Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сок от джанки



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Обичам да се връщам към детството си, като всеки нормален човек. Там се крие цяла съкровищница от спомени, малки ключета за нашата истинска същност, отговори на въпроси, които още не сме си задали. В детските спомени човек безгрижно плува в уюта на топлите мисли за загриженост, безопасност, любов и радост в най-чистата им форма.

В моето детство, още едва превърнали се в плод с меки костилки, нападахме джанките около блока. Накрая до зрялост достигаха само тези нависоко. Малка част от момичетата се катереха по дърветата, но аз бях сред тях. Това беше особено удобно, когато играехме на гоненица. Но да се върна на джанките. Понякога беряхме повече и ги занасях у дома, майка ги превръщаше в прохладен сок. И в горещите дни, когато отвориш хладилника, чакаше този компот за бърза консумация. Непретенциозно, евтино и охлаждащо.


700 грама джанки
200 гр захар
5 л вода

Джанките е най-добре да са по-голяма част зелени, за да може сокът да стане киселичък.

Измиваме добре джанките и заливаме с вода.

Варим за кратко, колкото да се напукат.

Добавяме захарта и разбъркваме до разтапянето й.

Изключваме котлона и изчакваме да изстинат.

Тук вариантите са два: С ръце намачкваме джанките, след което прецеждаме всичко през цедка. Или изсипваме само сокът, а оставяме джанките ( така сокът става бистър. Аз направих второто)

Полученият сок оставяме в хладилника.


Кисел, утоляващ жаждата, с щипка детски спомен, опитайте.

По желание можете да си го оставите и за зимата. Разсипете в шишета с капачка и заварете за 10 минути.
Коментари
2019-10-18 #1
байзлатан
По-ароматичен сок става като се прибави преди варенето на компота две или три клонки индрише.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Календар на сезонните плодове
· Джанките
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Свежи летни коктейли с розе
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
Сряда
22
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Коледните пости
След Коледни заговезни от 15 ноември (до 24 декември включително) започват Рождественски пости или така...
Постна лазаня с тиквички и броколи
Здравей Цвети! Идвам на помощ с една зеленчукова лазаня. Казвам се Анелия и съм от София. Вегетарианка...
Талятеле ала Зингара
Талятелето е любимата ми италианска паста. Представлява плоски лентички, широки около сантиметър след...
Руколата – свежа и пикантна
Невзрачните зелени листенца на руколата (Eruca sativa) са се превърнали в символ на изискан вкус – присъстват...
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Пица с полента
Вкусът на това ястие изненада дори и мен. Нямах огромни очаквания, но наистина се получи чудесно, според...
Портокалови масленки с шоколад
Тони Карова от Тony's happy kitchen ни предлага един изкусителен постен, веган десерт - маслени сладки...
Печено свинско бон филе
Наскоро имах личен празник и цялото семейство се събра на късен обяд. Семейните сбирки са особено нещо....
Да готвим с вино
Виното може да придаде на всяко ястие незабравим аромат и вкус, да подчертае всички достойнства, но също...
Закуска, който не пропуска...
Казват, че денят се познава от сутринта. С времето се убедих, че това наистина е така. А за успешния...
Ориз с черни гъби, соеви кълнове и пиле
След успешното покълване на боб мунг - зелена соя, започнах да се чудя къде да включвам кълновете освен...
Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
Едно пролетно предястие с веган кашкавал и спанак, който може да се замени с всякакви зеленолистни. Можем...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Соевият сос
Кой е най-характерният вкус в кухнята на Източна Азия? Разбира се, този на соевия сос – с него в тази...
Сос Наполи
за около 500 мл сос 30 мл зехтин 1 лук 2 скилидки чесън 100 мл бяло вино 370 г белени домати от...
Домашни бонбони
Вариантите на домашни бонбони са точно безброй. Всеки добавя, маха, модифицира нещо в рецептата, но резултатът...
3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
Кайсиите често стоят в сянката на прасковите, че и на нектарините. Да, те не са толкова сочни, но в тях...
Елда с кестени
Обичате елда, но може би се чудите как да притъпите особения й привкус ? Как да да стане още по-приятна...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook