Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Мляко от семена и ядки


Млякото е прекрасен източник на белтъчини и калций, но преди всичко за малките деца. След 3-годишна възраст производството на ензимът лактаза, които преработва млечната захар постепенно намалява и накрая спира напълно. Разбира се, има един малък процент хора, които могат да усвояват прясното мляко през целия си живот, но те са изключение. Дали вие сте сред тях, можете да тествате много лесно, като изпиете половин литър прясно мляко. Ако не последва никаква реакция и след 2-3 часа продължавате да се чувствате прекрасно – честито! Вие спокойно можете да консумирате бялата напитка без никакви ограничения.

По-вероятно е обаче, в стомахът ви да се появи тежест или истински тайфун с колики, подуване, газове и диария. Това е сигурно доказателство, че организмът ви не може да усвоява прясното мляко. Неразградената лактоза се натрупва по стените на дебелото черво под формата на слуз, причинява гнилостни процеси и пречи на абсорбирането на важни хранителни вещества. Организмът се опитва да се отърве от нея като я избутва на повърхността чрез хрема, синузит, жилав секрет на гърлото, акне или с повишение на температурата.

Едно е обаче да установите, че прясното мляко не ви понася, а съвсем друго – да се откажете от него. Както ние хората сме доказвали нееднократно, няма нищо по-силно от навика. Пред него бледнеят всички телесни страдания, в това число и гореспоменатите. Мляко в сутрешното кафе, към закуската с мюсли, любимата ви торта с млечен крем или вечерната чаша топло какао – това са ежедневни ритуали, без които е трудно да си представите ежедневието и затова продължавате да страдате. А може просто да замените кравето мляко с бадемово или сусамово. И двете са не по-малко вкусни, полезни и най-важното – без странични ефекти.

Бадемово мляко
За 1 литър:
1 ч. ч. сурови бадеми
6-7 ч.ч. изворна вода
мед и канела на вкус

От вечерта измийте бадемите и ги накиснете с 3 чаши вода. На сутринта ги изплакнете, сменете старата вода със същото количество чиста и ги прехвърлете в купата на блендера. Разбивайте в продължение на няколко минути, докато течността побелее, а бадемите се превърнат в каша. След това прецедете млякото през марля, опитайте го и преценете дали да добавите още вода. Накрая овкусете с мед и канела.

Бадемовото мляко може да се съхранява в хладилника до 36 часа, а от останалата бадемова маса могат да се приготвят вкусни курабийки. Колкото до полезните му качества – те са безспорни. То е богато на белтъчини, витамини В, Е и минералите калций, фосфор, мед и желязо. Ядковото мляко не само не образува слуз в организма, а напротив – пречиства вътрешните органи и понижава нивото на лошия холестерол.


Друга подходяща суровина за растително мляко е сусамът. Той съдържа многократно повече калций от животинското мляко, затова приготвената от него напитка е изключително полезна за деца, бременни и жени в менопауза.

Сусамово мляко
За 1-1,2 литра:
1 ч. ч. суров сусам
4-5 ч. ч. изворна вода
мед и канела на вкус

Сусамът не е необходимо да се накисва предварително, но е добре да се смели предварително в кафемелачка. След това го залейте с 4 чаши вода и го разбийте в блендера продължително време (около 5 мин.) Когато течността стане бяла и плътна, е готова за прецеждане и овкусяване. Ако е нужно, добавете още малко вода. В сравнение с бадемовото мляко, сусамовото е по-мазно и по плътност наподобява кравето. Единствено се усеща лека горчивина, която обаче успешно се тушира с меда и канелата.

Коментари
2012-05-14 #4
Велина
Може ли вместо бадеми и сусам да използваме орехи?
2011-11-05 #3
Gerity Borisova
Ами вси4ки вегани и суровоядци,само такова мляко консумират т.е.ядково мляко.Знам става божественно.Аз 4есто си правя и от кашу,лешници,тиквени семе,слън4огледово семе,вси4ки са много вкусни.А също така,ядковите млека са перфектни за закуска с овесените ядки със сушени плодове,пресни плодове,добавят се и сурови ядки,просто фантазия.Великолепно.Аз също харесвам и соевото мляко,а то пък е просто уникално!
2011-02-22 #2
Изолда
Направих и от двата вида "мляко". Определено бадемовото ми хареса повече, сусамовото малко нагарча. Като се подслади почти не се усеща, но все пак...Благодаря за идеята .
2011-02-21 #1
diqna
не бях чувала за подобно нещо.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Козето мляко – достойната замяна
· Сложната простота на майчиното мляко
· Пробиотиците - защо не можем без тях - II
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Сирни Заговезни
· Аранчини - италиански оризови топки
· Заговезни
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Постни банички с праз и маслини
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Пици в американски стил – как "Доминос" поддържат стандарта
· Био продуктите за дома и ползите за здравето
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Долма по иракска рецепта
Вторник
5
Декември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Салата от червено цвекло, ябълка и грейпфрут
Една здравословна салата, за която Ирина от вегетариански ресторант "Жасмин Тий Хаус" казва, че никой...
Как да си направим: Пилешки бульон
Често когато обезкостяваме пилето остават парченца, кости и други. Но дори да не е така, в магазинната...
Kексче с шоколадова душа
Кексчето има хрупкава коричка и мека, ефирна вътрешност. Ето защо го нарекох: с шоколадова душа. Продукти...
Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна
През уикенда обичам да отделям повече време за малко по-засукани десерти. Просто имам времето да отделя...
Трюфелите – по- ценни от злато
Трюфелите отдавна са символ в цял свят на лукса, благосъстоянието и като цяло на гурме кухнята. Познати...
Моят ватикански хляб
Когато разбрах за този „ритуал” не бях особено екзалтирана, дори си помислих, че това е поредното суеверие,...
Баница с готови кори
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как....
Хранене на бавни обороти – движението Slow food
Всички познаваме фаст фууда – „бързата храна”. През работната седмица хапваме на крак пици, закуски,...
Вишневи хрупки
Тази година нашата вишна роди по-малко плодове, нямаше достатъчно, за да направя сладко от вишни, но...
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
Пресни подправки от терасата
Подправките са душата на всяко ястие, а какво по-хубаво от това да са пресни и току-що откъснати. Вече...
Пенне ригато със спанак и сметана
Здравейте! Казвам се Александра, живея в Монтана и много обичам италианската кухня. Искам да участвам...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook