Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кои сирена с кои вина си подхождат



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Въпреки че тънките познавачи на вино споделят, че не всеки път комбинацията от сирене и вино е възможно най-добрата, всеизвестен факт е, че със сигурност е най- обичайната. Ако можеш да оцениш нотките на дъб, лешник, зелен фасул или праскова във виното, надали ще можеш да го направиш след порция пикантна заигравка Камембер, Горгонзола или козе сирене. Но щом четете това, има голяма вероятност и вие като мен да сте на много крачки (направо километри) от обученото небце на винените експерти. Да отдъхнем и да продължим напред.

Вярно, в миналото си отрязвахме по парченце българско краве саламурено сирене или кашкавал към винцето, но сега по-големите хипермаркети предлагат голямо разнообразие от сирена. В първото няма нищо лошо, но вероятно има защо в света да съществуват над 650 вида сирена и за поне десетина от тях ми звучи добра идея да познаваме отблизо.

Качествата им зависят от различни неща - вида на млякото, бактериалната култура, маслеността, технологията, мястото на производство и не на последно място - вида и метода на зреене. Доста сходно с виното, нали? Кои сирена с кое вино си подхождат зависи не само от изброените, а и от различни добавки и вариации на сирената. Започва да звучи доста сложно, сигурно защото и сирената и вината са нещо не особено еднопластово. Все пак искам да съкратя всички относителности и да изведа нещо наистина полезно и близо до добрия вкус при поднасяне на сирена и вино.

Няколко съвета от купуването до консумирането

Най-добре да консумирате сиренето непосредствено след закупуването му.

Сложете го в хладилник в не най-студената му част.

Не го съхранявайте в кутия с капак, ако е нужно да остане повече време в хладилника ви - увийте го във фолио.

Един час преди консумация го извадете от хладилника и опаковката, в която е закупено. През по-топлия сезон и по-малко време е достатъчно.

Подреждайте сирената в плато посока часовниковата стрелка. Оставяйте известно разстояние помежду различните сирена, като следвате правилото първо по-меките, после по- ароматни, следвани от пикантните. По този начин се и консумират.

Можете да сервирате към платото със сирена и пълнозърнест хляб, круши, грозде, смокини, орехи, сладко от боровинки.



С какви вина да комбинирате някои от по-известните сирена


Бри - Пино Блан, Мерло, Ризлинг, Шампанско

Моцарела - Кианти, Шардоне, Совиньон блан

Камaмбер - Пино Блан, Шенин Блан, Траминер, Мерло, Шампанско

Сини сирена - Ризлинг, Порт, Зинфандел, Каберне Совиньон, Грюнер Велтлинер, Десертни вина

Козе сирене - Грюнер Велтлинер, Пино Гри, Зинфандел, Шенин Блан

Гауда - Пино Гри, Ризлинг, Шираз, Зинфандел, Мерло

Проволоне - Канти, Санджовезе, Мерло

Маскарпоне и Creme Fraiche - Десертни вина

Горгонзола - Пoрт, Зинфандел, Мерло

Чедър - Риоха, Шираз, Шампанско, Мерло

Фета - Пино Блан, Пино Ноар, Зинфандел

Едам - Пино Гри, Ризлинг, Шираз, Шампанско

Грюер - Пино Ноар, Совиньоньон Блан, Кабербе Совиньон

Ементал - Пино гри, Пино ноар, Пино блан, Траминер

Асиаго - Пино Гри, Риоха, Совиньон Блан, Зинфандел, Каберне Совиньон.

Халуми - Пино Гриджо, Шираз


И все пак какво отива на нашенското си бяло краве саламурено сирене и кашкавал? Едно младо, българско Мерло е чудесен избор.

А ето на тази схема онагледихме най- важното за сирената и подходящите вина:





Сигурно ще ви е интересно да прочете и как да съчетаваме виното с храната, а и как да дегустираме виното.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Тофу – да похапнем здравословно
· Моцарелата – свежото лятно сирене
· Пармиджано Реджано
· Аранчини - италиански оризови топки
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Мъфини със спанак и синьо сирене
· Ухажването - игра на инстинкти
· Как се празнува Свети Валентин по света
· Любовните филми с незабравими саундтраци
· От Могилово до Нова Зеландия. Българска изба произвежда вино на другия край на света
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· На тази дата: "Изобретено" е шампанското
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Традиционното кипърско сирене халуми получи защитено наименование за произход
· Как да направим плато сирена? (видео)
· 5 вкусни и освежаващи безалкохолни коктейли за лятото (рецепти)
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Свежи летни коктейли с розе
· Как се използва фотоепилатор?
· Учени откриха нов метод за варене на яйца с перфектен резултат
· Как да избелим бялото пране?
Неделя
23
Март 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пишмание - турският деликатен десерт
Обичате ли сладко? Не, не ви говоря за добре познатия ни и особено любим на нас жените шоколад. Става...
Мароканската кухня – пиршество за душата - II
Присъстващ на всяко ястие е мароканският хляб (хобз) - кръгъл и плосък, тип пита, с дебела кора. Приготвя...
Патладжанени рулца с козе сирене
Ако допреди десетилетия козето сирене е било чест продукт на трапезата на българина - днес почти сме...
Ошав
Ошавът присъства на обредните трапези в дните около Коледа, но освен това той е много хранителен и полезен....
С аромат на печени чушки - II
Печене на фурна Преди много години бях изправена пред един чувал пипер и налична единствено фурна, така...
Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
Въпреки че събитието през 2025 г. се проведе в Лион, френският отбор не спечели златния медал, задоволявайки...
Кулинарните специалитети на Испания - I
Испания не е типична кулинарна дестинация. Тя някак остава в сянката на гордата с изисканите си блюда...
Соевият сос
Кой е най-характерният вкус в кухнята на Източна Азия? Разбира се, този на соевия сос – с него в тази...
Сладко от сини сливи
Печеното сладко от сини сливи е едно от ония прегрешения, които човек може да си позволи да хапне, в...
Дестилати в готвенето: От коняк в сосовете до ром в десертите
Алкохолът и храната са две удоволствия в живота, които често се допълват по един магичен начин. Това...
Торта "Сахер" - неустоима виенска класика
Тя е може би най-голямата конкуренция на прословутия „Гараш”. Вкусът и е също толкова неустоим, а приготвянето...
Пълнени тиквички с кайма и ориз
Понякога като се замисля, колко много неща не съм консумирала, в тинейджърските години, чак се хващам...
Руло със сладко
Неотдавна, на гости, опитах от това руло. С носталгия си спомних годините, когато нямаше изобилие от...
Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
Пицата е сред най-разпознаваемите и най-предпочитани храни в света - тя отдавна е прекрачила границите...
Печена тиква с ябълки, круши и дюли
Обичам есенните дни, в които уханна топлина на печена тиква и плодове се носи от фурната. Точно в такива...
Тайните на хубавия кекс
Много дълго време съм се заблуждавала относно кексовете. Мислех си, че заради моя Голям Импровизаторски...
Оризово фиде с пиле и броколи
Моето оризово фиде е с дебелина 1 мм, опаковка от 200 грама - използвала съм около 1/4 от опаковката....
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Газираните напитки – за утоляване или разпалване на жаждата
Навън вече е топло. Ние се радваме на галещите лъчи на слънцето, стараем да прекарваме повече време в...
Овесена закуска с ягоди
Закуската е важна част от деня, а пълноценната такава още повече. Продуктите по-долу често прибавям към...
Тайните на шарената сол
Шарената сол е най-големият български кулинарен сантимент. Няма нищо случайно в това когато посрещаме...
Ориз с черни гъби, соеви кълнове и пиле
След успешното покълване на боб мунг - зелена соя, започнах да се чудя къде да включвам кълновете освен...
Крем супа от карфиол с куркума
Най-често на трапезата ни карфиолът присъства под формата на трушия, но той е прекрасен за пресни салати,...
Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
Как да приготвим така бонфилето, че да остане сочно и крехко - да, има своите тънкости определено. Както...
Ягодите - защо да ги хапваме
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ...
Идея за здравословна закуска с чия
Навикът понякога е наистина по-силен от нас. Трябва ни някаква провокация, за да се дистанцираме от зоната...
Пресни и хрупкави картофки - ветрилце с босилек
У дома само аз харесвам пресен босилек, така че половината от тези картофки направих с копър. Можете...
Домашният сладолед – с какво е по-добър?
Говорейки за сладоледа трудно можем да избегнем баналностите. Защото всеки знае, как освежава в горещите...
Зимни коктейли: Сгряващият грог
Навън се пука дърво и камък от студ. Със сетните сили на вцепененото си тяло, успявате да се доберете...
Пица от лимец с риба и каперси
Под поста ми за патладжанчетата с киноа една мила дама на име Анета ми предложи да опитам пица от лимец...
Рибни торбички с праз
На пръв поглед изглежда трудно, но истината е, че това е лесна и ефектна вечеря. Сервирайте със зелена...
Пилешки шишчета със сусам
Макар, че в тази рецепта имаме топлинна обработка на сусама, все нещичко остава от неговите изключително...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook