Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят


Историята на пицата + 8 интересни факта за нея


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Пицата е сред най-разпознаваемите и най-предпочитани храни в света - тя отдавна е прекрачила границите на италианската кухня и макар италианците ревностно да си я пазят, с нея се припознават хора от цял свят, всички възрасти. Добавяйки свой малък отпечатък върху разнообразните рецепти.

Макар че я свързваме предимно с Италия, идеята да сложиш нещо върху разточено тесто и да го запечеш е позната от хилядолетия. И все пак думата „пица“ идва от латинската дума „pizza“, която означава „потъмняване на кора от пожар“ и първи италианците сложили именно домат, риган и сирене - минимумът за това днес да наречем една храна пица.

Вижте любимите рецепти за пица на Hera.bg

Подобни на пицата храни се срещат във всички краища на земята. Древните гърци първи са пекли големи кръгли плоски хлябове по времето на Дарий Велики („палакинтос“ и „пита“), на които слагали масло, чесън и билки. „Мануше“ е храна, подобна на пица, в Ливан, “кока“ - в Каталуния, “инджера“ - в Африка, “паратха“ и „наан“ - Индия, “фламкухен"от област Елаз между Франция и Германия, “риеска“ от Финландия. В самата Италия плосък хляб се изпича още под името „фокача“ или „пиадина“.

Пицата идва някъде около 16 в. от Неапол и е била сладка. Предлагана е като улична храна за бедни. С откриването на Америка и идването на доматите в Европа, сладката плънка се заменя с резени домати, подправки и зехтин - близо до това, което хапваме днес. С времето и според региона плънката се променя и обогатява. Кралица Маргарита Савойска (1851 - 1926) полюбопитствала за този вид "бедняшка" храна и поискала да опита. Нейният готвач Рафаеле Еспозито създава пица, която гарнира от патриотично чувство в цветовете на италианския флаг - червено от доматите, бяло от моцарелата и зелено от пресния босилек. Кръщава пицата на своята кралица и така се ражда първата класическа рецепта за пица - “Маргарита“.


През 2009 г. в Неапол, при честване на 120-годишнината на пица Маргарита, пицолато (майстор на пици) поднася символично пица на актриса, облечена като Маргарита Савойска.

Италианците приемат пицата много сериозно и имат описана точната методика за пица Неаполитана - от продуктите, през технологията на приготвянето до начина на сервиране и съхранение. През 2010 г. рецептата става защитена по смисъла на Европейското право. За справка - само 9 пицарии (към 2019 г.) в Ню Йорк имат право да предлагат Неаполитана като автентична. Те притежават сертификат от Verace Pizza Napoletana Association, която се грижи да съблюдава само това - претенциите за автентичност.

Други класически пици са: Диабло, Куатро формаджи, Фунги, Прошуто, а най-популярната пица в САЩ е Пеперони.

Ето още 8 любопитни факта за пицата:

1. Първото заведение, за което се знае, че е предлагало пица, е Antica Pizzeria, която е отворила в Неапол през 1738 г..

2. Най-дългата доставка на пица е през 2004 г., когато вегетарианска пица е транспортирана от Фелтъм, Англия, до Мелбърн, Австралия - пътуване над 10,000 мили.

3. Всяка година в целия свят се продават 5 милиарда пици, от които 1 млрд е от заявки за вкъщи. Най-много пица за вкъщи се поръчва в събота вечер.

4. Пицариите са 17% от всички ресторанти в САЩ. Първата вълна идва с италианските емигранти в началото на 20 век, но истински известна и обичана става заради войниците, които се завръщат от Европа след Втората световна война.

5. Най-бързият пицар в света прави 14 пици за 2.35 минути и това е Уахид Оусъм (Waheed "Johnny" Awsim) от Ню Йорк - седемкратен победител. Състезанието се провежда всяка година в Лас Вегас.

6. Най-скъпата пица струва 2,745 долара и е създадена еднократно от Шеф Доменико Кролла. Оскъпяват я продукти като шотландска пушена сьомга, медальони от еленско месо, ядливо злато, омари, мариновани в най-добрите коняк и шампанско, хайвер.

7. Първата замразена пица излиза на пазара през 1962 г. - разбира се, в САЩ.

8. Т.нар "Хавайска пица", в която има ананас и която разделя любителите на пица на два крайни лагера, е измислена през 60-те в Онтарио, Канада, от Сам Панопулос, гръцки емигрант.

Пицата обединява хора от цял свят заради своя вкус, практичност в приготвянето и разнообразие на продуктите. Разбира се, възникват спорове като тези за ананаса или за аншоата върху пицата, за дебелината и коричката. Дали трябва да се яде с ръце или с вилица и нож. Дали да се добавят сосове (никога не слагайте кетчуп или майонеза на пица пред италианец) или максимално може да се поръси и листенца босилек или рукола. Но тези спорове само показват колко лично отношение има към нея. Колко е популярна и с колко любов е обградена.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пици в американски стил – как "Доминос" поддържат стандарта
· Пица от лимец с риба и каперси
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
· Аранчини - италиански оризови топки
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Метеопрог за планиране на почивката
· От Могилово до Нова Зеландия. Българска изба произвежда вино на другия край на света
· Тиквата като символ: Изкуство и Традиции
Четвъртък
18
Юли 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сладко от череши
Сладкото от череши винаги го свързвам със сладоледените мелби от моето детство. И сега за разкош понякога...
Ретро сладкиш със сладко от сини сливи
Веднага казвам, че много обичам този сладкиш. Забравете за пухкавите кексове с 6 яйца. Този е друга класа...
Да боядисаме яйцата с памук и хартия
Във всеки дом настава истинско оживление, дойде ли Велики Четвъртък /или Велика Събота/ - деня, в който...
Агнешкото - защо да го изберем
Макар и да съществуват теории, според които ние можем да се храним напълно здравословно и без присъствието...
Японската кухня - II
Месо Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани,...
Как да решим какви съдове да ползваме в кухнята
Вредни ли са съдовете, в които готвим за нашия организъм? Кой вид да изберем? И аз съм се чудела дълго...
Салата Фризе
Когато си купих салатата Фризе, нямах никаква идея, какво би следвало да представлява и дори как да я...
Да си направим суши
Ако обичате екзотичните храни и експериментите, сигурно вече сте опитвали този деликатес идващ от Далечния...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Два вида козуначени мъфини за Великден
Започвам с това, че винаги ме е било страх от козунаците. Не, че не ги обичам – напротив, но месенето...
Зимни коктейли: Сгряващият грог
Навън се пука дърво и камък от студ. Със сетните сили на вцепененото си тяло, успявате да се доберете...
Салата "Мъката на бацила"
Преди малко повече от месец бях качила тази снимка на салата във Фейсбук профила си. На шега я кръстих...
Салата със спанак и пикантни пилешки късчета
Здравейте и от мен, Надя! Искам да участвам в конкурса с една рецепта за салата със спанак. Имаме малка...
Супа от коприва
Копривата е една от първите свежи зеленини, които природата ни предлага, за да подсилим организма си...
Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш...
Сладки хапки с фурми
Тази рецепта отново съм взела от книгата, от която направих мароканските изкушения Ghriba. За тези сладки...
Печени зеленчуци на грил
Рядко се изкушавам да ям зеленчуци и плодове, които не са в сезона си, поради ред причини, но ако го...
Домашен хляб и козунак за хора, които нямат време
След поредния телевизионен репортаж за проверки върху качеството на хляба, си помислих – какво би станало,...
Салата с кълнове и риба тон
Ако имате кълнове, които се чудите как да оползотворите, предлагаме ви тази салата. Тук сме използвали...
Домашен хляб с квас в хлебопекарна
Тази година се зарекох по време на постите да опитам да хвана квас. Първият път беше неуспешен, но след...
Козуначени кифлички
Здравейте!Казвам се Людмила от гр. Хасково и бих искала да участвам и с едно предложение, за великденски...
Печена тиква с ябълки, круши и дюли
Обичам есенните дни, в които уханна топлина на печена тиква и плодове се носи от фурната. Точно в такива...
Динята - лятна свежест
Най-любимият ни плод през лятото е динята. Не се знае с точност от кога се отглежда, но се предполага,...
Ризото с морски дарове
Оризът просто обожава в него блажено да се сгушват скаридки, миди и калмари с бяло вино. Ако имате повече...
Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
Това предястие от тиквички може да бъде и леко основно ястие в топлите летни дни. Ефектно е и носи изискано...
Калмари и пипалца "по гръцки"
Едно от любимите ми ястия, разкошно за приготвяне на вилата, наред с различни риби на скара и миди.....
Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
Критараки е вид паста, която много прилича по форма на ориза. Често се използва в гръцката кухня, в същата...
Пълнени тиквички с различен пълнеж
Тези вкусни пълнени тиквички, стават много бързо и са добър избор за различните вкусове на хората в нашето...
Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
Едно пролетно предястие с веган кашкавал и спанак, който може да се замени с всякакви зеленолистни. Можем...
Baingan Bharta - индийска кухня
Baingan Bharta е традиционна индийска рецепта от Панджабския регион, която в зависимост от района има...
Салата от червено цвекло, ябълка и грейпфрут
Една здравословна салата, за която Ирина от вегетариански ресторант "Жасмин Тий Хаус" казва, че никой...
Освежаваща напитка: Диня с мента
Парещите лъчи на слънцето карат тялото да мечтае за нещо свежо, многооо свежо и студено. Тази комбинация...
Постни банички с праз и маслини
Много лесна и семпла рецепта за постни банички с праз и маслини. Хубава се получи. Ще ви споделя как...
Меденки "Мечи лапи"
"Меденки, големи като мечи лапи", това си казахме, докато хапвахме от тях у дома. После пък си спомнихме,...
Ябълков сладкиш с Мартин
Обичам бързите и здравословни сладкиши. Мама ми го приготви, когато й гостувах, но се оказа, че рецептата...
Наздраве по холандски
Приятна съботна или неделна вечер. Навън вали сняг, а вие сте се събрали на по питие вкъщи с приятели....
Салата от спанак, цвекло, синьо сирене и орехи
Нещо свежо и набързо. Изберете по-дребен спанак, за да не се налага да режете листенцата. две шепи...
Салата от пшеница, гулия и сушени череши
Днес искам да ви предложа две бързи ястия, чиято основна съставка е пшеницата. Подходящи са и за постите. ...
Сос Наполи
за около 500 мл сос 30 мл зехтин 1 лук 2 скилидки чесън 100 мл бяло вино 370 г белени домати от...
Спагети с бекон, праз, грах и лимон
400 г спагети 40 г масло 150 г бекон 200 г праз 400 мл сметана 100 г грах 1 лимон -сок сол...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook