Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ориз с гъби кладница


Избрано от "Помагам на Цвети от Hera.bg"


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Здравей, Цвети! Казвам се Стефка, от Димитровград съм, и реших да се включа в конкурса. Аз не постя тази година, макар поне веднъж годишно да го правя. Но постни гарнитури много често правя и моето предложение е такова - постен ориз с каквито зеленчуци имате подръка. Видях една рецепта в списанието тези дни с гъби кладница. Намерих вчера такива в магазина и си казах: "Защо да не ги опитаме и ние?". Направих гарнитура към пържолите на мъжа ми. Сега, децата като учат в други градове, се съобразявам само с неговия вкус. Преди дъщерята: "Готви зеленчуци, готви здравословно". Но замина тя и слушам мъжа: "Готви пържолки, готви кюфтета". Но ето и моето предложение:

Постен ориз с гъби кладница

150 гр гъби кладница
150 гр грах
2-3 малки моркова
1 малка тиквичка около 120-150 гр
2 големи червени чушки
1 глава лук
4-5 скилидки чесън
1 чаена чаша ориз
дафинов лист
черен, червен пипер, щипка сух копър, сол на вкус
олио за запържване


Нарязваме тиквичките, морковите, чушката, гъбите както сме свикнали - лентички, кубчета.

На не много силен котлон запържваме лука с чесъна. Лукът - нарязан на ситно, чесънът - намачкан.

Включваме фурната на 200 градуса.

Поръсваме с червен пипер. Бързо добавяме зеленчуците и гъбите с тях.

Като омекнат малко, добавяме ориза и бъркаме да не загори, ако трябва - доливаме малко вода.

Посоляваме, ръсим с черен пипер, копър.

Доливаме с топла вода в съотношение 1 ( ориз) : 1 и 1/2 ( вода ) и слагаме във фурната.

Винаги слагам по- малко вода, а после, ако се налага, доливам. Обичам оризът да е сух, а не разварен. Зеленчуците, особено ако са били замразявани, също пускат вода.

По време на печенето, разбърквам един- два пъти. Зеленчуците понякога излизат отгоре на тавата, стават сухи, а оризът се размива под тях.


Това е. Надявам се да е вкусно и да ти допадне. Много ще се радвам да публикувате рецептата и да я покажа на дъщерята. Че мама още я бива в здравословните ястия:)

Поздрави на всички и успех в постите!

Стефка Петрова, Димитровград

Благодарим на всички участници, които участваха. На 26 декември 2013 г. конкурсът приключи.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
· Арабски мини пици с кладница
· Винен кебап от гъби кладница
· Пилаф "Трите зърна"
· Ориз - за гарнитура
· Печени зеленчуци на грил
· Кой спечели в играта "Помагам на Цвети от Hera.bg"
· Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
· Прасоризо - ризото с праз
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Ироничното усещане да си родител днес
· Превъзмогване
· Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
· Салата с леща белуга и семена от нар
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Смисълът на християнските пости
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
Сряда
4
Август 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Постни сарми от манголд и булгур от спелта
Манголдът е растение в роднинска връзка с киноата, спанака, червеното цвекло - подобно на тях той има...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Закуска, който не пропуска...
Казват, че денят се познава от сутринта. С времето се убедих, че това наистина е така. А за успешния...
Оризови топчета с жълт грах и доматен сос
Нищо сложно и претенциозно. Но пък пикантно и ароматно. Жълтият грах можете да закупите в повечето магазини...
Задушено шкембе в гювече
Задушеното шкембе е характерна рецепта за Петковден. Добавете по желание и малко кашкавал минути преди...
Задушено шкембе в пръстени гювечета
1 кг телешко шкембе 100 гр краве масло 150 мл бяло вино черен и червен пипер дафинов лист 2-3 скилидки...
Соевият сос
Кой е най-характерният вкус в кухнята на Източна Азия? Разбира се, този на соевия сос – с него в тази...
Изпитана рецепта за домашна горчица
У дома обичаме горчицата зърнеста, не в идеална еднородна консистенция. В тази "партида" за първи път...
Да боядисаме яйцата с памук и хартия
Във всеки дом настава истинско оживление, дойде ли Велики Четвъртък /или Велика Събота/ - деня, в който...
Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
Здравей, Цвети, ето и моята бърза, постна и здравословна рецепта. Признавам си, че за първи път я правя,...
Домашна лютеница
Има ли човек, който да не обича домашна лютеничка? Няма! Или ако има, то са толкова малко, че няма да...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Патладжан с моцарела
Често за патладжана можем да прочетем отрицателни неща, касаещи най-вече соланина, но много рядко някой...
Как да: Приготвим сушени домати
Италианската кухня е една от най-любимите в света. Богата на аромати, на цветове и вкусове, тя е и изключително...
Сандвичи със спанак и яйце
Привет, привет! Следя конкурса с голям интерес и всички рецепти ми изглеждат вкусни. Моето предложение...
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Сладкиш с праскови и диви къпини
Сезонът на прасковите. Природата отново ни дари с изобилие и у дома имаме много. Хапваме си ги пресни,...
Вкусна баклава
У дома си облизват пръстите с тази баклава. Сладичка! Така на нас най-много ни харесва! Малките парченца...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook