Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Крем супа от карфиол с куркума



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Най-често на трапезата ни карфиолът присъства под формата на трушия, но той е прекрасен за пресни салати, ястия и супи. Богат е на желязо и витамин C - още един плюс за да го хапваме през есента. Има по-нежна структура от зелето и броколите, което е чудесно за хора с по-чувствителни стомаси. Добър избор в диетичното хранене и при нужда от детоксификация. Куркумата също е богата на желязо и както карфиола се смята за една от храните предотвратяващи ракови заболявания. Въобще за тях може да се говори много, но все пак това ще е рецепта :)

Избирайте бели до светло кремави карфиоли, обгърнати със стегнати зелени листенца, такива са пресните.

1 глава карфиол
2 моркова
1 пащърнак
2 с.л магданоз
2 с.л зехтин
1 и 1/2 ч.л куркума
щипка индийско орехче
черен пипер, сол
4 с.л растителна сметана.



Карфиолът почистваме от листенцата, накъсваме на розички. Морковите нарязваме на кубчета и задушаваме за кратко в малко мазнина. Прибавяме нарязания на кубчета пащърнак, добавяме 1 ч.л сол и заливаме с вода.

Варим до омекване на зеленчука, добавяме наситнения магданоз,след което ги пасираме.

В друга тенджерка загряваме 1 с.л зехтин и добавяме куркумата, разбъркваме 3-4 пъти и добавяме пасираният карфиол.

Подправяме с черен пипер, индийско орехче и растителна сметана по желание. Тук е момента да преценим с каква гъстота желаем да супата ни, при нужда добавяме още вода.

Оставяме да проври 4-5 минути.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
· Карфиолът - II
· Крем супа от моркови и картофи с шафранка
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Тархана чорба
· Боб чорба по манастирски
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Пълнено пиле с кестени
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Долма по иракска рецепта
· Постни банички с праз и маслини
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Вкусни десерти с тиква
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
Четвъртък
12
Декември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Супа с резене, коприва и левурда
Резенето, известно с доброто си антибактериално свойство, можете да срещнете с различни имена. Като мореч...
Подправени масълца
Подправените масла са страхотно допълнение към топли ястия а в някои случаи се готви и самия продукт...
Песто от левурда
Гората винаги крие тайни, които само посветените могат да открият. Левурдата със сигурност е между тях...
Шоколадов терин с кестени
Шоколад и кестени е интересна комбинация за сладкиш, който всеки трябва да опита. Няма как да го объркаш...
Пита с ябълки
1 кг брашно 1,5 кг ябълки 25 г мая 100 г захар 200 мл олио 100 орехи смлени 1 и ½ ч.ч вода кора...
Сироп от бъз (свирчовина)
Вече ви разказах колко е полезна свирчовината (черен бъз) и ви предлагам да си направите сироп за разреждане....
Мароканската кухня – пиршество за душата - I
Мароканската кухня е много вкусна, оригинална и богата, леко пикантна, простичка, засищаща и има какво...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Булгурът - вкусна и полезна алтернатива в здравословното ни меню
Консумиран в почти цяла Европа и Америка и влизащ в състава на една от най-известните арабски салати...
Постни арменски сармички
Ако са ви омръзнали обичайните рецепти за лозови сърми и искате да опитате нещо ново и все пак традиционно...
Салата с кълнове и риба тон
Ако имате кълнове, които се чудите как да оползотворите, предлагаме ви тази салата. Тук сме използвали...
Откриванетото на Америка като кулинарна революция
Едва ли някои се съмнява, че Откриването на Америка завинаги преобръща историята на Европа – политическата,...
Как да: Почистим череши/вишни от костилки
И така, ако си попаднал на този пост е ясно, че вероятно нямаш уред за отстраняване на костилки, като...
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
Доматено чътни със сушени кайсии
Чътнито е незаменима част от индийската кухня и макар често да се среща плодово не остсъстват и други...
Агнешко бутче с картофи
Рецептата, която ви предлагам, съм записала от свекървата. И бутчето от снимките е нейно произведение...
Черешов пай
Надали има жена на земята, която да не е слагала двойки черешки на ушетата като обици (е поне където...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook