Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Макар, че у нас под "къри" се разбира смес от подправки, в индийската кухня най-често за къри се приема ястието приготвено със сос. Изключително ароматно ястие, екзотична разходка за сетивата, не се колебайте да си приготвите и питки чапати, с тях загребваш директно от ястието. Честно казано, храненето с ръце допринася повече за вълшебството на това кулинарното пътешествие.

Можете свободно да добавите и други зеленчуци, аз използвах тези, защото ми са налични винаги във фризера. Присъства и кладница, но по-скоро като ценен източник на протеини, самата тя няма изявен вкус.
за около 3 порции
гъби кладница- 100 гр.
сурово кашу - 100 гр.
зелен боб - 100 гр.
царевица - 120 гр.
грах - 200 гр.
лук - 1 средна глава -100 гр.
морков - 1бр - 64 гр.
пиперка червена - 1 бр - 100 гр.
стафиди - една шепа, около 20-30 гр.

джиндифил корен -около 2 см.
индийско орехче - 1 к.л
лимонена трева - суха- 2 щипки
кориандър - сух - 1 к.л
индийско орехче - 1 к.л
куркума 1 ч.л
дафинов лист - 1 бр.
растително олио, сол



В загрята мазнина добавяме дафинов лист, индийско орехче, кориандър, кашу, разбъркваме десет пъти.

Добавяме наситнените лук, чесън, пипер, джиндифил и домати. Всичко задушаваме.

Сместа пасираме добре, като добавяме постепенно около 400 мл топла вода. Целта е да получим средно гъст сос.

Във вряща и подсолена вода изсипваме царевица, грах, моркови, зелен боб (замразени)- варим около 5 минути и прецеждаме.

В тиган с мазнина задушваме за 1-2 минути нарязаната гъба кладница (няма нужда от препържване, тя може да се консумира дори сурова), добавяме зеленчуците, куркумата, лимонената трева и приготвения преди това сос.

Варим около 7 минути всичко, добавяме стафидите и изключваме от огъня.


Сервираме с питки чапати. Те са тънки, хрупкави и перфектни да загребеш с тях от кърито. Приготвят се лесно, а хапването с тях е удоволствие. Опитайте!



Ако смяташ, че тази статия ще е полезна и интересна за други хора, ще се радваме да я споделиш.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Арабски мини пици с кладница
· Ориз с гъби кладница
· Винен кебап от гъби кладница
· Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
· Суровоядска торта с шоколад и глог
· Торта от фурми с крем от авокадо
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Бамя - древният позабравен зеленчук
· Оризови топчета с жълт грах и доматен сос
· Ginataang monggo - филипински десерт
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Салата с ряпа дайкон
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Торта със стар козунак без печене
Събота
15
Май 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кюфтенца с булгур, броколи и таханов сос
Булгурът има високо съдържание на въглехидрати, но за сметка на това и също високо съдържание на фибри....
Как да почистим: Черни миди
1. Пресните миди трябва да реагират при натиск или почукване. Отстраняваме всички отворени, тежки (пълни...
Мароканската кухня – пиршество за душата - I
Мароканската кухня е много вкусна, оригинална и богата, леко пикантна, простичка, засищаща и има какво...
Бърза рибна вечеря
Колко пъти се прибираме уморени, хапва ни се нещо вкусно, лесно и бързо. Ето нещо, което ще ухае след...
Питка за Богоявление и Ивановден
На 6 и 7 януари отбелязваме Богоявление (Йордановден) и Ивановден. По традиция на масата се слага прясна...
Пататник
Оригинална рецепта за родопски пататник. Колко ли хора я търсят? Но колкото къщи има в Родопите, толкова...
Как да приготвим: Броколи
На първо място е необходимо да изберете качествени броколи. Те се познават по тъмнозеления цвят, стегнатата...
Тарама хайвер
Препечените филийки с домашно разбит тарама хайвер са един приятен спомен от моето детство. Сервират...
Мързелив Ягодов чийзкейк
Сладкишът е без печене, става бързо и лесно. Подходящ е и за начинаещи сладкари. В оригиналната рецепта...
Японската кухня - II
Месо Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани,...
Обредна пита за Петковден
На Петковден къщата се ръси със светена вода, обредния хляб се прекажда и цялото семейство му се покланя...
Книжен кебап
Книжният кебап, като ястие от турската кухня, би следвало да се приготви с агнешко месо, аз обаче не...
Салата от булгур, авокадо, царевица и мини лукчета
Заради наличието на булгур салатката има и повече въглехидрати, но всъщност именно заради това може да...
Ретро сладкиш със сладко от сини сливи
Веднага казвам, че много обичам този сладкиш. Забравете за пухкавите кексове с 6 яйца. Този е друга класа...
Моят ватикански хляб
Когато разбрах за този „ритуал” не бях особено екзалтирана, дори си помислих, че това е поредното суеверие,...
Гьобечки
Отраснала съм в Родопите. Коренът ни е от Добруджа и Русе. Историята е малко сложна, леко военна и ненужно...
Сълзици с канела
Във фризера винаги имам бутер тесто. Често ме спасява, когато искам да направя нещо на бързо или по-мързеливо....
Пресни картофи с тиквички, копър и чесън
Това е любимата ми рецепта с пресни картофи, категорично. А и, като се замисля, любимото ми пролетно...
Дроб с гъбки и доматен сос на фурна
Ако имате нужда от лесноусвоимо желязо, дробът е вашата храна. Не готвя свински дроб често, но определено...
Patlican Kebap - Патладжан кебап
Този вкусен шиш от патладжан и малки кюфтенца е една от гордостите на турската национална кухня. Обикновено...
Кюфтета от тиквички
Кюфтенцата от тиквички са една често приготвяна рецепта от домакинствата. И като такава може да се срещне...
Спагети с домати, чили и риба тон
Едно предложение с риба и паста, в което вярвам ще се влюбите. за 4 порции 350 г спагети 1 малка...
Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
Това е първата ми среща с кейла на трапезата. Изумителните му здравословни ползи са проучени едва наскоро,...
Ориз с черни гъби, соеви кълнове и пиле
След успешното покълване на боб мунг - зелена соя, започнах да се чудя къде да включвам кълновете освен...
Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши
Вече всички знаем, че в по-голяма част от опакованите сладкиши се крие значително количество химия. Овкусителите,...
Пица с полента
Вкусът на това ястие изненада дори и мен. Нямах огромни очаквания, но наистина се получи чудесно, според...
Домашна прясна паста без яйца
Как се прави прясна паста вече съм писала. Но се сдобих с машинка за паста и тук тя е приготвена с нея....
Зелеви сарми с праз и гъби
Петковден е един от семейните ни празници - мъжът ми има имен ден. Традицията повелява на този ден да...
Омайният кардамон
От появата му на територията на Южна Индия и Шри Ланка до днес растението с латинско название Elettaria...
Как да приготвим: Кестени
Понякога си мисля, че есента всъщност мирише на печени кестени или печените кестени на есен. Няма значение!...
Свинско с кисело зеле
Една от най-големите кулинарни благинки на зимата е Свинско с кисело зеле. Ако пък е направено с така...
Конфитюр от грозде
Това не е (само) рецепта за конфитюр от грозде. Това е семеен спомен, за това как баба ми разкри любовта...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook