Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Пастата е международна храна номер 1, тя е навсякъде. Универсална за приготвяне, понася най-разноообразни сосове, плънки, гарнитури и се влага във всяко ядене - от салатата до десерта.

В тотално глобализирания кулинарен свят обаче има един особен вид паста, обявен за най-редкия в света. Това е su filindeu, която се прави само от три жени в света - в Нуоро, град в областта Сардиния, Италия.


Традицията да се приготвя су филиндеу тръгва от поне 300 години. Тя се прави само в този град в света и се сервира само в три ресторанта близо до Нуоро. В миналото жените приготвяли пастата, оставяли я да съхне в платнени торби и са я приготвяли в животински бульон, най-често овчи. Славата й се разнася извън Нуоро чрез религиозните пилигрими, които минавали през града за двугодишния фестивал на св. Франческо. Вероятно от тях тръгва и името - "Божествените нишки".



Су филиндеу се прави само от три съставки - грис (италианското брашно semolina), сол и вода. Буквално Су филиндеу означава "нишките на Бога" (от диалект) и това е точно така - пастата е тънка като конец и много нежна като текстура. Тестото се омесва без пропорции - усетът кое колко се добавя е част от майсторлъка на жените, които го правят. Замесва се тесто, докато стане еластично и може да се тегли на нишки. От цилиндричната форма, с която се започва, трябва да се направят точно 256 броя разпъвания, докато не се получи дебелина на нишката, по-тънка от фиде. Така разточената паста се омотава внимателно около кръгла рамка, подобна на гергеф и се оставя да изсъхне.





Сухата паста се начупва на парчета, които се сваряват. Нужна е съвсем малко кулинарна обработка. Традиционно и днес пастата се сварява в бульон, а готовото ястие се поръсва с прясно настъргано пекорино, но може и да бъде гарнитура към ястия с морски дарове.



Пастата Су филиндеу е с изключителна трудна технология, която може да бъде научена само от човек на човек и са нужни години практика, за да се стигне майсторството на тези жени. Затова движението Slow food, чиято кауза е опазването на редки суровини, храни, технологии за приготвянето, типични единствено за определени региони, е включило пастата в съкровищницата от вкусове и Су филиндеу е един от италианските президиуми. Само желанието у младите поколения да се опазят традиционните вкусове ще реши дали най-рядката паста на света няма да изчезне завинаги.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Аранчини - италиански оризови топки
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· 10 август - Честит професионален празник на готвачите!
· Защо да се доверим на Бетенеми за съвети за залози онлайн?
· Кукувица кука за Гергьовден
Понеделник
26
Септември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Осиновителките вече с право на платен отпуск
Депутатите приеха на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда. Промените...
Мъдрият не си личи по това, което е казал, а по това, което е премълчал
Мъдрият не си личи по това, което е казал, а по това, което е премълчал. ...
Етъра - Разходка на Великден
Точно на Великден, на Велика Събота, решаваме да се разходим извън града. Слънцето грее, птичките пеят,...
Глухарче
Не разпростирай мисълта си във време и пространство. Там няма смисъл, няма щастие, там няма нищо ясно. Във...
Дръж погледа си, вперен в звездите, но краката - стъпили на земята
Дръж погледа си, вперен в звездите, но краката - стъпили на земята....
2016 г. - годината на Огнената маймуна
Първата асоциация с думата „маймуна”? Интелигентна, пъргава, непостоянна. Такива са и представителите...
Надеждата е нещо хубаво, може би най-хубавото нещо, а хубавите неща са безсмъртни!
„Времето отмива всичко, независимо дали го искаш или не. Времето отмива всичко, времето отнема всичко...
Предизвикателство от Hera.bg "Искам да ти кажа..." до една истинска Жена
Ако има точно време и място, за да кажеш топли и вълнуващи думи за жената, оставила огромна или малка,...
Човекът не е остров...
За кого бие камбаната Човекът не е остров вътре в себе си затворен; човекът има връзка с континента, той...
Ако някой дойде при теб с рана, не го изпращай с две
Ако някой дойде при теб с рана, не го изпращай с две. ...
Кшищоф Кешловски за киното и за литературата
"За мен важен знак за качеството или класата в изкуството е, че когато чета, гледам или слушам нещо,...
Заразата на прозявката
Ходиш от къща на къща, като прозявка от човек на човек – този израз често се използва за хора, които...
Забрави достатъчно, за да продължиш. Помни достатъчно, за да не се повтори
Забрави достатъчно, за да продължиш. Помни достатъчно, за да не се повтори....
"Нешънъл Джиографик" излъчи победителите в конкурса за снимка за 2016 г.
"Нешънъл Джиографик" обяви победителите в конкурса си за снимки за 2016 година. Пътешественици от цял...
На есента - Джон Кийтс
Мъглив сезон на сочни плодове богат, на зреещото слънце по-добър приятел няма; в заговор са да отрупат...
Любовта, която раздаваме, е единствената любов, която запазваме
Любовта, която раздаваме, е единствената любов, която запазваме....
Честит рожден ден, Пипи!
Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългото чорапче или накратко Пипи празнува на 21 май...
Когато пешеходните зебри стават мостове
Българският артист Христо Гелов направи шеметния Мадрид още по-цветен и щур. Той артистично "допълни"...
Приятел е този, който те приема изцяло
Приятел е този, който те приема изцяло, дори след като знае всички подробности за теб....
Кулинарните специалитети на Испания - I
Испания не е типична кулинарна дестинация. Тя някак остава в сянката на гордата с изисканите си блюда...
Птицата не се страхува, че клонът може да се счупи
Птицата не се страхува, че клонът може да се счупи. Тя разчита на крилете си....
Маргарет Бурк-Уайт – първата жена-военен кореспондент
Маргарет Уайт е американска фотографка, известна с големия си принос към фотожурналистиката - особено...
Ако не харесваш това, което получаваш, промени това, което даваш
Ако не харесваш това, което получаваш, промени това, което даваш....
Българска гордост: Високото пеене от селата Долен и Сатовча в списъка на ЮНЕСКО (видео)
Високото пеене от селата Долен и Сатовча беше вписано в Представителния списък на ЮНЕСКО на елементите...
Изкуство с цветя, каквото не сте си представяли
Лим Зи Уей е артистка от Сингапур, Малайзия и твори изумителните си изделия от цветя под псевдонима Limzy....
На тази дата: За пръв път е използван изразът ОК
Често наричат ОК най-великата дума (макар всъщност да е съкращение). Тя е сред най-използваните, тя "най-американската",...
Интервю: Виртуална седянка с Роси
Ако четеш Хера.бг значи малко познаваш Роси. Казвам малко, защото това, което ни представя тук е само...
Ако не спираш да мислиш за нещо...
Ако не спираш да мислиш за нещо, започвай да работиш по него....
Павел баня - извор на здраве с ухание на рози
Ще запомня Павел баня най-напред със слънцето. От сутринта до вечерта градчето е облято от златна слънчева...
За какво е служел Механизмът от Антикитера?
Механизмът от Антикитира е намерен през 1901-1902 година при претърсване на антично корабокрушение край...
Ще прекараш целия си живот единствено...със себе си. Обичай се!
Ще прекараш целия си живот единствено...със себе си. Обичай се! ...
Равното заплащане
Ако работите в малка частна фирма, веднага ще разберете за какво става въпрос. Започва от интервюто за...
Как заспиваме всъщност?
Заспиването е рутинен, но все още загадъчен процес. Дори и учените все още се борят да разберат механизмите...
Тинтявата - Валери Петров
Бих го взел преди известно време тоя стар турист с голо теме, услужлив и мек съм общо взето возил...
За страха от насекоми и влечуги
Страхът от насекоми още се нарича Ентомофобия или Инсектофобия. Води се като често срещан вид страх,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook