Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Домашна прясна паста без яйца


и две идеи за бърз сос


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Как се прави прясна паста вече съм писала. Но се сдобих с машинка за паста и тук тя е приготвена с нея. Това, което е по-интересно, че по молба на приятелка реших да проверя как да я направи без яйца и с пълнозърнесто брашно. За да може пастата да е подходяща и за вегани.

За 2 порции

100 грама брашно грахам
50 грама ръжено
50 гр бяло брашно
1 сварен картоф - 100 гр
45 гр смляно ленено семе

Сос:
2 шепи босилек
3 с.л зехтин
3-4 бр сушени доматчета
чесън
Брашното пресяваме, картофът сваряваме добре и намачкваме, добавяме смляното ленено семе. Има вероятност в зависимост от картофите да се наложи и малко повече от тях, така че имайте готовност.

За съжаление неизмерих водата, но като начало започнете с 8 с.л вода и добавяйте лъжичка по лъжичка.

Тестото трябва да се получи с такава консистенция, че да не лепне.

На ръка или с машинка - тестото се нарязва. С машинката листите стават равномерно, което е най-удобната му част, рязането на ръка все пак не е чак толкова трудно. Ако решите да е ръчно следвайте инструкциите тук.

Прясната паста се вари във вряща подсолена вода 2-4 минути (времето е различно в зависимост от дебелината).

За песто сос:
Реших, че трябва да е нещо максимално простичко. Затова взех 2 шепи листа от пресен босилек, 1 скилидка чесън (вие сложете повече, ако обичате), малко сушени домати, 10 бр сурово кашу и зехтин - с пасатора пасирах всичко.


И още една идея за сос приготвен за няколко минути



Бърз сос за паста:

Реших да избягам от най-често приготвяния сос Болонезе, а и защото ми остана песто.. В зехтин се запържва 2-3 нарязани скилидки чесън, изсипва се 350 мл домашен доматен сос (или пък от домати, които се водят "пасата"), 1 дафинов лист, щипка сол. След няколко минути сосът е готов.

Този сос сервирах с прясна паста приготвена (за 2 души) от 100 гр грахам брашно, 50 гр ръжено брашно и 50 гр бяло брашно + 2 яйца.

Сервираме пастата с доматения сос, а отгоре слагаме малко от пестото от горната рецепта.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Баница с тученица
· Супа с гъби шийтаке
· Супа от коприва, елда, гъбки и булгур
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Постни банички с праз и маслини
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Вкусни десерти с тиква
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Долма по иракска рецепта
· Тархана чорба
Вторник
5
Декември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Курабии за Баба Марта
Баба Марта скоро ще закичи всички ни с червено- бял дар за здраве и късмет. Защо да не я поканим и на...
Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
Пицата е сред най-разпознаваемите и най-предпочитани храни в света - тя отдавна е прекрачила границите...
Запечени броколи със сирене и яйца
Ако някога сте имали съмнения дали ще ви харесат броколите, сега е момента да опитате тази рецепта. Пригответе...
Топла салата с нахут
Здравей Цвети, Hera.bg и въобще всички, които следят какво се случва покрай постите на Цвети. Реших да...
Рязана долма
Името на това бързо зеленчуково ястие се появи на шега. Имам един приятел, който много обича постна долма....
Диня с прошуто
Има рецепти, които съзнанието ни не може да възприеме. Прошуто с диня може би е една от тях (за някои...
Супа с гъби шийтаке
И така, както често се случва приготвих супа с налични у дома продукти. Вече съм ви споменавала за китайските...
Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
Предлагам ви една лесна рецепта за вкусно и ароматно ястие с индийски привкус, към който ще ни отдведат...
Сладолед-йогурт „Горски плодове”
Отдавна съм обявила бойкот на сладоледите, които се продават в магазинната мрежа, но досега ми се налагаше...
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
Как да: Почистим череши/вишни от костилки
И така, ако си попаднал на този пост е ясно, че вероятно нямаш уред за отстраняване на костилки, като...
Броколи с пилешки жулиени и сос Бешамел
Изключително просто, изключително лесно, изключително вкусно ястие. Даже, ако ви домързи в магазините...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook