Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Вкусна баклава


У дома си облизват пръстите с тази баклава. Сладичка! Така на нас най-много ни харесва! Малките парченца изкушение придават празничност, която предлагам и за вашата трапеза.
1 пакет тънки кори
3-4 с.л захар
100 гр бадеми
250 гр орехи
3-4 с.л грис
1 к.л канела
300 гр масло
ванилия 1 шишенце

за сиропа
ванилия 1 шишенце
1 кг захар
700 мл вода
1 лимон


Орехите и бадемите смиламе наситно. В съд правим плънката като смесваме добре 3-4 с.л захар, гриса, канелата, ванилията и смлените ядки.
Маслото разтопяваме. Намазваме тавичката в която ще печем с масло. Поставяме три кори, мажем с масло и поръсваме с плънката. Отново слагаме 3 кори, мажем с масло и поръсваме с ядките. Към средата на реденето слагаме повече плънка, а после продължаваме с реденето. Последната кора се намазва отгоре с масло.
Нарязаваме баклавата. Аз я режа на ромбчета, а понякога на по-малки квадратчета 3 на 3 см, но вие я нарежете така както ви харесва. Поръсете отгоре с една шепа вода и я печете в умерена фурна (150 градуса) до порозовяване. Оставяме я да изстине .


Лимонът настъргваме на най-ситното и фино ренде, изцеждаме половината от лимона и заедно с водата, 1 кг захар и ванилията слагаме да ври. Аз лично още преди да започне да се сгъстява течността заливам баклавата, отцеждам сиропа и отново го завирам до сгъстяване и пак заливам. Но ако искате я залейте само веднъж с горещия сироп. Леко разделечете парченцата, така, че да може сиропа да влезне и между тях.
Незабравяйте баклавата трябва да е студена, а сиропа горещ. Хапвайте не по рано от 3 дни за да има време сиропа да попие добре.


Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Книжен кебап
· Хумус
· Кьопоолу в буркани
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· 5 любими десерта с ябълки
Четвъртък
6
Май 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Попска яхния от петел
Попската яхния от петел е характерно ястие за празника на Свети Димитър 1 петел /1.500/ 1 кг арпаджик 1/2...
Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
Това предястие от тиквички може да бъде и леко основно ястие в топлите летни дни. Ефектно е и носи изискано...
Постни лозови сарми с булгур
Лозовите сармички са едно малко бижу в националната ни кухня. Пипкаво е да направиш една тава с миниатюрни...
Oвнешка яхния с праз
Овнешката яхния с праз е характерна рецепта за Петковден 1 кг овнешко месо 1 кг праз 2 домата 100...
Крем супа от карфиол с куркума
Най-често на трапезата ни карфиолът присъства под формата на трушия, но той е прекрасен за пресни салати,...
Омайният кардамон
От появата му на територията на Южна Индия и Шри Ланка до днес растението с латинско название Elettaria...
Ризото с морски дарове
Оризът просто обожава в него блажено да се сгушват скаридки, миди и калмари с бяло вино. Ако имате повече...
Торта от фурми с крем от авокадо
От много време насам се каних да ви предложа и една веганска торта. Иначе казано, да отсъства какъвто...
Ябълкови тиганички със захар мусковадо
Мусковадо се произвежда от захарна тръстика, като по-разпространена е тъмнокафявата. Името й произхожда...
Закуска, който не пропуска...
Казват, че денят се познава от сутринта. С времето се убедих, че това наистина е така. А за успешния...
Постен сиропиран сладкиш
Здравейте! Пращам ви и моите две рецепти, защото време не остана. Докато се наканя и конкурсът свършил....
Пресни картофи с тиквички, копър и чесън
Това е любимата ми рецепта с пресни картофи, категорично. А и, като се замисля, любимото ми пролетно...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook