Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Мармалад асорти


Ароматно съчетание на праскови, сливи и ябълки


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Краят на август – любимият ми сезон. Слънцето е различно - вече грее косо и милостиво. Въздухът е различен - по-свеж и наситен с аромата на препечено. Това е времето, когато есента започва да загатва за вълнуващото си пристигане, но и лятото още не бърза да си ходи. Краят на август ухае на печен пипер, на сладко, на дом и топлина. Краят на август е време за зимнина.

Свекърва ми каза наскоро: „Имам малко сливи тази година, прасковите гният бързо, а ябълката роди много и от дъждовете повечето вече е на земята. Какво да ги правя – ни за сладко, ни за нищо” Предложих й да направи сладко от това, което има така или иначе, както й предложих помощта си, защото плодът може да е малко, но усилията – не са.

Това сладко е "асорти" и в него има сладки дребни ябълки, малко сливи и малко на брой, но много едри и ароматни праскови.

Харесвам идеята максимално да се възползваш от това, с което разполагаш . Ако тази година няма ягоди, така се е случило, ами няма да правим ягодово сладко. Ако има повече ябълки, ще правим с ябълки нещо. Така човеците усещаме ритъма на Природата и се увличаме от него, защото и без това сме се откъснали значително от нея.

Комбинацията е различна: ако имате повече ябълки, мармаладът ще е по-киселичък (е, може и с повече захар да не е толкова киселичък), ако има повече сливи – ще е сладък по един много есенен и сладко-препечен начин, който само сливата предава, а ако има повече праскови – ще е безумно ароматен. При нас взеха превес ябълките и комбинацията се оказа много приятна.

Единодушно решихме да няма много захар в сравнение с оригиналните рецепти и да има все пак индрише – ябълката много го харесва.

10 кг плодова маса
(нашето съотношение беше 5:3:2 – ябълки, праскови, сливи)
2 кг захар
2 с. л. лимонтозу
5-6 листенца индрише


Зимнина най-добре се прави на село - има място, има печка, има дърва, има атмосфера, ако щете. Пък и някоя съседка ще се отбие, ще даде акъл или ще обсъдим кога ли ще паднат първите слани. Такива неща, сладкодумни. Времето се разтяга, отвлича те, налагаш си един спокоен ритъм, който зимнината си изисква.

Слагаме плодовете, изчистени от костилки, семки, дръжки и изгнило нарязани на еднакви горе-долу парчета в голяма тенджера – в нашия случай калайдисана тава с уши и бъркалка, колкото е висока малката ми дъщеря. Люспите се запазват, за да се подобри вкуса.



Варим на умерен огън час и половина-два, докато плодовете не придобият общ кафеникав цвят и не се разкашкат. Въпросът е и по-твърдите парчета да омекнат достатъчно, че да бъдат претрити през гевгира.



Щом кашата е готова, оставяме настрана за около час да поизстине – все пак ще действаме с ръце. За да стане по-бързо и имате помощник, можете да разделите на няколко части. Докато изстива кашата, на печката изпекохме пипер– този пък вкус, печен на огън пипер, е несравним с нищо.

Кашата изсипахме с малко канче в гевгира и претрихме на ръка. Това е важно, за да стане еднородна сместа и да махнат люспите.



Фината каша връщаме отново на печката и слагаме захарта, но този път с непрекъснато бъркане – един човек трябва неотлъчно да е на печката, а друг – да бели опечения пипер – времето и правилното разделение на труда в този сезон е ценно нещо.



След като поври със захарта 10 минути, преценяваме със стария метод с чинийката, дали се е сгъстил достатъчно. Като се сложи мармалад в чинийка и тя се наклони, той не трябва да се разтича. Когато е готов, слагаме на всеки килограм захар, 2 в нашия случай, по 1 ч. л. лимонтозу. Спираме огъня и така може да поври докато спрат да излизат балончета. Огънят ни вече е достатъчно намалял и слагаме китка индрише, като разбъркваме един два пъти. Махаме индришето и мармаладът е готов за наливане.

От десетте килограма получихме наистина не мога да кажа какво количество, но приготвихме 20 конфитюрени бурканчета. Зависи много от големината на буркана.

На село зимнината винаги е плюс минус, на око и никога нищо не се повтаря. Много харесвам тази непредвидимост на зимнината.

Горещият мармалад изсипваме в бурканите, завинтваме добре и обръщаме надолу с капачката. След няколко часа, ги връщаме обратно и можем да кажем, че мармаладът асорти е напълно готов.

А накрая – намазахме на децата по една обикновена бисквита със останалото сладко, което не се събра в бурканите.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· "Здравословен обяд за ученика" - питателно бурито, сини сливи и орехи
· Ретро сладкиш със сладко от сини сливи
· Кекс със сладко
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Сладко от сини сливи
· Сините сливи
· 3 идеи с праскови за захранване на бебето
· Лятото е това, което никога няма да се повтори, колкото и близко, познато да звучи
· Печени праскови с бадеми
· 5 любими десерта с ябълки
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Ябълкови тиганички със захар мусковадо
· Божествено лесен мармалад от кайсии
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Полезни съвети как да се предпазим от горещините
· 5 вкусни и освежаващи безалкохолни коктейли за лятото (рецепти)
· 5 симптома на дехидратация и как да се справим с нея
Сряда
4
Октомври 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пълнен заек
Тази рецепта ни изпрати Дими Добрева от Варна. От името на всички дами (и господа), които четат Hera.bg,...
Празнична торта - Великденско гнездо
Гергана от Варна: "Бих искала да участвам и с още едно предложение, за великденски десерт - една много...
Ориз със спанак, гъби и домати на фурна
Предлагам ви една постна рецепта, която може съвсем успешно да бъде основно ястие или пък гарнитура към...
Телешко в шоколадов сос
В месеца на любовта получих подарък от скъп за мен човек, между всичко се криеше и кулинарна книжка....
Торта със стар козунак без печене
Тази торта е чудесна идея, ако имате останал след Великден козунак. Грехота е как чакаме Великден заради...
Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
Прекрасен е този ми Патладжан ветрило и ви предлагам да го опитате точно по този начин. Вариации има...
Супа топчета
Причината да споделя за тази чудесна супа за есенните и зимни дни е лична. Моя приятелка ми писа в скайп:...
Потайният домат
Мислите, че добре познавате домата? През летните месеци той е неизменен спътник на всяка трапеза – приготвен...
Мини "Руло Стефани"
Имайки предвид, че сме свикнали ако има сварено яйце в кайма да го оприличаваме на "Руло Стефани", реших...
Импровизиран киш с праз и бекон
Имам нещо много любимо - да приготвям храна, за която са ми споделили обични ми хора. Просто... рецепти...
Диня с прошуто
Има рецепти, които съзнанието ни не може да възприеме. Прошуто с диня може би е една от тях (за някои...
Сироп от бъз (свирчовина)
Вече ви разказах колко е полезна свирчовината (черен бъз) и ви предлагам да си направите сироп за разреждане....
Миризма на пържено? Да бягаме или да похапнем сладко
Пържените храни са вкусни – мазни и с хрупкава коричка, устата ни се налива със слюнка само още щом усетим...
Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
Ориз с гъби кладница
Здравей, Цвети! Казвам се Стефка, от Димитровград съм, и реших да се включа в конкурса. Аз не постя тази...
Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
Пицата е сред най-разпознаваемите и най-предпочитани храни в света - тя отдавна е прекрачила границите...
Шафран - щипка лукс в храната
Чудесна подправка, най-скъпата в света и една от най-известните, използвана от древността, като лек и...
Маслинова паста с босилек
Маслиновата паста, намазана на препечена филийка е един от многобройните видове брускети, които жителите...
Постни лозови сарми с булгур
Лозовите сармички са едно малко бижу в националната ни кухня. Пипкаво е да направиш една тава с миниатюрни...
Калмари и пипалца "по гръцки"
Едно от любимите ми ястия, разкошно за приготвяне на вилата, наред с различни риби на скара и миди.....
Бъркана пица
Когато приятелка ми сподели за нейната "бъркана пица" бях учудена - нарича се така, тъй като тестото...
С любов за лимонадата
Запитвали ли сте се защо лимонадата е кръстена на лимона? Трябва ли да е направена задължително и само...
Мариновано червено цвекло
Това колко е вкусно маринованото червено цвекло открих сравнително скоро - преди две-три години. Сега...
Patlican Kebap - Патладжан кебап
Този вкусен шиш от патладжан и малки кюфтенца е една от гордостите на турската национална кухня. Обикновено...
Сладко от круши и грозде
След горещото и вълнуващо лято есента идва с тихи стъпки и носи пъстър букет от цветове, аромати, вкусове...
Галет със смокини
Първата земна храна, според християнските вярвания, е била смокинята. В Египет я смятали за плод, носещ...
Как да използваме формите за лед - 12 идеи
Добре познатите ни форми за лед могат да имат много приложения, за които рядко се сещаме. Предимствата...
Как да готвим: Свинско месо
В сезона на свинското месо сме. Който гледа прасенца или пък има село, вече е намазал с празничните...
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Мляко от семена и ядки
Млякото е прекрасен източник на белтъчини и калций, но преди всичко за малките деца. След 3-годишна възраст...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши
Вече всички знаем, че в по-голяма част от опакованите сладкиши се крие значително количество химия. Овкусителите,...
Лазаня "Болонезе"
Със сигурност ако си майстор в приготвянето на паста и имаш машинка за такава, да си приготвиш кори за...
Постен сладкиш с ябълки и грис
Постите са много труден период не само за любителите на месото, яйцата, млякото и млечните продукти,...
Какво и как да приготвим с дюли?
След събирането на последните дарове на есента, често можем да се озовем с някоя и друга дюля. Този плод...
Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
Идеята за тази паста ми хрумна заради една несправедливост. Смятам, че карфиолът е много подценяван за...
Патладжан с телешки кюфтенца или киноа - по избор
Киноата не е храна за всяка уста и реших, че патладжанът, който ще изпека, мога да комбинирам с нещо...
Българска национална кухня – що е то?
Страната ни може да е малка, но поводи за национална гордост – колкото искаш. Всеки ще има какво да изтъкне...
Как да приготвим: Кестени
Понякога си мисля, че есента всъщност мирише на печени кестени или печените кестени на есен. Няма значение!...
Гръцка салата
В "Гръцката салата" ( Χωριάτικη σαλάτα...
Тайните на домашната лимонада
Кой не обича прясна домашна лимонада? Тя няма нищо общо с онова газирано, подсладено и ароматизирано...
Постен кокосов кекс с какао
За този кекс не ви трябват миксери, бъркалки, щуротии. Всичко забърквам в една купа, спазвайки основното...
Крем супа от моркови и картофи с шафранка
Чудото на тази бърза крем супа от моркови и картофи с шафранка, се крие в пържения дехидратиран лук....
За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
През лятото най-малко от всичко искаме да се потим над печки и котлони. Дните са дълги, прекарваме ги...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook