Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Агнешкото - защо да го изберем



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Макар и да съществуват теории, според които ние можем да се храним напълно здравословно и без присъствието на месни продукти в менюто ни, теорията “от всичко по малко” си остава най-популярна и печеливша, за да поддържаме добро физическо, дори психическо състояние. Наясно ли сме кое месо какви съставки ни предлага? Много важно е да знаем, че след рибата, червеното месо е с най-високата концентрация на омега-3 киселини, без които нервната система и сърцето ни неминуемо страдат.

От както свят светува, агнешкото е най-познатото и разпространено месо. Почти не се консумира единствено в Югоизточна Азия и Япония. При мюсюлманите то е задължително на новогодишната трапеза. В България сякаш се сещаме за него единствено по Великден и Гергьовден. Много от нас не го харесват поради специфичната му, твърде силна миризма. Но и голяма част от нас не са наясно колко полезно е това месо и защо е хубаво да го изберем пред свинското, например.



Фактите говорят: 11 причини да изберем агнешкото

• Агнешкото е диетично месо.

• Съдържа сравнително по-малко мазнини от свинското.

• Мазнината му се усвоява по-лесно от стомаха.

• Холестеролът в него е около четири пъти по-малко в сравнение със свинското и около 2.5 пъти по-малко, съпоставяйки го с количеството му в телешкото.

• Наличието на веществото лецитин в него е особено важно, тъй като то нормализира обмяната на холестерола.

• В състава му влиза с около 30% повече желязо.

• Изключително богато на фосфор и цинк месо.

• Богато е на витамините B2, B3 и B12.

• Съдържа най-малко пурини – веществата, от които в организма ни се образува пикочна киселина. Пурините са абсолютно противопоказни при хора, страдащи от подагра и бъбречни заболявания.
• Има нисък алергенен потенциал- подходящо е за захранване на малки деца.
• Препоръчва се и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.


Какво трябва да знаем, избирайки го:

• Да се спрем на месо от младо агне- за предпочитане на възраст между шест и девет месеца- това предпопределя по-крехко и вкусно месо с не до там силна миризма

• Да следим за светъл цвят на месото и мазнината- това означава, че агнето наистина е младо

• Да го съхраняваме максимум до три дни в хладилник и до три месеца във фризер

• Дълбоко замразеното месо се размразява изцяло при хладилни условия и никога на стайна температура

• След термичната му обработка, за предпочитане е да се нарязва върху пластмасова, а не върху дървена подложка.

• За да омекотите миризмата и да придадете неповторим вкус, задължително го овкусете с джоджен, розмарин, чесън и лимонова кора.


опитайте: Агнешко бутче с картофи
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Книжен кебап
· Гергьовден - 6 май
· Бъдеще без клане на животни - биореактори за изкуствено месо
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пикантни чили догс
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Менопаузата може да доведе до скокове на кръвната захар?
· Учени установиха произхода на любовта на човечеството към въглехидратите
· Velinoff Pharma представя KAdermin Spray – безопасният избор при рани от залежаване
Вторник
10
Декември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Торта от фурми с крем от авокадо
От много време насам се каних да ви предложа и една веганска торта. Иначе казано, да отсъства какъвто...
Родопска салата
Попадала съм на всевъзможни рецепти под името „родопска салата” – с картофи, с домати, със сирене, дори...
Ванилията – аромат в шушулка
Почти всеки крем, бисквити, вафла или шоколад имат аромат на ванилия, а в действителност повечето от...
Туршия със зелени домати, чесън и копърче
Тази туршия винаги ми напомня за леля ми. Някъде назад (много назад) в спомените от моето детство, даде...
Добруджанки
През останалите дни от седмицата хапвам само мюсли и сурови ядки за закуска, но в неделя, когато всички...
Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
Как да приготвим така бонфилето, че да остане сочно и крехко - да, има своите тънкости определено. Както...
Кефир за здрави черва и имунитет
Кефирът е поредната ферментирала храна, която заслужава вниманието ни. И макар направата му да е малко...
Пилешки дробчета на фурна
Пилешките (,а и други,) субпродукти често са пренебрегвани на нашата трапеза. Съмнявам се да е заради...
Сладко от вишни
Обичам вишни. Даже и сега, като си помисля за тях, усещам как стипчивата им сладост и киселина стига...
Патладжанът – историята на един плод
Родом от региона на Индия, култивиран преди около 4000 години, днес патладжанът е разпространен в почти...
Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна
През уикенда обичам да отделям повече време за малко по-засукани десерти. Просто имам времето да отделя...
Пица с тиквички и сирена
Пица у дома се прави рядко. 2-3 пъти в годината. Сигурно за това и не съм достатъчно сериозна за да открия...
Сол или сол
Солта е най-простата подправка. Дотолкова сме свикнали с нея, че прибавянето й в основните ястия изобщо...
Дафиновият лист - много приложения и лесно отглеждане
Благородният лавър е декоративно зелено дърво с много отличителен аромат от семейство Лаврови, което...
Готвенето помогнало на човек да развие мозъка си
Готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и е допринесло за възникването на религиите и културата,...
Непопулярен продукт, който носи многобройни ползи за здравето
Вярно е, че ако човек не се грижи за здравето си, никой друг няма да го направи вместо него. Един полезен...
7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
Дип, разядка - както и да ги наричаме, тези предястия са универсални и все по-актуални. Те могат да са...
Боб чорба по манастирски
В котешката кухня във Вършец съм. Днес съм приготвила Боб чорба по манастирски и ще ви споделя рецептата,...
Салата с печен пипер, праз, рукола и кедрови ядки
За тази вкусна есенна салата ни е нужно: 450 г праз 2 пипера - червени 2 с.л зехтин 1 с.л бял...
Дунавска салата
Тази зимнина, си е малко "пипкава", защото трябва да се реже всичко на лентички. За сметка на това, после...
Шербет или сорбе? Опитайте и двете
Можете да си го направите по-течен или по-гъст. Да добавите дори подправки и плодове. Но в основата му...
Какво да правим с великденските яйца след Великден
Независимо как сме боядисали великденските яйца, независимо колко от тях сме спасили от спукване при...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook