Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ориз с гъби кладница


Избрано от "Помагам на Цвети от Hera.bg"


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Здравей, Цвети! Казвам се Стефка, от Димитровград съм, и реших да се включа в конкурса. Аз не постя тази година, макар поне веднъж годишно да го правя. Но постни гарнитури много често правя и моето предложение е такова - постен ориз с каквито зеленчуци имате подръка. Видях една рецепта в списанието тези дни с гъби кладница. Намерих вчера такива в магазина и си казах: "Защо да не ги опитаме и ние?". Направих гарнитура към пържолите на мъжа ми. Сега, децата като учат в други градове, се съобразявам само с неговия вкус. Преди дъщерята: "Готви зеленчуци, готви здравословно". Но замина тя и слушам мъжа: "Готви пържолки, готви кюфтета". Но ето и моето предложение:

Постен ориз с гъби кладница

150 гр гъби кладница
150 гр грах
2-3 малки моркова
1 малка тиквичка около 120-150 гр
2 големи червени чушки
1 глава лук
4-5 скилидки чесън
1 чаена чаша ориз
дафинов лист
черен, червен пипер, щипка сух копър, сол на вкус
олио за запържване


Нарязваме тиквичките, морковите, чушката, гъбите както сме свикнали - лентички, кубчета.

На не много силен котлон запържваме лука с чесъна. Лукът - нарязан на ситно, чесънът - намачкан.

Включваме фурната на 200 градуса.

Поръсваме с червен пипер. Бързо добавяме зеленчуците и гъбите с тях.

Като омекнат малко, добавяме ориза и бъркаме да не загори, ако трябва - доливаме малко вода.

Посоляваме, ръсим с черен пипер, копър.

Доливаме с топла вода в съотношение 1 ( ориз) : 1 и 1/2 ( вода ) и слагаме във фурната.

Винаги слагам по- малко вода, а после, ако се налага, доливам. Обичам оризът да е сух, а не разварен. Зеленчуците, особено ако са били замразявани, също пускат вода.

По време на печенето, разбърквам един- два пъти. Зеленчуците понякога излизат отгоре на тавата, стават сухи, а оризът се размива под тях.


Това е. Надявам се да е вкусно и да ти допадне. Много ще се радвам да публикувате рецептата и да я покажа на дъщерята. Че мама още я бива в здравословните ястия:)

Поздрави на всички и успех в постите!

Стефка Петрова, Димитровград

Благодарим на всички участници, които участваха. На 26 декември 2013 г. конкурсът приключи.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
· Арабски мини пици с кладница
· Винен кебап от гъби кладница
· Пилаф "Трите зърна"
· Ориз - за гарнитура
· Печени зеленчуци на грил
· Кой спечели в играта "Помагам на Цвети от Hera.bg"
· Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
· Прасоризо - ризото с праз
· Долма по иракска рецепта
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Ироничното усещане да си родител днес
· Превъзмогване
· Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
· Постни банички с праз и маслини
· Салата с леща белуга и семена от нар
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
Петък
25
Април 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Телешко със сини сливи
Тази рецепта е плод на коментарите тук в Hera.bg и практически подбудата да я приготвя е заради Цвети....
Ретро сладкиш със сладко от сини сливи
Веднага казвам, че много обичам този сладкиш. Забравете за пухкавите кексове с 6 яйца. Този е друга класа...
Оризово фиде с пиле и броколи
Моето оризово фиде е с дебелина 1 мм, опаковка от 200 грама - използвала съм около 1/4 от опаковката....
Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
В моето детство Гергьовден беше най-радостният ден в годината. Дворът - пълен с живот, градината – с...
Шоколадови трюфели
Знам, че в Hera.bg има сериозни почитателки на шоколада и то натуралния! С поздрав към всички вас и благодарност...
Пържола с шоколад
Последният път, когато срещнах тази метафора, тя беше използвана като синоним на "манджа с грозде" т.е...
Импровизиран киш с праз и бекон
Имам нещо много любимо - да приготвям храна, за която са ми споделили обични ми хора. Просто... рецепти...
Защо да хапваме тиква: 10 причини
Тиквата, със своите ярко оранжеви тонове и характерни форми, не само е символ на есента, но и е невероятно...
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Печена скумрия на фурна
Скрумрията е може би една от най-леснодостъпните риби за по-голяма част от населението в България. Всъщност...
На всяка манджа... вино
Да си призная, преди време нищо не разбирах от вино. Дори не разбирах качествата на тази напитка и ми...
Попска яхния от петел
Попската яхния от петел е характерно ястие за празника на Свети Димитър 1 петел /1.500/ 1 кг арпаджик 1/2...
Сироп от бъз (свирчовина)
Вече ви разказах колко е полезна свирчовината (черен бъз) и ви предлагам да си направите сироп за разреждане....
Сладкиш с праскови и диви къпини
Сезонът на прасковите. Природата отново ни дари с изобилие и у дома имаме много. Хапваме си ги пресни,...
Как да: Приготвим сушени домати
Италианската кухня е една от най-любимите в света. Богата на аромати, на цветове и вкусове, тя е и изключително...
Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
Това е първата ми среща с кейла на трапезата. Изумителните му здравословни ползи са проучени едва наскоро,...
Здравословното мюсли
Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският...
Амарантът – събуден за нов живот
Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook