Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Моцарелата – свежото лятно сирене


Историята разказва, че преди повече от 120 година в чест на кралица Маргарита Савойска, известен италиански майстор създал пица с продукти, които едновременно характеризирали националната кухня и пресъздавали цветовете на националния трибагреник. Сигурно се досещате, че става дума за популярната и до днес пица „Маргарита”, приготвена от домати (червено), босилек (зелено) и моцарела (бяло). Именно за последната ще поговорим.

Моцарелата е свежо сирене, което произхожда от региона Кампания. Главната му особеност е, че зрее изключително кратко, заради което има малка трайност. Всъщност според изтънчените кулинари най-вкусна е еднодневната моцарела (giornata), но на нея можете да се насладите единствено в Италия, тъй като може да се консумира само направо от мандрата. За да достигне до нас свежото сирене се опакова и съхранявана в суроватката си, което му осигурява малко по-голяма трайност, но не повече от 25 дни.

Производството на моцарелата започва като всяко едно сирене – невареното прясно мляко се подсирва и след това се подгрява до 80-90°С. Бърка се, докато се получи еластична маса, която майсторът меси, за да се получи познатата ни структура на конци. След това преденото тесто се нарязва на парчета, от които обикновено се оформят по-малки или по-големи топки. Крайният резултат е, че 10-14 кг. мляко се получава килограм прясна моцарела.

В класическият си вид моцарелата се произвежда от мляко на черна биволица. Днес можете да я опитате под запазената марка Mozzarella di bufala campana. Черни биволици обаче се отглеждат твърде малко, а търсенето на прясното сирене постоянно расте. Затова започва да се произвежда моцарела и от краве мляко, което обаче е с много по-ниска масленост и слаб аромат. Този недостатък отчасти се компенсира с използването на повече суровина – 14 вместо 10 литра мляко за килограм моцарела. Затова пък крайният продукт има значително по-ниска цена, което дава възможност на всички нас да опитаме от това италианско лакомство.

А сега да поговорим за вкуса. Той е нежно-сметанов, лек и идеално се съчетава с пресни зеленчуци, тъй като не доминира над аромата им, а само го подчертава. След консумацията на моцареля няма да започне да ви измъчва чудовищна жажда (както ако хапнете същото количество зряло сирене), тъй като има много ниско, почти незабележимо съдържание на сол. Всички тези качества правят от моцарелата перфектно допълнение към свежите летни салати. Класика в жанра е Капрезето, приготвена от пресни домати, босилек, малко зехтин и нарязано на филийки прясно сирене.


Не бива да си мислим обаче, че моцарелата не е подходяща за термична обработка. Прясното сирене е популярна съставка на традиционната италианска пица (доказателство за което е вече споменатата „Маргарита”). За тази цел обаче се използва т.н. суха моцарела – тя се продава без саламура (и съответно има по-ниска влажност) под формата на малки саламчета, има леко жълтеникъв цвят и по-голяма еластичност. Идеална е и за паниране, като в този случай донякъде напомня родният кашкавал пане, но притежава много по-благороден вкус.
Коментари
2010-10-27 #4
tihomir
що е моцарелла наше пресно сирене изпарено на 90 гради.нужно е време да получи киселинност за да може да стане за попарване изтегляне а не пресоване важно условие за качеството това е първата разлика с кашкавала които пък се изпарва на 72 гради.оставиането на моцареллата в воден р-р пък повишава неината себестоиност важно условие за производителя на ли все пак италианец го е измислил.практически моц.е траина не се разваля само се сваля от равта и се попарва отново вкраен случаи става добра извара а що е пармиджано нарязано пресно сирене отцедено ипресовано 6месеца отлежава визба по време на разделяне на сиренета маса от срватката нужно есама второ загряване на 42 гради.оставяме за 45 мин. ипресоваме и т .н.
2010-08-28 #3
lili_vanili
Почитател съм на сирената, дори и на най-силните като вкус и според някои хора дори "миризливи" може би заради това, че няма изразен вкус, моцарелата е едно от сирената, към които никакъв интерес не прявявам не ми харесва, ама никак
2010-08-28 #2
Инна Георгиева
Да бъде заменено в какво?
2010-08-27 #1
марина
Може ли да бъде заменено с нашето прясно саламурено сирене ?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кои сирена с кои вина си подхождат
· Тофу – да похапнем здравословно
· Пармиджано Реджано
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Аранчини - италиански оризови топки
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Традиционното кипърско сирене халуми получи защитено наименование за произход
· Как да направим плато сирена? (видео)
· Истинската и огледалната Алиса
· Мрачната история на вилицата
· Историята на легендарния „Шанел” № 5
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Листата от дива ягода - безценен лек за всеки
· Words shop - облечете емоцията в думи
· Полезни съвети как да се предпазим от горещините
· 5 вкусни и освежаващи безалкохолни коктейли за лятото (рецепти)
· 5 симптома на дехидратация и как да се справим с нея
Събота
23
Септември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Захранване на бебето
Когато настъпи момента да захраните бебето, (около 5-6 месец) а и малко преди това, изниква въпроса домашно...
Спагети с домати, чили и риба тон
Едно предложение с риба и паста, в което вярвам ще се влюбите. за 4 порции 350 г спагети 1 малка...
Сладко от череши
Сладкото от череши винаги го свързвам със сладоледените мелби от моето детство. И сега за разкош понякога...
Салата с червено цвекло и черен кимион
Макар че аз също най-често си мариновам цвеклото с оцет и чесън, тази вечер нямах време. 300 гр....
Пилешки дробчета с пуешко и гъбки
Като повечето жени и аз не обичам да изхвърлям храна, така че често се налага да оползотворявам продукти....
Първата българска готварска книга е дело на...Дядо Славейков
Петко Рачов Славейков е светило сред съвременниците си - уважавана обществена и политическа фигура, патриот...
Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
Идейка за нещо много бързо, полезно и вкусно, приготвено за по-малко от 25 минути в нашия хоум офис днес. Спанак...
Картофи на фурна със свинско и прясна чубрица
Прясната чубрица има по-нежен аромат от сушената, наскоро имах възможност да си набера за това и присъства...
Руколата – свежа и пикантна
Невзрачните зелени листенца на руколата (Eruca sativa) са се превърнали в символ на изискан вкус – присъстват...
Мляко от семена и ядки
Млякото е прекрасен източник на белтъчини и калций, но преди всичко за малките деца. След 3-годишна възраст...
Вкусни десерти с тиква
Тиквата е любим есенен плод, но при нея има една особеност - тя просто е толкова голяма! Затова често...
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook