Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Агнешкото - защо да го изберем



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Макар и да съществуват теории, според които ние можем да се храним напълно здравословно и без присъствието на месни продукти в менюто ни, теорията “от всичко по малко” си остава най-популярна и печеливша, за да поддържаме добро физическо, дори психическо състояние. Наясно ли сме кое месо какви съставки ни предлага? Много важно е да знаем, че след рибата, червеното месо е с най-високата концентрация на омега-3 киселини, без които нервната система и сърцето ни неминуемо страдат.

От както свят светува, агнешкото е най-познатото и разпространено месо. Почти не се консумира единствено в Югоизточна Азия и Япония. При мюсюлманите то е задължително на новогодишната трапеза. В България сякаш се сещаме за него единствено по Великден и Гергьовден. Много от нас не го харесват поради специфичната му, твърде силна миризма. Но и голяма част от нас не са наясно колко полезно е това месо и защо е хубаво да го изберем пред свинското, например.



Фактите говорят: 11 причини да изберем агнешкото

• Агнешкото е диетично месо.

• Съдържа сравнително по-малко мазнини от свинското.

• Мазнината му се усвоява по-лесно от стомаха.

• Холестеролът в него е около четири пъти по-малко в сравнение със свинското и около 2.5 пъти по-малко, съпоставяйки го с количеството му в телешкото.

• Наличието на веществото лецитин в него е особено важно, тъй като то нормализира обмяната на холестерола.

• В състава му влиза с около 30% повече желязо.

• Изключително богато на фосфор и цинк месо.

• Богато е на витамините B2, B3 и B12.

• Съдържа най-малко пурини – веществата, от които в организма ни се образува пикочна киселина. Пурините са абсолютно противопоказни при хора, страдащи от подагра и бъбречни заболявания.
• Има нисък алергенен потенциал- подходящо е за захранване на малки деца.
• Препоръчва се и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.


Какво трябва да знаем, избирайки го:

• Да се спрем на месо от младо агне- за предпочитане на възраст между шест и девет месеца- това предпопределя по-крехко и вкусно месо с не до там силна миризма

• Да следим за светъл цвят на месото и мазнината- това означава, че агнето наистина е младо

• Да го съхраняваме максимум до три дни в хладилник и до три месеца във фризер

• Дълбоко замразеното месо се размразява изцяло при хладилни условия и никога на стайна температура

• След термичната му обработка, за предпочитане е да се нарязва върху пластмасова, а не върху дървена подложка.

• За да омекотите миризмата и да придадете неповторим вкус, задължително го овкусете с джоджен, розмарин, чесън и лимонова кора.


опитайте: Агнешко бутче с картофи
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Книжен кебап
· Гергьовден - 6 май
· Бъдеще без клане на животни - биореактори за изкуствено месо
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пикантни чили догс
· Кестените – вкусът на есента и съкровищница от ползи за здравето
· Зелето: нискокалорична супер храна за костите, сърцето и имунната система
· Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
· Защо толкова много милениали се разболяват от рак?
· 6 храни, които може да отключат мигрена
· Любов по време на перименопауза
Петък
14
Ноември 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ginataang monggo - филипински десерт
Ginataang monggo е традиционен филипински десерт. С думата Ginataang филипинците назовават всякаква...
Винен кебап с месо
Тази рецепта е рожба на молбата на една читателка за рецепта, в която да оползотвори виното, което не...
Мини пици с лапад
Привет! Казвам се Камелия и живея в Бургас. Имам две дъщери , на 5 и на 7 години и обичам в събота вечер...
Домашни бонбони
Вариантите на домашни бонбони са точно безброй. Всеки добавя, маха, модифицира нещо в рецептата, но резултатът...
Свинско с кисело зеле
Една от най-големите кулинарни благинки на зимата е Свинско с кисело зеле. Ако пък е направено с така...
1
Свежите безалкохолни напитки на лятото
В горещ летен ден, за парти или просто така, понякога не ни идва идея за разхлаждаща напитка, различна...
Как да приготвим: Кестени
Понякога си мисля, че есента всъщност мирише на печени кестени или печените кестени на есен. Няма значение!...
Kексче с шоколадова душа
Кексчето има хрупкава коричка и мека, ефирна вътрешност. Ето защо го нарекох: с шоколадова душа. Продукти...
Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
Точно в 16 часа, 31 минути преди да настъпи астрономическата есен, спрях с чистенето вкъщи, с което се...
Да си направим суши - II
Съществуват много видове суши, но разликата между тях е по-скоро в начина на оформяне, а не толкова във...
1
Всичко за халвата
Халвата е един от най-популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради...
Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
Ако максимата "Любовта минава през стомаха" е вярна, то с тези ръчно изработени бонбони влюбването е...
С аромат на печени чушки - II
Печене на фурна Преди много години бях изправена пред един чувал пипер и налична единствено фурна, така...
Пръчици от тиквички със сусам
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. Днес предлагам една идея за тиквички, които ги прави...
Освежаващи летни напитки: Лимонада с малини, семена от чиа и зелен чай
През лятото апетитът за тежки и питателни храни намалява, но не и необходимостта от енергия, хидратация...
1
Кокосовото мляко
Много хора по една или друга причина не искат да консумират прясно мляко – дали защото са вегетарианци,...
15 декември - Международен ден на чая
Международният ден на чая се отбелязва на 15 декември от 2005 г. насам от страните производителки на...
Вишневи хрупки
Тази година нашата вишна роди по-малко плодове, нямаше достатъчно, за да направя сладко от вишни, но...
„Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
След феноменалния успех на „Вкусът на България“ любимият кулинар на България Иван Звездев отново събира...
Да консервираме здравословно - II част
Да намачкаме ягоди, малини, вишни, боровинки, касис, арония Най-полезният начин за съхранение на червените...
1
Сладкиш със сини сливи
През този сезон плодовете са в изобилие, а ето че дойде ред и на сините сливи. Рядко приготвям сладкиши,...
Най-голямата билка в света - бананите
Знаете ли коя е най-голямата билка в света? А кой може много бързо да ви повдигне настроението? Или пък...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook