Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да приготвим: Раци


Раците са едни от най-вкусните лакомства, които ни предлага природата. За съжаление все по-рядко хапваме истинска храна и все по-често изкуствените заместители, които изобилстват на пазара – в конкретния случай: прословутите рулца от раци. Истината е, че в тях има всичко друго, но не и рачешко месо. За сметка на това изобилстват от оцветители, ароматизатори и консерванти. Затова, ако не искате да за задоволявате със заместители, пригответе си истински ароматни раци. Звучи сложно, но на практика съвсем не е така.

Какви раци да изберем
По-вкусни и лесни за консумация са правите речни раци. Те имат издължено тяло и мека броня, която прави изваждането на месото изключително лесно. Винаги купувайте само живи раци, защото в противен случай, подобно на мидите, се развалят много бързо и стават токсични. Няма как да не ги познаете – живите раци се движат бързо, разтварят щипки, издават характерния за тях цъкащ звук и държат опашката си подвита. Колкото по-големи раци изберете, толкова по-голям процент месо има в тях. В тези под 10 см. практически няма нищо за ядене.

Как да ги приготвим
В голяма тенджера сложете да заври вода, достатъчна да покрие цялото количество раци. Водата може да е само подсолена, но можете и да я овкусите, за да стане месото още по-вкусно. Можете да добавите 1-2 чаши бяло вино или бира и нарязани целина, керевиз, чесън, моркови и черен пипер. През това време измийте добре раците и когато всичко заври, ги пуснете живи в кипящата вода. Варете ги 15 минути, докато цветът им стане наситено червен. След това това извадете месото от щипките и опашката. Можете да ги консумирате направо, да ги запържите със зехтин или да ги проготвите с ориз.

Полезни съвети
Ако искате можете предварително да отстраните червата на раците, като завъртите и издърпате средната от трите перки на опашката им. В повечето случаи обаче раците, които се продават са предстояли известно време без храна и коремчетата им са празни.
Когато купувате раци, обърнете внимание дали опашките им са свити – това показва, че са здрави. Избирайте само такива екземпляри.
Виж още статии за:   Как да... · Риба и морски дарове ·
Коментари
2013-07-04 #5
Наталия
....,а третияТ от граматика....
2013-07-03 #4
Светлин
Явно е,че в България коефициента на интелигентност,гони двуцифрено число!Единия,няма понятие от раци,втория от правопис,а Весела,просто си чеше езика!(Щом като знаеш нещо,защо питаш!А имаш и Интернет!)
2013-04-06 #3
Босия
- най-добре е не да се варят, а да се приготвят на пара - така се запазват соковете и аромата...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
Виж още статии за:   Как да... · Риба и морски дарове ·
Сряда
4
Август 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Салата "Мъката на бацила"
Преди малко повече от месец бях качила тази снимка на салата във Фейсбук профила си. На шега я кръстих...
Kексче с шоколадова душа
Кексчето има хрупкава коричка и мека, ефирна вътрешност. Ето защо го нарекох: с шоколадова душа. Продукти...
Ghriba - марокански сладки
След пътеписа за Мароко на Анелия и статията й за Мароканската кухня, бях много впечатлена и вдъхновена....
Вишновката на мама
Изпуснах точното време, в което исках да споделя тази рецепта. Но нека я има за следващите ви вишневи...
Баница с праз и гъби
Тази баница е поредната вариация на традиционната рецепта, която всички обичаме. Добавила съм праз и...
Картофи на фурна със свинско и прясна чубрица
Прясната чубрица има по-нежен аромат от сушената, наскоро имах възможност да си набера за това и присъства...
Книжен кебап
Книжният кебап, като ястие от турската кухня, би следвало да се приготви с агнешко месо, аз обаче не...
Домашен хляб и козунак за хора, които нямат време
След поредния телевизионен репортаж за проверки върху качеството на хляба, си помислих – какво би станало,...
Печени праскови с бадеми
Десертите с праскови най-често са с някакъв блат, в който прасковите изпълняват ролята на пълнеж. Тук...
Сандвичи със спанак и яйце
Привет, привет! Следя конкурса с голям интерес и всички рецепти ми изглеждат вкусни. Моето предложение...
Банички със спанак и сирене
Като дете нито увещанията за полезност, нито анимацията с Попай моряка, не можеше да ме накара да ям...
Oвнешка яхния с праз
Овнешката яхния с праз е характерна рецепта за Петковден 1 кг овнешко месо 1 кг праз 2 домата 100...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook