Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

С какво още да поднесем виното?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Според известната традиция, ако не се сервира с основно ястие, виното се поднася със сирена и/или сухи мезета. За всеки сорт вино си има подходящо сирене, това ясно и всички знаем нагънатото прошуто по грубите дървени дъски. Но какво става, когато гостите ни или самите ние не обичаме миризливи сирена, алергични сме или сме вегани/вегетарианци? Как можем още да поднесем виното?

Правилото, че белите вина си отиват с леки ястия, а червените - с по-тежки важи при всички случаи, ако уважавате питие като виното - искате то да извади отличния си вкус и храната да не го "затисне",а напротив - да го подчертае.


Бели вина си отиват с плодове като смокини и още:



Крекери с леки сирена, ядки и семена, които могат да се намажат допълнително с някаква лека безмесна разядка, особено на млечна основа, или хайвер. Шишчета от моцарела, домати и листенце босилек също е удачно решение.

Десерти на плодова основа - сорбе или тарталети с желирани плодове, леки парфета и дори чийзкейкове като лимонов, например. Ако поводът е празничен, нека тортата да е "бяла" - със сметана или най-много с бял шоколад и/или плодове.

Ордьоври на базата на морските дарове и рибата - пушена сьомга, скариди с лек дресинг, миди, стриди. Нека ястията са съвсем семпло овкусени. Ориз и леко сготвените ястия с киноа, просо, бобови.

Всякакви салати с плодове и зеленчуци със семпли дресинги и не много съставки. Избягвайте в тях есенни зеленчуци като цвеклото и ряпата, артишока и алабаша.

За основните ястия е ясно - паста с бели сосове или без сос, леки ястия с риба, зеленчукови ястия.


За червените вина, ако искаме да избягаме от месото и сирената



По-мазни риби като шаран, херинга, риба тон, скумрия си отиват с розета и червено вино.

Паста със сос на доматена основа. Пицата по правило също е към червените вина.

Ястия със сладки картофи и с по-наситени вкусове, с повече и/или по-пикантни подправки, но не прекалявайте все пак.

На крекери можете на поднесете хумус, маслинова паста.

Десертите за червено вино (десертните сортове все пак) са добре да са на шоколадова основа. Брауните, торти с шоколадов крем и блат, лава кейкове или просто парчета черен шоколад.

Всъщност има много ястия, които да комбинираме с различните вина и ако сте в комфорт с компанията си, не се притеснявайте, че можете "да се изложите", че не сте познавач. Всеки се учи в движение с виното, защото то открива лицата си по различен начин на различните хора и техните вкусове. Експериментирайте смело и помнете - с виното по-малкото е винаги повече. Пийте с удоволствие и мярка.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да направим плато сирена?
· Нито св. Валентин, нито Трифон Зарезан - просто отпразнувайте женското приятелство
· Господи, дай ми...
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Правила на модерния (и не само) етикет
· Къде са ни чиниите?
· На тази дата: "Изобретено" е шампанското
· Свежи летни коктейли с розе
· "Жени и вино! Вино и жени!"
· Съвет: Обичате ли да спестявате пари? Опитайте това!
· Каква пералня да избера - някои новости, които е добре да знаем
· Нов живот за балкона? Толкова е лесно
· ИКЕА и Сабин Марселис представят колекцията VARMBLIXT, която съчетава скулптурен дизайн и светлина
· Как да изберем качествен еър фрайър?
· Боклукът – един по-различен поглед
Събота
4
Февруари 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Направете Коледата си различна
Омръзнала ли ви е Коледа? Сега ще си кажете "що за глупав въпрос!" Да, наистина. Как може да ни омръзне...
Когато прегръщаме наранените си деца, прегръщаме детето в себе си
Когато вдъхваме надежда на децата си, получаваме надежда за себе си. Когато утешаваме децата си, ...
5 възела, които е полезно да научите
ДА връзваш възел е нещо, което учим в детските си години и е сред тези умения, които ни трябват до края...
Да разкрасим през пролетта междублоковите пространства
С наближаването на пролетта идва най-подходящият момент да разкрасим пространствата около блоковете....
Любопитни факти за 14 февруари
Любовта е във въздуха... особено през втория месец от годината! Датата 14 февруари или още Свети Валентин...
Първите маратонки, изработени от пластмасови отпадъци от океана, скоро в магазините
Първите 7000 чифта спортни обувки, изработени от рециклирана пластмаса от Световния океан, влизат в търговската...
17 юли - Света великомъченица Марина
Най-често българите празнуват деня на светицата за предпазване от огън и мълнии, това е и третият ден...
Как да използваме формите за лед - 12 идеи
Добре познатите ни форми за лед могат да имат много приложения, за които рядко се сещаме. Предимствата...
Кошничка за яйца - Веселите зайчета
Винаги съм се чудела какво да ги правя тези кори и кутии за яйца – от една страна се натрупват толкова...
Великденски яйца за декорация
Здравейте! Искам да участвам в конкурса за най-красиво великденско яйце и Ви изпращам снимки. Това...
Подаръци в последния момент, които жените ще харесат
"Ключът към женското сърце е неочакван подарък в неочакван момент" - казва Форестър във филма "Да откриеш...
Атанасовден
Свети Атанасий Велики е роден през 295 г. в Александрия. Почитаме светеца на 18 януари, заедно с архиепископ...
Рециклирана играчка за елха с брокат - бляскаво цвете
Винаги съм харесвала идеята за рециклиране на старите неща, "от нищо нещо" и оползотворяване на непотребното....
На Велики вторник се замисляме за добродетелите
На Велики вторник от Страстната седмица Христос разказва различни нравствени поучения на своите ученици....
Щастлива да е новата 2020 г., приятели!
С времето нещата, които си желаем, за себе си, за близките ни, стават все по-малко и все по-клиширани....
27 юли - Свети Панталеймон
Пантелеймон е великомъченик от Никомедия (днес Измит), страдал за христовата вяра по време на управлението...
Идеи за ръчно изработени подаръци
Изборът на подаръци често се оказва голямо предизвикателство – къде заради изчерпаните идеи, къде заради...
6 февруари - св. равноапостол Фотий
Православната църква почита на 6 февруари паметта на св. Фотий. Св. равноапостол Фотий е цариградски...
Пролетна украса с помпони от тишу
Здравейте! Украсих дома си с цветни, радващи окото, хартиени помпони. Правят се лесно, красиви са, внасят...
26 март - Събор на св. Арахангел Гавриил
На 26 март Православието отбелязва Събор на св. Арахангел Гавриил. Гавриил е един от четирите архангели...
Свещ с празнична декорация
Дори и най-обикновената свещ може да заблести в празничен блясък, да се превърне в украса на празничната...
Ебру - нестандартно изкуство за рисуване върху вода
Ебру е вековна традиция, предавана от поколение на поколение, която улавя момента, в който рисуващият...
29 август - Секновение
На 29 август в народната традиция се отбелязва Секновение - хората и целият видим свят се подготвят за...
По-осъзната и щастлива да е 2019 г., приятели!
Измина още една година, в която бяхме заедно. Сега, в края й, знаем, че поглеждаме към нея с усмивка...
Успение Богородично
На 15 август (28 август, по стар стил) по стара българска традиция се празнува Голяма Богородица или...
Как да общуваме с котката
Макар и гальовна, котката е изключително своенравна. Но именно в това е нейната прелест. За разлика от...
Минзухарът - стройният джентълмен сред пролетните цветя
Минзухарът (Crocus) e многогодишно растение от семейство Перуникови, разпространено от Източното Средиземноморие...
Как да си ушием възглавница
По-голяма част от дрехите ми шиеше мама. Така почти до тинейджърските ми години. Винаги бях кипра. То...
Полезни съвети, ако сте с куче на път
Лято е – време за пътувания и летни приключения, за туристически открития и споделени моменти с любимите...
Незабравката - малко, но толкова важно цвете
Незабравката е тревисто растение (Myosotis sylvatica) от семейство Грапаволистни. Познати са около 50...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook