Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Масата у дома


Mалка част от дамите днес посещават коктейли и гала вечери или иначе казано места, в които етикета от вилицата до шапката е задължителен.
Все пак етикетът на масата създава една хармония и удобство за всички присъстващи на нея. Броят на приборите и посудата, която може да се сложи на една маса е огромен, допълнителните елемeнти също, но в тази статия не искам да наблегна на това.

Искам да поговорим за една нормално подредена маса и за някои правила, която смятам всяка жена трябва да знае, за да може да предаде на децата си и за да създава комфорт на себе си и своите гости, както на празници, така и на делници.

Покривката е добре да бъде съобразена цветово със салфетките или пък чиниите. Най-сигурният избор е бялата покривка, тя създава усещане за чистота и се слива или дава възможност за акцент върху посудата и приборите. Добре е покривката да виси около педя от всички страни. Както много късата покривка, така и много дългата създава неудобства.

Ако желаете да направите атмосферата по-изискана или романтична, използвайте свещници и вази с цветя - но нека те са на височина, в която гостите не губят визуален контакт. Ако изберете да аранжирате с цветя, нека техния аромат бъде семпъл, на масата е добре уханието да идва от ястията. Поставете вазата по средата на масата, отново спазвайте правилото за визуалния контакт.

Срещу всеки стол на около 2 пръста разстояние от ръба на масата се поставя подложна чиния. В нея никога не се сeрвира директно храна. Тя трябва да бъде максимално плоска. Нейната цел, както става ясно от името, е да се използва за подложна на други ястия, салати или супи. По този начин избягваме случайно попадане на капка, която да замърси покривката.

Върху подложната чиния може да бъде поставена салфетка. Същата, по правило, може да бъде разположена в ляво от вилиците или в подложната чиния. По етикет салфетката е нужно да бъде платнена, аз откривам удобство в тази материя заради възможността да поставя кърпата (която е по-голяма от една салфетка) върху коленете си - предотвратявайки случайното окапване на дрехата, с която съм. Най-често обаче и аз се изкушавам от невероятните цветни салфетки, които можем да намерим в търговската мрежа.

Подреждането на приборите също има установени правила: ножовете и лъжиците се нареждат от дясно, вилиците от ляво, приборите за десерт над самата подложна чиния. Ножа за основни и предястия се слага с режещата част към чинията. При подреждане на десертните прибори, ползваемата част на виличката трябва да гледа надясно, а на лъжичката и ножче наляво.

В повечето семейства предполагам няма огромен набор от вилици, лъжици и ножове, които да се премахват заедно с всяко консумирано ястие. Все пак по етикет е нужно да нареждаме приборите отвън навътре, спазвайки реда на видовете ястия, които се сервират и използвайки приборите от двете страни равномерно, придвижвайки се към най-близките до чинията.

Хлябът се разполага в малка чинийка над вилиците в ляво, напитките се разполагат в дясно над ножовете, като първа от ляво на дясно е тази за вода. Подреждат се по големина за да не скрива голямата по-малката чаша – т.е от ляво на дясно.

Ако сме поканили гости за следобедно кафе с тортичка, чашата с кафе се сервира отдясно над приборите. Присъствието на чаша вода на масата е изключително добър навик, дори да не сте жадни и дори да не отпиете по време на яденето от нея. В случай, че се задавите, което е възможно при хранене, тя може да спаси живота ви ( и това го знам от личен опит).

Ето и едно примерно подреждане, в което има предястие (първата вилица в ляво), супа (лъжичка в дясно) и основно ястие (вилица и нож), табелка с името на нашия гост (над десертните прибори и чинията за хляб), десерти, червено вино.



Коментари
2012-05-28 #10
Рая
мерси че написахте домашното по ДТИ и на мен. Аз пък имах да напиша как се подрежда масата
2011-03-13 #9
Хриси
Мерси много за помоща от тук си написах домашното по ДТИ.Имахме да напишем правилата за естетическо хранене !
2011-02-27 #8
tinka
Много е важно да се научим на етикет!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· С какво още да поднесем виното?
· Правила на модерния (и не само) етикет
· Бумът на семейната фотография
· Между истерията и депресията: Нова Година
· Вълшебството на Рождество
· Какво трябва да знаем при обзавеждане на нов апартамент
· Какво трябва да знаем при избора на летни колички?
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
· Как да носим дълга рокля
· Съвети: Какво да правим при гръмотевична буря, ако сме сред природата
· Огънят в камината - уютен, но опасен. Неправилното изгаряне на дървесина отнема животи
Понеделник
27
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Боядисване на яйца - техника щампа с листенце
Здравейте, пак съм Людмила от Хасково. Бих искала да участвам и с още една идея - за шарени великденски...
Минимализъм през Коледа
Минималистичната Коледа е една нова концепция за нас, които още сякаш не можем да се нарадваме на изобилието,...
Направи сама: Детска люлка на открито
Кое дете не обича да се люлее? Лятото е тук, ваканцията започна и е време за игри на открито. Да си направим...
Зимен Кръстовден - Попова Коледа
На 5 януари отбелязваме Попова Коледа (ден преди Богоявление - Йордановден). Празникът е наричан още...
Защо лятото е най-добрият момент да започнем да живеем минималистично?
Много от нас си представят началото на дадена промяна в живота си с отправна точка - понеделник, Нова...
Боядисване на яйца с восък и с естествени боички
Харесах тази идея за боядисване на великденски яйца, защото техниката с восък не е нова за нас, а тук...
Къщи за здравословен живот
С бързо нарастващия процент на заболявания като астма, алергии и умствени заболявания, започваме да търсят...
Пленителната красота на една 144-годишна уистерия
Огромна уистерия расте в парка на гр. Ашикага, префектура Точики, Япония. Дървото, по-скоро - храст,...
Хартията в интериора
Хартията е забележителен материал. Освен, че има хилядолетна история, дори и днес, в цялото разнообразие...
24 май е тържеството на избора - грамотен или не
На 24 май говорим за българската култура и просвета. През останалите дни просто няма нужда - нивото й...
Коледни печати от плодове и зеленчуци
За да си направим коледни печати не е задължително да ги купим от скъп магазин за художнически материали....
Традиции и обичаи на Бъдни вечер
Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници в българския календар. Самото му име произхожда от...
Непентес
Родината на непентеса (Nepenthes) са дъждовните тропични джунгли на югоизточна Азия, островите Калимантан...
9 здравни риска у дома
Непрекъснато ни “залива” информация в колко замърсена околна среда “виреем”. Към нея обикновено се добавя...
Каква количка да изберем за бебето?
Преди да имаме дете обикновено мислим, че изборът на количка е по-скоро естетичен. Ами да, какво толкова?...
Какво да сложим на масата на Бъдни вечер
Всички знаем, че на Бъдни вечер се поднасят нечетен брой ястия, но когато се стигне до планиране на менюто,...
Цитруси в саксия – размножаване и добив на плодове
Размножаване Можете да се сдобиете с цитрусово дръвче по два начина. Първият и по-удачният е вкореняването...
"Дали тази година ще успее да си дойде за Коледа?"
Коледните светлинки блещукат вече не само из стаите, но и в очите. А щом ги има в очите, значи ги има...
Вино и храна - как да съчетаваме правилно
Когато есента е в разгара си, а зимата потропва на прозореца, в хладните нощи често ти се приисква да...
5 причини да си завъдим индрише у дома
Индришето (Pelargonium roseum) е традиционно за българския дом растение. Почти всяка селска къща има...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook