Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пресни подправки от терасата


Подправките са душата на всяко ястие, а какво по-хубаво от това да са пресни и току-що откъснати. Вече целогодишно могат да се намерят връзки с магданоз, босилек или девесил, но обикновено ползваме само няколко стръка от тях, а остатъка жълтее и загнива по рафтовете на хладилника. Затова няма нищо по-хубаво от това да можем да откъснем от любимите си подправки тогава и колкото ни трябва. Сигурно си мислите, че това е трудно постижима мечта в градски условия, но ви е необходима само слънчева тераса и няколко саксии.

Първо трябва да решите какво ще засадите във вашата балконска градинка. Най-важното съображение е тя да ви служи възможно най-дълго, тоест подправки, които са свежи само в рамките на няколко седмици, като копъра например, не си заслужават усилията. Затова пък ще се радвате на добра реколта от магданоз, босилек, риган, салвия и мащерка.

Магданоз
Съществуват различни видове магданоз, но ако искате да съчетаете кулинарните ползи с декорацията, изберете къдрав. Тази подправка понася и по-ниски температури и затова можете да я засадите още в ранна пролет. Изберете по-дълбока саксия, защото растението развива дълбок корен. Напълнете я с богата хумусна почва и поставете семената на разстояние от няколко сантиметра. Отгоре сложете не повече от половин сантиметър пръст. Магданозът пониква бавно, но след появата на първите стръкове бързо избуява. Необходима му е само достатъчно влага и слънчево местенце на терасата. Къдриците му дълго ще красят и овкусяват вашите салати, защото колкото повече късате от него, толкова повече стръкове пуска.

Босилек
Босилекът засадете през април. Пригответе му богата почвена смес от чимовка, пясък и прегорял оборски тор. Тази подправка, типична за Средиземноморието е топлолюбива и семената й ще поникнат едва при температура около 20 градуса. Можете да ускорите процеса като покриете саксията с опаковъчно фолио. След като младите стръкове избият им осигурете повече слънце, влага и ги пазете от ниски температури (под 10 градуса). Късайте развитите листа на подправката и оставяйте връхчетата – така ще имате реколта през целия топъл сезон.

Розмарин
Розмаринът е многогодишен храст, затова за дълго ще се радвате както на божественият му аромат в ястията, така и на красотата му. Семената му засейте през февруари-март в богата почва с прегорял оборски тор. Едва, когато температурите се повишат над 20 градуса го изкарайте на слънчево място на терасата и го поливайте по-рядко. През есента отново го приберете в топло помещение и го използвайте за подправка дори през най-студените дни. За да оформи красива и гъста корона се нуждае от редовна подстрижка.
Коментари
2014-05-27 #5
Adelina Vasileva
Маже да добавите джоджен, мента, майоран - и те виреят дори на остъклена тераса.
2013-08-05 #4
йотко
Благодаря за съветите,много ми харесват саветите,аз много обичам зеленчукопроизводството,но за съжаление каквото имам само отглеждам на терасата,весела седмица на всички !!!
2011-04-28 #3
Дани
Много благодаря за съвета, Искра! ще пробвам още тази седмица.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Нов живот за балкона? Толкова е лесно
· Да превърнем балкона в нашето магическо убежище
· Летни занимания за деца на терасата
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Как да съчетаем градинската люлка с нашия двор?
· Ето защо е важно да не се режат, а да се садят дървета в градовете
· Засейте тези култури до лука и ще предпазите градината от вредители
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
Сряда
24
Юли 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как "Зеленина" променя дома ни през 2017 г.
Цветът за 2017 г., "Зеленина", навлиза смело във всеки аспект на живота ни и ние сме готови за него!...
Дървовидно алое
Родът Алое включва около 350 вида растения, които произхождат от тропическите области на Африка и Арабския...
Коледни пости - в очакване на Коледа
Малко остава до Бъдни вечер и края на постите. Тогава, знаем, на трапезата се слагат нечетен брой, все...
Къщи за здравословен живот
С бързо нарастващия процент на заболявания като астма, алергии и умствени заболявания, започваме да търсят...
10 март - св. мчк. Галина
На 10 март Църквата почита паметта на света мъченица Галина. Тя живяла при управлението на император...
5 причини да си завъдим индрише у дома
Индришето (Pelargonium roseum) е традиционно за българския дом растение. Почти всяка селска къща има...
Японски полъх в интериора
Отличителната черта на японският стил е усещането за пространство. Тази особеност е повлияна от начина...
Цветна светлина в дома
Цветната светлина много по-силно въздейства на нашите сетива отколкото ярките стени или предмети. С едно...
Задушниците
Задушниците са дни, в който правим помен в чест на мъртвите. По традиция християните измолват Господ...
18 януари - Световен ден на снежния човек
Световният ден на снежния човек се отбелязва от 2011 г. и е неофициален празник на един любим в зимните...
Как се почистват сребърни обеци
Чифт сребърни обеци, с правилна грижа и почистване, са добра инвестиция за много години напред. Те никога...
Три мартеници-цветя като брошки и фиби
Тези ръчно изработени мартеници са посветени на жените в моето семейство. Баба ми, майка ми и моите две...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook