Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да приготвим: Раци


Раците са едни от най-вкусните лакомства, които ни предлага природата. За съжаление все по-рядко хапваме истинска храна и все по-често изкуствените заместители, които изобилстват на пазара – в конкретния случай: прословутите рулца от раци. Истината е, че в тях има всичко друго, но не и рачешко месо. За сметка на това изобилстват от оцветители, ароматизатори и консерванти. Затова, ако не искате да за задоволявате със заместители, пригответе си истински ароматни раци. Звучи сложно, но на практика съвсем не е така.

Какви раци да изберем
По-вкусни и лесни за консумация са правите речни раци. Те имат издължено тяло и мека броня, която прави изваждането на месото изключително лесно. Винаги купувайте само живи раци, защото в противен случай, подобно на мидите, се развалят много бързо и стават токсични. Няма как да не ги познаете – живите раци се движат бързо, разтварят щипки, издават характерния за тях цъкащ звук и държат опашката си подвита. Колкото по-големи раци изберете, толкова по-голям процент месо има в тях. В тези под 10 см. практически няма нищо за ядене.

Как да ги приготвим
В голяма тенджера сложете да заври вода, достатъчна да покрие цялото количество раци. Водата може да е само подсолена, но можете и да я овкусите, за да стане месото още по-вкусно. Можете да добавите 1-2 чаши бяло вино или бира и нарязани целина, керевиз, чесън, моркови и черен пипер. През това време измийте добре раците и когато всичко заври, ги пуснете живи в кипящата вода. Варете ги 15 минути, докато цветът им стане наситено червен. След това това извадете месото от щипките и опашката. Можете да ги консумирате направо, да ги запържите със зехтин или да ги проготвите с ориз.

Полезни съвети
Ако искате можете предварително да отстраните червата на раците, като завъртите и издърпате средната от трите перки на опашката им. В повечето случаи обаче раците, които се продават са предстояли известно време без храна и коремчетата им са празни.
Когато купувате раци, обърнете внимание дали опашките им са свити – това показва, че са здрави. Избирайте само такива екземпляри.
Виж още статии за:   Как да... · Риба и морски дарове ·
Коментари
2013-07-04 #5
Наталия
....,а третияТ от граматика....
2013-07-03 #4
Светлин
Явно е,че в България коефициента на интелигентност,гони двуцифрено число!Единия,няма понятие от раци,втория от правопис,а Весела,просто си чеше езика!(Щом като знаеш нещо,защо питаш!А имаш и Интернет!)
2013-04-06 #3
Босия
- най-добре е не да се варят, а да се приготвят на пара - така се запазват соковете и аромата...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Как се използва фотоепилатор?
· Учени откриха нов метод за варене на яйца с перфектен резултат
· Как да избелим бялото пране?
Виж още статии за:   Как да... · Риба и морски дарове ·
Неделя
20
Април 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Печени патладжани с домати и Пармезан
Извинявам се предварително, че пропорциите не са съвсем точни, но това бе нещо импровизирано, което пък...
Питка за Богоявление и Ивановден
На 6 и 7 януари отбелязваме Богоявление (Йордановден) и Ивановден. По традиция на масата се слага прясна...
Руло с яйца и моркови с мащерка
На тази рецепта бях попаднала преди време в интернет пространството. Модифицирала съм я и добавих за...
Виенски шницел
Много ми се ядат шницели, каза половинката. Ама онези от кайма ли или от месо, попитах аз? От месо, от...
Соевият сос
Кой е най-характерният вкус в кухнята на Източна Азия? Разбира се, този на соевия сос – с него в тази...
Постни лозови сарми с булгур
Лозовите сармички са едно малко бижу в националната ни кухня. Пипкаво е да направиш една тава с миниатюрни...
Руло със сладко
Неотдавна, на гости, опитах от това руло. С носталгия си спомних годините, когато нямаше изобилие от...
Мароканската кухня – пиршество за душата - II
Присъстващ на всяко ястие е мароканският хляб (хобз) - кръгъл и плосък, тип пита, с дебела кора. Приготвя...
Изгубени в храната
Дългият път на здравословното хранене Пътят към здравословното хранене е наистина дълъг и трънлив. Освен...
Как да: Почистим риба
Вероятно за някои дами чистили риба тази статия ще им се стори малко странна, та дори и смешна, но приятели...
Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
За пръв път пречистената мазнина гхи (ги, гхий, от санскрит) се появява в стари ведически текстове като...
Как да готвим: Свинско месо
В сезона на свинското месо сме. Който гледа прасенца или пък има село, вече е намазал с празничните...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook