Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кулинарните специалитети на Испания - I


Испания не е типична кулинарна дестинация. Тя някак остава в сянката на гордата с изисканите си блюда съседна Франция и прочутата с пастата си недалечна Италия. Наистина ястията от испанската кухня най-често са прости и непретенциозни, лесни за приготвяне, но много вкусни и близки до нашия национален вкус. Разбира се, зависи, в коя област на страната ще попаднете. Едно ще ви поднесат в Каталония, друго в Галисия и трето в Баския. Но аз имах късмета да попадна в извора на изконните испански традиции – слънчевата Андалусия.

В тази историческа област, която се гордее със своето мавританско минало хората живеят спокойно и патриархално, улиците опустяват по време на сиеста и цялото оживление се пренася в уютните ресторантчетата, където се сервира домашно приготвена храна.

Какво не бива да пропускате

Хамон – ако попаднете в Андалусия, няма как да не забележите многобройните свински бутове, които висят не само в магазинчетата, но и от тавана на тапас баровете. В превод думата означава просто шунка, но на вид и вкус по-скоро прилича на италианското прошуто. Сравнението обаче е само ориентировъчно и никога не го изказвайте пред испанец – не само защото хамонът е национална гордост, но и защото още след първата дегустация ще откриете различните нюанси във вкуса. Той зависи не само от особения метод на обработка на бутовете, но и от храната, която е яло животното, както и климатичните условия в района, където е отглеждано. Има няколко основни разновидности на деликатеса:

Хамон иберико се произвежда от месото на специалната порода черна иберийска свиня, която се отглежда свободно по високите планински пасища, където е подложена на специална диета. Тревата по тези места е оскъдна, но в изобилие има сладки жълъди, които прасетата похапват с голяма охота. Резултатът е изключително вкусен деликатес, които испанците предпочитат да си изяждат сами и изнасят с неохота. Затова тук е мястото да му се насладите и не се колебайте, въпреки високата цена.

Хамон серано има по-скромен произход, но и цена. Той се приготвя от месото на обикновени бели свине, хранени основно с фураж, но и в този случай вкусът му превъзхожда многократно всичко подобно, което сме хапвали по нашите географски ширини.

Най-доброто място да хапнете хамон е някой традиционен тапас бар. Задължително го комбинирайте с добро испанско вино и много настроение, а защо не и с диня – класическа игра на контрастни вкусове.

Гаспачото е студена доматена супа, аналогична на таратора в нашата национална кухня. Родината й е именно областта Андалусия, където най-рано в Европа се появяват доматите и пипера, донесени от експедициите на Христофор Колумб. Освен в тях в разхлаждащата супа се добавят краставица, лук, чесън, като всички зеленчуци са старателно пасирани, а за накрая течността се уплътнява с трохи от стар хляб. Гаспачото може да се консумира с успех не само като първо блюдо, но и като разхлаждаща напитка в знойните следобеди.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· 10 август - Честит професионален празник на готвачите!
· Защо да се доверим на Бетенеми за съвети за залози онлайн?
· Кукувица кука за Гергьовден
Събота
4
Февруари 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пресни подправки от терасата
Подправките са душата на всяко ястие, а какво по-хубаво от това да са пресни и току-що откъснати. Вече...
Откриванетото на Америка като кулинарна революция
Едва ли някои се съмнява, че Откриването на Америка завинаги преобръща историята на Европа – политическата,...
Най-голямата билка в света - бананите
Знаете ли коя е най-голямата билка в света? А кой може много бързо да ви повдигне настроението? Или пък...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
3 идеи с праскови за захранване на бебето
Според най-разпространената схема на захранването, сурови праскови може да се дават на бебета, навършили...
Пълнени камби с ориз и маслинки
От различните сортове пипер най-обичам ратунди или казано по нашенски - камби. Предпочитам ги заради...
Забравени целувки
Забравени целувки или забравени сладки са едно много лесно, бързо, икономично и ужасно вкусно удоволствие....
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Тайните на вкусната и полезна зелена салата
Салатите са вълнуващи, салатите са "рокендрол", както ги нарича Джейми Оливър. Според известния готвач,...
Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
Идеята за тази паста ми хрумна заради една несправедливост. Смятам, че карфиолът е много подценяван за...
Пилаф "Трите зърна"
Пилафът е едно традиционно ястие от Арабския свят и Ориента. Но както всяка традиция, всеки я разбира...
Мъфини със спанак и синьо сирене
На Цветница имахме кратко пътуване извън града с децата. Сутринта минахме за благословия и върба през...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook