Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Вкусна баклава


У дома си облизват пръстите с тази баклава. Сладичка! Така на нас най-много ни харесва! Малките парченца изкушение придават празничност, която предлагам и за вашата трапеза.
1 пакет тънки кори
3-4 с.л захар
100 гр бадеми
250 гр орехи
3-4 с.л грис
1 к.л канела
300 гр масло
ванилия 1 шишенце

за сиропа
ванилия 1 шишенце
1 кг захар
700 мл вода
1 лимон


Орехите и бадемите смиламе наситно. В съд правим плънката като смесваме добре 3-4 с.л захар, гриса, канелата, ванилията и смлените ядки.
Маслото разтопяваме. Намазваме тавичката в която ще печем с масло. Поставяме три кори, мажем с масло и поръсваме с плънката. Отново слагаме 3 кори, мажем с масло и поръсваме с ядките. Към средата на реденето слагаме повече плънка, а после продължаваме с реденето. Последната кора се намазва отгоре с масло.
Нарязаваме баклавата. Аз я режа на ромбчета, а понякога на по-малки квадратчета 3 на 3 см, но вие я нарежете така както ви харесва. Поръсете отгоре с една шепа вода и я печете в умерена фурна (150 градуса) до порозовяване. Оставяме я да изстине .


Лимонът настъргваме на най-ситното и фино ренде, изцеждаме половината от лимона и заедно с водата, 1 кг захар и ванилията слагаме да ври. Аз лично още преди да започне да се сгъстява течността заливам баклавата, отцеждам сиропа и отново го завирам до сгъстяване и пак заливам. Но ако искате я залейте само веднъж с горещия сироп. Леко разделечете парченцата, така, че да може сиропа да влезне и между тях.
Незабравяйте баклавата трябва да е студена, а сиропа горещ. Хапвайте не по рано от 3 дни за да има време сиропа да попие добре.


Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Тархана чорба
· Книжен кебап
· Хумус
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· 5 любими десерта с ябълки
Сряда
17
Юли 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Студен чай с какаови зърна, джинджифил и цитруси
Ако сте от онази порода любители на чая, които не могат нито ден без своята чаша или две от любимата...
Постен кокосов кекс с какао
За този кекс не ви трябват миксери, бъркалки, щуротии. Всичко забърквам в една купа, спазвайки основното...
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Баница с праз (зелник)
Нашите баби не са били никак глупави жени. Зелник или баницата с праз неслучайно е присъствала често...
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Омайният кардамон
От появата му на територията на Южна Индия и Шри Ланка до днес растението с латинско название Elettaria...
Гръцка мусака
Мусаката е традиционно гръцко ястие и за разлика от тази, която сме свикнали да хапваме в България в...
Леща с тиквички и кус кус
Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen ни представи две свои авторски рецепти, които...
Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна
През уикенда обичам да отделям повече време за малко по-засукани десерти. Просто имам времето да отделя...
Мъфини със спанак и синьо сирене
На Цветница имахме кратко пътуване извън града с децата. Сутринта минахме за благословия и върба през...
Постни арменски сармички
Ако са ви омръзнали обичайните рецепти за лозови сърми и искате да опитате нещо ново и все пак традиционно...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook