Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Крем супа от боб


Бяхме на една виличка и домакинята бе решила да направи салата от зрял боб. Уви, беше позабравила боба в тенджерата под налягане, и когато я отворихме вътре бяха останали 2-3 цели зърна.

Салата стана ясно, че няма да ядем и започнахме да се тюкхаме, че сега ще изхвърлим боба. Хрумна ни да приготвим крем супа с него, нещо което не бях хапвала досега, но се получи чудесно. От нищо - нещо както се казва. Рецептата е подходяща за постите, но ако не постите можете да добавите и 300 мл прясно мляко.
250 г зрял боб
2 моркова
1 глава лук
олио
1-2 с.л брашно
магданоз
целина
чубрица
черен пипер млян
сол


Бобът сваряваме до омекване заедно с нарязаните моркови (или сте се снабдили с преварен като нашия).

Лукът наситняваме и задушаваме в малко мазнина. Добавяме боба, шипка-две магданоз и целина, чубрица, черен пипер, сол. Всичко пасираме и бъркаме постоянно до завиране. (Ако нямате пасатор - процедурата се извършва с по-едра цедка като се притрива продукта в нея и полива с гореща вода).

В малко олио (може и краве масло) запържваме брашно, добавяме от пасираната супа до получаване на еднородна смес, след което връщаме в бобената крем-супа.

Сервираме с крутони .

Коментари
2015-09-28 #3
Вик
Запържване, задушаване... Куп излишни и вредни мероприятия. Бобът се вари и толкова!
2010-08-26 #2
Инна Георгиева
Tео ако те разяжда точно тая манджа, бая си глaден. Закуси
2010-08-26 #1
Teo
Звучи много вкусно, май не съм закусвал днес
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Боб чорба по манастирски
· Пикантни чили догс
· Сирни Заговезни
· Аранчини - италиански оризови топки
· Заговезни
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Любими есенни супи с тиква
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Грахът - диетичен, достъпен, полезен
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Тархана чорба
· Крем супа от моркови и картофи с шафранка
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Постни банички с праз и маслини
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
Неделя
23
Юни 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ябълкови тиганички със захар мусковадо
Мусковадо се произвежда от захарна тръстика, като по-разпространена е тъмнокафявата. Името й произхожда...
Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
Макар, че у нас под "къри" се разбира смес от подправки, в индийската кухня най-често за къри се приема...
Зелените подправки - шедьовър на лятото
Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци...
Сладко от праскови
Сезонът на прасковите е тук. Ако имате плодни дръвчета, то сигурно се изправяте пред голямо количество...
Как да съхраним картофи през зимата
В нашата страна картофите са основен продукт в зимното меню. Независимо дали ги печем, варим или пържим...
Кьопоолу в буркани
Ако някой някога ви прати за зeлен хайвер, има вероятност не да ви е излъгал, а просто да му е било нужно...
С любов за лимонадата
Запитвали ли сте се защо лимонадата е кръстена на лимона? Трябва ли да е направена задължително и само...
Кюфтенца с извара, джинджифил и магданоз
Тези вкусни кюфтенца сервирах със сладко-кисел сос, в който основно имаше ананас. За съжаление рецепта...
Бърза баница в кексова форма
Това е вариация на класическата баница, която спестява обаче много време. Приготвя се за 30 минути -...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Есенна зеленчукова супа
Тази есенна супа, е изключително лесна за приготвяне. Наред с това, в нея има много витамини, които помагат...
Пенне ригато със спанак и сметана
Здравейте! Казвам се Александра, живея в Монтана и много обичам италианската кухня. Искам да участвам...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook