Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кои сирена с кои вина си подхождат



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Въпреки че тънките познавачи на вино споделят, че не всеки път комбинацията от сирене и вино е възможно най-добрата, всеизвестен факт е, че със сигурност е най- обичайната. Ако можеш да оцениш нотките на дъб, лешник, зелен фасул или праскова във виното, надали ще можеш да го направиш след порция пикантна заигравка Камембер, Горгонзола или козе сирене. Но щом четете това, има голяма вероятност и вие като мен да сте на много крачки (направо километри) от обученото небце на винените експерти. Да отдъхнем и да продължим напред.

Вярно, в миналото си отрязвахме по парченце българско краве саламурено сирене или кашкавал към винцето, но сега по-големите хипермаркети предлагат голямо разнообразие от сирена. В първото няма нищо лошо, но вероятно има защо в света да съществуват над 650 вида сирена и за поне десетина от тях ми звучи добра идея да познаваме отблизо.

Качествата им зависят от различни неща - вида на млякото, бактериалната култура, маслеността, технологията, мястото на производство и не на последно място - вида и метода на зреене. Доста сходно с виното, нали? Кои сирена с кое вино си подхождат зависи не само от изброените, а и от различни добавки и вариации на сирената. Започва да звучи доста сложно, сигурно защото и сирената и вината са нещо не особено еднопластово. Все пак искам да съкратя всички относителности и да изведа нещо наистина полезно и близо до добрия вкус при поднасяне на сирена и вино.

Няколко съвета от купуването до консумирането

Най-добре да консумирате сиренето непосредствено след закупуването му.

Сложете го в хладилник в не най-студената му част.

Не го съхранявайте в кутия с капак, ако е нужно да остане повече време в хладилника ви - увийте го във фолио.

Един час преди консумация го извадете от хладилника и опаковката, в която е закупено. През по-топлия сезон и по-малко време е достатъчно.

Подреждайте сирената в плато посока часовниковата стрелка. Оставяйте известно разстояние помежду различните сирена, като следвате правилото първо по-меките, после по- ароматни, следвани от пикантните. По този начин се и консумират.

Можете да сервирате към платото със сирена и пълнозърнест хляб, круши, грозде, смокини, орехи, сладко от боровинки.



С какви вина да комбинирате някои от по-известните сирена


Бри - Пино Блан, Мерло, Ризлинг, Шампанско

Моцарела - Кианти, Шардоне, Совиньон блан

Камaмбер - Пино Блан, Шенин Блан, Траминер, Мерло, Шампанско

Сини сирена - Ризлинг, Порт, Зинфандел, Каберне Совиньон, Грюнер Велтлинер, Десертни вина

Козе сирене - Грюнер Велтлинер, Пино Гри, Зинфандел, Шенин Блан

Гауда - Пино Гри, Ризлинг, Шираз, Зинфандел, Мерло

Проволоне - Канти, Санджовезе, Мерло

Маскарпоне и Creme Fraiche - Десертни вина

Горгонзола - Пoрт, Зинфандел, Мерло

Чедър - Риоха, Шираз, Шампанско, Мерло

Фета - Пино Блан, Пино Ноар, Зинфандел

Едам - Пино Гри, Ризлинг, Шираз, Шампанско

Грюер - Пино Ноар, Совиньоньон Блан, Кабербе Совиньон

Ементал - Пино гри, Пино ноар, Пино блан, Траминер

Асиаго - Пино Гри, Риоха, Совиньон Блан, Зинфандел, Каберне Совиньон.

Халуми - Пино Гриджо, Шираз


И все пак какво отива на нашенското си бяло краве саламурено сирене и кашкавал? Едно младо, българско Мерло е чудесен избор.

А ето на тази схема онагледихме най- важното за сирената и подходящите вина:





Сигурно ще ви е интересно да прочете и как да съчетаваме виното с храната, а и как да дегустираме виното.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Тофу – да похапнем здравословно
· Моцарелата – свежото лятно сирене
· Пармиджано Реджано
· Аранчини - италиански оризови топки
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Мъфини със спанак и синьо сирене
· Ухажването - игра на инстинкти
· Как се празнува Свети Валентин по света
· Любовните филми с незабравими саундтраци
· От Могилово до Нова Зеландия. Българска изба произвежда вино на другия край на света
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· На тази дата: "Изобретено" е шампанското
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Традиционното кипърско сирене халуми получи защитено наименование за произход
· Как да направим плато сирена? (видео)
· 5 вкусни и освежаващи безалкохолни коктейли за лятото (рецепти)
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Свежи летни коктейли с розе
· Как да се отървем от паяците у дома?
· Дестилати в готвенето: От коняк в сосовете до ром в десертите
· 6 идеи как да пазарувате по-евтино
Сряда
24
Април 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сладко от круши и грозде
След горещото и вълнуващо лято есента идва с тихи стъпки и носи пъстър букет от цветове, аромати, вкусове...
Тайните на хубавия кекс
Много дълго време съм се заблуждавала относно кексовете. Мислех си, че заради моя Голям Импровизаторски...
Питка за Богоявление и Ивановден
На 6 и 7 януари отбелязваме Богоявление (Йордановден) и Ивановден. По традиция на масата се слага прясна...
Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
С Инна онзи ден се шегувахме помежду си, че толкова обичаме нахут и в Хера имаме толкова рецепти с нахут,...
Печени патладжани с домати и Пармезан
Извинявам се предварително, че пропорциите не са съвсем точни, но това бе нещо импровизирано, което пък...
Бърз обяд с аромат на лято
Тази рецепта няма да започне с: "В забързаното ни ежедневие...". Тази рецепта ще започне с аромат на...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Диня с прошуто
Има рецепти, които съзнанието ни не може да възприеме. Прошуто с диня може би е една от тях (за някои...
Закуска, който не пропуска...
Казват, че денят се познава от сутринта. С времето се убедих, че това наистина е така. А за успешния...
Зимни коктейли: Сгряващият грог
Навън се пука дърво и камък от студ. Със сетните сили на вцепененото си тяло, успявате да се доберете...
Дунавска салата
Тази зимнина, си е малко "пипкава", защото трябва да се реже всичко на лентички. За сметка на това, после...
С любов за лимонадата
Запитвали ли сте се защо лимонадата е кръстена на лимона? Трябва ли да е направена задължително и само...
Банички със спанак и сирене
Като дете нито увещанията за полезност, нито анимацията с Попай моряка, не можеше да ме накара да ям...
Пресни картофи с тиквички, копър и чесън
Това е любимата ми рецепта с пресни картофи, категорично. А и, като се замисля, любимото ми пролетно...
Божествено лесен мармалад от кайсии
В светлината на слънчевите лъчи и с пулсиращия аромат на лятото, опитайте тази рецепта за мармалад от...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Моцарелата – свежото лятно сирене
Историята разказва, че преди повече от 120 година в чест на кралица Маргарита Савойска, известен италиански...
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
Пица с тиквички и сирена
Пица у дома се прави рядко. 2-3 пъти в годината. Сигурно за това и не съм достатъчно сериозна за да открия...
Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
Всички като деца сме хапвали печен сандвич с яйце и сирене или кашкавал, може би пък сте му казвали Принцеса...
Как да: Изберем прясна риба
Няма нищо по вкусно от прясната риба, но и няма нищо по-отвратително от развалената. Тези две състояния...
Хранене на бавни обороти – движението Slow food
Всички познаваме фаст фууда – „бързата храна”. През работната седмица хапваме на крак пици, закуски,...
Тайните на домашната лимонада
Кой не обича прясна домашна лимонада? Тя няма нищо общо с онова газирано, подсладено и ароматизирано...
Откриването на Америка като кулинарна революция - II
Фасулът Бобът вероятно е едно от най-старите културни растения в света. Произхожда от Южна Америка,...
Постен сладкиш с ябълки и грис
Постите са много труден период не само за любителите на месото, яйцата, млякото и млечните продукти,...
Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
Това предястие от тиквички може да бъде и леко основно ястие в топлите летни дни. Ефектно е и носи изискано...
Мини пици с лапад
Привет! Казвам се Камелия и живея в Бургас. Имам две дъщери , на 5 и на 7 години и обичам в събота вечер...
Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
Както разказах в тази публикация, рецептата за Кисело зеле по добруджански научих не от някой сайт, не...
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
Освежаваща напитка: Диня с мента
Парещите лъчи на слънцето карат тялото да мечтае за нещо свежо, многооо свежо и студено. Тази комбинация...
Крем супа от моркови и картофи с шафранка
Чудото на тази бърза крем супа от моркови и картофи с шафранка, се крие в пържения дехидратиран лук....
Праз с ориз и туршия
А ето я и втората рецепта на Величка от Велико Търново: Праз с ориз и туршия: 2 стръка едър...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook