Имайки предвид, че сме свикнали ако има сварено яйце в кайма да го оприличаваме на "Руло Стефани", реших да кръстя тази рецепта "Мини Руло Стефани". Честно казано, на вкус нямат нищо общо. Порцията за моите разбирания става доста голяма, но то докато не остане... :) Можете да я сервирате с гарнитура от картофено пюре или свежа салатка.
За 4 порции
1 кг кайма
4 яйца
2-3 кисели краставички
1/2 лук
черен пипер
сол
чубрица
шипка кимион
80 гр кашкавал
100 гр пушено сирене
150 гр гъби.
олио
Яйцата сваряваме и обелваме. Каймата разбъркваме с ситно нарязан лук, сол, млян черен пипер, малко чубрица и щипка кимион.
Кашкавалът и киселите краставички нарязаваме на тънки лентички. Гъбите нарязаваме наситно и задушаваме в мазнина.
Каймата разделяме на 4. Върху домакинско фолио за опаковане, намазваме с олио и разстиламе всяка четвъртинка кайма. Слагаме свареното яйце - посоляваме го, слагаме малко гъби, от двете му страни краставичка, пушено сирене, кашкавал. С помощта на фолиото завиваме като пакетче.
Внимателно отделяме получилото се кюфте, като гледаме плънката да не излезне. Оваляме всяко кюфте в брашно. В тавичка слагаме малко мазнина, нареждаме кюфтета и печем във фурната до готовност (около 30-40 минути).
правя ги също наричам ги "таралежки" оформям с мокри ръце с бодлички от фиде а в каймата слагам кимион и кориандър по много малко
има вкус на луканка много са практични и ефектни
В правилния път си чадо. Не! на храната навън
Лили ако за тази рецепта ползваш мляно месо не знам какво ще се получи, да знаеш Просто нито руло Стефани нито това някога съм го приготвяла с мляно месо, тъй като не се интересувам от правилната пропорция за кайма (а такава има със сигурност).
Добре де, признавам, че съм задобряла откакто се водя домакиня (т.е. в майчински и кръчмите и пицариите секнаха и като цяло хапването навън)... някои неща май на магия ми се получават Но тези гнезденца ще ги опитам, каймата я купувам само ако я мелят пред мен
Тъй като се прави от кайма топлинната обработка е лесна. Във вряла вода да го попариш пак ще стане почти готово. Същото не би важило ако основата ти да речем е пържола
А иначе колко сухо ще се получи зависи най-вече от самата кайма. Дали е пълна със сухожилия, дали има много мазнина, от каква част на месото е....
Аз лично не съм ползвала фолио. Много малко неща имат нужда от фолио според мен. Обикновено това са неща, които се пекат по 2-3 часа (бутове, джолани и т.н.), които имат нужда от задушаване. Винаги избирай да печеш на умерена фурна (прави ми впечатление че много хора готвят на 250 градуса, а доста малко неща се приготвят на такъв градус) или да слагаш тавичката си едно ниво по-надолу и мисля, че не би имала проблем. Но в крайна сметка, ако Ти сметнеш, че ти е необходимо фолио какво пък - сложи Давай смело, малко логика и наблюдение и всичко почва да се избистря,, готварските ти умения със сигурност не са 0, стига тръби тези измами
Ако искаш може да опиташ и с половин, а не цяло яйчице, Лили, става още по-лесно за оформяне на кюфтенцето.
Правя го по същия начин - с пушено сирене, вкуса става съвсем друг. Виж - за гъбки - не съм се сещала, но другия път ще прибавя. Предпоръчвам да го пробвате Отгоре може да се украси с "иглички" от клечки за зъби и да се сложат за оченца или черен пипер или маслинки и децата много се радват на така получените таралежчета