Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Моцарелата – свежото лятно сирене


Историята разказва, че преди повече от 120 година в чест на кралица Маргарита Савойска, известен италиански майстор създал пица с продукти, които едновременно характеризирали националната кухня и пресъздавали цветовете на националния трибагреник. Сигурно се досещате, че става дума за популярната и до днес пица „Маргарита”, приготвена от домати (червено), босилек (зелено) и моцарела (бяло). Именно за последната ще поговорим.

Моцарелата е свежо сирене, което произхожда от региона Кампания. Главната му особеност е, че зрее изключително кратко, заради което има малка трайност. Всъщност според изтънчените кулинари най-вкусна е еднодневната моцарела (giornata), но на нея можете да се насладите единствено в Италия, тъй като може да се консумира само направо от мандрата. За да достигне до нас свежото сирене се опакова и съхранявана в суроватката си, което му осигурява малко по-голяма трайност, но не повече от 25 дни.

Производството на моцарелата започва като всяко едно сирене – невареното прясно мляко се подсирва и след това се подгрява до 80-90°С. Бърка се, докато се получи еластична маса, която майсторът меси, за да се получи познатата ни структура на конци. След това преденото тесто се нарязва на парчета, от които обикновено се оформят по-малки или по-големи топки. Крайният резултат е, че 10-14 кг. мляко се получава килограм прясна моцарела.

В класическият си вид моцарелата се произвежда от мляко на черна биволица. Днес можете да я опитате под запазената марка Mozzarella di bufala campana. Черни биволици обаче се отглеждат твърде малко, а търсенето на прясното сирене постоянно расте. Затова започва да се произвежда моцарела и от краве мляко, което обаче е с много по-ниска масленост и слаб аромат. Този недостатък отчасти се компенсира с използването на повече суровина – 14 вместо 10 литра мляко за килограм моцарела. Затова пък крайният продукт има значително по-ниска цена, което дава възможност на всички нас да опитаме от това италианско лакомство.

А сега да поговорим за вкуса. Той е нежно-сметанов, лек и идеално се съчетава с пресни зеленчуци, тъй като не доминира над аромата им, а само го подчертава. След консумацията на моцареля няма да започне да ви измъчва чудовищна жажда (както ако хапнете същото количество зряло сирене), тъй като има много ниско, почти незабележимо съдържание на сол. Всички тези качества правят от моцарелата перфектно допълнение към свежите летни салати. Класика в жанра е Капрезето, приготвена от пресни домати, босилек, малко зехтин и нарязано на филийки прясно сирене.


Не бива да си мислим обаче, че моцарелата не е подходяща за термична обработка. Прясното сирене е популярна съставка на традиционната италианска пица (доказателство за което е вече споменатата „Маргарита”). За тази цел обаче се използва т.н. суха моцарела – тя се продава без саламура (и съответно има по-ниска влажност) под формата на малки саламчета, има леко жълтеникъв цвят и по-голяма еластичност. Идеална е и за паниране, като в този случай донякъде напомня родният кашкавал пане, но притежава много по-благороден вкус.
Коментари
2010-10-27 #4
tihomir
що е моцарелла наше пресно сирене изпарено на 90 гради.нужно е време да получи киселинност за да може да стане за попарване изтегляне а не пресоване важно условие за качеството това е първата разлика с кашкавала които пък се изпарва на 72 гради.оставиането на моцареллата в воден р-р пък повишава неината себестоиност важно условие за производителя на ли все пак италианец го е измислил.практически моц.е траина не се разваля само се сваля от равта и се попарва отново вкраен случаи става добра извара а що е пармиджано нарязано пресно сирене отцедено ипресовано 6месеца отлежава визба по време на разделяне на сиренета маса от срватката нужно есама второ загряване на 42 гради.оставяме за 45 мин. ипресоваме и т .н.
2010-08-28 #3
lili_vanili
Почитател съм на сирената, дори и на най-силните като вкус и според някои хора дори "миризливи" може би заради това, че няма изразен вкус, моцарелата е едно от сирената, към които никакъв интерес не прявявам не ми харесва, ама никак
2010-08-28 #2
Инна Георгиева
Да бъде заменено в какво?
2010-08-27 #1
марина
Може ли да бъде заменено с нашето прясно саламурено сирене ?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кои сирена с кои вина си подхождат
· Тофу – да похапнем здравословно
· Пармиджано Реджано
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Аранчини - италиански оризови топки
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Традиционното кипърско сирене халуми получи защитено наименование за произход
· Как да направим плато сирена? (видео)
· Истинската и огледалната Алиса
· Мрачната история на вилицата
· Историята на легендарния „Шанел” № 5
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Пици в американски стил – как "Доминос" поддържат стандарта
· Био продуктите за дома и ползите за здравето
· Полезни съвети как да се предпазим от горещините
· 5 вкусни и освежаващи безалкохолни коктейли за лятото (рецепти)
· 5 симптома на дехидратация и как да се справим с нея
Понеделник
26
Февруари 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Вегетариански дюнер
Ако са ви останали от кюфтенцата с булгур, просо и елда, ви предлагам една лесна идея как да ги оползотворите....
Ориз - за гарнитура
Оризът за гарнитура можем да използваме за всякакви кебапи, задушени и печени меса и птици. Той е класика...
Пресни и хрупкави картофки - ветрилце с босилек
У дома само аз харесвам пресен босилек, така че половината от тези картофки направих с копър. Можете...
Божествено лесен мармалад от кайсии
В светлината на слънчевите лъчи и с пулсиращия аромат на лятото, опитайте тази рецепта за мармалад от...
Леща с тиква и индийски подправки
Лещата е чудесен източник на протеини и желязо. Особено в студените дни е добре да се консумира често...
Хелоуин: Отрязани пръсти
Тези зловещи отрязани пръсти увити в бинт са просто дебърцини с кетчуп и арабска питка. Ефектно и лесно. Нужно...
Супа от тиква и скариди с кокос
В студените дни, когато слънцето рисува в стаята, а мислите застиват в пространството. Когато е зима,...
Крем от авокадо и банан
Времето за приготвяне на този лек крем е около 30 минути (15 мин. подготовка + приготвяне , 15 мин. престояване...
3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
Кайсиите често стоят в сянката на прасковите, че и на нектарините. Да, те не са толкова сочни, но в тях...
Диня с прошуто
Има рецепти, които съзнанието ни не може да възприеме. Прошуто с диня може би е една от тях (за някои...
Кюфтенца с извара, джинджифил и магданоз
Тези вкусни кюфтенца сервирах със сладко-кисел сос, в който основно имаше ананас. За съжаление рецепта...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook