Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пресни подправки от терасата


Подправките са душата на всяко ястие, а какво по-хубаво от това да са пресни и току-що откъснати. Вече целогодишно могат да се намерят връзки с магданоз, босилек или девесил, но обикновено ползваме само няколко стръка от тях, а остатъка жълтее и загнива по рафтовете на хладилника. Затова няма нищо по-хубаво от това да можем да откъснем от любимите си подправки тогава и колкото ни трябва. Сигурно си мислите, че това е трудно постижима мечта в градски условия, но ви е необходима само слънчева тераса и няколко саксии.

Първо трябва да решите какво ще засадите във вашата балконска градинка. Най-важното съображение е тя да ви служи възможно най-дълго, тоест подправки, които са свежи само в рамките на няколко седмици, като копъра например, не си заслужават усилията. Затова пък ще се радвате на добра реколта от магданоз, босилек, риган, салвия и мащерка.

Магданоз
Съществуват различни видове магданоз, но ако искате да съчетаете кулинарните ползи с декорацията, изберете къдрав. Тази подправка понася и по-ниски температури и затова можете да я засадите още в ранна пролет. Изберете по-дълбока саксия, защото растението развива дълбок корен. Напълнете я с богата хумусна почва и поставете семената на разстояние от няколко сантиметра. Отгоре сложете не повече от половин сантиметър пръст. Магданозът пониква бавно, но след появата на първите стръкове бързо избуява. Необходима му е само достатъчно влага и слънчево местенце на терасата. Къдриците му дълго ще красят и овкусяват вашите салати, защото колкото повече късате от него, толкова повече стръкове пуска.

Босилек
Босилекът засадете през април. Пригответе му богата почвена смес от чимовка, пясък и прегорял оборски тор. Тази подправка, типична за Средиземноморието е топлолюбива и семената й ще поникнат едва при температура около 20 градуса. Можете да ускорите процеса като покриете саксията с опаковъчно фолио. След като младите стръкове избият им осигурете повече слънце, влага и ги пазете от ниски температури (под 10 градуса). Късайте развитите листа на подправката и оставяйте връхчетата – така ще имате реколта през целия топъл сезон.

Розмарин
Розмаринът е многогодишен храст, затова за дълго ще се радвате както на божественият му аромат в ястията, така и на красотата му. Семената му засейте през февруари-март в богата почва с прегорял оборски тор. Едва, когато температурите се повишат над 20 градуса го изкарайте на слънчево място на терасата и го поливайте по-рядко. През есента отново го приберете в топло помещение и го използвайте за подправка дори през най-студените дни. За да оформи красива и гъста корона се нуждае от редовна подстрижка.
Коментари
2014-05-27 #5
Adelina Vasileva
Маже да добавите джоджен, мента, майоран - и те виреят дори на остъклена тераса.
2013-08-05 #4
йотко
Благодаря за съветите,много ми харесват саветите,аз много обичам зеленчукопроизводството,но за съжаление каквото имам само отглеждам на терасата,весела седмица на всички !!!
2011-04-28 #3
Дани
Много благодаря за съвета, Искра! ще пробвам още тази седмица.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Да превърнем балкона в нашето магическо убежище
· Свежи "одухотворени" саксии
· Далиите в градината – съвети за отглеждане и символика
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
Неделя
13
Юни 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да се справим с мравките
Обикновено срещата с насекоми в дома ни предизвиква писъци и суматоха. И това е съвсем естествено – природата...
Как да си ушием: Ръкохватка
Въпреки навлизането на силиконовите ръкохватки за горещо тези от плат все още са най-често употребявани....
Във фризера – какво и как?
Хубавото на фризера е, че можем да съхраняваме продуктите свежи и да им се наслаждаваме не само когато...
Начини за отопляване
След последните студени дни все повече се усеща наближаващата зима. Някои са подготвени за този период,...
Между сериозната връзка и Неговите неясни сигнали
Тя иска сериозна връзка, той подава неясни сигнали. Познато ли ви звучи? Много жени са се блъскали над...
Традиции и обичаи на Бъдни вечер
Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници в българския календар. Самото му име произхожда от...
9 игри от миналото, на които да научите децата през ваканцията
Дама Играта на дама е подходяща за навън. За нея е необходим тебешир, с който да се начертае полето....
Какво можем да научим от нашия домашен любимец?
От животните можем да научим изненадващо много, най-лесно - от домашния ни любимец, животното, намиращо...
Лалето - чаровното лице на пролетта и символ на свежата романтика
Те не са сред най-трайните цветя, но красотата им е безспорна. Толкова обикновени и традиционни и в същото...
Коледничето - непретенциозна красота по празниците
Коледа е тук, а с нея дойде и най-коледното цвете- добре познатата ни коледна звезда, с която всяка година...
30 май - честваме св. Емилия
На 30 май православната църква чества света Емилия. Света Емилия произхожда от богат благороднически...
На Еньовден за лекове и имане
В нощта на 23 срещу 24 юни в народната традиция се отбелязва Еньовден – стар езически празник в чест...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook