Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кулинарните специалитети на Испания - II


Зехтинът. Стъпвайки на иберийска земя с изненада разбрах, че Испания (и по-точно Андалусия) е най-големият производител на зехтин. И наистина, ако пътувате с кола в областта, докъдето стига погледът се виждат маслинови насаждения. До този момент бях опитвала италиански, френски, гръцки, хърватски, дори португалски зехтин, но никога испански. След дегустацията, която продължи цели 12 дни с увереност мога да кажа, че тук можете да се насладите на най-доброто маслиново масло в света. Ще го намерите не само по магазините (на изненадващо ниска цена), но и на масата във всяко едно заведение, дори от квартален тип и то с качество екстра върджин. Друго масло тук просто не се използва.

Бича опашка и прасе-сукалче. Това са най-емблематичните испански месни специалитети. Първият е характерен за Андалусия, а втория за Кастилия, които да си призная, сърце не ми даде да опитам. Затова пък бичата опашка (rabo de toro) беше може би най-доброто ми кулинарно попадение в тази страна. Приготвена на бавен огън в продължение на часове, изключително вкусна, заради близостта си до коста и разпадаща се на конци, тя просто се топи в устата. Сега си отговорим и на въпросът, каква е съдбата на гордите бикове след приключването на коридата. Просто попадат в нечия чиния, в случая моята.

Паеля опитва почти всеки турист в Испания и почти всеки остава разочарован. Не защото този известен специалитет не е вкусен, а защото рядко се приготвя за туристите с качествени продукти. В общия случай представлява ориз с морски дарове и пилешко, като съществуват варианти само със зеленчуци или месо. Но има и някой тънкости. Оризът се овкусява с шафран, които за пришълците просто се заменя с куркума. Морските дарове пък вместо пресни в общия случай са замразени, която обрича ястието на неприятен вкус. Затова, ако сте решили да опитате паеля, не се доверявайте на случайни „капанчета”, а потърсете добър ресторант.

Сангрия – това не е ястие, а напитка. Въпреки това реших да я включа в този кулинарен обзор, защото идеално подхожда на всеки един от гореизброените специалитети. Приготвя се от червено вино и нарязани на парчета плодове – портокали, лимони и ябълки, овкусени с подправки, захар и коняк. Сангрията е толкова лека, освежаваща и приятна на вкус, че дори и аз – противник на всякакви ферментирали напитки, отпивах от нея с удоволствие.

Не пропускайте да опитате и някой от испанските десерти като крем от кестени с какао, типичен за планинската местност Алпухарес, бадемови бисквити, нуга халва и местен шоколад (все пак именно Испания колонизира родината на това лакомство). А ако не обичате да експериментирате с нови вкусове, може да хапнете познатото ни мляко с ориз.


Виж още статии за:   Любопитно · Кулинар - повече за: · испания ·
Коментари
2011-06-08 #3
Iskra
Инна, принципно малко обръщам внимание на храната, когато пътувам, не ставам за кулинарен турист, но в този случай имах късмет .

Цвети, плодовете страхотно освежават виното и наистина е мнооого приятно .
2011-06-08 #2
Цвети
аз най- вече за сангрията защо съм си мислила, че прави от бяло вино, моя работа))) пък кат те знам каква си трезвеничка, е, трябва наиситна да е било
2011-06-08 #1
Инна Георгиева
Ех, Искра, Искра, благородно завиждам
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Пици в американски стил – как "Доминос" поддържат стандарта
· Био продуктите за дома и ползите за здравето
· От Могилово до Нова Зеландия. Българска изба произвежда вино на другия край на света
· Тиквата като символ: Изкуство и Традиции
· 2000-годишната римска баня Basilica Therma, известна като „Дъщерята на краля“ в Турция (снимки)
Виж още статии за:   Любопитно · Кулинар - повече за: · испания ·
Неделя
14
Април 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
Това е първата ми среща с кейла на трапезата. Изумителните му здравословни ползи са проучени едва наскоро,...
3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
Кайсиите често стоят в сянката на прасковите, че и на нектарините. Да, те не са толкова сочни, но в тях...
Омайният кардамон
От появата му на територията на Южна Индия и Шри Ланка до днес растението с латинско название Elettaria...
Летен коктейл "Горещо сърце"
Този коктейл никак не е труден, но има едно- единствено задължително условие – да имате домашно приготвен...
Два вида козуначени мъфини за Великден
Започвам с това, че винаги ме е било страх от козунаците. Не, че не ги обичам – напротив, но месенето...
Баница с готови кори
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как....
Козуначена пита след Великден
Какво да правим със стария козунак? Това е вторият най-задаван въпрос след Великден. Първият, разбира...
Коприва с просо и сирене на фурна
Въпреки че просото е една от най-старите български храни, към днешна дата то сякаш е загубило присъствие...
За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
През лятото най-малко от всичко искаме да се потим над печки и котлони. Дните са дълги, прекарваме ги...
Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
Бях се загледала в един кулинарен канал наскоро, та там Джейми Оливър гостуваше в Базиликата, Италия,...
Сандвичи със спанак и яйце
Привет, привет! Следя конкурса с голям интерес и всички рецепти ми изглеждат вкусни. Моето предложение...
Палачинки от червено цвекло
Тази чудесна рецепта е приготвила и изпрати Ели Цветанова Искам да споделя, че направих страхотни...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook