Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Агнешкото - защо да го изберем



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Макар и да съществуват теории, според които ние можем да се храним напълно здравословно и без присъствието на месни продукти в менюто ни, теорията “от всичко по малко” си остава най-популярна и печеливша, за да поддържаме добро физическо, дори психическо състояние. Наясно ли сме кое месо какви съставки ни предлага? Много важно е да знаем, че след рибата, червеното месо е с най-високата концентрация на омега-3 киселини, без които нервната система и сърцето ни неминуемо страдат.

От както свят светува, агнешкото е най-познатото и разпространено месо. Почти не се консумира единствено в Югоизточна Азия и Япония. При мюсюлманите то е задължително на новогодишната трапеза. В България сякаш се сещаме за него единствено по Великден и Гергьовден. Много от нас не го харесват поради специфичната му, твърде силна миризма. Но и голяма част от нас не са наясно колко полезно е това месо и защо е хубаво да го изберем пред свинското, например.



Фактите говорят: 11 причини да изберем агнешкото

• Агнешкото е диетично месо.

• Съдържа сравнително по-малко мазнини от свинското.

• Мазнината му се усвоява по-лесно от стомаха.

• Холестеролът в него е около четири пъти по-малко в сравнение със свинското и около 2.5 пъти по-малко, съпоставяйки го с количеството му в телешкото.

• Наличието на веществото лецитин в него е особено важно, тъй като то нормализира обмяната на холестерола.

• В състава му влиза с около 30% повече желязо.

• Изключително богато на фосфор и цинк месо.

• Богато е на витамините B2, B3 и B12.

• Съдържа най-малко пурини – веществата, от които в организма ни се образува пикочна киселина. Пурините са абсолютно противопоказни при хора, страдащи от подагра и бъбречни заболявания.
• Има нисък алергенен потенциал- подходящо е за захранване на малки деца.
• Препоръчва се и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.


Какво трябва да знаем, избирайки го:

• Да се спрем на месо от младо агне- за предпочитане на възраст между шест и девет месеца- това предпопределя по-крехко и вкусно месо с не до там силна миризма

• Да следим за светъл цвят на месото и мазнината- това означава, че агнето наистина е младо

• Да го съхраняваме максимум до три дни в хладилник и до три месеца във фризер

• Дълбоко замразеното месо се размразява изцяло при хладилни условия и никога на стайна температура

• След термичната му обработка, за предпочитане е да се нарязва върху пластмасова, а не върху дървена подложка.

• За да омекотите миризмата и да придадете неповторим вкус, задължително го овкусете с джоджен, розмарин, чесън и лимонова кора.


опитайте: Агнешко бутче с картофи
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Книжен кебап
· Гергьовден - 6 май
· Бъдеще без клане на животни - биореактори за изкуствено месо
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пикантни чили догс
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Морковите и доматите са по-полезни сготвени
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
Четвъртък
30
Юни 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Бульон трезве
Едва ли има човек, който не е осъмвал след бурна нощ с натежала глава. Махмурлукът не е шега работа –...
Шоколадов терин с кестени
Шоколад и кестени е интересна комбинация за сладкиш, който всеки трябва да опита. Няма как да го объркаш...
Салата с червено цвекло и черен кимион
Макар че аз също най-често си мариновам цвеклото с оцет и чесън, тази вечер нямах време. 300 гр....
Закуска, който не пропуска...
Казват, че денят се познава от сутринта. С времето се убедих, че това наистина е така. А за успешния...
Здравословното мюсли
Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският...
Рязана долма
Името на това бързо зеленчуково ястие се появи на шега. Имам един приятел, който много обича постна долма....
Маслинова паста с босилек
Маслиновата паста, намазана на препечена филийка е един от многобройните видове брускети, които жителите...
Обредна пита с квас за Бъдни вечер
В миналото жената, която замесвала обредния хляб за Бъдни вечер, трябвало да е с добро семейство, да...
Салата със спанак и пикантни пилешки късчета
Здравейте и от мен, Надя! Искам да участвам в конкурса с една рецепта за салата със спанак. Имаме малка...
Салата "Мъката на бацила"
Преди малко повече от месец бях качила тази снимка на салата във Фейсбук профила си. На шега я кръстих...
Патладжанчета с кайма
Предлагам ви една лесна, лятна рецепта за тези от вас, които все пак им се иска нещо месно :) 2 бр....
Салата Фризе
Когато си купих салатата Фризе, нямах никаква идея, какво би следвало да представлява и дори как да я...
10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
От пролетния конкурс "Пролет с Hera.bg" научихме някои нови рецепти с любимите ни зеленолистни зеленчуци,...
Баница с праз и гъби
Тази баница е поредната вариация на традиционната рецепта, която всички обичаме. Добавила съм праз и...
Скариди с чесън и копър
Съвършените неща са прости. Те нямат нужда от нищо повече и нищо по-малко. Блюдо от скариди с чаша вино...
Козуначена пита след Великден
Какво да правим със стария козунак? Това е вторият най-задаван въпрос след Великден. Първият, разбира...
Мароканската кухня – пиршество за душата - II
Присъстващ на всяко ястие е мароканският хляб (хобз) - кръгъл и плосък, тип пита, с дебела кора. Приготвя...
Алабаш: Нинджата от сем. Кръстоцветни
Алабашът е представител на голямото семейство Кръстоцветни, не толкова популярният роднина на добре познатите...
Палачинки с праскови и канела
Бързам да направя допълнението, че това не са палачинките, които най-често хапваме в европейската кухня,...
Макарони на фурна с тиква
Макароните на фурна с мляко и яйца са традиционен наш десерт, чиято рецепта сигурно е известна на много...
Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
Рецептата за този домашен леден разкош взех от една баба, когато брахме бъз за сироп в Добруджа. Изненадващо...
Как да използваме формите за лед - 12 идеи
Добре познатите ни форми за лед могат да имат много приложения, за които рядко се сещаме. Предимствата...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook