Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Торта от фурми с крем от авокадо


суровоядска/ веганска


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
От много време насам се каних да ви предложа и една веганска торта. Иначе казано, да отсъства какъвто и да е животински продукт - сметана, мляко, яйца.
Тъй като предстоеше навършването на 10 месеца от раждането на сина ни, реших да направя такава. И във въодушевлението въобще не съобразих да измеря грамажите.
Затова и днешните пропорциии ще ви ги кажа на око, а ако някой много държи, ще побързам да я приготвя отново и този път да измеря всички продукти.

Около:
600 гр натурални фурми
4 препълнени шепи почистени орехи
1/2 портокал - сок
3-4 с.л какао
2 с.л кокосова сметана

за крема:
1 авокадо -добре узряло
1 препълнена шепа червени боровинки -сушени
1/2 банан
4-5 с.л кокосова сметана
60-70 гр. кокосово масло
бурбонска ванилия, мед (по желание)

+филирани бадеми

Фурмите, които съм използвала, са натурални. Обикновено ги продават в хартиени кутии от по 700 грама с произход Иран. Те са меки и сочни, за разлика от насипните (които са и с добавена захар)

Орехите почистваме добре от евентуални черупчици с блендер или, като мен, наситняваме с нож.

Фурмите почистваме от костилките и кожичката, накълцваме с нож.

Портокала изцеждаме.

Всичко това разбъркваме с лъжица, добавяме какаото и кокосовата сметана. Сместа става доста лепкава. Следва да оформим едно голямо "кюфте". За целта навлажняваме ръцете си с вода няколко пъти. Въпросното "кюфте" слагаме в чиния, предварително намазнена с кокосово масло. Оформяме блат, чиито краища издигаме нагоре, т.е целта е да направим борд, в който ще поставим крема. Оставяме в хладилника да стегне.

За крема:

Авокадото трябва да е наистина добре узряло. Ако сте попаднали на по-зелено, може да го оставите между ябълки за няколко дни, това доста забързва зреенето му.
Почистеното от кожата и костилката авокадо пасираме заедно с 1/2 банан, една шепа сушени червени боровинки, кокосовата сметана и кокосовото масло. Последното можете да закупите от почти всички здравословни и био магазини. Добавяме малко бурбонска ванилия, ако желаете и мед (аз не съм добавяла, тъй като блатът е изключително сладък).

Готовия крем поставяме в образуваното бордче. Отстрани украсяваме с бадеми.
Оставяме в хладилника да стегне и това е :) Не отнема повече от час, за по-сръчни - и 45 минути. За полезните качества - няма нужда от коментар.

Аз съм добавила и една 10-ка от червени боровинки за празника ни, нищо че прилича на суджук - както каза една приятелка. Между другото кремът е подходящ за бебета след 7-ми месец. :)

Коментари
2013-04-17 #6
Detelina
Мерси за отговорите
2013-04-16 #5
Инна Георгиева
Детелина вече имам решение за твоя въпрос
Значи купуваш био кокосово мляко - 2-3 броя и ги оставяш някъде да постоят няколко дни. Внимателно отваряш без да раздрусваш много, много и отгоре се е събрала сметана. Отделяш я и воала. Ако искаш да стане на пяна можеш да си я разбиеш с миксера
2013-01-24 #4
Инна Георгиева
Детелина, привет,
аз поне не съм срещала БИО кокосова сметана никъде. В случая тук и фурмите ми не са БИО. Но спокойно можеш да замениш с кокосово масло вместо сметана. Аз съм я ползвала защото имах налична от едно ядене останала. Поздрави
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
· Бонбони от фурми, портокалови корички, бадем и шоколад
· Домашни бонбони - II
· Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
· Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
· Суровоядска торта с шоколад и глог
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Суровоядски бонбони със сушени сливи
· Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
· Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?
· Рибата в детското меню
· Леща с тиквички и кус кус
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· 7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
· Постен дип с авокадо и тахан
· 5 любими десерта с ябълки
· Вкусни десерти с тиква
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Боб чорба по манастирски
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
Вторник
15
Юни 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пилаф "Трите зърна"
Пилафът е едно традиционно ястие от Арабския свят и Ориента. Но както всяка традиция, всеки я разбира...
Сладко от боровинки
Моят личен опит със сладко от боровинки и това как направих едно по-нискокалорично такова, използвайки...
Броколи с пилешки жулиени и сос Бешамел
Изключително просто, изключително лесно, изключително вкусно ястие. Даже, ако ви домързи в магазините...
Торта със стар козунак без печене
Тази торта е чудесна идея, ако имате останал след Великден козунак. Грехота е как чакаме Великден заради...
Сандвичи със спанак и яйце
Привет, привет! Следя конкурса с голям интерес и всички рецепти ми изглеждат вкусни. Моето предложение...
Шербет или сорбе? Опитайте и двете
Можете да си го направите по-течен или по-гъст. Да добавите дори подправки и плодове. Но в основата му...
Салата от кестени, земна ябълка и постна майонеза
Кестените съдържат доста калории, но пък нямат много мазнини, повдигат тонуса и са чудесен източник на...
Подправени масълца
Подправените масла са страхотно допълнение към топли ястия а в някои случаи се готви и самия продукт...
Освежаваща напитка: Диня с мента
Парещите лъчи на слънцето карат тялото да мечтае за нещо свежо, многооо свежо и студено. Тази комбинация...
Супа с резене, коприва и левурда
Резенето, известно с доброто си антибактериално свойство, можете да срещнете с различни имена. Като мореч...
Новогодишна баница
В моето детство баба слагаше в новогодишната баница с късмети дрянови клонки. Ходеше и си ги търсеше,...
Пресни подправки от терасата
Подправките са душата на всяко ястие, а какво по-хубаво от това да са пресни и току-що откъснати. Вече...
Как се прави: Kурбан за здраве
Даване на курбан по нашите земи, обикновено за здраве, е една хилядолетна традиция. Тя има своите корени...
Постен кокосов кекс с какао
За този кекс не ви трябват миксери, бъркалки, щуротии. Всичко забърквам в една купа, спазвайки основното...
Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
Това е първата ми среща с кейла на трапезата. Изумителните му здравословни ползи са проучени едва наскоро,...
Надупени картофки с кашкавал
Искрено се надявам за тази рецепта да сте успели да си купите вкусни картофи. В последно време срещам...
Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
Едно пролетно предястие с веган кашкавал и спанак, който може да се замени с всякакви зеленолистни. Можем...
Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
Отново в търсене на най-атрактивния сладкиш за св. Валентин? Да, и аз съм така...Преди време си купих...
Руло със сладко
Неотдавна, на гости, опитах от това руло. С носталгия си спомних годините, когато нямаше изобилие от...
Вишновката на мама
Изпуснах точното време, в което исках да споделя тази рецепта. Но нека я има за следващите ви вишневи...
Ориз с черни гъби, соеви кълнове и пиле
След успешното покълване на боб мунг - зелена соя, започнах да се чудя къде да включвам кълновете освен...
Оризови нудъли със зеленчуци
Сварих оризовите нудъли, трябва им малко време общо взето. Запържих чесън с моркови, добавих гъби...
Аранчини - италиански оризови топки
Симпатичните аранчини са много характерни за сицилианската кухня. Оризовите топки се пълнят с различни...
Салата с ряпа дайкон
Ряпата дайкон вече трайно се е настанила до нашенската - обикновена бяла, черна, червена ряпа. В родината...
Пилешки дробчета по селски
Пилешките дробчета по селски, са любими у дома, за мезе за биричката или за основно ястие. Понякога разнобразявам...
Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява...
Кисело зеле по добруджански
Преди няколко месеца, докато пазарувах в кварталния плод и зеленчук, подочух разговор. Една клиентка...
Как да използваме формите за лед - 12 идеи
Добре познатите ни форми за лед могат да имат много приложения, за които рядко се сещаме. Предимствата...
Как да пием чай със стил?
Вкъщи, на работа или сред близки приятели можем да пием чай по всякакъв начин и в най-различни пози –...
Постни сарми за Бъдни вечер
На трапезата за Бъдни вечер традиционно присъстват постните сарми – зелеви или лозови, а най-добре и...
7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
Дип, разядка - както и да ги наричаме, тези предястия са универсални и все по-актуални. Те могат да са...
Домашен хляб и козунак за хора, които нямат време
След поредния телевизионен репортаж за проверки върху качеството на хляба, си помислих – какво би станало,...
Картофки на фурна с асафетида
Асафетида (Ferula asafoetida.) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан....
За тиквичките с любов - II
В нашия дом Тиквичките могат да се приготвят по много начини: печени, варени, задушени, пържени. В някои...
Как да: Приготвим сушени домати
Италианската кухня е една от най-любимите в света. Богата на аромати, на цветове и вкусове, тя е и изключително...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook