Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кулинарните специалитети на Испания - II


Зехтинът. Стъпвайки на иберийска земя с изненада разбрах, че Испания (и по-точно Андалусия) е най-големият производител на зехтин. И наистина, ако пътувате с кола в областта, докъдето стига погледът се виждат маслинови насаждения. До този момент бях опитвала италиански, френски, гръцки, хърватски, дори португалски зехтин, но никога испански. След дегустацията, която продължи цели 12 дни с увереност мога да кажа, че тук можете да се насладите на най-доброто маслиново масло в света. Ще го намерите не само по магазините (на изненадващо ниска цена), но и на масата във всяко едно заведение, дори от квартален тип и то с качество екстра върджин. Друго масло тук просто не се използва.

Бича опашка и прасе-сукалче. Това са най-емблематичните испански месни специалитети. Първият е характерен за Андалусия, а втория за Кастилия, които да си призная, сърце не ми даде да опитам. Затова пък бичата опашка (rabo de toro) беше може би най-доброто ми кулинарно попадение в тази страна. Приготвена на бавен огън в продължение на часове, изключително вкусна, заради близостта си до коста и разпадаща се на конци, тя просто се топи в устата. Сега си отговорим и на въпросът, каква е съдбата на гордите бикове след приключването на коридата. Просто попадат в нечия чиния, в случая моята.

Паеля опитва почти всеки турист в Испания и почти всеки остава разочарован. Не защото този известен специалитет не е вкусен, а защото рядко се приготвя за туристите с качествени продукти. В общия случай представлява ориз с морски дарове и пилешко, като съществуват варианти само със зеленчуци или месо. Но има и някой тънкости. Оризът се овкусява с шафран, които за пришълците просто се заменя с куркума. Морските дарове пък вместо пресни в общия случай са замразени, която обрича ястието на неприятен вкус. Затова, ако сте решили да опитате паеля, не се доверявайте на случайни „капанчета”, а потърсете добър ресторант.

Сангрия – това не е ястие, а напитка. Въпреки това реших да я включа в този кулинарен обзор, защото идеално подхожда на всеки един от гореизброените специалитети. Приготвя се от червено вино и нарязани на парчета плодове – портокали, лимони и ябълки, овкусени с подправки, захар и коняк. Сангрията е толкова лека, освежаваща и приятна на вкус, че дори и аз – противник на всякакви ферментирали напитки, отпивах от нея с удоволствие.

Не пропускайте да опитате и някой от испанските десерти като крем от кестени с какао, типичен за планинската местност Алпухарес, бадемови бисквити, нуга халва и местен шоколад (все пак именно Испания колонизира родината на това лакомство). А ако не обичате да експериментирате с нови вкусове, може да хапнете познатото ни мляко с ориз.


Виж още статии за:   Любопитно · Кулинар - повече за: · испания ·
Коментари
2011-06-08 #3
Iskra
Инна, принципно малко обръщам внимание на храната, когато пътувам, не ставам за кулинарен турист, но в този случай имах късмет .

Цвети, плодовете страхотно освежават виното и наистина е мнооого приятно .
2011-06-08 #2
Цвети
аз най- вече за сангрията защо съм си мислила, че прави от бяло вино, моя работа))) пък кат те знам каква си трезвеничка, е, трябва наиситна да е било
2011-06-08 #1
Инна Георгиева
Ех, Искра, Искра, благородно завиждам
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· 10 август - Честит професионален празник на готвачите!
· Защо да се доверим на Бетенеми за съвети за залози онлайн?
· Кукувица кука за Гергьовден
Виж още статии за:   Любопитно · Кулинар - повече за: · испания ·
Събота
4
Февруари 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да си захванем квас?
В миналото нашите баби приготвяли хляба си безквасен или с квас. Комбинацията от брашно, вода и разнообразни...
Пармиджано Реджано
Сиренето Parmigiano Reggiano (по-известно като Пармезан) има почти хилядолетна история. То се произвежда...
Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
Тази комбинация ще ви изненада много приятно. Лимоново-тахановият сос придава още по-интересен завършек....
Салата с грилован бял патладжан и булгур
Белият патладжан, за разлика от синия, съдържа много по-малко соланин, месото му е с много по-лек и нежен...
Люта любов
Много хора нямат щастието да я срещнат, други я откриват късно, а трети отдавна вече живеят с нея и се...
Постни сарми за Бъдни вечер
На трапезата за Бъдни вечер традиционно присъстват постните сарми – зелеви или лозови, а най-добре и...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Морковена крем супа
Ако някой ми беше казал, преди 13 години, че ще ям морковена супа, щях да му се изсмея в лицето. Сега...
Тиквеник
Тиквеникът е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Поднася се и на Коледни заговезни – денят преди...
Крем супа от тиква
Това е моята интерпретация за крем супа от тиква. Хубавата част на тази супа е, че подобно на морковите,...
Как да: Запазим полезните белтъчини
На всички е известно, че месото съдържа ценни белтъчини, минерали и витамини. На практика обаче при кулинарната...
Ечемичени здравословни бисквити
От тези бисквити занесох на моя близка, която работи дълги часове на крак с клиенти. В края на деня,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook