авокадото
Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този...
Пълнено пиле с кестени
Характерна за Северозапада, една празнична рецепта от българската кухня, която няма как да ви остави...
Шафран - щипка лукс в храната
Чудесна подправка, най-скъпата в света и една от най-известните, използвана от древността, като лек и...
Пилаф "Трите зърна"
Пилафът е едно традиционно ястие от Арабския свят и Ориента. Но както всяка традиция, всеки я разбира...
Банички с ябълки
За тази рецепта изберете сладки, но кисели ябълки. Комбинацията е прекрасна, особено с канелата и карамеления...
Мързелив Ягодов чийзкейк
Сладкишът е без печене, става бързо и лесно. Подходящ е и за начинаещи сладкари. В оригиналната рецепта...
Домашна прясна паста без яйца
Как се прави прясна паста вече съм писала. Но се сдобих с машинка за паста и тук тя е приготвена с нея....
Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
За повечето от нас италианската кухня се свързва най-вече с така типичния сос на доматена основа върху...
Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява...
Освежаващи летни напитки: Ягодова лимонада
Горещ летен ден в града...Всичко, за което мислите, е как да се докопате до нещо студено и разхладително,...
Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"
Вдъхновението за тази лазаня е от класическата рецепта на Инна за лазаня "Болонезе", но аз я попромених...
Сладки хапки с фурми
Тази рецепта отново съм взела от книгата, от която направих мароканските изкушения Ghriba. За тези сладки...
Японската кухня - I
Японската кухня не прилича на никоя друга. Жителите на страната на изгряващото слънце считат, че всяко...
Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
Супа от коприва
Копривата е една от първите свежи зеленини, които природата ни предлага, за да подсилим организма си...
Календар на сезонните плодове
Най-качествени, полезни и изгодни са плодовете в сезона си. А ето и кой плод, в кой месец, е най-изгоден...
Курбан от овче месо
500-600 г овнешко 1 глава лук 1 морков 1 домат целина, магданоз черен пипер 2 л вода,сол Месото...
Патладжанени рулца с козе сирене
Ако допреди десетилетия козето сирене е било чест продукт на трапезата на българина - днес почти сме...
Патладжанчета с кайма
Предлагам ви една лесна, лятна рецепта за тези от вас, които все пак им се иска нещо месно :) 2 бр....
Как да решим какви съдове да ползваме в кухнята
Вредни ли са съдовете, в които готвим за нашия организъм? Кой вид да изберем? И аз съм се чудела дълго...
Готвенето помогнало на човек да развие мозъка си
Готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и е допринесло за възникването на религиите и културата,...
Баница с праз и гъби
Тази баница е поредната вариация на традиционната рецепта, която всички обичаме. Добавила съм праз и...
Баница с готови кори
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook