Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да приготвим: Раци


Раците са едни от най-вкусните лакомства, които ни предлага природата. За съжаление все по-рядко хапваме истинска храна и все по-често изкуствените заместители, които изобилстват на пазара – в конкретния случай: прословутите рулца от раци. Истината е, че в тях има всичко друго, но не и рачешко месо. За сметка на това изобилстват от оцветители, ароматизатори и консерванти. Затова, ако не искате да за задоволявате със заместители, пригответе си истински ароматни раци. Звучи сложно, но на практика съвсем не е така.

Какви раци да изберем
По-вкусни и лесни за консумация са правите речни раци. Те имат издължено тяло и мека броня, която прави изваждането на месото изключително лесно. Винаги купувайте само живи раци, защото в противен случай, подобно на мидите, се развалят много бързо и стават токсични. Няма как да не ги познаете – живите раци се движат бързо, разтварят щипки, издават характерния за тях цъкащ звук и държат опашката си подвита. Колкото по-големи раци изберете, толкова по-голям процент месо има в тях. В тези под 10 см. практически няма нищо за ядене.

Как да ги приготвим
В голяма тенджера сложете да заври вода, достатъчна да покрие цялото количество раци. Водата може да е само подсолена, но можете и да я овкусите, за да стане месото още по-вкусно. Можете да добавите 1-2 чаши бяло вино или бира и нарязани целина, керевиз, чесън, моркови и черен пипер. През това време измийте добре раците и когато всичко заври, ги пуснете живи в кипящата вода. Варете ги 15 минути, докато цветът им стане наситено червен. След това това извадете месото от щипките и опашката. Можете да ги консумирате направо, да ги запържите със зехтин или да ги проготвите с ориз.

Полезни съвети
Ако искате можете предварително да отстраните червата на раците, като завъртите и издърпате средната от трите перки на опашката им. В повечето случаи обаче раците, които се продават са предстояли известно време без храна и коремчетата им са празни.
Когато купувате раци, обърнете внимание дали опашките им са свити – това показва, че са здрави. Избирайте само такива екземпляри.
Виж още статии за:   Как да... · Риба и морски дарове ·
Коментари
2013-07-04 #5
Наталия
....,а третияТ от граматика....
2013-07-03 #4
Светлин
Явно е,че в България коефициента на интелигентност,гони двуцифрено число!Единия,няма понятие от раци,втория от правопис,а Весела,просто си чеше езика!(Щом като знаеш нещо,защо питаш!А имаш и Интернет!)
2013-04-06 #3
Босия
- най-добре е не да се варят, а да се приготвят на пара - така се запазват соковете и аромата...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Как да избелим бялото пране?
· Как да се отървем от паяците у дома?
· Дестилати в готвенето: От коняк в сосовете до ром в десертите
Виж още статии за:   Как да... · Риба и морски дарове ·
Четвъртък
16
Януари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Козуначена пита след Великден
Какво да правим със стария козунак? Това е вторият най-задаван въпрос след Великден. Първият, разбира...
Замразените зеленчуци - полезни или не
Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет,...
Освежаващи летни напитки: Ягодова лимонада
Горещ летен ден в града...Всичко, за което мислите, е как да се докопате до нещо студено и разхладително,...
Пишмание - турският деликатен десерт
Обичате ли сладко? Не, не ви говоря за добре познатия ни и особено любим на нас жените шоколад. Става...
Кюфтета от тиквички
Кюфтенцата от тиквички са една често приготвяна рецепта от домакинствата. И като такава може да се срещне...
Готвенето у дома – ниско квалифициран труд или изкуство
Често споделям с приятелки и колежки, какво съм сготвила предната вечер, как се е получило и каква е...
Салата с кълнове и риба тон
Ако имате кълнове, които се чудите как да оползотворите, предлагаме ви тази салата. Тук сме използвали...
Защо да хапваме тиква: 10 причини
Тиквата, със своите ярко оранжеви тонове и характерни форми, не само е символ на есента, но и е невероятно...
Чапати - хляб от индийската кухня
Характерно за този индийските питки чапати, както и за повечето хлябове в индийската кухня е, че те са...
Салата от червено цвекло, ябълка и грейпфрут
Една здравословна салата, за която Ирина от вегетариански ресторант "Жасмин Тий Хаус" казва, че никой...
Пълнени чушки с боб
Това е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Най-добре е да го приготвите не с пресни или замразени...
Боб чорба по манастирски
В котешката кухня във Вършец съм. Днес съм приготвила Боб чорба по манастирски и ще ви споделя рецептата,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook