Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Моцарелата – свежото лятно сирене


Историята разказва, че преди повече от 120 година в чест на кралица Маргарита Савойска, известен италиански майстор създал пица с продукти, които едновременно характеризирали националната кухня и пресъздавали цветовете на националния трибагреник. Сигурно се досещате, че става дума за популярната и до днес пица „Маргарита”, приготвена от домати (червено), босилек (зелено) и моцарела (бяло). Именно за последната ще поговорим.

Моцарелата е свежо сирене, което произхожда от региона Кампания. Главната му особеност е, че зрее изключително кратко, заради което има малка трайност. Всъщност според изтънчените кулинари най-вкусна е еднодневната моцарела (giornata), но на нея можете да се насладите единствено в Италия, тъй като може да се консумира само направо от мандрата. За да достигне до нас свежото сирене се опакова и съхранявана в суроватката си, което му осигурява малко по-голяма трайност, но не повече от 25 дни.

Производството на моцарелата започва като всяко едно сирене – невареното прясно мляко се подсирва и след това се подгрява до 80-90°С. Бърка се, докато се получи еластична маса, която майсторът меси, за да се получи познатата ни структура на конци. След това преденото тесто се нарязва на парчета, от които обикновено се оформят по-малки или по-големи топки. Крайният резултат е, че 10-14 кг. мляко се получава килограм прясна моцарела.

В класическият си вид моцарелата се произвежда от мляко на черна биволица. Днес можете да я опитате под запазената марка Mozzarella di bufala campana. Черни биволици обаче се отглеждат твърде малко, а търсенето на прясното сирене постоянно расте. Затова започва да се произвежда моцарела и от краве мляко, което обаче е с много по-ниска масленост и слаб аромат. Този недостатък отчасти се компенсира с използването на повече суровина – 14 вместо 10 литра мляко за килограм моцарела. Затова пък крайният продукт има значително по-ниска цена, което дава възможност на всички нас да опитаме от това италианско лакомство.

А сега да поговорим за вкуса. Той е нежно-сметанов, лек и идеално се съчетава с пресни зеленчуци, тъй като не доминира над аромата им, а само го подчертава. След консумацията на моцареля няма да започне да ви измъчва чудовищна жажда (както ако хапнете същото количество зряло сирене), тъй като има много ниско, почти незабележимо съдържание на сол. Всички тези качества правят от моцарелата перфектно допълнение към свежите летни салати. Класика в жанра е Капрезето, приготвена от пресни домати, босилек, малко зехтин и нарязано на филийки прясно сирене.


Не бива да си мислим обаче, че моцарелата не е подходяща за термична обработка. Прясното сирене е популярна съставка на традиционната италианска пица (доказателство за което е вече споменатата „Маргарита”). За тази цел обаче се използва т.н. суха моцарела – тя се продава без саламура (и съответно има по-ниска влажност) под формата на малки саламчета, има леко жълтеникъв цвят и по-голяма еластичност. Идеална е и за паниране, като в този случай донякъде напомня родният кашкавал пане, но притежава много по-благороден вкус.
Коментари
2010-10-27 #4
tihomir
що е моцарелла наше пресно сирене изпарено на 90 гради.нужно е време да получи киселинност за да може да стане за попарване изтегляне а не пресоване важно условие за качеството това е първата разлика с кашкавала които пък се изпарва на 72 гради.оставиането на моцареллата в воден р-р пък повишава неината себестоиност важно условие за производителя на ли все пак италианец го е измислил.практически моц.е траина не се разваля само се сваля от равта и се попарва отново вкраен случаи става добра извара а що е пармиджано нарязано пресно сирене отцедено ипресовано 6месеца отлежава визба по време на разделяне на сиренета маса от срватката нужно есама второ загряване на 42 гради.оставяме за 45 мин. ипресоваме и т .н.
2010-08-28 #3
lili_vanili
Почитател съм на сирената, дори и на най-силните като вкус и според някои хора дори "миризливи" може би заради това, че няма изразен вкус, моцарелата е едно от сирената, към които никакъв интерес не прявявам не ми харесва, ама никак
2010-08-28 #2
Инна Георгиева
Да бъде заменено в какво?
2010-08-27 #1
марина
Може ли да бъде заменено с нашето прясно саламурено сирене ?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кои сирена с кои вина си подхождат
· Тофу – да похапнем здравословно
· Пармиджано Реджано
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Аранчини - италиански оризови топки
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Традиционното кипърско сирене халуми получи защитено наименование за произход
· Как да направим плато сирена? (видео)
· Истинската и огледалната Алиса
· Мрачната история на вилицата
· Историята на легендарния „Шанел” № 5
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· 5 симптома на дехидратация и как да се справим с нея
· Лято е, но да не се отпускаме
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
Събота
1
Април 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
Пъстърва със салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи - всичко САМО в тиган. Тази риба има много крехка...
Зелеви сарми с праз и гъби
Петковден е един от семейните ни празници - мъжът ми има имен ден. Традицията повелява на този ден да...
Как да: Приготвим сушени домати
Италианската кухня е една от най-любимите в света. Богата на аромати, на цветове и вкусове, тя е и изключително...
Супа с резене, коприва и левурда
Резенето, известно с доброто си антибактериално свойство, можете да срещнете с различни имена. Като мореч...
Домашни бонбони - II
За да си направите тези сладки топчета (около 15 бр.) отново ви трябва блендер. Бонбони с фурми...
Супа с гъби шийтаке
И така, както често се случва приготвих супа с налични у дома продукти. Вече съм ви споменавала за китайските...
Домашният сладолед – с какво е по-добър?
Говорейки за сладоледа трудно можем да избегнем баналностите. Защото всеки знае, как освежава в горещите...
Потайният домат
Мислите, че добре познавате домата? През летните месеци той е неизменен спътник на всяка трапеза – приготвен...
Напитка за Хелоуин
Изключително забавно предложение за вашето Хелоуин парти е тази напитка око с мартини. За децата можете...
Календар на сезонните плодове
Най-качествени, полезни и изгодни са плодовете в сезона си. А ето и кой плод, в кой месец, е най-изгоден...
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Нахут с печен пипер и праскова
Ако някой иска да ме попита защо има праскова тук, няма да мога да му отговоря много логично. Просто...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook