Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кулинарните специалитети на Испания - II


Зехтинът. Стъпвайки на иберийска земя с изненада разбрах, че Испания (и по-точно Андалусия) е най-големият производител на зехтин. И наистина, ако пътувате с кола в областта, докъдето стига погледът се виждат маслинови насаждения. До този момент бях опитвала италиански, френски, гръцки, хърватски, дори португалски зехтин, но никога испански. След дегустацията, която продължи цели 12 дни с увереност мога да кажа, че тук можете да се насладите на най-доброто маслиново масло в света. Ще го намерите не само по магазините (на изненадващо ниска цена), но и на масата във всяко едно заведение, дори от квартален тип и то с качество екстра върджин. Друго масло тук просто не се използва.

Бича опашка и прасе-сукалче. Това са най-емблематичните испански месни специалитети. Първият е характерен за Андалусия, а втория за Кастилия, които да си призная, сърце не ми даде да опитам. Затова пък бичата опашка (rabo de toro) беше може би най-доброто ми кулинарно попадение в тази страна. Приготвена на бавен огън в продължение на часове, изключително вкусна, заради близостта си до коста и разпадаща се на конци, тя просто се топи в устата. Сега си отговорим и на въпросът, каква е съдбата на гордите бикове след приключването на коридата. Просто попадат в нечия чиния, в случая моята.

Паеля опитва почти всеки турист в Испания и почти всеки остава разочарован. Не защото този известен специалитет не е вкусен, а защото рядко се приготвя за туристите с качествени продукти. В общия случай представлява ориз с морски дарове и пилешко, като съществуват варианти само със зеленчуци или месо. Но има и някой тънкости. Оризът се овкусява с шафран, които за пришълците просто се заменя с куркума. Морските дарове пък вместо пресни в общия случай са замразени, която обрича ястието на неприятен вкус. Затова, ако сте решили да опитате паеля, не се доверявайте на случайни „капанчета”, а потърсете добър ресторант.

Сангрия – това не е ястие, а напитка. Въпреки това реших да я включа в този кулинарен обзор, защото идеално подхожда на всеки един от гореизброените специалитети. Приготвя се от червено вино и нарязани на парчета плодове – портокали, лимони и ябълки, овкусени с подправки, захар и коняк. Сангрията е толкова лека, освежаваща и приятна на вкус, че дори и аз – противник на всякакви ферментирали напитки, отпивах от нея с удоволствие.

Не пропускайте да опитате и някой от испанските десерти като крем от кестени с какао, типичен за планинската местност Алпухарес, бадемови бисквити, нуга халва и местен шоколад (все пак именно Испания колонизира родината на това лакомство). А ако не обичате да експериментирате с нови вкусове, може да хапнете познатото ни мляко с ориз.


Виж още статии за:   Любопитно · Кулинар - повече за: · испания ·
Коментари
2011-06-08 #3
Iskra
Инна, принципно малко обръщам внимание на храната, когато пътувам, не ставам за кулинарен турист, но в този случай имах късмет .

Цвети, плодовете страхотно освежават виното и наистина е мнооого приятно .
2011-06-08 #2
Цвети
аз най- вече за сангрията защо съм си мислила, че прави от бяло вино, моя работа))) пък кат те знам каква си трезвеничка, е, трябва наиситна да е било
2011-06-08 #1
Инна Георгиева
Ех, Искра, Искра, благородно завиждам
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Листата от дива ягода - безценен лек за всеки
· Words shop - облечете емоцията в думи
· 2000-годишната римска баня Basilica Therma, известна като „Дъщерята на краля“ в Турция (снимки)
· Най-известните жени в света на игрите
· 10 август - Честит професионален празник на готвачите!
Виж още статии за:   Любопитно · Кулинар - повече за: · испания ·
Сряда
4
Октомври 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Шоколадови бисквити с червени боровинки
Мина малко повече от седмица от края на нашия пролетен конкурс "Пролет с Hera.bg". Публикувахме имената...
Пилешки жулиени върху картофена палачинка
Всеки нормален човек след работа се чувства леко уморен. Ако няма нещо за хапване от предишния ден, трескаво...
Рязана долма
Името на това бързо зеленчуково ястие се появи на шега. Имам един приятел, който много обича постна долма....
Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
Отново в търсене на най-атрактивния сладкиш за св. Валентин? Да, и аз съм така...Преди време си купих...
Чапати - хляб от индийската кухня
Характерно за този индийските питки чапати, както и за повечето хлябове в индийската кухня е, че те са...
Печен миш маш
Обичам миш маш, а също и печени зеленчуци. За това реших да комбинирам и се получи това зеленчуково ястие. ...
Хлябът – насъщната храна
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание...
Пресни картофи с тиквички, копър и чесън
Това е любимата ми рецепта с пресни картофи, категорично. А и, като се замисля, любимото ми пролетно...
Рокфор - Кралят на сирената
Рокфорът със сигурност е най-известното и предпочитано синьо сирене в света. Тайната на уникалния му...
Спагети с бекон, праз, грах и лимон
400 г спагети 40 г масло 150 г бекон 200 г праз 400 мл сметана 100 г грах 1 лимон -сок сол...
Салата с грилован бял патладжан и булгур
Белият патладжан, за разлика от синия, съдържа много по-малко соланин, месото му е с много по-лек и нежен...
Пикантни чили догс
Храната в котешката кухня, знаете, че винаги е вдъхновение и приключение, а днес вдъхновението ми е от...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook