Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Потайният домат


Мислите, че добре познавате домата? През летните месеци той е неизменен спътник на всяка трапеза – приготвен на сос, основно ястие или салата. Обичат го всички – малки и големи, дори най-върлите противници на зарзавата, за което всъщност си има и логично обяснение. Доматът е един от малкото пресни зеленчуци, от които можем да се насладим на петия вкус – умами. Той се описва като пикантен, с аромат на месен бульон, защото присъства основно в протеиновите храни като месо и зрели сирена. Затова нищо чудно, че тези, които не могат да седнат на масата без сочно месо, обичат да похапват и домати.

Както вече ви разказахме, доматите изминават дълъг и изпълнен с перипетии път от Колумбова Америка до нашата трапеза. Името им идва от индианската дума „томатл”, която означава набъбнал плод. И наистина, от ботаническа гледна точка доматът не е зеленчук, а плод, подобно на неговите роднини пипера и патладжана.

Най-голямата тайна на домата обаче не се крие нито в чудесния му вкус, нито в любопитната му история, а в веществото наречено ликопен. На него се дължи ярко червеният цвят на зарзавата, но функцията му съвсем не е декоративна, а защитна - срещу разрушителното действие на ултравиолетовите лъчи и свободните радикали. Приемайки го чрез храната, ние хората също се възползваме от антиоксидантната му активност, която е 100 пъти по-силна от тази на витамин Е. Ликопенът ни предпазва от дегеративните заболявания, които се появяват с възрастта като например сърдечно-съдови проблеми, остеропороза, катаркта на очите. Освен това доказано спира растежа на туморните клетки и е способен да защити мъжете от рак на простата, а жените от рак на маточната шийка и млечната жлеза.

Но за да се възползваме от здравословните ползи на доматите, трябва да ги консумираме правилно и редовно. Те са от малкото зеленчуци, които сготвени са по-полезни, отколкото в сурово състояние. Причината за това е, че ликопенът се усвоява пълноценно след термична обработка и в комбинация с мазнина. За да си доставим необходимото количество от ценното вещество е достатъчно на ден да хапваме 200-300 гр. пресни домати (поръсени със зехтин или друго растително олио), 50 до 100 мл. доматен сос и 2 с. л. пюре или лютеница.

Как да ги избираме? Трябва да купуваме домати с наситен цвят – червен, розов или жълто-оранжев според сорта. Тези, които са леко зелени не само са по-безвкусни, но и съдържат отровното вещество соланин, което причинява болки в корема и гадене.

В промишлени условия доматите се берат преди узряването и в последствие се обработват с етилен, за да добият привлекателен червен цвят. Това ги прави много по-издържливи, но „пластмасови” на вкус. Зрелият на клонката домат се познава по ароматът – наситен и тревист. Много по-голяма е вероятността да го намерите по пазарите, отколкото по големите хипермаркети.

За да запазим аромата на доматите не бива да ги държите в хладилник, а на стайна температура. Те не търпят и замразяване, затова най-удачните метод за съхранението им е консервирането или сушенето.
Коментари
2018-08-20 #7
Ина
Оранжев, а НЕ оранДжев! Срам!
2013-05-23 #6
почивки лято 2013 Гърция
много поленза информация - само за съжаление докатите които сега ги има на пазара са толкова искуствени че нямат голама част от тези свойства, за да получим всичко това тряват ни естествено отглеждани домати от село
2010-08-23 #5
Iskra
Тео, аз купувам домати от супермаркета само през зимата и то био. Но като гледам май за повечето хора по-важна е ниската цена, не добрия вкус.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Как да: Приготвим сушени домати
· Панирани пиперки с доматен сос
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Листата от дива ягода - безценен лек за всеки
· Words shop - облечете емоцията в думи
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Вие сте магнит за комари? Това може да е причината
· Нов начин за активиране на пасивни клетки в ретината може да възстанови зрението
· Как да избегнем пролетната умора
Сряда
31
Май 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Изгубени в храната
Дългият път на здравословното хранене Пътят към здравословното хранене е наистина дълъг и трънлив. Освен...
Мароканската кухня – пиршество за душата - I
Мароканската кухня е много вкусна, оригинална и богата, леко пикантна, простичка, засищаща и има какво...
Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
Макар цвеклото да е един от най-сладките зеленчуци, реших да добавя и тиква, за да направя тази супа...
Как да си направим: Прясна паста
Признавам, че отдавна съм чела, че прясно приготвената паста е пъти по-добра от сухата, която купуваме....
Откриванетото на Америка като кулинарна революция
Едва ли някои се съмнява, че Откриването на Америка завинаги преобръща историята на Европа – политическата,...
С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
Оризът – Ин и Ян за нашето тяло - II
Дивият ориз, за разлика от своите роднини, произхожда не от Азия, а от Северна Америка и по-точно районът...
Хелоуин: Буболечки
Ето едно много лесно хелоуинско предложение. Добавени дори върху най-обикновено изглеждаща храна, тези...
Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
Тези кръгли тиквички са наистина много симпатични и ефектни. Получих ги дар, a докато се чудех как да...
Арабика или робуста
Учудващо е, че в световен мащаб се отглеждат едва три вида кафе, а ароматите и вкусовете, на които можем...
Броколи с пилешки жулиени и сос Бешамел
Изключително просто, изключително лесно, изключително вкусно ястие. Даже, ако ви домързи в магазините...
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Палачинки с праскови и канела
Бързам да направя допълнението, че това не са палачинките, които най-често хапваме в европейската кухня,...
Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
Открих сумака в един турски ресторант и определено бях заинтригувана от вкуса на тази подправка. Тя е...
Тайните на хубавия кекс
Много дълго време съм се заблуждавала относно кексовете. Мислех си, че заради моя Голям Импровизаторски...
Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна
През уикенда обичам да отделям повече време за малко по-засукани десерти. Просто имам времето да отделя...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook