Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят


Историята на пицата + 8 интересни факта за нея


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Пицата е сред най-разпознаваемите и най-предпочитани храни в света - тя отдавна е прекрачила границите на италианската кухня и макар италианците ревностно да си я пазят, с нея се припознават хора от цял свят, всички възрасти. Добавяйки свой малък отпечатък върху разнообразните рецепти.

Макар че я свързваме предимно с Италия, идеята да сложиш нещо върху разточено тесто и да го запечеш е позната от хилядолетия. И все пак думата „пица“ идва от латинската дума „pizza“, която означава „потъмняване на кора от пожар“ и първи италианците сложили именно домат, риган и сирене - минимумът за това днес да наречем една храна пица.

Вижте любимите рецепти за пица на Hera.bg

Подобни на пицата храни се срещат във всички краища на земята. Древните гърци първи са пекли големи кръгли плоски хлябове по времето на Дарий Велики („палакинтос“ и „пита“), на които слагали масло, чесън и билки. „Мануше“ е храна, подобна на пица, в Ливан, “кока“ - в Каталуния, “инджера“ - в Африка, “паратха“ и „наан“ - Индия, “фламкухен"от област Елаз между Франция и Германия, “риеска“ от Финландия. В самата Италия плосък хляб се изпича още под името „фокача“ или „пиадина“.

Пицата идва някъде около 16 в. от Неапол и е била сладка. Предлагана е като улична храна за бедни. С откриването на Америка и идването на доматите в Европа, сладката плънка се заменя с резени домати, подправки и зехтин - близо до това, което хапваме днес. С времето и според региона плънката се променя и обогатява. Кралица Маргарита Савойска (1851 - 1926) полюбопитствала за този вид "бедняшка" храна и поискала да опита. Нейният готвач Рафаеле Еспозито създава пица, която гарнира от патриотично чувство в цветовете на италианския флаг - червено от доматите, бяло от моцарелата и зелено от пресния босилек. Кръщава пицата на своята кралица и така се ражда първата класическа рецепта за пица - “Маргарита“.


През 2009 г. в Неапол, при честване на 120-годишнината на пица Маргарита, пицолато (майстор на пици) поднася символично пица на актриса, облечена като Маргарита Савойска.

Италианците приемат пицата много сериозно и имат описана точната методика за пица Неаполитана - от продуктите, през технологията на приготвянето до начина на сервиране и съхранение. През 2010 г. рецептата става защитена по смисъла на Европейското право. За справка - само 9 пицарии (към 2019 г.) в Ню Йорк имат право да предлагат Неаполитана като автентична. Те притежават сертификат от Verace Pizza Napoletana Association, която се грижи да съблюдава само това - претенциите за автентичност.

Други класически пици са: Диабло, Куатро формаджи, Фунги, Прошуто, а най-популярната пица в САЩ е Пеперони.

Ето още 8 любопитни факта за пицата:

1. Първото заведение, за което се знае, че е предлагало пица, е Antica Pizzeria, която е отворила в Неапол през 1738 г..

2. Най-дългата доставка на пица е през 2004 г., когато вегетарианска пица е транспортирана от Фелтъм, Англия, до Мелбърн, Австралия - пътуване над 10,000 мили.

3. Всяка година в целия свят се продават 5 милиарда пици, от които 1 млрд е от заявки за вкъщи. Най-много пица за вкъщи се поръчва в събота вечер.

4. Пицариите са 17% от всички ресторанти в САЩ. Първата вълна идва с италианските емигранти в началото на 20 век, но истински известна и обичана става заради войниците, които се завръщат от Европа след Втората световна война.

5. Най-бързият пицар в света прави 14 пици за 2.35 минути и това е Уахид Оусъм (Waheed "Johnny" Awsim) от Ню Йорк - седемкратен победител. Състезанието се провежда всяка година в Лас Вегас.

6. Най-скъпата пица струва 2,745 долара и е създадена еднократно от Шеф Доменико Кролла. Оскъпяват я продукти като шотландска пушена сьомга, медальони от еленско месо, ядливо злато, омари, мариновани в най-добрите коняк и шампанско, хайвер.

7. Първата замразена пица излиза на пазара през 1962 г. - разбира се, в САЩ.

8. Т.нар "Хавайска пица", в която има ананас и която разделя любителите на пица на два крайни лагера, е измислена през 60-те в Онтарио, Канада, от Сам Панопулос, гръцки емигрант.

Пицата обединява хора от цял свят заради своя вкус, практичност в приготвянето и разнообразие на продуктите. Разбира се, възникват спорове като тези за ананаса или за аншоата върху пицата, за дебелината и коричката. Дали трябва да се яде с ръце или с вилица и нож. Дали да се добавят сосове (никога не слагайте кетчуп или майонеза на пица пред италианец) или максимално може да се поръси и листенца босилек или рукола. Но тези спорове само показват колко лично отношение има към нея. Колко е популярна и с колко любов е обградена.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пици в американски стил – как "Доминос" поддържат стандарта
· Пица от лимец с риба и каперси
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
· Аранчини - италиански оризови топки
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Метеопрог за планиране на почивката
· От Могилово до Нова Зеландия. Българска изба произвежда вино на другия край на света
· Тиквата като символ: Изкуство и Традиции
Вторник
25
Март 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
Бях се загледала в един кулинарен канал наскоро, та там Джейми Оливър гостуваше в Базиликата, Италия,...
Кисело зеле по добруджански
Преди няколко месеца, докато пазарувах в кварталния плод и зеленчук, подочух разговор. Една клиентка...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Руло със сладко
Неотдавна, на гости, опитах от това руло. С носталгия си спомних годините, когато нямаше изобилие от...
Тархана чорба
Когато някъде около 2-3. клас една съседка- туркиня ни даде пакетче с домашна тархана, помня така си...
Да си направим суши - II
Съществуват много видове суши, но разликата между тях е по-скоро в начина на оформяне, а не толкова във...
Как да: Почистим риба
Вероятно за някои дами чистили риба тази статия ще им се стори малко странна, та дори и смешна, но приятели...
Зимни коктейли: Ирландското кафе
Силно ободряващо кафе, стоплящо кръвта меко уиски, гъста сметана като натрупалия навън сняг и бучка захар...
Крем супа с тиквички, пилешко и босилек
За наличието на тиквички у дома вече споделих. Някои хора казват, че супа могат да консумират само в...
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
Празът - полезният братовчед на лука
Често пренебрегваме праза поради миризмата му. Но още по-често се налага да пием различни медикаменти...
Винен кебап от гъби кладница
Тъй като по молба на читател (и за радост на половинката) приготвих винен кебап от свинско месо, за себе...
Телешко със сини сливи
Тази рецепта е плод на коментарите тук в Hera.bg и практически подбудата да я приготвя е заради Цвети....
Супа с гъби шийтаке
И така, както често се случва приготвих супа с налични у дома продукти. Вече съм ви споменавала за китайските...
Торта "Сахер" - неустоима виенска класика
Тя е може би най-голямата конкуренция на прословутия „Гараш”. Вкусът и е също толкова неустоим, а приготвянето...
Домашно сладко от ягоди
Бях си наумила, че тази година ще направя домашно сладко от ягоди, ей така, 2-3 бурканчета. Чаках само...
Ориз със спанак, сирене и яйца
Здравейте на всички от екипа на Хера! :) И аз ще се престраша да участвам във вашия "вкусен" конкурс...
Сладкиш с праскови и диви къпини
Сезонът на прасковите. Природата отново ни дари с изобилие и у дома имаме много. Хапваме си ги пресни,...
Рангелово блюдо
На Архангеловден жените приготвят обреден хляб наречен "рангелово блюдо" (рангелов хляб), "боговица"...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
Ден 10 от Коледните пости. От днес можем да включим риба, скариди, калмари, октоподи, миди и всякакви...
Ароматни коледни сладки
Празничните коледни сладки са наричани най-често джинджифилови. За мен обаче най-важната и ароматна подправка...
Сълзици с канела
Във фризера винаги имам бутер тесто. Често ме спасява, когато искам да направя нещо на бързо или по-мързеливо....
Брускети с домати, чесън и зехтин
Родината на брускетата е централна Италия. Препечената със зехтин филийка е прекрасно предястие (особено...
"Друсани" пресни картофки с подправки
Този начин на приготвяне на пресни картофки научих преди 10 години от свекърва ми, само че бяха поръсени...
Аспержов зелен боб с пушен бекон
Зеленият боб е една от най-полезните храни, които човечеството познава. Днес на фона на разнообразието,...
Фъдж с кокос
Този десерт става изключително бързо, а вкусът му е страхотен. Макар наречен фъдж, тук по-скоро идеята...
Тиквеник
Тиквеникът е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Поднася се и на Коледни заговезни – денят преди...
Ризото с морски дарове
Оризът просто обожава в него блажено да се сгушват скаридки, миди и калмари с бяло вино. Ако имате повече...
Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
Победителят във Втори кулинарен конкурс по устойчиво готвене, ученикът от Добрич Росен Георгиев, обеща...
Мрачната история на вилицата
Доброто възпитание изисква да се храним с прибори. Ако се замислим кой от тях използваме най-често, безспорният...
Оризово фиде с пиле и броколи
Моето оризово фиде е с дебелина 1 мм, опаковка от 200 грама - използвала съм около 1/4 от опаковката....
Паламуд плакия по варненски
Тази рецепта си е малко старовремска. От времето, в което никой не е броял мазното и пърженото. Семейна...
Кюфтенца с извара, джинджифил и магданоз
Тези вкусни кюфтенца сервирах със сладко-кисел сос, в който основно имаше ананас. За съжаление рецепта...
Закуска, който не пропуска...
Казват, че денят се познава от сутринта. С времето се убедих, че това наистина е така. А за успешния...
Обредна пита с квас за Бъдни вечер
В миналото жената, която замесвала обредния хляб за Бъдни вечер, трябвало да е с добро семейство, да...
Булгурът - вкусна и полезна алтернатива в здравословното ни меню
Консумиран в почти цяла Европа и Америка и влизащ в състава на една от най-известните арабски салати...
Салата Фризе
Когато си купих салатата Фризе, нямах никаква идея, какво би следвало да представлява и дори как да я...
Сироп от мащерка срещу настинки за деца
Когато си спомням за Родопите, винаги долавям аромат на мащерка. Беряхме я в последните дни на май, юли,...
Запеканка с телешка кайма и гъби
За да съкратите още повече времето на приготвяне, можете да използвате готово картофено пюре, а вместо...
Спагети с домати, чили и риба тон
Едно предложение с риба и паста, в което вярвам ще се влюбите. за 4 порции 350 г спагети 1 малка...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook