Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Масата у дома


Mалка част от дамите днес посещават коктейли и гала вечери или иначе казано места, в които етикета от вилицата до шапката е задължителен.
Все пак етикетът на масата създава една хармония и удобство за всички присъстващи на нея. Броят на приборите и посудата, която може да се сложи на една маса е огромен, допълнителните елемeнти също, но в тази статия не искам да наблегна на това.

Искам да поговорим за една нормално подредена маса и за някои правила, която смятам всяка жена трябва да знае, за да може да предаде на децата си и за да създава комфорт на себе си и своите гости, както на празници, така и на делници.

Покривката е добре да бъде съобразена цветово със салфетките или пък чиниите. Най-сигурният избор е бялата покривка, тя създава усещане за чистота и се слива или дава възможност за акцент върху посудата и приборите. Добре е покривката да виси около педя от всички страни. Както много късата покривка, така и много дългата създава неудобства.

Ако желаете да направите атмосферата по-изискана или романтична, използвайте свещници и вази с цветя - но нека те са на височина, в която гостите не губят визуален контакт. Ако изберете да аранжирате с цветя, нека техния аромат бъде семпъл, на масата е добре уханието да идва от ястията. Поставете вазата по средата на масата, отново спазвайте правилото за визуалния контакт.

Срещу всеки стол на около 2 пръста разстояние от ръба на масата се поставя подложна чиния. В нея никога не се сeрвира директно храна. Тя трябва да бъде максимално плоска. Нейната цел, както става ясно от името, е да се използва за подложна на други ястия, салати или супи. По този начин избягваме случайно попадане на капка, която да замърси покривката.

Върху подложната чиния може да бъде поставена салфетка. Същата, по правило, може да бъде разположена в ляво от вилиците или в подложната чиния. По етикет салфетката е нужно да бъде платнена, аз откривам удобство в тази материя заради възможността да поставя кърпата (която е по-голяма от една салфетка) върху коленете си - предотвратявайки случайното окапване на дрехата, с която съм. Най-често обаче и аз се изкушавам от невероятните цветни салфетки, които можем да намерим в търговската мрежа.

Подреждането на приборите също има установени правила: ножовете и лъжиците се нареждат от дясно, вилиците от ляво, приборите за десерт над самата подложна чиния. Ножа за основни и предястия се слага с режещата част към чинията. При подреждане на десертните прибори, ползваемата част на виличката трябва да гледа надясно, а на лъжичката и ножче наляво.

В повечето семейства предполагам няма огромен набор от вилици, лъжици и ножове, които да се премахват заедно с всяко консумирано ястие. Все пак по етикет е нужно да нареждаме приборите отвън навътре, спазвайки реда на видовете ястия, които се сервират и използвайки приборите от двете страни равномерно, придвижвайки се към най-близките до чинията.

Хлябът се разполага в малка чинийка над вилиците в ляво, напитките се разполагат в дясно над ножовете, като първа от ляво на дясно е тази за вода. Подреждат се по големина за да не скрива голямата по-малката чаша – т.е от ляво на дясно.

Ако сме поканили гости за следобедно кафе с тортичка, чашата с кафе се сервира отдясно над приборите. Присъствието на чаша вода на масата е изключително добър навик, дори да не сте жадни и дори да не отпиете по време на яденето от нея. В случай, че се задавите, което е възможно при хранене, тя може да спаси живота ви ( и това го знам от личен опит).

Ето и едно примерно подреждане, в което има предястие (първата вилица в ляво), супа (лъжичка в дясно) и основно ястие (вилица и нож), табелка с името на нашия гост (над десертните прибори и чинията за хляб), десерти, червено вино.



Коментари
2012-05-28 #10
Рая
мерси че написахте домашното по ДТИ и на мен. Аз пък имах да напиша как се подрежда масата
2011-03-13 #9
Хриси
Мерси много за помоща от тук си написах домашното по ДТИ.Имахме да напишем правилата за естетическо хранене !
2011-02-27 #8
tinka
Много е важно да се научим на етикет!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· С какво още да поднесем виното?
· Правила на модерния (и не само) етикет
· Бумът на семейната фотография
· Между истерията и депресията: Нова Година
· Вълшебството на Рождество
· Вашата бутилка с вода е развъдник на бактерии – миете ли я достатъчно често?
· Бързи заеми - свобода или капан?
· Как да избелим бялото пране?
· FunStarter: Подаръците, които не познават срокове
· Отървете се от бъркотията по пода! Или как да изберем мебели за съхранение на играчки
· 6 идеи как да пазарувате по-евтино
Неделя
27
Април 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 8
Ден 8 на Коледните пости, днес е последният ден от строгия пост. От утре, 23 ноември, е позволено риба...
Да си ушием: Бебешка пелена
Творчеството в жената намира истински пристан щом стане въпрос за деца. Въображението ни има хоризонт...
„Наесен с песен“ или посрещнете есента малко по-уверени, с пълен джоб ще добавим ние, от MiniZaem.bg
„Кредит“, та дори и малък, и „пълен джоб“ звучат първоначално взаимно изключващите се фрази, нали? За...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 31
Ден 31 от Коледните пости. Снощи приготвих яхния от зелен боб за момчетата. Аз бях на фирмено парти,...
Празен хладилник и внезапни гости. Помощ!
На всеки му се е случвало да го изненадат внезапни гости. Не от онези неприятните, с които през цялото...
Различните (и екзотични) домашни любимци
Наскоро се видях с приятели, които бяха доста разочаровани от факта, че са се осмелили да си вземат домашен...
Имените дни
Зимните месеци са времето, наситено с най-много именни дни. И това е естествено за някогашния живот на...
Как да избелим бялото пране?
Избелването на бялото пране е една от задачите, която всяка домакиня среща в определен момент. С времето...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 22
Ден 22 от Коледните пости. Снощи съвсем набързо приготвих Картофи на фурна с асатефида и допълнително...
Да обичаш на Коледа
Някои Коледи се помнят вечно. И нищо не е в състояние да ги изтрие от миналото. Празникът, който помниш...
Дългокосместите котки - идеалната компания - II
Ангорска котка Произход и основни характеристики Ангорската котка се слави като една от най-старите...
Приветлив ли е домът ни?
Домът е нашата крепост, но и място, което понякога се налага да покажем и на другите. И със сигурност...
Как да общуваме с котката
Макар и гальовна, котката е изключително своенравна. Но именно в това е нейната прелест. За разлика от...
Месни Заговезни
Месни Заговезни (Неделя месопустна) е последният ден, в който се яде месо преди Великденските пости....
Честита нова година, приятели!
Ако четете това на 1 януари, то благодарим ви! За доверието, за това, че ни четете и споделяте, че ни...
Вашата бутилка с вода е развъдник на бактерии – миете ли я достатъчно често?
Всеки път, когато отпивате от бутилката си с вода, оставяте в нея бактерии, които могат да се размножат...
Непентес
Родината на непентеса (Nepenthes) са дъждовните тропични джунгли на югоизточна Азия, островите Калимантан...
Дрянът - свещеното дърво за българите
Дрянът е свещено дърво за българите. То е натоварено с много символика, присъства в много легенди и поверия...
Декоративни яйца с хартиени цветчета
Здравейте ! Това е великденската украса в нашия скромен дом. Всяка година добавяме по нещо ново към...
Мартенички - помпони
Винаги съм правила лично мартениците за близките ми хора. Самото усукване на белия и червения конец и...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook